Заводските цени продължават да растат

Заводските цени продължават да растат

© Цветелина Белутова, КапиталИ през септември производствените цени продължават да растат. За година те са поскъпнали с 3.7%, сочат данните на Националния статистически институт.


Нарастване на цените е регистрирано при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.7%, добивната промишленост - с 6.2%, и преработващата промишленост - с 1.2%.


Съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - със 7.6%, обработка на кожи и производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.6%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.5%.
В същото време спрямо предходната година има понижение на цените при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.3%, и печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.6%.


Поскъпване има и на месечна база, но с 0.5% спрямо август. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост и преработващата промишленост - по 0.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%.


В преработващата промишленост значително нарастване на цените на производител е отчетено при производството на основни метали - с 1.6%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.5%.


Намаление е регистрирано при: производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, производството на химични продукти - по 0.5% и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.4%.


Цените на вътрешния пазар скачат с повече


Вътрешните цени се покачват с 4.5% спрямо септември 2018 г. Увеличение е регистрирано при производството разпределението на електрическа и топлоенергия - с 11.6%, в добивната промишленост - с 3%, и в преработващата промишленост - с 0.3%.


Значителен ръст на цените за година в преработващата промишленост е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.7%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3.4%, и при производството на хранителни продукти - с 3.2%.


По-ниски цени се наблюдават при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 1.8%, и при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.9%.


В сравнение с август вътрешните цени нарастват с 0.2%. Покачване на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 0.6%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%, и в преработващата промишленост - с 0.1%.


По-голямо увеличение на цените се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.6%, и при производството на хранителни продукти - с 0.5%.


Намаление на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 0.9%, производството на изделия от други метални минерални суровини, производството на хартия, картон, и изделия от хартия и картон и производството на електрически съоръжения - по 0.3%.


Индексът на цените на производител на международния пазар през септември нараства с 0.9% спрямо предходния месец и с 2.5% спрямо съответния месец на 2018 година.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 700 Гневно

  Значи над 10% годишна инфлация, цените на стоките нараснали с по-малко, или поевтинели, всъщност са такива стоки, които не купувам, а и множеството други хора хора също, така че нямат значение и макар заради тях стъкмистиката да намалява числото на средният процент поскъпване, реалното, което ощетява мен и голяма част от населението е много повече от средното.Увеличенията в заплатите вече са изядени от инфлацията, което значи че са фиктивни, просто само нарастване на цифрата, но не и на покупателната способност.

  мурзилка
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Някъде четох, че основните валути (долар и евро), се обезценяват с около 3.5% на година.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1642 Весело

  Е, как инфлация!? Нали сме в борд? Или икономиката прегрява, а няма как да бъде вдигнат лихвеният процент? Нещо не е наред, ама ще се чуе...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK