Томислав Дончев: Изборите показаха, че колективната мъдрост работи

Томислав Дончев: Изборите показаха, че колективната мъдрост работи

© Велко Ангелов



Местните избори показаха, че колективната мъдрост работи и на изборите всеки получи това, което заслужава, каза днес по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той обяви, те са били успешни за ГЕРБ, защото има увеличаване на броя на общински съветници.


Загубата на кметски места, включително и областни градове, Дончев обясни с това, че демокрацията, работи. "Явно, опонентите ни са били по-добри", допълни той.


Вицепремиерът подчерта, че времената се менят и това налага промени в партийния организъм на ГЕРБ. Дончев не смята, че раздялата с Цветан Цветанов има отношение към представянето на партията на последните избори.




Коментирайки анализът на "Икономист интелиджънт юнит", излязъл тази седмица, според който управляваща коалиция в България няма да издържи до следващите избори през май 2021 г., Дончев посочи, че анализът не е добър, като в него има и откровено неверни неща. "Това не е хубаво, защото става дума за сериозен бранд", допълни вицепремиерът.


В отговор на въпрос Томислав Дончев посочи, че гледа позитивно на появата на нови политически формации, като тази на Слави Трифонов. "Българският избирател трябва да има избор. То е като на пазара - по голям избор, по-добре за хората", обобщи той.


Коментирайки исканите промени в изборното законодателство, от всички партии, с изключение на ГЕРБ, Томислав Дончев, каза, че не е добре това да се прави преди да са затихнали емоциите от изборите. Той призова първо да се изчака докладът на Централната избирателна комисия до парламента, в който ще се даде оценка и ще се посочат проблемите, за последните избори


В отговор на въпрос, Томислав Дончев обяви, че е неизбежно до 2-3 години да се появи завод на голям автомобилен производител в България. Това ще стане най-малко заради многото фабрики за компоненти за коли. За производителите е изгодно логистичната верига да е по-къса. Освен това, администрацията натрупа голям опит, покрай преговорите с "Фолксваген" и вече знаем какво искат тези компании и можем да реагираме бързо".


Като най-голямо предизвикателство пред администрацията, за която той е отговорен вицепремиер, Дончев вижда в бягството от рутината.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK