Нов жилищен проект в София се съгласува 2.5 г. при 6 месеца през 2014 г.

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD

© Цветелина Белутова, Капитал

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLDИзбори 2022

Съгласувателните процедури за нови жилищни сгради в София днес отнемат пет пъти по-дълго време, отколкото преди пет години. Ако през 2014 г. от покупката на терена до началото на изкопните работи са минавали 6 месеца, то сега това трае две години и половина. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на компанията за инвестиции в нови жилищни имоти BLD Bulgaria Димитър Савов.


По думите му самото строителство отнема по-кратко време - година или две според мащабите на проекта. "Строителството и продажбата са най-лесната част", каза предприемачът и даде пример с това, че за подробния устройствен план съседите трябва да бъдат уведомени три пъти като за всяко уведомление компанията трябва да получи обратна разписка. При един от проектите е трябвало да се чакат по три обратни разписки от 268 души.


Той прогнозира, че през следващите две години ще продължи да расте както броят на сделките, така и на цените. По-голямата част от договорите, сключени вече на зелено, формално ще бъдат отчетени от статистиката след издаването на акт 16 през следващите две години. Търсенето на жилища в София продължава да расте, с повишаването на доходите купувачите се увеличават. Ако се въведат нови допълнителни ограничения за нови сгради, това ще ограничи и предлагането, добави той. Себестойността на строителството също нараства заради повишаването на възнагражденията
Клиенти на компанията са предимно млади хора - семейства, които досега са живели под наем в София или в по-малко жилище и искат да се разширят. Сделките с кредит бележат ръст и вече са около половината от всички в компанията. Купувачите предпочитат да финансират начинанието с ипотечен кредит, а не със собствени средства, защото лихвите са ниски.


Около 20% от сделките са с инвестиционна цел за отдаване под наем.


Говорейки за строителството на нови жилища, Савов не вижда "имотен балон". "Покачването на цените при реално сключените сделки по райони, което отчита националната статистика, е не от поскъпването на даден имот, а от това, че купувачите избират по-скъпи жилища", коментира той. Имоти на по-ниски цени - независимо ново или старо строителство, има, но те не предизвикват интерес, коментираха от компанията.


Новите жилища не достигат


Основната причина за нарастването на цените на жилищата през последните четири-пет години са ниските лихви, сочи и анализ на "Уникредит Булбанк", представен на форум вчера и цитиран от "Капитал". Заради тях собствениците на спестявания трансформират банкови депозити и други финансови активи с ниска доходност в недвижими имоти, привлечени от високите темпове на ръст на цените им през последните няколко години и от надеждата, че той ще продължи и в бъдеще.


Според анализа на "Уникредит Булбанк" макар и в по-малка степен повишаването на цените е способствано от недостатъчното предлагане на нови жилища особено в големите градове, чието население продължава да нараства. През последните години нивото на построените жилища се движи между 8000 и 9000 единици годишно. Главният икономист на банката Кристофор Павлов обясни, че според преобладаващите оценки, за да може българската икономика да поддържа нивото на съществуващия жилищен фонд на нивата, достигнати в момента, е необходимо годишно да се произвеждат около 13 хил. жилища. За последно това ниво е постигнато през далечната 2009 г.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK