Условията за правене на бизнес през октомври се влошават

Условията за правене на бизнес през октомври се влошават

© Юлия ЛазароваБизнес климатът през октомври се влошава, показват данните на Националния статистически институт. Понижението спрямо септември на показателя е с 1.4 пункта в резултат на по-неблагоприятната конюнктура в промишлеността, строителството и търговията на дребно.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 1 пункт, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно анкетата отчита и понижени очаквания за износа и производствената активност през следващите три месеца.


През октомври средното натоварване на мощностите леко намалява (с 0.6 пункта) в сравнение с юли и достига 76.3%.
Основните фактори, ограничаващи дейността, остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила.


По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През октомври съставният показател "бизнес климат в строителството" спада с 3.9 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. В следващата половин година стопанските ръководители очакват намаление на новите поръчки, което според тях ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план.


Недостигът на работна сила продължава да е най-сериозната пречка за развитието на бизнеса, следвана от несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.


Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на строителните предприемачи са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 2.3 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се влошават. Най-сериозните затруднения за дейността остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Услуги. През октомври съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 0.9 пункта в резултат на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Очакванията им относно търсенето на услуги през следващите три месеца обаче са по-резервирани.


Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да ограничават в най-голяма степен дейността на предприятията.


Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат известно повишение, макар преобладаващите очаквания са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  Ще дочекаме Фолксваген, ама кога НАСА открие фабрика за космически телескопи у Банки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1279 Любопитно

  Такива факти е любопитно, но значи мако само по себе си. Искам да видя сравнение с ЕС и страните в него. Защото ако в ЕС климата се подобрява, а в България влошава - това значи едно нещо. Ако в ЕС се влошава много, а в България малко - съвсем друго.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  "бизнес климат в строителството" спада с 3.9
  ____________
  Снимката много добре показва как строителната мафия влошава условията за бизнес и въздуха за децата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Развива се напук на усилията на държавата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Като има стабилност , друго не ни трябва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK