Екскурзиите в чужбина се увеличават през септември, една трета са в Гърция

Една трета от пътувалите в чужбина на екскурзия са прекарали времето си в Гърция.

© Цветелина Ангелова

Една трета от пътувалите в чужбина на екскурзия са прекарали времето си в Гърция.Пътуванията на българите в чужбина с цел почивка и екскурзия се увеличават с 6% през септември спрямо същия месец на миналата година.


Общо 234 хил. български туристи са пътували зад граница през месеца с два национални празника в календара, съобщи Националния статистически институт. Броят им е рекорден за последните 10 г. За сравнение - през 2009 г. едва 125 хил. души са си го позволили.


Една трета от пътуванията - 79 хил., са били към Гърция, която традиционно е най-посещаваната от българи туристическа дестинация.
На второ място е Турция, посрещнала 35.9 хил. български туристи. Въпреки че запазва второто си място като най-желан маршрут за почивка, Турция е загубила част от желаещите да я посетят българи, които през септември 2018 г. са били 43.8 хил.


По-традиция най-масово се посещават съседните на България държави: в Македония са били 16.6 хил., в Сърбия - 13 хил. По около 8-9 хил. души са пътували до Румъния, Италия, Испания, Франция. В Германия са прекарали часто т времето си 12 хил. български туристи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK