Премиерът покани новия посланик на САЩ на среща за обсъждане на стратегически въпроси

Снимката е от срещата между двамата на 22 октомври.

© Правителствена информационна служба

Снимката е от срещата между двамата на 22 октомври.Премиерът покани новия посланик на САЩ на среща за обсъждане на стратегически въпроси
Премиерът Бойко Борисов покани в четвъртък сутринта на кафе в Министерския съвет новия посланик на САЩ Херо Мустафа, за да обсъдят "някои стратегически работи". Поканата беше отправена днес, докато той возеше дипломата по трасето на бъдещия газопровод, свързващ Гърция и България.


Борисов бе заедно с посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитриос Хронопулос при инспекцията на напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България.


Херо Мустафа е в София от по-малко от месец. Борисов посочи, че България и САЩ имат огромни възможности за съвместни разработки в областта на отбраната и започване на производство на американска военна продукция у нас.
"Пращах едни ваши колеги. Ходиха гледаха "Авионамс", "Терем" - Търговище (военни заводи, б.а.) за съвместни производства. Ще се сетиш за кои говоря. Пратих ги да видят "Ново село" (военен полигон, б.а.), "Безмер" и "Граф Игнатиево" (авиобази, б.а.)", каза Борисов.


Той посъветва посланик Мустафа да му каже, като ходи в някой от тези райони, за да види лично военните заводи, полигоните и базите, "за да е спокойна".


След подписването на договора със САЩ за доставка 8 нови самолета F-16 за почти 2.2 млрд. лева беше съобщено, че в хода на преговорите е получено съгласие и за индустриално сътрудничество по шест позиции. Според министъра на икономиката Емил Караниколов става дума за ремонти в България по хидравличната система на самолетите, 25 компонента, свързани с кацането, поддръжка на електрическата система, производство на безпилотни летателни средства и дронове и други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK