Горанов ще поиска извънредна финансова ревизия на ВиК - Шумен

Горанов ще поиска извънредна финансова ревизия на ВиК - Шумен

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на финансите Владислав Горанов ще поиска извънредна финансова ревизия на ВиК - Шумен. Това обяви той по време на парламентарния контрол, след като получи въпрос за политиката на ведомството по финансиране на ВиК дружества с мажоритарно държавно участие в капитала. Депутатът от БСП Иван Иванов зададе въпроса във връзка с проблемите с водоснабдяването в Шумен и околността. Наскоро градът остана без вода за повече от 24 часа заради авария. Освен това там е и най-скъпата вода в страната.


Горанов първо обясни, че няма никакви правомощия и отговорности, свързани със сектора, но след уточняващ въпрос посочи, че заради това, че отговаря за финансовия контрол върху държавните компании, ще поиска тази проверка. Посочи, че проверката не пречи депутатът да сезира и други институции по своя преценка. Дружеството е в тежко финансово състояние и има неплатени дългове към електроразпределителното дружество.


Финансовият министър използва повода да развие своя теза за управлението на ВиК сектора, като подчерта, че не ангажира с разсъжденията си ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Посочи, че различните дружества имат свои специфики - даде пример с дружеството в Бургас, което разполага с компактна и лесна за управление инфраструктура и голямо потребление, при което може да прави икономии от мащаба. Във ВиК като тези в Шумен и Добрич очевидно това не било възможно, особено при спазване на изискването за социална поносимост на цената на водата.


Финансовият министър смята за добра идея да се създаде холдингова структура за балансирано преразпределение на ефектите - положителни и отрицателни, в целия сектор. Освен това според него може да се помисли за специфичен компонент в цената на водата, с който да се формира фонд за инвестиции. Акумулираните във фонда пари може да се използват в полза на отделните дружества, когато изпаднат в тежко положение.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  А Перник?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  "при спазване на изискването за социална поносимост на цената на водата."
  Горанов явно не знае, че в Шумен плащаме най-скъпата вода в България - 3,40 лв. за кубик.


 3. 3 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  В Перник новият червен кмет да намери вода, хаха.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "при спазване на изискването за социална поносимост на цената на водата."Горанов явно не знае, че в Шумен плащаме най-скъпата вода в България - 3,40 лв. за кубик.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  В Добрич не е ли по-скъпа?

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#3] от "Симеон":

  Ще я намери, колкото и стария кмет на ГЕРБ. :)))

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  Ами ГЕРБ-ерите да продължават да назначават червени кадри за директори на ВиК дружества и после да се чудят, защо не вървяла работата...!
  В Шумен и Добрич са именно такива.

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Докато В и К дружествата не бъдат дадени на дългосрочни концесии , така ще бъде. Държавата е лош стопанин. В момента средните загуби на вода за страната са над 60%. Дружествата имат голям потенциал да запазят цените на водата и да реализират високи печалби , ако съумеят да намалят загубите на вода поне на половина. Но това става с инвестиция за подмяна на водопроводната мрежа, която може да реализира само един частник.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Държавата е лош стопанин, защото си избираме лоши управляващи. Елементарно.
  Колкото до концесиите: Да погледнем какво става с концесията на Софийска вода, че да видим как концесията не решава нищо, но обикновено обогатява концесионера.

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Проблемът е, че при ВиК услугите се тръби, че се търси някаква социална поносимост. Докато в същото време за цената на ел.енергията, социална поносимост няма. Пита се, какво да правят ВиК дружествата, които имат висока консумация на ел.енергия?

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Дано поне НЕ ви надписват сметките като на нас в София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1513 Неутрално
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  Само не ми стана ясно, какво ще се постигне с тази извънредна финансова ревизия? Ще установят нещо, което много добре знаят. И какво от това?!?

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Както крадците в СОфия ли ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  А кои са добрите управляващи, дето ще оправят ВиК сектора, енергетиката, БДЖ, болниците и т.н. дейности, които са държавни.
  Търсим ги вече 20 и кусур години. Истината е, че такива няма, само като седнат на стола и всякакви хартиени компетенции се изпаряват, остава само лакомията.
  А за Софийска вода не си съвсем прав, има подобрение, не достатъчно, но поне квази държавни дългове не правят. За разлика от ТЕЦ София, БДЖ, да не изброявам....

 15. 15 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Трудно се управлява и живее,
  където комуниста вилнее.

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Кои са добрите управляващи, дето ще оправят ВиК сектора? Откъде да знам и какво значение има? Българите си избират други. Но имам доста добри наблюдения за ВиК сектора в Североизтока. Специално за Шумен и Добрич в последните години МРРБ се почуди какви карикатури да назначава за управители на ВиК. На ВиК-то в Шумен управителя е от Ловеч. На ВиК-то в Добрич, директора май беше от... Сандански. Преди известно време имаха едно-две добри попадения, но се усетиха и бързо ги разкараха. Под добри попадения имам в предвид хора, които си гледат работата и не искат да се бъркат в партийни схеми и далавери. Ама суджука е важен! Кой се интересува от селяните по провинцията?! ;)

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "Финансовият министър смята за добра идея да се създаде холдингова структура за балансирано преразпределение на ефектите - положителни и отрицателни"

  На тази логика защо не направите и холдинг топлофикация, после и някое ПАК(за родените след 1989г Промишлено Аграрен комплекс) и на края холдинг строителство за да се редуцират непосилните 3-4000 евра за квадрат до 200-300 колкото плащат тетка цацева и оня с частния хаспел?

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  Всичко зависи от условията на концесионния договор. Ако те са лоши за държавата и добри за концесионера , ще се получи както в Софийска вода.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":Както крадците в СОфия ли ?!?!?
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Концесията в София не е за пример. Прочети ми пост 18.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Аз поне досега не съм чувал да има сключен читав концесионен договор. Все се оказва, че юристите на съответното министерство нещо си пропуснали и понеже били минали 10 години, нищо не можело да се направи. Да не говорим за концесионния договор за Пирин... Там е върхът на сладоледа!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petleshev":
  " Пита се, какво да правят ВиК дружествата, които имат висока консумация на ел.енергия?"

  При тях цената на водата трябва да е най-скъпа , но това не е така. Доколкото знам водата в Шумен се получава по гравитачен път от яз. Тича и би следвало да е относително евтина , а тя била най-скъпа. Няма логика.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Как да дойде по гравитачен път, като язовирът Тича и Шумен са на еднаква надморска височина? Освен това трябва и да се пречисти, защото е от язовир. За водопровода който със сигурност е като лейка, няма какво да се говори. Логиката ти, хич я няма. ;)

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5358 Неутрално
 24. 24 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 947 Неутрално

  След палежите от ГЕРБ-младежи, сега и кражби правят. Политическите обвързаности и зависимости започват да дават резултат. Вчера Перник, днес Шумен, утре София и така докато затрият напълно България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK