Българските туристи се увеличават и харчат повече в хотелите, чужденците намаляват

Златни пясъци, туристи, море, черноморие, хотем Melia

© Цветелина Белутова, Капитал

Златни пясъци, туристи, море, черноморие, хотем MeliaБългарските туристи се увеличават, а приходи на хотелиерите от тях нарастват, докато при чужденците тенденцията е обратната. Това сочат данните на Националния статистически институт за заетостта на местата за настаняване през септември.


Приходите от нощувки през септември 2019 г. достигат 166.7 млн. лв., или с 1.5% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличението е благодарение на българските граждани, които са оставили в хотелите с 13.8% повече средства, отколкото преди година. Приходите от услуги, платени от чуждите туристи, намаляват с 1.8%.


Българските туристи се увеличават и харчат повече в хотелите, чужденците намаляват

© НСИ
Броят на клиентите на хотелите се увеличава с 1.4% за година до 847.3 хил. души отново благодарение на българите. Те са с 3.3% повече, а чужденците - с 0.1% по-малко. Едновременно с това българите са оставали на хотел за по-кратко - средно 2.5 нощувки, докато чужденците - за 4.6 нощувки.


Общият брой на нощувките във всички места за настаняване е 3.1 млн. или с 2.3% по-малко спрямо година по-рано. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през септември 2019 г., са 377.8 хил., чуждите граждани са 469.5 хил.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK