България ще оспори в съда пакета "Мобилност", ако не получи отстъпки

Росен Желязков

© Георги Кожухаров

Росен ЖелязковБългария е готова да отнесе до Съда на Европейския съюз разпоредбата за връщането на камиона в страната на домуване по време на месечната почивка на водача, ако Европейският парламент пиеме тази промяна в пакета "Мобилност". Това съобщи пред БНТ министърът на транспорта Росен Желязков, който заяви, че България няма да отстъпи по този въпрос, който ощетява българските транспортни фирми.


В момента страната преговаря и по други спорни разпоредби, които се предлагат - за връщането на шофьора за почивка в родината си, за забраната седмичната почивка да се прекарва в камиона, както и за директивата за командироване, която увеличава разходите за персонал. В момента вървят т.нар. триалози - в Съвета на ЕС, където са държавите, в Европейския парламент, където са депутатите, и в Европейската комисия, която е вносител и наблюдател, каза Желязков.


По думите на министъра връщането на шофьора за отпуската му в страната може да става само доброволно, защото всеки има право да избере къде да прекара свободното си време. Нощуването извън камиона той оцени като приемливо, но само ако има гаранции за безопасността на камиона.


Шест държави се противопоставят на част от промените – България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва. Те поддържат позицията, че задължението за връщане на празните камиони ще е незаконна протекционистка мярка, която засяга сериозно компаниите от техните държави, води до загуба на работни места, по-голяма икономическа емиграция и противоречи на правото на ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK