Нов жилищен проект в София се съгласува 2.5 г. при 6 месеца през 2014 г.

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD

© Цветелина Белутова, Капитал

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLDСъгласувателните процедури за нови жилищни сгради в София днес отнемат пет пъти по-дълго време, отколкото преди пет години. Ако през 2014 г. от покупката на терена до началото на изкопните работи са минавали 6 месеца, то сега това трае две години и половина. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на компанията за инвестиции в нови жилищни имоти BLD Bulgaria Димитър Савов.


По думите му самото строителство отнема по-кратко време - година или две според мащабите на проекта. "Строителството и продажбата са най-лесната част", каза предприемачът и даде пример с това, че за подробния устройствен план съседите трябва да бъдат уведомени три пъти като за всяко уведомление компанията трябва да получи обратна разписка. При един от проектите е трябвало да се чакат по три обратни разписки от 268 души.


Той прогнозира, че през следващите две години ще продължи да расте както броят на сделките, така и на цените. По-голямата част от договорите, сключени вече на зелено, формално ще бъдат отчетени от статистиката след издаването на акт 16 през следващите две години. Търсенето на жилища в София продължава да расте, с повишаването на доходите купувачите се увеличават. Ако се въведат нови допълнителни ограничения за нови сгради, това ще ограничи и предлагането, добави той. Себестойността на строителството също нараства заради повишаването на възнагражденията
Клиенти на компанията са предимно млади хора - семейства, които досега са живели под наем в София или в по-малко жилище и искат да се разширят. Сделките с кредит бележат ръст и вече са около половината от всички в компанията. Купувачите предпочитат да финансират начинанието с ипотечен кредит, а не със собствени средства, защото лихвите са ниски.


Около 20% от сделките са с инвестиционна цел за отдаване под наем.


Говорейки за строителството на нови жилища, Савов не вижда "имотен балон". "Покачването на цените при реално сключените сделки по райони, което отчита националната статистика, е не от поскъпването на даден имот, а от това, че купувачите избират по-скъпи жилища", коментира той. Имоти на по-ниски цени - независимо ново или старо строителство, има, но те не предизвикват интерес, коментираха от компанията.


Новите жилища не достигат


Основната причина за нарастването на цените на жилищата през последните четири-пет години са ниските лихви, сочи и анализ на "Уникредит Булбанк", представен на форум вчера и цитиран от "Капитал". Заради тях собствениците на спестявания трансформират банкови депозити и други финансови активи с ниска доходност в недвижими имоти, привлечени от високите темпове на ръст на цените им през последните няколко години и от надеждата, че той ще продължи и в бъдеще.


Според анализа на "Уникредит Булбанк" макар и в по-малка степен повишаването на цените е способствано от недостатъчното предлагане на нови жилища особено в големите градове, чието население продължава да нараства. През последните години нивото на построените жилища се движи между 8000 и 9000 единици годишно. Главният икономист на банката Кристофор Павлов обясни, че според преобладаващите оценки, за да може българската икономика да поддържа нивото на съществуващия жилищен фонд на нивата, достигнати в момента, е необходимо годишно да се произвеждат около 13 хил. жилища. За последно това ниво е постигнато през далечната 2009 г.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Мотаене, корупция, "дарения" и още нещо, само и само да се изкрънка от бизнеса. Борбата за районни кметове беше "ожесточена" на втори тур...

  Скоростен индекс "Y"
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  А защо трябва да се строи в София, що не пробва да застроява Банкя? И какъв недостиг на жилища като по официална статистика 24% от жилищата в София са празни - за страната % е много по-голям?

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Имайки предвид кои са източниците на информацията, може да се твърди че има известно преувеличение, както на сроковете за узаконяване, така и на търсенето и очакваните цени.
  Иначе не виждам нищо лошо, че все повече хора са сигурни в своите доходи и купуват жилища.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Купувачите предпочитат да финансират начинанието с ипотечен кредит, а не със собствени средства, защото лихвите са ниски.
  ____________
  е колко па да са ниски тези лихви,при положение ,че банките цакат и заробват млади хора с 20-30 годишни ипотеки с 2-3 пъти по-големи лихви от колкото при централите им в ЕС!?
  За да е всичко ок, общината трябва да освободи дивашкото строителство само в райни където има предварително изградена инфраструктура и е разрешено бъдещео презастрояване а не да насърчават перачите на пари и строителната мафия да освинват кварталите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Новите жилища не достигат
  —цитат от коментар 0 на статия


  С кой акъл я написахте тая тотална глупост???

  В момента цяла Надежда е една огромна строителна зона - само в разстояние 100 кв. м. от моя ВХОД (!!!) се строят ПЕТ нови кооперации. Цяла София стана една бетонна джунгла, на тях не им достигало.

  Как не ви е срам?!?

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  Всъщност това е един парадокс, който си има обяснение. В София в момента наистина има глад за ново строителство при добро качество и на комуникативни места. И докато качеството е нещо което може да се отрегулира, то комуникативните места са кът. Същевременно купища жилища седят празни. Под купища разбира до 20-25% според различни оценки, което е огромно количество.

  Това са жилища купени за инвестиция и оставени да отлежават. Основно това са хора с пари, които се пазят от инфлацията и ниските лихви на банките, но не желаят/ не могат да управляват парите си активно или да въртят бизнес тях. Голяма част са гастарбайтери от чужбина, които трупат за старини...

  Това създава силно изкривяване на пазара, защото надува цените/ограничава предлагането. Едни хора не могат да купят, защото е скъпо, а други им седят празни жилищата.

  Има един много лесен начин това да се избегне и в нормалния свят е направено - високи данъци за неосновно жилище. Под високи разбирай в хилядите левове/евро/долари на година. Така, празните жилища или ще бъдат давани под наем или ще излезнат на пазара, но няма да седят празни и да помпат балона.


 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Ленива администрация или лакома?

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2057 Весело

  BLD са наглеци: хем не си плащат за по-бързо обслужване, на когото трябва, хем се жалят, че ги обслужвали бавно.

 9. 9 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  [quote#5:"Borislav Jordanov"][/quote]

  Ами инвеститора си носи риска. Но тук говорим за срокове в администрацията.
  Има разлика. Не ли

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Да ама хората не искат да живеят в периферията. Не е проблема в пътната инфраструктура, там няма училища, детски градини, спешна помощ. Аре за градините пак е относително лесно, ама с училищата... Живееш на майната си и дъщеря ти учи вечер до 20:00, а познай зимата как ще я чакаш на вратата в Божурище към 22:00 да се прибере...

  За да стане това което искаш са нужни десетилетия да се развие тая инфраструктура. Затова и един апартамент в центъра на 100 години струва 3000 евро квадрата, при все, че си в пушилката, няма къде да се паркира, а бабите съседи не могат да съберат 100лв. да измият входа... За активните хора, да си вътре в средата е много важно.

  Така е навсякъде по света - активните са се набили в центъра, с одъртяването почват да се изместват към периферията....

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Вие може да не виждате нищо лошо, ма после се жалвате, че въздуха е мръсен и пълен с ФПЧ. Освен това е крайно травмиращо да минавам покрай Плиска и отдалеч да се веят прашки 62 номер на Тетка цацева от блока на артекс!

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  Глад има, защото много хора от страната, решават да инвестират в имот, а най-доброто място, с ръст на цените и високи наеми, е точно София. И така, купуват и отдават под наем.

  Скоростен индекс "Y"
 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Проблема е, че не отдават и под наем. Просто купуват и остава да стои, като инвестиция.

  И са прави, какво му плащаш - 100тина лева данък и това е. Реално повечето не плащат и общи части и капиталови ремонти, щото не могат да ги открият... Пълно е в София с такива инвестиционни апартаменти, вечер във всеки блок ново строителство поне 15-20% от апартаментите са тъмни.

  Тъпо е както и да го гледаш. Тъпо от гледна точка на цялостната картина, самите собственици ги разбирам, ситемата ги насърчава да го правят с ниските си данъци.

 14. 14 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2057 Весело

  [quote#5:"Borislav Jordanov"][/quote]

  100 кв. м = 10 м х 10 м
  Я пак измери колко строежа има на 100 кв. м от твоя вход.

 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2057 Весело

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":Вие може да не виждате нищо лошо, ма после се жалвате, че въздуха е мръсен и пълен с ФПЧ. Освен това е крайно травмиращо да минавам покрай Плиска и отдалеч да се веят прашки 62 номер на Тетка цацева от блока на артекс!
  —цитат от коментар 11 на telqk


  Сложих + само заради "прашките" :)

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  До коментар [#13] от "niakoi_si":

  Тези които познаван, до един отдават.

  Скоростен индекс "Y"
 17. 17 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#14] от "PisnaMi":

  Вписват се дотолкова, че може и да излизат от тези 100 кв.м. но са в тях. Падат се от едната страна на входа ми (който е краен) - три кооперации почти една до друга от едната страна на улицата, от другата страна и срещу моя вход още една и през две къщи още една. Щеше ми се да напиша 200 кв. м. но просто ги няма.

 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#15] от "PisnaMi":
  Ако пък я видиш в клин както сега е модерно ще сложиш цяла камара плюсове!

 19. 19 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  ами сигурно много от купувачите искат тухла, а не панел.

 20. 20 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Защо се строят толкова много жилища при положение,че няма достатъчно условия за нормален живот в големите градове.Например в големите градове почти не се намират обществени места за естествени нужди(тоалетни извън молове,ресторанти като и в държавните сгради се ползват само от чиновниците) Защо не се строят общественитоалетни в градинки ,паркове по централните части и на места където има непрекъснато пътникопоток?Защо е необходимо чуждестранни туристи да бъдат водени до тоалетни под строй?Всички искат да имат нов апартамент,но ако може да е в центъра,където всичко е до задника им или на една педя разстояние от него.Няма и добре организиран транспорт въпреки частните превозвачи.Всички искат да са в центровете на пренаселените големи градове.За Столицата искам само да допълня че ако гражданите искат да имат добри условия за живот и отдих,трябва Столицата да се отдели от града София.А строителните предприемачи да се занемват само със строителство а не и с продажби на зелено,защото така цените растат главоломно и се създават цели комплекси без живущи в тях.Това не се отнася само за столицата.

 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Пък аз мислех, че само Иванчева е бавила проекти...

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4927 Любопитно

  Мотаене, корупция, "дарения" и още нещо, само и само да се изкрънка от бизнеса. Борбата за районни кметове беше "ожесточена" на втори тур...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Най-корумпираната (Иванчева) е с пранги в панделата, нали?

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4927 Любопитно

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "е колко па да са ниски тези лихви,при положение ,че банките цакат и заробват млади хора с 20-30 годишни ипотеки с 2-3 пъти по-големи лихви от колкото при централите им в ЕС!?"

  Е, искате ниски лихви, но не искате Еврозона! Ами няма как!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4927 Весело

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  "В момента цяла Надежда е една огромна строителна зона - само в разстояние 100 кв. м. от моя ВХОД (!!!) се строят ПЕТ нови кооперации."

  Ехаааа, ПЕТ кооперации на 100 кв. м.!?! Много маломерни тези кооперации, колега!🤣😂

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4927 Весело

  BLD са наглеци: хем не си плащат за по-бързо обслужване, на когото трябва, хем се жалят, че ги обслужвали бавно.
  —цитат от коментар 8 на PisnaMi


  Ама как "даси плащат за по-бързо обслужване на когото трябва"? Тя Иванчева вече е в затвора! Други корумпирани няма! 😂🤣

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4927 Весело

  До коментар [#25] от "vassilun":Вася, ти очевидно от всичко разбираш. Тука даже си нацвъкал цели четири "коментара".
  —цитат от коментар 26 на von_seeckt


  Специалист съм по насекоми (инсекти) тъй да се каже! 🤣😂

 28. 28 Профил на Krasimir Tsanev
  Krasimir Tsanev
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Предупреждение! Някой масово краде пари от сметки в Уникредит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK