Имотният пазар в София тази година - стабилни цени и достъпни жилища

Имотният пазар в София тази година - стабилни цени и достъпни жилища

© Надежда Чипева, КапиталОтиващата си година на пазара на имоти в София се отличава със стабилни нива на цените, нараснали обеми на продажбите, исторически най-ниски лихви по заемите, стабилизиране на обема на ново строителство и по-умерено нарастване на новоиздадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Това отчитат анализаторите на "Бългериън пропъртис". Посочват и че вече се наблюдава по-умерено нарастване на обема новоотпуснати жилищни кредити, тотален превес на новото строителство в предпочитанията на купувачите и разширяване на периметъра на търсене и на предлагане, което е довело до по-голяма активност във всички райони на София.


Междувременно предприемачите в строителството продължават да срещат сериозни бюрократични пречки при изпълнението на жилищните проекти. Повече за това четете тук. През последните две години пък централната банка непрекъснато съветва банките да не бъдат така агресивни при отпускането на ипотечни заеми.


"Още в началото на тази година имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента, като последното тримесечие ще бъде особено силно за пазара", обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.
"Темпът на нарастване на цените на имотите очаквано затихна и на практика през тази година имаме непроменени цени на база реално сключени сделки", допълва тя.


Средни цени и годишно изменение


Данните на компанията сочат, че цените в София на база сключени сделки остават без изменение спрямо година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1088 евро/кв.м при 1090 евро/кв.м за същия период на миналата година. Това е достатъчно показателно, за да потвърди очакваното забавяне на нарастването на цените и достигане до плато, посочва компанията.


Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 89 307 евро при 86 260 евро за същия период на миналата година. През последните няколко години средната покупна цена се движи около 90 хил. евро с изменения около тази сума в зависимост какъв тип жилища преобладават в покупките през даденото тримесечие.


Достъпност


Показателят за достъпност на цените измерва съотношението на цената на жилищата на кв.м към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м.


За второто тримесечие на 2019 г. стойността му достигна ниво 1.23, което означава, че са нужни 1.23 средни софийски заплати за покупката на 1 кв.м. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите. Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите, се посочва в анализа.


Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато са се изисквали 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м жилищна площ в София.


Жилищно кредитиране


И по този показател имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като в момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива средно около 3% за третото тримесечие на 2019 г. и се очаква тези нива да се запазят и през следващата година, казват от компанията.


Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити продължават да нарастват и през третото тримесечие достигнаха над 900 млн. лв., което е сравнимо с показателите от 2007/2008 г. Но към момента икономическата ситуация е много по-различна, брутният вътрешен продукт е значително по-голям и като дял от него новоотпуснатите жилищни кредити са под 3%, докато през 2007/2008 обемът им надвишаваше 6% от БВП, изчислява компанията.


За 9-те месеца на 2019 г. новоотпуснатите ипотечни кредити са нараснали с около 4.2% на годишна база, което е под нивата на растеж от предходните години и е по-скоро умерено нарастване, следващо темпа на икономически растеж.


Ново строителство


Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София през 2019 г. за първите 9 месеца остават на същите нива като 2018 г., като разликата е в това, че през 2019 г. сградите са с около 10% повече жилища в тях и с по-голяма застроена площ с около 8.5%.


Това е значително успокоение на темпа на нарастване на фона на ръст на новоиздадените разрешителни от 26% през 2018 г., така че и от страна на предлагането имаме стабилизация на постигнатите нива и много по-плавно нарастване.


През цялата 2019 г. сградите ново строителство в София се радваха на много силен интерес, като той дори надвиши този от предходните години. По данни на "Бългериън пропъртис" новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки.


Обеми продажби


Според данните на Агенцията по вписванията през третото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 6874 имотни продажби при 6376 за същия период на 2018 г., което е ръст с около 8% на годишна база.


Въпреки колебанията в статистиката поради липсата на вписване на предварителни договори за имоти ново строителство през предходни периоди, когато дори се отчиташе спад в продажбите, се вижда, че тези продажби вече започват да се отразяват и да добавят към стойностите на обемите продажби.


Предпочитани квартали и цени на имотите в тях


Развитието на новите проекти продължи от там, където беше спряло преди 10 години, а именно в районите по южната дъга на околовръстното шосе. И в сегашния цикъл на подем те бяха първите, които получиха развитие и привлякоха интереса на купувачите. Заедно с това тече и процес на подобряване на инфраструктурата и на наличните удобства и услуги в тях, посочват от компанията. Колкото и минуси да имаха квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и други, безспорен факт е, че те са южни квартали, близо до Витоша, близо до центъра и до основни точки от града и поради тези причини пак заемат топ позиции в търсенето на купувачите, а с времето и средата им се подобрява, анализира Стойкова.


Според нея в същото време тече процес по засилен инвестиционен интерес към северните и западните квартали, където метрото дава значителни предимства, има налични терени и където има огромен потенциал за развитие на нови проекти.


Кои квартали се търсят


Наблюденията на компанията сочат, че квартал "Банишора" (средна цена от 985 евро на кв.м)успя да дръпне значителен интерес с хитовия комплекс Park View Residence, "Манастирски ливади" (1042 евро) излезе напред и се нареди в челната тройка с активните ни продажби на жилища в Amur Residence и постепенно се връща в полезрението на купувачите заради централното си местоположение. Квартал "Витоша" (990 евро) остава сред най-предпочитаните квартали заради близостта до централни булеварди, бизнес центрове, Витоша, както и заради добрите проекти за затворени комплекси с ниско застрояване, които се предлагат на пазара.


Следващ в списъците на купувачите е "Кръстова вада" (1308 евро), където водеща роля за привлечения интерес има знаковият комплекс Vitosha View, в който напредва строителството на петата сграда.


Запазва се популярността на "Дианабад" (1296 евро), "Младост", "Малинова долина".


Параметри на купените жилища


През третото тримесечие на 2019 г. купените жилища са предимно двустайни. Те съставляват 65% от купените жилища, а 30% са тристайни. Средната площ е 81 кв.м – спада от 89 кв.м в началото на годината заради нарастването на дела на двустайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, но има засилване на интереса към високите етажи.


Перспективи за 2020 г.


При общи очаквания и прогнози за продължаващ икономически растеж, оставащи ниски лихвени проценти по кредитите, растящи доходи и рекордно ниска безработица няма как да очакваме нещо различно от продължаващ подем на имотния пазар и през 2020 г., посочват от компанията.


Според нас 2020 г. ще бъде много подобна на 2019 г. – с минимални изменения на цените, стабилност на имотния пазар и голяма активност и обем от сделки. През следващата година ще имаме възможност да станем свидетели на зрял имотен пазар с плавни изменения, но с голям интензитет на обемите и усещане за стабилност и ликвидност, каквито не сме имали през последните 10 години, се посочва в анализа.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  ""Темпът на нарастване на цените на имотите очаквано затихна и на практика през тази година имаме непроменени цени на база реално сключени сделки", допълва тя."

  Дотук добре. Следващата година и години вече набиращата скорост стагнация ще доведе до спад на цените на имотите - при някой плавен и едва осезаем, при други, в зависимост от множество фактори, по - рязък и по - сериозен. Това е очакваната тенденция след близо 5 години непрестанен растеж на цените на имотите нагоре. В крайна сметка, някои от тях нараснах в пъти, не в проценти !

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Следва година на криза така, че не бързайте с прогнозите. На всичко отгоре #жирарделибанк и банката за развитие на сем. Пеефски са леко паянтови

 3. 3 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Гладна кокошка просо сънува :)
  Вече има забавяния на плащанията от строители и предприемачи, инерцията е много голяма но балонът взе да изпуска въздух.
  Хората с готови пари и високи доходи вече си купиха жилища, сега се опитват да прилъжат тези с 100% финансиране прикрито като 80% ипотека и 20% ипотечни заеми - сигурен сигнал за надут балон/ както и през 2008/, после ЧСИ-тата ще бъдат най големите брокери на недвижими имоти.
  Скоро подобни статии ще зачестят - Дневник на брокерите на недвижими имоти.

  колкото повече,толкова повече
 4. 4 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Гладна кокошка просо сънува :)
  Вече има забавяния на плащанията от строители и предприемачи, инерцията е много голяма но балонът взе да изпуска въздух.
  Хората с готови пари и високи доходи вече си купиха жилища, сега се опитват да прилъжат тези с 100% финансиране прикрито като 80% ипотека и 20% ипотечни заеми - сигурен сигнал за надут балон/ както и през 2008/, после ЧСИ-тата ще бъдат най големите брокери на недвижими имоти.
  Скоро подобни статии ще зачестят - Дневник на брокерите на недвижими имоти.

  колкото повече,толкова повече
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " За второто тримесечие на 2019 г. стойността му достигна ниво 1.23, което означава, че са нужни 1.23 средни софийски заплати за покупката на 1 кв.м. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите. Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите, се посочва в анализа."

  Тази логика е икономически издържана, но от нея е видно, че търсене има при растящи доходи и заплати, докато при икономическа криза тренда е именно обратния и това неминуемо ще разтърси имотния пазар. Та да се надяваме само, че корекцията надолу няма да е като след 2007 г., когато имотния пазар беше разтърсен от истинско цунами и загуби над 50 - 60 % от постигнатото през 2002 - 2007 г.... !

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Весело

  До коментар [#4] от "Морски":

  "80% ипотека и 20% ипотечни заеми" 🤣😂

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " През 3-тото тримесечие на 2019 г. купените жилища са предимно двустайни. Те съставляват 65% от закупените жилища, а 30% са тристайни. Средната площ е 81 кв.м. – спада от 89 кв.м. в началото на годината заради нарастването на дела на двустайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, но има засилване на интереса към високите етажи."

  Напълно нормално ! Именно двустайните са възможен избор на голяма част от средните домакинства у нас, които не могат да заделят повече от 80 - 90 000 евра инвестиция в недвижим имот и то при условие, че имат добри доказани доходи и благоприятни условия за кредит. Над тези нива обикновено купуват хора с натрупан кеш или такива със специфични интереси и потребности !

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Разстроено

  Според данните на Агенцията по вписванията през 3-тото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 6 874 имотни продажби при 6 376 за същия период на 2018 г
  _______________
  Ми кака ви Данче и герберските нотариуси да почерпят за растежа в продажбите по Южната Дъга проходите им са огромни, някой знае ли за какво се харчи примерно 2.5%. местен данък върху продажната цена при покупко-продажна на имот??? Става въпрос за квартали без инфраструктура които ще тънат още много години в кал а за улици и тротоари не е мислено!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако в Европа почне по-сериозна криза, ще изчезнат гастарбайтерите, които се чудят къде да си скрият парите.

  В БГ според мен хората с пари вече накупиха, от към тях има насищане.

  Въпроса сега е банките до кога ще насърчават кредитирането. Пари имат, но профила на кредитополучателя хич не е розов, лошите кредити са доста.

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Твърде много пари се искат, за нещо което струва под 1/3 от разходите на строителя. Даже не е качествено, а комшията, ако изпусне вилица, се чува през 2 етажа. Масово пишат луксозна строителство, а гледаш отсреща някакви сиви сгради, имаш някакви малки прозорци, тавана ти я има 2 метра. В квадратурата, ако може ще пишат и стълбището на блока. Терасите по 1кв.м не знам защо изобщо съществуват. Половината след 5г. им пада мазилката от влага.
  Във Варна се строй безспирно, а гледам някой продават от 10г. апартаменти в една и съща сграда. На всичкото отгоре, някакъв брокер се прави, че върши работа и ти иска 4-5-10бона за глупости.

 11. 11 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Тези дни пък излезе анализ на Уникредит, в който се посочва, че цените на имотите в София са надценени с около 30% като се прави съпоставка с доходите.

 12. 12 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Това май го е писал някой брокер.
  Достъпни били хахаха... достъпни са за тия, които им дават преференциални цени по 500-600евро. Само че отстъпката важи само за политици, съдии и прокурори.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  Като спомена Варна... Имам един клиент строителна фирма, който се е видял в чудо. Имат започнати няколко сгради, един куп издадени протоколи и авансови фактури, а така наречените инвеститори са се покрили и не могат да плащат. Чакат да се завърти някой, че да се излъже да плати нещо на зелено. А мераклии няма...
  Имало някакъв интерес към парцели и нови апартаменти в идеалния център. Но там пък е ужас с паркирането. Дори и да имаш гараж, не е спасение.
  София пък става все по-голям зверилник. Трафик ужасен, прахоляк и боклуци, всички един върху друг...! И като знам, че утре трябва да пътувам до там ми се отщява...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Разстроено

  Пари имат, но профила на кредитополучателя хич не е розов, лошите кредити са доста.
  —цитат от коментар 9 на niakoi_si

  То пък е голям урожай и за ЧСИ-тата! Гледам качили са 3739 имота за продажба, което значи 3739 големи трагедии за хора който не го докарват на доходи при вещото управление!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Пазара на имоти бил стабилен - икономиката растяла уверено и нямало облаци на хоризонта.
  А случайно да се намираме в безпрецедентен период на ИЗКУСТВЕНО подържани нулеви лихвени проценти ?!?
  Повече от 10 години нулев лихвен процент - такова нещо не е имало в модерната икономика - никой не може да предвиди какви щети са нанесени на икономиката и колко грозно ще се срине.
  На места това е довело до такива изкривявания, че примерно в Дания се предлагат ипотеки с ОТРИЦАТЕЛЕН лихвен процент!!

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  Как беше песничката, "балони, балони и балъци за милиони"?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  "Купете, когато всички продават, продайте, когато всички купуват" (Уорън Бъфет) ))

  "Чуждестранен агент"
 18. 18 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Забравил си да си изпиеш хапчетата

 19. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  ..
  —цитат от коментар 13 на Petleshev


  Според мен проблема идва от много места. Банките надценяват потребителя. Строителите претупват работата или архитекта е некадърен и никой не иска да купува жилището. Твърде надути цени от брокерите, които нямат реален поглед в/у заплатите във Варна, средната е около 700лв. Няма как да плащаш по 700-1к евро квадрата, не е София. Повечето хора, които купуват тук, са от околните области, не са варненци, а тоя поток от хора, не е като в София.

 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  ..
  —цитат от коментар 13 на Petleshev


  Според мен проблема идва от много места. Банките надценяват потребителя. Строителите претупват работата или архитекта е некадърен и никой не иска да купува жилището. Твърде надути цени от брокерите, които нямат реален поглед в/у заплатите във Варна, средната е около 700лв. Няма как да плащаш по 700-1к евро квадрата, не е София. Повечето хора, които купуват тук, са от околните области, не са варненци, а тоя поток от хора, не е като в София.

 21. 21 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Сега някой пак ще каже, че цените на квадрат в БГ били много ниски.
  Обаче в Европа нвсякъде се дават цени на квадрат за нетна използваема площ (без общи части и стени) и така например споменатите двустайни за 81м2 в БГ в Германия или ПОлша биха се водили макс. 60м2, така автоматично цената на квдарт от 1000 Евро, реално става 1350 и то в много случаи при липсваща инфраструктура...ами скъпичко е.

 22. 22 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Достъпни?! Една проста съпоставка между цените на жилища в София и разполагаемия доход на семействата, за друго говори, особено ако дойде някой срив на пазара на имоти и рязко вдигане на лихвите. В един 30-35 годишен период, за който са повечето ипотечни кредити, това не би било изненада да се случи. Тъй че достъпността е по-скоро илюзорна, благодарение на лесното финансиране и ниските лихви.

 23. 23 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тасшхак ли си правите, Дневник? Пишете там, "платена публикация от озверели от глад брокери", да се не занимаваме да четем. Гладна брокер-кокошка процент от сделки сънува.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 24. 24 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1088 евро/кв.м... За второто тримесечие на 2019 г. стойността му достигна ниво 1.23, което означава, че са нужни 1.23 средни софийски заплати за покупката на 1 кв.м."
  Нещо не ми излиза сметката. Ако 1 кв.м. струва 1088 евро (2160лв/кв.м.) и ми трябват 1.23 месеца, за да купя този 1 кв.м., излиза, че средната месечна заплата е 2650лв. Доколкото помня средната БРУТНА заплата за София е около 1700лв. Може би брокерите предполагат, че апартамент се купува от семейство (2 човека) и са забравили да умножат заплатите по 2?

 25. 25 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Бтв ние сме единствената (!) държава, в която общите площи се включват към площта на продавания апартамент.

  Такава простотия по света няма дори в Зимбабве. Изкривява много сериозно цената на квадрат, ама на строителите така им хареса ...

 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Весело

  ….и със специална отстъпка за тези , на които съседите гледат през прозорците....

 27. 27 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#25] от "nodjinn":
  Има, има, мадър раша, което идва да покаже, чии са назначените ни бизнесмени!

 28. 28 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Човек иска да се информира накъде върви имотния пазар, ама коментарите пак оакани от руския трол.................

 29. 29 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  Една "чудесна" платена ПиАр статия.

 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  Впрочем точно Бългериън пропъртис се кълняха 2008 как цените на жилищата САМО ще се качат с по 10% годишно и няма шанс да спаднат. А после какво стана...:)

 31. 31 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  В един 30-35 годишен период, за който са повечето ипотечни кредити, това не би било изненада да се случи.
  —цитат от коментар 22 на Chubachubs


  То ще се случи. Кризите имат цикъл между 15 и 22г., а помежду им не е изключено да има и по-малки кризи, понякога и вътрешни за страната. Примерно '97-ма. Дотнет балона, тук не го усетихме, защото просто ИТ индустрията тук липсваше, но вече е доста по-развита спрямо тогава, доста западни компании имат офиси тук, та криза в тяхната държава, би ни засегнала и нас. Както се натискат за еврото, това ще е още един стрес за икономиката ни, а тя е далеч от стабилна, нашата икономика е доста ограничена, заради валутния борд, но без него не се знае с колко е надценена и къде ще отидем.
  Доста кризи започват именно заради имотите, а Китай в момента е може би на прага на такава. Строй се буквално безсмислено има и доста статии по темата за т.н. "призрачни градове".

 32. 32 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  В един 30-35 годишен период, за който са повечето ипотечни кредити, това не би било изненада да се случи.
  —цитат от коментар 22 на Chubachubs


  То ще се случи. Кризите имат цикъл между 15 и 22г., а помежду им не е изключено да има и по-малки кризи, понякога и вътрешни за страната. Примерно '97-ма. Дотнет балона, тук не го усетихме, защото просто ИТ индустрията тук липсваше, но вече е доста по-развита спрямо тогава, доста западни компании имат офиси тук, та криза в тяхната държава, би ни засегнала и нас. Както се натискат за еврото, това ще е още един стрес за икономиката ни, а тя е далеч от стабилна, нашата икономика е доста ограничена, заради валутния борд, но без него не се знае с колко е надценена и къде ще отидем.
  Доста кризи започват именно заради имотите, а Китай в момента е може би на прага на такава. Строй се буквално безсмислено има и доста статии по темата за т.н. "призрачни градове".

 33. 33 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Дневник, оправете си сайта, след чистене на кеша, се пускат двойни коментари.

 34. 34 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Ново жилище няма да си купя при никакви обстоятелства. Не може нещо, на което квадратите не се припокриват и наполовина с реалната обитаема площ да бъде платено с моите трудно изкарани пари. Да не говорим, че са ниски и тотално маломерни. Стаите са някакви невероятни тесни кутийки. Гледам са започнали да правят прозорчите от пода до тавана, та белким влезе някаква светлина. Гъчкат ги едни до други като сардели, няма въздух, за слънчева светлина да не говорим... И при все това ми искат по 1500 евро за квадрат, което било достъпно... Хахава работа!

 35. 35 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Аз взимам над средната заплата и някак си не ги усещам достъпни тези имоти... защо ли става така?

 36. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#4] от "Морски":"80% ипотека и 20% ипотечни заеми" 🤣😂
  —цитат от коментар 6 на vassilun


  Май във вашето село не си посещавал банка скоро.
  При първото ипотекираш имота, който купуваш. При второто ипотекираш твой имот, и теглиш потребителски заем с ипотека. Оттам нататък купуваш каквото решиш. При втория рискът и лихвата са по-високи. И се дават по-трудно.

 37. 37 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Една "чудесна" платена ПиАр статия.
  —цитат от коментар 29 на idiotstavrev


  Все мантрирате за "платени статии" от едно 3 години насам, а цените все вървят нагоре и нагоре. Не мирясахте ли най-сетне?

 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  абсолютно си прав колега , във Варна се продават на вторичен пазар жилища в комплексите ,които са купувани по 50-100000 евра ,сега след 10 год експлоатация ,руснаците им надули цените с 50% и чакат балъци българи с пари да се излъжат да им дадат едни суми , с които доживот да живеят на някое евтино и тихо кътче по света .

 39. 39 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1465 Весело

  От статията се разбира, че Бългериън Пропъртис (май беше с руски собственици) са платили, за да се каже, че:
  - сега е момента да се купува - евтини кредити, зоби, народе, давай
  - Във всеки атрактивен квартал има комплекс, който Бългериън Пропъртис е сключил сделка за ексклузивно посредничество - посечени са в статията - звъни народе, че свършиха
  - Цените са стабилни, не са се покачили - сега или никога - купувай, народе.
  Да бехте сложили един телефон на Бългериън пропъртис... Пфу...
  ...
  Та те тЕка.
  От друга страна, вероятната истина е, че:
  - посочените средни цени са, какт винаги, за апартаменти с около 20-30 % реални общи части. Демек ако искаш апартамент с реална площ около 90 квадрата, търси имоти с около 120-130 кв.м. площ по документи, или цена от около 130000, а не 90 хил. евро.Ако не- влизай в тия ми ти кутийки, около 60 кв.м. реални, тип "маломерен двустаен" и ТРАЙ, оти е евтино.
  - След най-ниските исторически лихвени нива следва какво, обикновено? Повишение? не, абсурд, не мога да повервам. НЕМА НАЧИН!
  ...
  Та ЗЕМИ тия 100 кила евро заем на 3 процента за 25 години и давай, за маломерка в Манастирски, шото е престижно, нищо, че нема тротоари и инфраструктура никва и се псувате със съседите за едното налично паркомясто върху тротоара, споко, СИЧКО ШЕ Е НАРЕД.
  мдаа...
  Ама нека се въртят тия пари, бе, нали така.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Ще прощавате, но със стаи 2,80 х 3,20 - масовият случай и високи проценти на идеални части, както и строителство на гола поляна без инфраструктура, предлагането не е за апартаменти, а за кокошарници. Малко множко са 1000-1200 евро/кв.м. за жилища, от които спокойно разпознаваш вечерята на масата на съседите на 10-15 метра от теб.

 41. 41 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  :) 80% ипотека и 20% потребителски заем - грешка

  колкото повече,толкова повече
 42. 42 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Любопитно

  То пък е голям урожай и за ЧСИ-тата! Гледам качили са 3739 имота за продажба, което значи 3739 големи трагедии за хора който не го докарват на доходи при вещото управление!
  —цитат от коментар 14 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Къде виждаш 3739?

  Аз виждам 220: http://sales.bcpea.org/bg/properties.html?court=28

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Как се плащат с години тези високи кредити. То лихвата е половината от заема.

 44. 44 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  До коментар [#43] от "Роси":

  То е било винаги така (освен при соца).
  Ако искаш нова къща и немаш кеш - плащаш. Ако не искаш, стоиш при мама с булката и тва е.
  Дори в момента е наистина добре (с 3-те процента кихва по ипотечни), защото е "само" около 30-40%, а не 50-60%, което също е било.
  Говоря като ползвател, сключил преди 6 месеца ипотечен, както и като такъв с опит с 6% ипотечен отпреди 15 години (изплатен). ПРеди беше доста по-зле. Сега е по-добре. Но може отново да стане зле.
  Човек не трябва да се изхвърля с ипотечните, то там е проблема, ВИНАГИ. Не можеш да си с 2000 лв чисто заплата и жена ти примерно 1000 и да се хвърлиш на вноска 1000 лв.
  Утре внската може да стане 1500 или недай Боже 1800 и тогава какво правиш? Отиваш на ЧСИ, това правиш. А младите са неопитни и искат всичко веднага (което е разбираемо, всички сме били млади) и се хвърлят в такива каши често...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 45. 45 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Бтв ние сме единствената (!) държава, в която общите площи се включват към площта на продавания апартамент.Такава простотия по света няма дори в Зимбабве. Изкривява много сериозно цената на квадрат, ама на строителите така им хареса ...
  —цитат от коментар 25 на nodjinn


  Това че някой не ти го е включил не значи, че не го плащаш.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun"::) 80% ипотека и 20% потребителски заем - грешка
  —цитат от коментар 41 на Морски


  Случва се! Лек ден!

 47. 47 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Това че някой не ти го е включил не значи, че не го плащаш.
  —цитат от коментар 45 на ubavia


  Мисля, че това всички го тук разбират, оплакването е от това, че ти го продават като 80 кв.м. апартамент, а не 60 кв.м.

  Т.е. не се показва реалната цена от 1500 евро/кв на 60 кв апартамент, а се представя като 1125 евро/кв и 80 кв площ, само и само да звучи цената по-приемливо - което е признак за недостъпни цени на жилищата - противно на заглавието на статията.

 48. 48 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 756 Любопитно

  ''Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 89 307 евро''

  достъпно, достъпно, колко да е достъпно 200 000 лева, с лихвите 250 000?!?

 49. 49 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Ама, нали щяха да падат цените ?!?!
  В този бранш лъжите са повече от Ловно Рибарския Съюз :)))

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 756 Любопитно

  а това, че новото строителство било предпочитано - номално, София се напълни със селинджъри, които съвсем естествено предпочитат да се боднат на северния склон на планината в квартал без улици и тротоари, щото нямат идея по принцип от София и не са местни, и съответно Полинчето им обяснява колко е ''престижно'' (не знам защо всички селяни се подмокрят от тая дума) да живееш в Манастирски ливади, ето вижте, даже и готов комплекс имаме, и кредит ще ви уредим на 4%, и на нас само 3% ще платите, пък после вие се оправяйте следващите 30 години.....

  хубавото ново строителство е на 3-4 фирми и почва от 3К евро квадрат като често и не можеш да се добереш, понеже раздават апартаментите на разни наши хора ип Цв Цв и Цецка за по 700 евро

 51. 51 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#48] от "carmello":
  За тия кинти има по-интересни дестинации!

 52. 52 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Наистина има надценяване с около 15-25% в два-три града. Но в крайна сметка никой никого не кара да купува насила.

 53. 53 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Наистина има надценяване с около 15-25% в два-три града. Но в крайна сметка никой никого не кара да купува насила.

 54. 54 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 756 Любопитно

  До коментар [#48] от "carmello":За тия кинти има по-интересни дестинации!
  —цитат от коментар 51 на fio41315648


  далеч по-интересни има, както за живеене, така и за инвестиране ако имаш готови едни 120К евро, кеф ти някоя бяла държава тип Испания по крайбрежието, кеф ти някъде на майната си тип Коста Рика

 55. 55 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Достъпни жилища по 1400евро квадрата?? Ако не ти се живее като скот в 50 (реални 23квм) кво прайм? 140квадрата нормален апартамент излиза 160к евро, + лихва + обзавеждане. Много достъпно мерси

 56. 56 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 662 Неутрално

  А за журналистите дето пускат тези платени статии.. Защо не питат как се взимат под масата 40% от сумата в Пловдив.. Най_големият стройтел. Дори в банките са на ясно и като отидеш и кажеш кредит за еси кой си комплекс и ти отговарят: оо дада, няма проблвм, тези под масата ще ги пуснем на потребителски кредит а другото на ипотека. Никкъф проблем

 57. 57 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#54] от "carmello":
  Да, Испания беше една от държавите, които имах предвид! Колкото до Латинска Америка, там има чудни сделки, но жестоки рискове, а и трябва добре да познаваш пазара!

 58. 58 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 756 Весело

  ето едно достъпно жилище ново строителство само за ''916 евро на квадрат'' обявено като 61 квадрата, само дето по приложената схема като събереш пространството става 40 квадрата или 1400 евро реално на квадрат


  https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b157053921207079&slink=4zg5wt&f1=1

 59. 59 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Както се натискат за еврото, това ще е още един стрес за икономиката ни, а тя е далеч от стабилна, нашата икономика е доста ограничена, заради валутния борд, но без него не се знае с колко е надценена и къде ще отидем.

  +++++++

 60. 60 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2006 Весело

  Както се натискат за еврото, това ще е още един стрес за икономиката ни, а тя е далеч от стабилна, нашата икономика е доста ограничена, заради валутния борд, но без него не се знае с колко е надценена и къде ще отидем. +++++++
  —цитат от коментар 59 на Bolyara


  Да позная!
  Нищо не разбираш, ни от борд, ни от икономика, ни от евро.

  И си гласувал за Мая Манолова, и искаш всички да получаваме по равно?

 61. 61 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Мда, а къде и как едно младо семейство ще си роди и изгледа детитата.
  Настроение - разстроено

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 62. 62 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  Моля занимаващите се или знащите да кажат каква е реалната себестойност на един квадратен метър застроена площ за жилищни нужди.
  Говорим за жилище на замазка и шпалковка.
  Кажете господа стройтели не се стеснявайте.
  Гледайки в кристална топка аз твърдя че в България себестийноста е триста евро опровергайте ме.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 63. 63 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2006 Весело

  Моля занимаващите се или знащите да кажат каква е реалната себестойност на един квадратен метър застроена площ за жилищни нужди.Говорим за жилище на замазка и шпалковка.Кажете господа стройтели не се стеснявайте.Гледайки в кристална топка аз твърдя че в България себестийноста е триста евро опровергайте ме.
  —цитат от коментар 62 на dedoliben


  Ами 300 може да е ако го построиш във въздуха, и ако го построиш някъде в Странджата, с работна ръка от района.
  В София и работната ръка е по-скъпа, и материалите, а за земята, да не говорим.
  Масово се иска по 500Е на квадрат за бъдеща въображаема застроена площ, при продажба на парцел. В по-добрите квартали.
  Отделно 2 години си си сложил главата в торбата, след 2 г я камилата, я камиларя, има и % риск.
  Ако беше 100% гаранитирана печалбата, и банките щяха да дават щедро заеми на строителите, пък и всеки щеше да е строител.
  Аз лично не съм строител, но съм купувал от такива, и горе долу имам изграден поглед.

 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Весело

  Запазване на цената и увеличаване броя на сделките...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#37:"Тангра"][/quote]

  Мантри няма, аз го казвам от опит. В Капитал статия за определен бизнес и определена фирма, с определени цитирани "проекти" рядко е току тъй. Лошо няма, то и по света е така.

 66. 66 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А за журналистите дето пускат тези платени статии.. Защо не питат как се взимат под масата 40% от сумата в Пловдив.. Най_големият стройтел. Дори в банките са на ясно и като отидеш и кажеш кредит за еси кой си комплекс и ти отговарят: оо дада, няма проблвм, тези под масата ще ги пуснем на потребителски кредит а другото на ипотека. Никкъф проблем
  —цитат от коментар 56 на b0b069


  Ти що си мислиш, че в София не е същото? Уж цените пазарни, а 1/3 от "пазарната" цена се губи някъде без ДДС. НоНАП нали са заети да громят контрабандата, нищо че я разгромиха поне 2-3 пъти вече според Бай.Х.

  Десетки милиони ДДС се укриват, само по жилищното строителство в София.

  Да не говорим, че има и възложители с по 2 лв капитал и междуфирмен кредит от 10 милиона - за проекта...

 67. 67 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  [quote#37:"Тангра"]
  —цитат от коментар 65 на idiotstavrev
  Мантри няма, аз го казвам от опит. В Капитал статия за определен бизнес и определена фирма, с определени цитирани "проекти" рядко е току тъй. Лошо няма, то и по света е така.[/quote]

  Със сигурност има платени статии, и не изключвам и тази да е такава.
  Но това изобщо не противоречи на факта, че цените не са паднали, дори не са и в застой, а продължават да растат.

  Моето лично мнение преди 1-2 години беше, че цените ще стигнат плато. Но не се оказах прав, и цените още се вдигнаха.
  Не само се вдигнаха, но най-хубавите места продължават да се изчерпват, и на същите и новите цени се продава на далеч по неудобни места.
  Отделно, гаражи имаше тук там на свободна продажба. Сега абсурд да се намери нещо.
  Ако ще и 20 евра да извадиш.

  Та, какво ни се иска е едно. Реалността ... друго.

  Че има скрити сиви пари, също е вярно.

 68. 68 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#67] от "Тангра":
  Отрицателните лихви показват на хората са пари какво предстои.
  Затова цените на добри имоти няма как да падат.
  Е, ако има политическа криза ще има и Пазар на купувачи. Това мотивира купуващите да клатят лодката...
  Поздрави,

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK