"Булгартрансгаз" взе заем за частично плащане на "Балкански поток"

Момент от започналото строителство по трасето на "Балкански поток", което изгражда "Консорциум Аркад" близо до Кнежа. Кадърът е от профила на премиера Бойко Борисов във "Фейсбук".

Момент от започналото строителство по трасето на "Балкански поток", което изгражда "Консорциум Аркад" близо до Кнежа. Кадърът е от профила на премиера Бойко Борисов във "Фейсбук".Държавната компания "Булгартрансгаз" ЕАД е взела кредит от няколко банки на стойност 200 млн. евро, с които да се разплаща за строителството на "Турски поток" на българска територия, обявено от премиера за "Балкански поток". От компанията уточняват, че заемът е обезпечен с депозити в щатски долари и е за 6 месеца с опция да се удължи с още толкова. В рамките на проведената процедура са получени девет оферти от банки, а договори са сключени със "Ситибанк Европа", ИНГ Банк, "Уникредит Булбанк" АД, както и с Международната банка за икономическо сътрудничество.


Заемът ще бъде използван за авансови плащания към компаниите, ангажирани с проекта - "Консорциум Аркад", както и ДЗЗД "Ферощал Балкангаз".


Авансовото плащане към "Консорциум Аркад", който вече изгражда линейната част, е 250 млн. лв. и 50 млн. ДДС, а към "Ферощал Балкангаз", който ще изгражда двете компресорни станции – "Расово" и "Нова Провадия" - 140 млн. лв. и 28 млн. за ДДС. Срокът за изплащане на останалата сума за газопровода е 120 месеца след въвеждането в експлоатация, а за компресорните станции - 2 години, посочват от дружеството.
Подчертават, че с този заем едновременно ще се изпълни ангажиментът по изплащане на депозит на изпълнителите по проекта и в същото време е налице положителен финансов ефект от над 2 млн. лева. Последното станало възможно заради по-ниските лихви по заемите на външните пазари в щатски долари.


Стойността на целия газопровод през българска територия е 1.1 млрд. евро, след като бяха проведени обществените поръчки, припомни пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя напомни и че в условията на обществената поръчка има ангажимент "Булгартрансгаз" да преведе аванс на изпълнителите, след което те да осигурят финансиране, което да им бъде възстановено впоследствие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK