Наемите на държавни имоти да се определят след независима оценка, предвижда проект

Наемите на държавни имоти да се определят след независима оценка, предвижда проект

© Надежда Чипева, КапиталНаемните цени на имоти – държавна собственост да се определят на база оценка, извършена от независим оценител, отчитаща условията на конкретния пазар и съобразена с приетите по реда на Закона за независимите оценители стандарти за оценяване. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, съобщи Министерството на регионалното развитие.


Досега наемната цена на помещения, предназначени за здравни, образователни и хуманитарни дейности за социално задоволяване нуждите на населението или на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, както и на помещения, предоставени на международни организации, които се предоставят под наем без провеждане на търг, се определя в троен, съответно в петорен размер спрямо наемната цена на жилище със същата полезна площ и показатели.


Определянето на първоначалната наемна цена при провеждане на търгове за отдаване под наем на имоти – държавна собственост към настоящия момент също става спрямо наемната цена на жилище със същата полезна площ и показатели, като се дава възможност цената да бъде увеличена до 40 пъти в зависимост от реалните пазарни наемни цени за съответния район.
С предложените промени се цели по-добра защита на държавния и обществения интерес, посочват от ведомството.


В изпълнение на приетите от Народното събрание изменения в Закона за държавната собственост и Закона за политическите партии, в проекта на Постановление се предвижда още промяна в начина на предоставяне на държавните имоти. Политическите сили, отговарящи на чл. 31 от Закона за политическите партии, вече няма да заплащат наем, а ще се учредява безвъзмездно право на ползване върху имот – частна държавна собственост, за срок не по-дълъг от 10 години.


В разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост е записано изрично, че партиите не могат да използват държавния имот за извършване на икономическа дейност, нито да ги отдават под наем или да ги преотстъпват за ползване. От партийното ръководство ще трябва да декларират, че разполагат с необходимия финансов ресурс за стопанисването на имота.


Партиите ще заплащат данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за имота, всички експлоатационни разходи, както и тези за текущи поправки и ремонти. Политическите партии трябва да представят документ, удостоверяващ, че имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава. Извънпарламентарните партии пък ще трябва да доказват, че на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове.


При неплащане на разходите повече от три месеца, както и когато партията престане да отговаря на изискванията на чл. 31 от Закона за политическите партии, договорът се прекратява.


С промените в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост се описва подробно и редът за ползване на имоти – частна държавна собственост от синдикатите. При ползването на такива имоти синдикалните организации не могат да осъществяват в тях икономическа дейност, нито да ги отдават под наем или да ги преотстъпват за ползване.


Синдикатът, на който e предоставен за безвъзмездно ползване имот – частна държавна собственост, също е длъжен да плаща данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за него, както и всички експлоатационни разходи и тези за текущи ремонти.


Проектът на постановление и докладът към него са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Портала за обществени консултации.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  "Независим", неоценител да си... Пара и пара!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  "Наемите на държавни имоти да се определят след независима оценка,..."

  Няма независима оценка

 3. И сега едни милиони за “оценители”. дръндарския и Шиши имат ли вече “фирми за оценяване на държавни имоти преди отдаването им под наем”?
  Или неКОЙ братчед на Бибитко с жипката от фейса?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8558 Неутрално

  Нормиран социалистически наем от "наши хора" за "наши хора" чрез "наши независми хора" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Интересно как би защитавал държавния интерес независим частен оценител. При нарояването на държавни ведомства, агенции, общински фирми и какво ли не липсата на единен държавен орган, който да следи и регулира пазарно тези оценки би бил капка в морето, като административен разход. Щатът му би бил, като на средна ръка агенция за недвжими имоти във всеки регион.
  Въпросът е защо не се иска това, а се предпочита аутсорване (на средства) към външни оценители.
  Скоро явно ще разберем, като ги познаем по имената.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Поредната корупционна схема на ГЕРБерастите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  държавните имоти трябва да се обявяват само на открити търгове ,обявени само в Държавен вестник ,както апропо е било преди 1944 година ,с укази на царя , всяка обществена поръчка или продажба в Държавен вестник ,наддаващите се явяват на открит търг и наемат или копуват или правят поръчката , само ,че сега след близо 100 години ,демокрацията у нас е далееече назад ,защото ни управялавт червените измамници .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK