Делът на аутсорсинг индустрията в България се очаква да достигне 10% от икономиката

Илия Кръстев, председател на управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro

© Българска аутсорсинг асоциация

Илия Кръстев, председател на управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data ProРазмерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд. евро за 2018 г. Това показват данните от годишния доклад за развитието на индустрията на Българската аутсорсинг асоциация. За миналата година индустрията формира 5.2% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната в сравнение с 4.8% през 2017 г.


Резултатите на индустрията на изнесените услуги за 2018 г. са по-добри от очакваните. Оперативните приходи нарастват с 19.5% вместо прогнозираните в миналогодишното издание 15.8%. При запазване на този положителен тренд се очаква до 2022 г. приходите в сектора да се удвоят до 4.8 млрд. евро, а относителният дял на аутсорсинга в БВП да достигне 9.2%.


Анализът е изготвен от SeeNews и включва данни за 583 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси и ИТ аутсорсинг през 2018 година. Съотношението между двете подразделения на изнесените услуги е почти изравнено, с изключително лек превес на ИТ от само 3 компании.


Заетите нарастват с близо 10%
Данните показват, че аутсорсинг секторът формира 2% от пазара на труда в България. В него са заети повече от 73 600 души към края на 2018 г. (над 9% ръст за последната година). Прогнозите са към 2022 г. броят им да превиши 80 хил. души. Едновременно с това индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в иконо­миката през 2018 г. Това показва, че заплатите в сектора са в пъти по-високи от средната за страната. Компаниите от бранша правят и 7% от всички разходи за социално осигуряване в националната икономика през годи­ната.


Като тенденция през последната година се очертава двойният ръст в броя на опериращите в България Центрове за споделени услуги. Това е подсекторът, в който са ангажирани 1/5 от всички служители в индустрията. Само през последната година заетостта в този тип компании се е увеличила с близо 25%. Заради мащаба им и висококвалифицираните услуги, които се извършват в България за компаниите им майки, този подсектор формира и най-големия принос към държавата по отношение на изплатени работни заплати и осигуровки като абсолютна тежест.


"От 2012 г., когато създадохме Българската аутсорсинг асоциация, досега станахме свидетели на значими трансформации в сектора. От почти изцяло ценово ориентирана индустрия ние се превърнахме в сектор, който създава висока добавена стойност чрез иновации, разработване на технологични продукти, модерни бизнес услуги и решения. Този сериозен социален и икономически отпечатък, който оставяме, е двигател за развитието на новата средна класа на България", коментира анализа Илия Кръстев, председател на управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro.


През последните години индустрията на изнесените услуги продължава с регионалната си експанзия. Най-големите хъбове за аутсорсинг остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центъра, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Добре, че е Бойко. На него дължим всичко.

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 738 Любопитно

  До коментар [#1] от "Роси":

  Какво е времето днес в Царев брод?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Най-вече на него дължим въздуха, Земята и Вселената :)

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Като тези 8.5% и 7% показват, че голяма част от заплатите са над максималните за осигуряване, а 2% и 10% показват че "производителността" е около 5 пъти по-висока от средната.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Весело

  Добре, че е Бойко. На него дължим всичко.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Някак си ИТ аутсорсингът (както и офшорингът - при който чужди фирми отварят свои филиали в България) убегнаха от вниманието на мафията. Само това им позволи да се развият у нас. Веднъж една индустрия като се закрепи, като се натрупа критична маса от хора с нужните знания и умения, тя започва да се развива сама.

 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Лошо няма, поне там мутрите не могат да налазят за мъка на Кремъл и идиотите

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Какво означава производителност и как се измерва нейната стойност?

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  "Делът на аутсорсинг индустрията в България се очаква да достигне 10% от икономиката"


  Познавам доста млади хора , които работят в този бранш!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  До коментар [#3] от "Chubachubs":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Без Него " ни е спукана работата"

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  Примерно на https://bg.wikipedia.org/wiki/Производителност_на_труда

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 911 Весело

  От очаква и достигне има доста голяма разлика.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK