Делът на аутсорсинг индустрията в България се очаква да достигне 10% от икономиката

Илия Кръстев, председател на управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro

© Българска аутсорсинг асоциация

Илия Кръстев, председател на управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data ProРазмерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд. евро за 2018 г. Това показват данните от годишния доклад за развитието на индустрията на Българската аутсорсинг асоциация. За миналата година индустрията формира 5.2% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната в сравнение с 4.8% през 2017 г.


Резултатите на индустрията на изнесените услуги за 2018 г. са по-добри от очакваните. Оперативните приходи нарастват с 19.5% вместо прогнозираните в миналогодишното издание 15.8%. При запазване на този положителен тренд се очаква до 2022 г. приходите в сектора да се удвоят до 4.8 млрд. евро, а относителният дял на аутсорсинга в БВП да достигне 9.2%.


Анализът е изготвен от SeeNews и включва данни за 583 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси и ИТ аутсорсинг през 2018 година. Съотношението между двете подразделения на изнесените услуги е почти изравнено, с изключително лек превес на ИТ от само 3 компании.


Заетите нарастват с близо 10%
Данните показват, че аутсорсинг секторът формира 2% от пазара на труда в България. В него са заети повече от 73 600 души към края на 2018 г. (над 9% ръст за последната година). Прогнозите са към 2022 г. броят им да превиши 80 хил. души. Едновременно с това индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в иконо­миката през 2018 г. Това показва, че заплатите в сектора са в пъти по-високи от средната за страната. Компаниите от бранша правят и 7% от всички разходи за социално осигуряване в националната икономика през годи­ната.


Като тенденция през последната година се очертава двойният ръст в броя на опериращите в България Центрове за споделени услуги. Това е подсекторът, в който са ангажирани 1/5 от всички служители в индустрията. Само през последната година заетостта в този тип компании се е увеличила с близо 25%. Заради мащаба им и висококвалифицираните услуги, които се извършват в България за компаниите им майки, този подсектор формира и най-големия принос към държавата по отношение на изплатени работни заплати и осигуровки като абсолютна тежест.


"От 2012 г., когато създадохме Българската аутсорсинг асоциация, досега станахме свидетели на значими трансформации в сектора. От почти изцяло ценово ориентирана индустрия ние се превърнахме в сектор, който създава висока добавена стойност чрез иновации, разработване на технологични продукти, модерни бизнес услуги и решения. Този сериозен социален и икономически отпечатък, който оставяме, е двигател за развитието на новата средна класа на България", коментира анализа Илия Кръстев, председател на управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro.


През последните години индустрията на изнесените услуги продължава с регионалната си експанзия. Най-големите хъбове за аутсорсинг остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центъра, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK