Борисов: България ще има две газови магистрали

Борисов: България ще има две газови магистрали

© Правителствена пресслужбаБългария ще възвърне мястото си на газоразпределителен център, като изгради две газови магистрали. С тях ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат да доставят по същите тръби. Това обяви премиерът Бойко Борисов при официалното откриване на първия участък от новото газово трасе, което се явява продължение на "Турски поток" и което той нарича "Балкански поток". За втора газова магистрала премиерът определя интерконектора с Гърция.


Пристигането на премиера за събитието бе по традиция излъчвано във "Фейсбук" профила му, като по време на пътуването бе проведен разговор по темата за газовите трасета със седящите в автомобила, управляван от премиера, вицепремиер Томислав Дончев и Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрангаз" ЕАД. "Наред с жп линиите и магистралите правим и газови трасета. Докат' другите говореха, ние строяхме", обяви премиерът.


По време на официалната церемония Борисов обяви, че предложил проектът да се нарича "Балкански поток", защото показва добра черта на балканските страни за разлика от лошата - непрекъснато да се състезават коя е по-силна и накрая да се сбият. Затова "Балкански поток" е много добро име, посочи той.
Проектът той определи още като политическа магистрала, тъй като от него нататък "започва войната в Сирия". Където има големи икономически интереси, няма война, затова още по-усилено строим, обяви Борисов.


Така като гледаш – на голяма поляна, глей какво става, възхити се премиерът, докато разглеждаше газоизмервателната станция. "Гледам и не вервам какво се случва.... Немски фирми, американски компресори, руски газ", анализира той.


Въведеният в експлоатация днес обект включва 11 км линеен газпровод и първата в България газоизмервателна станция по трасето, намираща се до компресорна станция "Странджа". Това е продължението на газопровода "Турски поток" през България Капацитетът на газопровода е 17.5 млрд. куб. м газ на година, обясни Владимир Малинов. Той е на стойност 75 млн. лв. и е изцяло финансиран от "Булгартрансгаз", като се очаква възвръщането на инвестицията от транзитни такси. Изпълнител е консорциум с водеща фирма "Главболгарстрой". Строителството е изпълнено за 6 месеца.


Проектът е основополагащ за газовия хъб "Балкан", обяви директорът на "Булгартрансгаз".


Това не е просто нов газопровод, а ще способства за просперитета на България - ще стимулира привличането на инвестиции и създаването на нови работни места, каза на свой ред посланикът на Русия Анатолий Макаров. Оценката му е, че българските компании, които участват в проекта, ще придобият опит в изграждането на такива проекти, а осъществяването на проекта ще изведе руско-българските отношения на качествено ново ниво. Председателят на управителния съвет на "Главболгарстрой холдинг" Калин Пешов посочи, че компанията за пръв път изгражда подобен проект.

Видеото е предоставено от Министерството на енергетиката.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK