"Български пощи" ще доставят и продават вестници и списания

Дружество разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси, се казва в мотивите на решението.

© Цветелина Белутова, Капитал

Дружество разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси, се казва в мотивите на решението.Държавното дружество "Български пощи" да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната, реши правителството.


Кабинетът възложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме необходимите действия включително ако е необходимо да предложи законодателни изменения, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.


Дружество разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси. По този начин ще се осигури ефективното разпространение на печатни издания в цялата страна информира пресслужбата. Това, според решението, дава възможност за диверсификация на разпространението без да се ограничава конкуренцията.
Точката не фигурира в предварително оповестения дневен ред, но от пресцентъра на правителството уточниха, че е включена допълнително.


В началото на заседанието премиерът Борисов коментира констатациите на международната организация "Репортери без граници", чиито представители посетиха миналата седмица България. Те заявиха, че в страната "има климат на медийна гражданска война", а рискът е не само за журналистиката, но и за демокрацията". Цитиран от БТА, той изказа мнението, че единственото нещо, което може да направи държавата в подкрепа на свободата на словото, е да не се оставя на частни фирми да правят разпространението на печата. темата за свободата на словото попадна и в разпространения вчера доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.


"Репортери без граници" поставя България на 111-то място сред 180 държави в света по свобода на словото. През през 2006 г. страната беше на 35-то място.


В "Бялата книга за свободата на медиите в България" в началото на 2018 г. беше констатирано, че 80% от разпространението на печата се контролира от компании, свързани с депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Съюзът на издателите в България сезира Комисията за защита на конкуренцията за монопол в разпространението на печатни издания чрез доминиращата роля на "Табак Маркет" АД на пазара и агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна, което, според членовете му, на практика прави невъзможно участието на по-малки разпространителски фирми. КЗК обаче не установи нарушения.


Министерството на транспорта и съобщенията увери в прессъобщение, че "като прилага еднакви за всеки издател критерии при разпространението, държавата чрез своето дружество ще бъде гарант, че достъпът до информация в печатните издания ще бъде своевременен и безпрепятствен".

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  "Български пощи" вместо да продават вестници и списания, да се организират и да доставят пощенски пратки, че куриерските служби се разплодиха отгоре на тяхната професионална безхаберност !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 705 Неутрално

  За пръв път от години ползвах БП и останах удивен. Миналия вторник в късния следобед изпратих пратка до Англия и беше доставена сега в понеделник. За 4 работни дни, с пълен тракинг! 1 кг за 21 лв, а при куриерите е над 60 лв. Слисан съм!

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1417 Весело

  Аз се чудя все още има ли хора които четат вестници с новини от предния ден...в ерата на интернет и безброй новинарски сайта кой си купува вестник и за какво точно го използва...

 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Пощите са на загуба от години - също, като БДЖ!И ако приемем, че те все пак не могат да са на печалба, защото са своего рода социална дейност някаква - услуга, то загубите са огромни и не се прави нищо, за да се подобри състоянието им.Това, че там се продават талончета за търкане, винетки имаше преди и какви ли не нови измислици - само показва нивото до което са стигнали.
  Има например услугата мъниграм.Ама хайде идете да си получите пари във валута там!?Нямат!!!Евентуално ако отидеш в главната сграда може и да намерят.
  С това ново нещо няма да се подобри нищо.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Зад тия куриерски фирми, стоят определени хора с интереси. Не е до пощите. Виж, управлението им е силно корумпирано и изтичат милиони в нечии джобове. Но за това отговаря съответния министър. И е пълно с калинки и шуренайки с високи заплати.

 6. 6 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Съгласен съм. Трябва да има алтернатива на Лавка. Май бяха на път да монополизират този вид пазар.

 7. 7 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 660 Весело

  ГЕРБ е дясна партия, нали? :D

 8. 8 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Хахаха, в Български пощи, освен хавлии, дамаки превръзки и чаршафи, щели да продават вестници и списания.
  Не мига да повярвам, как ще се занимават с такава несвойствена дейност?!
  Иначе веднъж реших да изпращам пари с Мъниграм, и въпреки голямата реклама, закачена отвън на местния клон, се оказа, че служителките вътре "не били обучени да работят с програмата" и ме препратиха към централния офис.
  Да не говоря, че всеки ден по един час преди края на работното време "правят отчети" и не работят.
  Лелките вътре (и на мен са ми лели, нищо че съм почти на 50), се ужасяват при всеки допир до компютър...
  Закривай!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Българските пощи, да вършат дейност, която вече им е присъща от кажи-речи когато са създадени. Аз се чудя, как десетилетия наред съм се абонирал и получавал по социалистическоте и след социалистическоте време вестници, списания и друга периодика, именно през БП. Депутъпите са надминали себе си в нищоправенето!

  мурзилка
 10. 10 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  И все пак, аз редовно плащам сметките си в пощенския клон. Изпращам пари и пратки. Да, случвало се е объркване може би веднъж или два пъти, но като цяло е доста по-достъпно и достатъчно удобно, отколкото при частните куриери. Особено откакто вече можеш да проследяваш всичко електронно. Малко хора знаят, но Български пощи имат и собствен куриер. Като цяло, Пощите както и Железниците имат огромен потенциал, който у нас, по всичко личи, умишлено не се развива.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Весело

  Пардон, не депутъпите, ами калинчестото герпаво правителство. Калинка до калинка, мале ле! Работят, та ушите им пушат чак!

  мурзилка
 12. 12 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 779 Неутрално

  В Англия пощата е "на Кралицата". Пощенските клонове са частнно менажирани или напълно частни. Издържат се както от процент от стойността на пратките, така и от други услуги и търговия - правят снимки за документи, теглене и внасянве на пари по сметка, обмяна на валута, продажба на канцеларски материали, играчки и др. Работи много добре за всички.

  https://swansphotography.com/
 13. 13 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 381 Гневно

  Преди години кандидатствах да разнасям рекламни брошури на голяма търговска верига в цялата страна. Почти спечелих поръчката и собственикът ми каза, че ако не избере "Български пощи", няма да получи разрешение за експлоатация на голям търговски обект. И тогава правителството беше на ГЕРБ. А управител на БП беше един преподавател от УНСС. Трудно ми е да разбера как с тази "идея" ще се внесе свобода на словото. Може би става дума за "правилната свобода"...

 14. 14 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 351 Весело

  "Репортери без граници" поставя България на 111-то място сред 180 държави в света по свобода на словото."

  Български пощи - стожер на свободата на словото!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#10] от "deinakz":

  Напълно правилно. Според мене имаме защита на лобистки принцип относно автобусните превозвачи спрямо БДЖ и на частните куриери спрямо държавното БП.

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  В наше село пощаджийката миналата година отказа да абонира за вестници. На минимална заплата е, селото е голямо и ѝ е трудно да ги разнася, а всички пенсионери искат да четат разни Лечител, Трета възраст и тем подобни. Само за нашия Прас-Прес направи изключение, но тази есен не знам дали ще поиска пак да ни абонира. Селото се състои от две части, пощата се намира в горната част, а които живеят в долната част не могат без транспорт да отидат до нея, за да си купят вестник, ако там започнат да ги продават.

 17. 17 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Така е, ако не бързаш, можеш да пратиш нещо в чужбина с БП на доста прилична цена.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  До коментар [#16] от "Fiji":

  А пенсиите как си получават ?

  [email protected]
 19. 19 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Значи след 30г. реформи, БП отново ще върши това дето го вършеше едно време. Имаше стройна организация, ползваха вагони, а не автомобили, който пътувах с бързите и експресни влакове(най-евтиния и бърз наземен транспорт)...
  И защо трябваше всичко това да се разбие и унищожи, за да стигнем на края пак до същото. Само загубено време и пари... и бих казал типично за нас.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Когато можем ползваме БП. Малко са архаични, но цените им са къмто неколко пъти по-малко.

 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Така е 5 пъти по-евтино, но и заплатите там са 5 пъти по-малки!

 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#18] от "karabastun":

  Не знам как си получават пенсиите. Би трябвало в пощата или с банкови преводи. Но нали разбираш, че пенсиите са веднъж месечно, за разлика от вестниците.

 23. 23 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Всеки иска да му дадат Солунската митница.
  Аз искам да ми дадат Български пощи.
  Какъв потенциал имат - небето им е лимита.
  Но са некомпетентни и корумпирани.
  Имат невероятна инфраструктура и невероятно остарял и задръстен персонал.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 24. 24 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тъй като хората спряха да четат вестници и минаха изцяло в интернет, този бизнес стана непечеливш. Затова явно Шиши се изтегля от играта и тази дейност, като непечеливша, се поема от държавата. Пак го покриха този мизерник...

 25. 25 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Надявам се тогава да мога най-накрая да си купя Прас Прес. Не знам защо, но в Лафка никога не го нямат наличен...

 26. 26 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  Нещо ми звуци куцо...
  БП открай време са разпространител, включително участваха в търгове за абонаметни доставки на вестници.
  Те, поне доскоро, бяха разпространител.
  Но нямат пунктове за продажба.
  Табак Маркет на Делянчо Дебелия имат вече навсякъде пунктове за търкане на талончета, хазартни игри, вестници и цигари, така че дори БАЦЕ СЛЪНЦЕТО да разпореди БП да разпространяват, те КАК ще разпространяват? В пощенските станции? И колко са пощенските станции? По една на всеко село?
  И КВО ОТ ТВА БЕ!?
  Демек се замазват очите на Репортери без Граници, че се върши нещо, а то не се върши НИЩО...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Надявам се тогава да мога най-накрая да си купя Прас Прес. Не знам защо, но в Лафка никога не го нямат наличен...
  —цитат от коментар 25 на shisharko

  Изобщо не го разпространяват, а не че го нямат в наличност. В Лафка няма да намерите и Капитал, и Сега.

 28. 28 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1248 Любопитно

  Български пощи преди години се опитваха да навлязат и в бизнеса с пликоването на фактури за ток, вода, реклами от банки и т.н., обаче толкова некадърно управление никъде другаде не бях виждал. В сортировъчния им център в северната част на София (тогава беше нов) се монтираха (от фирмата, в която работех тогава) едни скъпи машини (КЕРН), за които хора да бачкат на тях така и не намериха, щото през 2010 година даваха чисто около 300 лева пари, сега пак повечето им служители кретат около минималната заплата. Е то така (без читави хора) ако се прави бизнес, здраве му кажи, но едно е сигурно - абсолютно умишлено БП се водеха към фалит, интереса (от определени хора) към дейността им е огромен и все още не е приключил...

 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещо ми звуци куцо...БП открай време са разпространител, включително участваха в търгове за абонаметни доставки на вестници.Те, поне доскоро, бяха разпространител.Но нямат пунктове за продажба.Табак Маркет на Делянчо Дебелия имат вече навсякъде пунктове за търкане на талончета, хазартни игри, вестници и цигари, така че дори БАЦЕ СЛЪНЦЕТО да разпореди БП да разпространяват, те КАК ще разпространяват? В пощенските станции? И колко са пощенските станции? По една на всеко село?И КВО ОТ ТВА БЕ!?Демек се замазват очите на Репортери без Граници, че се върши нещо, а то не се върши НИЩО...
  —цитат от коментар 26 на pariah


  Разгеле, чакай да ти съкратя многословието:
  Калинките от герпавото правителство, отново са открили топлата вода, респективно не са свършили, съвсем никаква (полезна)работа, понеже са приели нещо, което е вече свършено и действащо от десетилетия и си е налично с цялата нужна за това нормативна база, от време оно.

  мурзилка
 30. 30 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 354 Неутрално

  [quote#27:"Fiji"][/quote]

  Кракът ми не е стъпвал в Лафка, ни веднъж, и детето ми е научено на същото, даже вода не е пожелала да си купи от тях. И все пак се сдобивам с Капитал ежеседмично. За Прас прес също си намерих откъде, не виждам чак такава драма с разпространението.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 31. 31 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Но нямат пунктове за продажба. ...те КАК ще разпространяват? В пощенските станции? И колко са пощенските станции? По една на всеко село?...
  —цитат от коментар 26 на pariah

  Ти по колко пощенски станции искаш да има във всяко село? А в селата Лафки има ли, едва ли. Освен това в повечето пощенски клонове продават всякакви глупости, спокойно могат да подновят продажбата на печатна преса, все пак е алтернатива на маминото.
  Да не говорим, че в магазините за алкохол и цигари, а и внякои хранителни, се продават вестници и списания (поне в София е така).

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#30] от "frisky":

  На мен веднъж ми се наложи да потърся услугите на Лафка – да купя някакви вестници за съпруга ми в болницата. Пред болницата – само Лафка, а в нея – само вестници на Шиши + 24 часа, Труд и подобни.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Пеевски да не е изпаднал в немилост.

 34. 34 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Аз предлагам замяна на разпространение на преса за главен прокурор. Пеевски и Борисов се отказват от прокуратурата, в замяна на пресата.

 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  "Кабинетът възложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме необходимите действия включително ако е необходимо да предложи законодателни изменения"
  Предполага се че има законодателни ограничения, нещо ми напомня за Мая Манолова..

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Когато можем ползваме БП. Малко са архаични, но цените им са къмто неколко пъти по-малко.
  —цитат от коментар 20 на Хи-хи


  Не знам за какви цени говориш, но да изпратиш пари с БП е много по-скъпо, отколкото с куриер.
  Пример:
  Да пратиш телеграфно 100 лв с БП струва 5 лв. След което се оказа, че пощенският клон на получателя работи само понеделник, сряда и петък и ще получи парите на другия ден. (но това не ми го казаха и си ме таксуваха за телеграфен превод).
  За изпращане на същата сума пари по Еконт, таксата е 1.20, може да пратиш парите директно от картата си и получателян може да ги вземе веднага от отстрещния клон, всеки ден от седмицата.

  Потенциал наистина има, доказателства са многобройните куриери, които взеха голяма част от бизнеса на БП и печелят, но с минимални заплати и лелки на пред и следпенсионна възраст няма да стане.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1813 Весело

  Пощоряване ...ама побългарената версия...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK