Министерството на финансите продължава да отчита излишък при изпълнението на бюджета

Министерството на финансите продължава да отчита излишък при изпълнението на бюджета

© Георги КожухаровПо предварителни данни и оценки към края на октомври бюджетът е с излишък от 1.1 млрд. лв. или 0.9% от прогнозния брутен вътрешен продукт за годината, съобщи Министерството на финансите. Данните са за консолидираната фискална програма (КФП), която включва освен републиканския бюджет и този на висшите училища, съдебната власт, държавните медии и др.


През последните години трайно се утвърди практиката на отчитане на излишъци, които премиерът редовно обяснява с по-голямата събираемост на приходите. Обичайно по-големите над записаните в бюджета приходи се разпределят ударно на заседанията на правителството през декември. Експертите обясняват това със занижаването на приходите, за да може да се отчитат излишъци. В същото време в законите за бюджета за съответната година винаги се записваше, че той ще завърши съответната година с дефицит. За пръв път проектобюджетът за 2020 г. се предвижда да е балансиран, тоест разходите да са равни на приходите.


Приходите и помощите по КФП се очаква да бъдат в размер на 36.3 млрд. лв., което е 82.8 % от годишния разчет. Спрямо октомври 2018 г. те нарастват с 3.7 млрд. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС.
Ръстът при данъчните приходи е в размер на 2.3 млрд. лв., неданъчните приходи нарастват с малко над 1 млрд. лв., а приходите от помощи и дарения – с 275.5 млн. лева.


В частта на неданъчните приходи основно се проявява базов ефект в частта на приходите по бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", поради влезлите в сила промени в Закона за енергетиката от 1 юли.


Разходите по консолидираната фискална програма, които включват и вноската в бюджета на ЕС, към края на месеца са 35.2 млрд. лв. или 76 % от годишния разчет. За сравнение разходите за същия период на 2018 г. бяха в размер на 29.8 млрд. лв. Номиналното нарастване спрямо същия период на предходната година се дължи на по-високия размер на капиталовите разходи от националния бюджет за съфинансиране на европейски проекти и също на проекта за покупката на осем изтребители. Освен това с 10% бяха повишени заплатите на учителите, пенсиите бяха индексирани от 1 юли, бяха увеличени и плащанията за здравни вноски, посочва министерството.


Вноската в бюджета на ЕС към края на месеца е 1.090 млрд. лв.


Септември също е завършил с излишък - от 1.3 млрд. лв. или 1.1% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Превишението на приходите над разходите се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1.2 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 58.8 млн. лева.


Постъпилите приходи, помощи и дарения по КФП са 32.8 млрд. лв. или 74.8 % от годишните разчети.
Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, е 26 млрд. лв., което представлява 75,5 % от планираните за годината данъчни приходи.


Разходите по КФП (включително вноската в бюджета на ЕС) към края на септември са 31.5 млрд. лв., което е 68.1 % от годишните разчети.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 33 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 254 Любопитно

  Има излишъци (уж), пък теглим кредити! Това не мога да го разбера: ако едно семейство е на + , то не взима заеми. Другото е демагогия.

 2. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  До коментар [#33] от "pafka":

  Излишъците са от неразплатени задължения на държавата към дадени фирми. Стара практика е разплащането на държавните задължения в края на годината да закъснява, за да се отчете излишък и да се вземат премии или да се преразпределят средства.
  След като в началото на следващата година се разплатят, ще отчетат дефицит, но това ще е чак за първото тримесечие на 2020 г....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 3. 35 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Като паднат от власт ще изкочат много неща.

 4. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Ооо, значи не можаха да ги изхарчат преди изборите. Нищо, за Коледа ще са приключили.

 5. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7516 Неутрално

  "По предварителни данни и оценки към края на октомври бюджетът е с излишък от 1.1 млрд. лв. "

  Днес премиерът се изцепи по централните медии, че излишъкът е 3 милиарда лева

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#35] от "Paolo Di Canio":

  Като паднат от власт ще изкочат много неща.
  —цитат от коментар 35 на Paolo Di Canio


  Колкото изскочиха след Луканов, Станишев и Орешарски. А се крадеше и раздаваше като за световно.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 7. 39 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  "...Колкото изскочиха след Луканов, Станишев и Орешарски. А се крадеше и раздаваше като за световно..."

  Нито Луканов, нито Станишев, нито Орешарски са били застрахователи-бухалкаджии. За разлика от ТИЯ. Съответно мащабите и методите драстично се различават. А резултатът е еднозначен - вместо на върха на ЕС, на самото дъно, вече от почти 10 години.

 8. 40 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#39] от "alexsilver":

  При Станишев и Орешарски бяхме в първата десетка, а Техноимпекс носеше на хазната милиарди, благодарение на биволицата от Крушовица. Майтап бе алексчо.

 9. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#33] от "pafka":

  Нормално е да имаш излишък и да теглиш кредити. Излишъците са вредни и водят до забавяне на икономиката.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 42 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 517 Неутрално

  МАНГИЗИ В ИЗЛИШЪК.А ЗА СЕСТРИТЕ НЯМА..

 11. 43 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Излишъка 1-2 милиарда ,а болниците с 500 милиона дефицит и незаплатени дейности ,осигуровките на осигуряваните от държавата в пъти по ниски от тези на нормално осигурените граждани , с което се предизвиква изкуствено намаляване на цените на здравните услуги ,напрежение в системата и ниски заплати на медицинските работници , неглижиране на цялата здравна система с насочване на паричния поток към частните болници с бутикови цени на определени пътеки ,а липса на каквото и да е заплащане за денонощни спешни центрове ,линейки и центрове за спешна помощ ,заплащане на медицинския персонал в спешна помощ и в държавните болници от 6 до 10 пъти по ниско дори от Румъния , а се пъчат колко пари са наляли в здравеопазването ,които отиват в техни протежета шефове на държавни и частни болници ,пълна анархия в съдебна и правосъдна система с мнооого ниска ефективност на работата им ,особено в битовата и организираната престъпност ,високи заплати за нищо правене ,наливане милиарди в тотално неработеща администрация ,която е 4до 10 пъти по голяма от нормалното спрямо останалите страни в ЕС и т н .

 12. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Да отчитат излишъци, а да гонят лекари и сестри с позорно ниски заплати е малоумие! Като криво огледало.

  Мърфи е оптимист!
 13. 45 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 817 Неутрално
 14. 46 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 817 Неутрално

  ЗА БАЦЕ ДА ИМА КАТО ОБИКАЛЯ С ОНЯ ДЖИП ДЕТО ГО ОТКРАДЕ ОТ ГОРСКИТЕ ДА ИМА ДА ФЪРЛЯ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА ЗА ДА СИ КУПУВА ИЗБОРИ

 15. 47 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 159 Неутрално

  Излишъкут идва от пестене по всички позиции. Затова всичко рухва.

  niki
 16. 48 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Излишъкът е на база планирания бюджет. А планирания бюджет е с дефицит. Тоест нещата не са чак толкова розови.

 17. 49 Профил на Ventsi Zashev
  Ventsi Zashev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ВДо коментар [#43] от "edin drug":

  Всяка година бюджета за здравеопазване расте и това при намаляващо население. Изглежда, проблема с заплатите на мдсестрите не е бюджетен. Примера с кардиолога от Пазарджик с заплата от около 50000/Масео е доста представителен. В същото време сестрите от пазарджишката болница са били на протест в София с разрешението на директора. Важно е колко голям е бюджета. Но много по-важно е как се харчи.

 18. 50 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нещата не са розови. Заплатите в бюджетната сфера са подигравка. За 600 лв искат топ IT да наемат...

 19. 51 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Трябва добре да се запомни - излишъкът означава НАРУШАВАНЕ на Закона за държавния бюджет и нищо друго. ТИЯ от бухалкаджийско време не евават никакви закони, та сега, когато и Законът е бухалка в ТЕХНИТЕ ръчички, ще започнат да се съобразяват. Окончателно победилата Червена Мафия, която с пяна на уста громи "комунистите", трябва да има враг, който ни смъква до дъното на Европата. Че иначе и с просто око се вижда, че врагове на народа са точно ТИЯ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK