Наемите на бул. "Витоша" са поскъпнали двуцифрено за година

Наемите на бул. "Витоша" са поскъпнали двуцифрено за година

© Надежда Чипева, КапиталСтоличният бул. "Витоша" се изкачи с още една позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в света през 2019 г. С месечен наем от 56 евро/кв.м най-популярната търговска дестинация в София достигна 46-о място в традиционното проучване Main Streets around the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България е "Фортън" (Forton№. Изследването обхваща 448 търговски дестинации в 68 страни по света.


За последната година наемните цени на магазините на бул. "Витоша" са нараснали с 12%, което затвърждава присъствието на булеварда в Топ 50 на най-скъпите търговски зони в света, посочва компанията. Други балкански столици в извадката са Белград с "Кнеза Михаила" на 36-а позиция с 90 евро/кв.м месечен наем, както и Загреб с улица Ilica на 40-а позиция с наем от 75 евро/кв.м. Румънската столица Букурещ остава на 49-о място с Calea Victoriei и месечен наем от 50 евро/кв.м.


"Класацията е показателна както за атрактивността на включените в нея локации за търговия, така и за степента на развитие на съответните пазари. В случая с бул. "Витоша" имаме ограничено предлагане на площи, съпроводено с активност от страна на наемателите и навлизане на нови брандове през последната година. Комбинацията от тези фактори доведе до ръст на наемите, както на централните улици, така и в търговските центрове", коментира Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" в Cushman & Wakefield Forton.
Според него зоната от бул. "Витоша" между Съдебната палата и бул. "Патриарх Евтимий" остава атрактивна за търговците и очакванията са в краткосрочен план плавният ръст на наемите да продължи.


В Европа най-скъпата търговска локация остава New Bond Street в Лондон с месечен наем, равняващ се на 1352 евро/кв.м. Следват я Avenue des Champs Elysees в Париж с 1166 евро/кв.м и Via Montenapoleone в Милано с 1142 евро/кв.м. Сред източноевропейските столици най-високи цени на търговските площи поддържа Прага с 235 евро/кв.м месечен наем и 18-а позиция в класацията.


Най-скъпата търговска улица в света за поредна година е Causeway Bay в Хонконг с месечен наем, равен на 2164 евро/кв.м. Втората позиция е за Ню Йорк с горната част на Пето авеню и цена, равняваща се на 1775 евро/кв.м.


Според авторите на доклада резултатите от новото издание на класацията са окуражаващи и показват устойчиво търсене на площи на първокласни търговски локации в световен план.


"Онлайн продажбите също продължават да растат, но докато вниманието е приковано към предизвикателствата пред физическите магазини, ние разглеждаме по-комплексно отношенията между тях и електронната търговия. Физическите магазини остават на ключови места както за продажбите на място, така и за тези онлайн, тъй като играят ролята на шоуруми и спомагат за цялостното пазарно присъствие на бранда", казва Дарън Йейтс, мениджър "Проучвания на търговски площи" в региона на Европа, Близкия Изток и Африка в Cushman & Wakefield, цитиран от компанията. Според него най-успешните търговци ще са тези, които съумеят да интегрират различните канали за продажба в цялостна концепция с фокус върху потребителското преживяване.


Общо за Европа наемните нива на търговските улици остават стабилни


или нарастват в сравнение с предходната година на 70% от локациите. При наемните цени се наблюдава отчетлива поляризация между установените пазари в Западна и Северна Европа и тези в централната, източната и южната част на континента, където предлагането на модерни площи е сравнително ограничено, а електронната търговия предстои да се разраства с бързи темпове.


В Азиатско-Тихоокеанския регион около 80% от пазарите отбелязват ръст или стабилност на наемните нива. В САЩ и Канада се наблюдават големи разлики между представянето на отделните локации, но наемните нива в Ню Йорк остават стабилни.


През третото тримесечие на 2019 г. общият обем на офис площи в София достигна 2.1 млн. кв.м, след като бяха въведени в екплоатация 41 хил. кв.м сгради. Подобно на предишни периоди новите сгради на пазара са в района на бул. "Цариградско шосе", кв. "Младост" и "Хладилника". Квадратурата на офис проекти в процес на строителство остава непроменено – 413 хил. кв.м, 142 хил. кв.м, от които се очакват да бъдат завършени до края на 2020 година.


Това показват данните на компанията, специализирана в предоставянето на консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите MBL.


По нейни данни това е поредното тримесечие на стабилни наемни нива в клас А (между 12 и 14 евро на кв.м) и Клас Б (между 8 и 11 евро на кв.м). офис сгради в София. Свободните площи в клас А офис сгради достигнаха нивата от началото на годината 9.5% (200 хил. кв.м.)


За периода бяха сключени сделки за 25 900 кв.м. Повече от 50% от новозаетите площи са наети от IT фирми, които предвиждат помещенията за буфер при планирано разрастване.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Витоша е най-грозната търговска улица в Европа.
  И преди беше грозна, но след ремонта стана още по-грозна.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Когато наемите са прекалено големи, явно нещо гнило има и вероятно се перат парички!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Може би с тия пари ще ремонтирант тотално раздрънканите павета по... ремонтираната преди няколко години част от улицата. :?

  ... oh, well...

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Според него зоната от бул. "Витоша" между Съдебната палата и бул. "Патриарх Евтимий" остава атрактивна за търговците и очакванията са в краткосрочен план плавният ръст на наемите да продължи.
  ______________
  Абе точно зоната по алабин и Графа видях ,че има много табели дава се под наем! ?
  Добре ,че има голямо търсене та данъчните да признаят на някои играчи по 30000лв наеми!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Сигурно взимат само по един град от държава иначе не излиза сметката... То само в Ню Йорк има поне 50 по скъпи улици...

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3769 Любопитно
 7. 7 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Едно време това беше най-красивата софийска улица, но сега всичко е кафета и маси..

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4744 Весело

  "Най-скъпата търговска улица в света за поредна година е Causeway Bay в Хонконг с месечен наем, равен на 2164 евро/кв.м. "

  Ох, котьоооо! Един клекшоп на Causeway Bay и не ти трябва да работиш! 🤣😂

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  Много по-хубава е от съветската търговска улица в Маскве, която е.... Всъщност коя е тя?

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  "В случая с бул. "Витоша" имаме ограничено предлагане на площи, съпроводено с активност от страна на наемателите и навлизане на нови брандове през последната година."

  Глупости! В случая с бул. "Витоша" имаме увеличаващи се "приходи" от корупция и от кражби на европейски фондове и нарастваща нужда от тяхното бързо изпиране. Прането през игралните зали е за парите от наркотиците и проституцита, не му е мястото при изисканите брандове.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":Много по-хубава е от съветската търговска улица в Маскве, която е.... Всъщност коя е тя?
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  Ти нещо съвсем си в зоната на фантастите! Как може да сравняваш Москва с улицата с бидето и дерайлиралите трамвай? Според класация на Jones Lang LaSalle три от петте най-скъпи търговски улици в Европа се намират в Москва, това знаеш ли го те за тва либерастините не ходят там защото с бедняци!? Мини другия месец да видиш коледната украса на Данчето и я сравни с тази уличка:
  https://previews.123rf.com/images/vita48/vita481612/vita48161200167/68159831-christmas-decoration-stoleshnikov-lane-moscow-russia.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Visoka Topola
  Visoka Topola
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#11:"... три от петте най-скъпи търговски улици в Европа се намират в Москва ..."][/quote]

  "най-скъпи", той ти говори за "най-хубави".

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#12] от "Visoka Topola":

  Е какво му увира акъла за хубави улици като се възхищава само на Козяк?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Абе, чиче, теб да не са те опънали някви пияни руснаци на група, преди 30/40 години на Равда? Навсякаде само Русия и руснаци ти се привиждат.

 15. 15 Профил на petzos
  petzos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По- неграмотно заглавие отдавна не бях срещал.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Няма лошо:)
  Показва тенденция и повлича след себе си другите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 429 Весело

  Допреди година имах офис там (добре де, на една от преките до Витоша), но хазяйката реши да удвои наема. Уведомих я, че 2000 за две стаи аз няма да плащам и с удоволствие я пратих по дяволите.

  Сега, собствениците си имат пълно право да искат каквито си щат наеми (техни са си имотите, свободна страна сме, докъдето разрешава управляващата мафия), ама ми иде малко смахнато алчно. Да са живи и здрави, пазарът сам ще покаже и ще се регулира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK