Промишлените свинеферми ще трябва да са на поне 10 км разстояние една от друга

Нови фамилни свинеферми ще могат да се откриват само, ако са на поне 3 км разстояние от вече съществуващи.

© Велко Ангелов

Нови фамилни свинеферми ще могат да се откриват само, ако са на поне 3 км разстояние от вече съществуващи.Нови промишлени свинеферми могат да се откриват на поне 10 км разстояние от вече съществуващи. Това е една от промените в наредбата от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.


Промените, свързани с разпространението на африканска чума по свинете и птичи грип, са публикувани за обществено обсъждане на правителствения сайт за консултации. Първият коментар под проекта предупреждава, че подобно ограничение укрепва монопола на вече съществуващите производители и е нарушение на правото на собственост.


Сега в страната работят 65 индустриални свинекомплекса, осем от които са засегнати от вируса, срещу който няма ваксина. Заради това, че производството е силно концентрирано в северната част на страната (виж картата) в големи многохилядни обекти, се стигна до унищожаването 20% от бизнеса чрез умъртвавянето на над 130 хил. животни. Според правилата при установена зараза в промишлен комплекс се обявява 20-километрова санитарна зона около него, в рамките на която се умъртвяват и животните в дворовете на хората, отглеждани за лични нужди.
Вижте на картата разпространението на африканската чума към днешна дата. Със зелена точка са отбелязани работещите свинекомплекси, а с червена - засегнатите от смъртоносния вирус.

© БАБХ

Вижте на картата разпространението на африканската чума към днешна дата. Със зелена точка са отбелязани работещите свинекомплекси, а с червена - засегнатите от смъртоносния вирус.


Всички отвори в индустриалните ферми за свине трябва да са обезопасени с мрежи, така че да не се допуска проникването на гризачи и насекоми, гласят измененията.


В случай, когато в обекти, животни се разпределят в две или повече самостоятелни производствени групи, е необходимо да се въведат отделни мерки за биосигурност за всяка група, е друго изискване на проекта за нормативен акт. За всяка от групите трябва да има и отделен план за биосигурност. В него трябва да са определени критичните контролни точки в обекта и процедури за тяхното управление.


Необходимо е стопаните да имат план за прилагане на спешни мерки при констатиране на заразно заболяване.


Въвеждат се и ограничения за достъпа на външни лица във фермите, особено за тези, които извършват дезинфекция, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти.


Всяка ферма - индустриални или фамилна, трябва да има обособени места за съхранение на фуража, които трябва да са покрити и заградени, гласят измененията.


Всяка сграда за отглеждане на животните трябва да има филтър, помещение или място на изхода за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства.


С изменения в наредбата се налагат


ограничения и за дребните стопани,


които вече ще могат да отглеждат в дворовете си до три вместо пет прасета за угояване. В тях не се разрешава отглеждането на свине майки, както и досега.


В дворовете си хората, които отглеждат прасета за лична консумация, ще трябва да обособят ограждения за биологична сигурност, както и да осигурят постоянен достъп до вода, да определят място за съхранение и
обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция.


Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо.


Нов ред и за пасищата,


които досега са убягнали на създателите на норамтивната уредба, се въвежда с наредбата. Така се регулира отглеждането на около 3000 животни от вида източнобалканска свиня. Досега са регистрирани огнища в две стада (в град Смядово и село Веселиново) и са засегнати общо 161 животни. Освен в Шуменско източнобалканска свиня се отглежда и във Варненско и Бургаско.


Проектът за нормативен акт предвижда пасища също да са заградени, така че през тях да не могат свободно да преминават хора и животни, да имат навеси и съоръжения за бързо залавяне и фиксиране на животни, да имат постоянен вдостъп до вода и храна.


Разходите за новите мерки


тепърва ще се изчисляват. В проекта за нормативен акт се казва, че той не води до въздействие върху бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите, но предвижда допълнителни разходи за неговите адресати.


Дребните стопани на до три животни ще трябва да отделят средства за обособяване на ограждение за биологична сигурност на обекта, осигуряване на постоянен достъп до вода, място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция.


Фамилните и индустриалните производители ще трябва да инвестират във въвеждането на обособени места и/или съоръжения за съхранение на фуража, покрив и ограда за тях, в изграждане на филтър на всяка сграда за отглеждане на животните, изграждане на помещение или място на изхода, за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства, с необходимото оборудване.


За стадата, отглеждани по пасищен начин, финансиране ще изисква изграждането на огради, навеси и съоръжения за бързо залавяне на животни.


Индустриалните ферми за свине ще трябва да инвестират в обезопасяване на всички отвори с мрежи, реновиране на филтрите и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK