Нов жилищен проект в София се съгласува 2.5 г. при 6 месеца през 2014 г.

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD

© Цветелина Белутова, Капитал

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLDСъгласувателните процедури за нови жилищни сгради в София днес отнемат пет пъти по-дълго време, отколкото преди пет години. Ако през 2014 г. от покупката на терена до началото на изкопните работи са минавали 6 месеца, то сега това трае две години и половина. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на компанията за инвестиции в нови жилищни имоти BLD Bulgaria Димитър Савов.


По думите му самото строителство отнема по-кратко време - година или две според мащабите на проекта. "Строителството и продажбата са най-лесната част", каза предприемачът и даде пример с това, че за подробния устройствен план съседите трябва да бъдат уведомени три пъти като за всяко уведомление компанията трябва да получи обратна разписка. При един от проектите е трябвало да се чакат по три обратни разписки от 268 души.


Той прогнозира, че през следващите две години ще продължи да расте както броят на сделките, така и на цените. По-голямата част от договорите, сключени вече на зелено, формално ще бъдат отчетени от статистиката след издаването на акт 16 през следващите две години. Търсенето на жилища в София продължава да расте, с повишаването на доходите купувачите се увеличават. Ако се въведат нови допълнителни ограничения за нови сгради, това ще ограничи и предлагането, добави той. Себестойността на строителството също нараства заради повишаването на възнагражденията
Клиенти на компанията са предимно млади хора - семейства, които досега са живели под наем в София или в по-малко жилище и искат да се разширят. Сделките с кредит бележат ръст и вече са около половината от всички в компанията. Купувачите предпочитат да финансират начинанието с ипотечен кредит, а не със собствени средства, защото лихвите са ниски.


Около 20% от сделките са с инвестиционна цел за отдаване под наем.


Говорейки за строителството на нови жилища, Савов не вижда "имотен балон". "Покачването на цените при реално сключените сделки по райони, което отчита националната статистика, е не от поскъпването на даден имот, а от това, че купувачите избират по-скъпи жилища", коментира той. Имоти на по-ниски цени - независимо ново или старо строителство, има, но те не предизвикват интерес, коментираха от компанията.


Новите жилища не достигат


Основната причина за нарастването на цените на жилищата през последните четири-пет години са ниските лихви, сочи и анализ на "Уникредит Булбанк", представен на форум вчера и цитиран от "Капитал". Заради тях собствениците на спестявания трансформират банкови депозити и други финансови активи с ниска доходност в недвижими имоти, привлечени от високите темпове на ръст на цените им през последните няколко години и от надеждата, че той ще продължи и в бъдеще.


Според анализа на "Уникредит Булбанк" макар и в по-малка степен повишаването на цените е способствано от недостатъчното предлагане на нови жилища особено в големите градове, чието население продължава да нараства. През последните години нивото на построените жилища се движи между 8000 и 9000 единици годишно. Главният икономист на банката Кристофор Павлов обясни, че според преобладаващите оценки, за да може българската икономика да поддържа нивото на съществуващия жилищен фонд на нивата, достигнати в момента, е необходимо годишно да се произвеждат около 13 хил. жилища. За последно това ниво е постигнато през далечната 2009 г.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Мотаене, корупция, "дарения" и още нещо, само и само да се изкрънка от бизнеса. Борбата за районни кметове беше "ожесточена" на втори тур...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А защо трябва да се строи в София, що не пробва да застроява Банкя? И какъв недостиг на жилища като по официална статистика 24% от жилищата в София са празни - за страната % е много по-голям?

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Имайки предвид кои са източниците на информацията, може да се твърди че има известно преувеличение, както на сроковете за узаконяване, така и на търсенето и очакваните цени.
  Иначе не виждам нищо лошо, че все повече хора са сигурни в своите доходи и купуват жилища.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Купувачите предпочитат да финансират начинанието с ипотечен кредит, а не със собствени средства, защото лихвите са ниски.
  ____________
  е колко па да са ниски тези лихви,при положение ,че банките цакат и заробват млади хора с 20-30 годишни ипотеки с 2-3 пъти по-големи лихви от колкото при централите им в ЕС!?
  За да е всичко ок, общината трябва да освободи дивашкото строителство само в райни където има предварително изградена инфраструктура и е разрешено бъдещео презастрояване а не да насърчават перачите на пари и строителната мафия да освинват кварталите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Новите жилища не достигат
  —цитат от коментар 0 на статия


  С кой акъл я написахте тая тотална глупост???

  В момента цяла Надежда е една огромна строителна зона - само в разстояние 100 кв. м. от моя ВХОД (!!!) се строят ПЕТ нови кооперации. Цяла София стана една бетонна джунгла, на тях не им достигало.

  Как не ви е срам?!?

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  Всъщност това е един парадокс, който си има обяснение. В София в момента наистина има глад за ново строителство при добро качество и на комуникативни места. И докато качеството е нещо което може да се отрегулира, то комуникативните места са кът. Същевременно купища жилища седят празни. Под купища разбира до 20-25% според различни оценки, което е огромно количество.

  Това са жилища купени за инвестиция и оставени да отлежават. Основно това са хора с пари, които се пазят от инфлацията и ниските лихви на банките, но не желаят/ не могат да управляват парите си активно или да въртят бизнес тях. Голяма част са гастарбайтери от чужбина, които трупат за старини...

  Това създава силно изкривяване на пазара, защото надува цените/ограничава предлагането. Едни хора не могат да купят, защото е скъпо, а други им седят празни жилищата.

  Има един много лесен начин това да се избегне и в нормалния свят е направено - високи данъци за неосновно жилище. Под високи разбирай в хилядите левове/евро/долари на година. Така, празните жилища или ще бъдат давани под наем или ще излезнат на пазара, но няма да седят празни и да помпат балона.


 7. 7 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Ленива администрация или лакома?

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1802 Весело

  BLD са наглеци: хем не си плащат за по-бързо обслужване, на когото трябва, хем се жалят, че ги обслужвали бавно.

 9. 9 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#5:"Borislav Jordanov"][/quote]

  Ами инвеститора си носи риска. Но тук говорим за срокове в администрацията.
  Има разлика. Не ли

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Да ама хората не искат да живеят в периферията. Не е проблема в пътната инфраструктура, там няма училища, детски градини, спешна помощ. Аре за градините пак е относително лесно, ама с училищата... Живееш на майната си и дъщеря ти учи вечер до 20:00, а познай зимата как ще я чакаш на вратата в Божурище към 22:00 да се прибере...

  За да стане това което искаш са нужни десетилетия да се развие тая инфраструктура. Затова и един апартамент в центъра на 100 години струва 3000 евро квадрата, при все, че си в пушилката, няма къде да се паркира, а бабите съседи не могат да съберат 100лв. да измият входа... За активните хора, да си вътре в средата е много важно.

  Така е навсякъде по света - активните са се набили в центъра, с одъртяването почват да се изместват към периферията....

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Вие може да не виждате нищо лошо, ма после се жалвате, че въздуха е мръсен и пълен с ФПЧ. Освен това е крайно травмиращо да минавам покрай Плиска и отдалеч да се веят прашки 62 номер на Тетка цацева от блока на артекс!

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  Глад има, защото много хора от страната, решават да инвестират в имот, а най-доброто място, с ръст на цените и високи наеми, е точно София. И така, купуват и отдават под наем.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Проблема е, че не отдават и под наем. Просто купуват и остава да стои, като инвестиция.

  И са прави, какво му плащаш - 100тина лева данък и това е. Реално повечето не плащат и общи части и капиталови ремонти, щото не могат да ги открият... Пълно е в София с такива инвестиционни апартаменти, вечер във всеки блок ново строителство поне 15-20% от апартаментите са тъмни.

  Тъпо е както и да го гледаш. Тъпо от гледна точка на цялостната картина, самите собственици ги разбирам, ситемата ги насърчава да го правят с ниските си данъци.

 14. 14 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1802 Весело

  [quote#5:"Borislav Jordanov"][/quote]

  100 кв. м = 10 м х 10 м
  Я пак измери колко строежа има на 100 кв. м от твоя вход.

 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":Вие може да не виждате нищо лошо, ма после се жалвате, че въздуха е мръсен и пълен с ФПЧ. Освен това е крайно травмиращо да минавам покрай Плиска и отдалеч да се веят прашки 62 номер на Тетка цацева от блока на артекс!
  —цитат от коментар 11 на telqk


  Сложих + само заради "прашките" :)

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#13] от "niakoi_si":

  Тези които познаван, до един отдават.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 17. 17 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "PisnaMi":

  Вписват се дотолкова, че може и да излизат от тези 100 кв.м. но са в тях. Падат се от едната страна на входа ми (който е краен) - три кооперации почти една до друга от едната страна на улицата, от другата страна и срещу моя вход още една и през две къщи още една. Щеше ми се да напиша 200 кв. м. но просто ги няма.

 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#15] от "PisnaMi":
  Ако пък я видиш в клин както сега е модерно ще сложиш цяла камара плюсове!

 19. 19 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  ами сигурно много от купувачите искат тухла, а не панел.

 20. 20 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Защо се строят толкова много жилища при положение,че няма достатъчно условия за нормален живот в големите градове.Например в големите градове почти не се намират обществени места за естествени нужди(тоалетни извън молове,ресторанти като и в държавните сгради се ползват само от чиновниците) Защо не се строят общественитоалетни в градинки ,паркове по централните части и на места където има непрекъснато пътникопоток?Защо е необходимо чуждестранни туристи да бъдат водени до тоалетни под строй?Всички искат да имат нов апартамент,но ако може да е в центъра,където всичко е до задника им или на една педя разстояние от него.Няма и добре организиран транспорт въпреки частните превозвачи.Всички искат да са в центровете на пренаселените големи градове.За Столицата искам само да допълня че ако гражданите искат да имат добри условия за живот и отдих,трябва Столицата да се отдели от града София.А строителните предприемачи да се занемват само със строителство а не и с продажби на зелено,защото така цените растат главоломно и се създават цели комплекси без живущи в тях.Това не се отнася само за столицата.

 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Пък аз мислех, че само Иванчева е бавила проекти...

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4465 Любопитно

  Мотаене, корупция, "дарения" и още нещо, само и само да се изкрънка от бизнеса. Борбата за районни кметове беше "ожесточена" на втори тур...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Най-корумпираната (Иванчева) е с пранги в панделата, нали?

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4465 Любопитно

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "е колко па да са ниски тези лихви,при положение ,че банките цакат и заробват млади хора с 20-30 годишни ипотеки с 2-3 пъти по-големи лихви от колкото при централите им в ЕС!?"

  Е, искате ниски лихви, но не искате Еврозона! Ами няма как!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4465 Весело

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  "В момента цяла Надежда е една огромна строителна зона - само в разстояние 100 кв. м. от моя ВХОД (!!!) се строят ПЕТ нови кооперации."

  Ехаааа, ПЕТ кооперации на 100 кв. м.!?! Много маломерни тези кооперации, колега!🤣😂

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4465 Весело

  BLD са наглеци: хем не си плащат за по-бързо обслужване, на когото трябва, хем се жалят, че ги обслужвали бавно.
  —цитат от коментар 8 на PisnaMi


  Ама как "даси плащат за по-бързо обслужване на когото трябва"? Тя Иванчева вече е в затвора! Други корумпирани няма! 😂🤣

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4465 Весело

  До коментар [#25] от "vassilun":Вася, ти очевидно от всичко разбираш. Тука даже си нацвъкал цели четири "коментара".
  —цитат от коментар 26 на von_seeckt


  Специалист съм по насекоми (инсекти) тъй да се каже! 🤣😂

 28. 28 Профил на Krasimir Tsanev
  Krasimir Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предупреждение! Някой масово краде пари от сметки в Уникредит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK