От лозата до чашата - DiVino.Taste кани ценители на винен уикенд

От лозата до чашата - DiVino.Taste кани ценители на винен уикенд

© Анелия Николова



Как да изберем виното в магазин или ресторант? Къде стои България на световната винена карта? Какъв е потенциалът на страната като винопроизводител? Кои са най-добрите райони за винопроизводство в България? Това са само някои от въпросите, чийто отговор може да се потърси по време на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste.


Деветото му издание започва в петък и то ще е доста по-мащабно от предходните, съобщават организаторите. Започва с конференция, която ще открие ресорния земеделски министър в петък и ще продължи през целия уикенд в "Интер експо център". През трите дни на този винен празник посетителите ще имат избор да дегустират сред над 550 качествени и разнообразни вина.


Какво ново


За пръв път в това издание на изложението то ще заеме две големи зали - 5 и 6 в изложбения център. Зала 5 е посветена изцяло на българските изби и техните вина. Със сигурност посетителите ще открият вина, които не са опитвали, и производители, за които не са чували. По традиция много винари избират именно DiVino.Taste, за да представят новите си реколти и брандове, казват организаторите.




Съседната зала 6, наречена Good Mood зона, ще предлага удобства за разговори и почивка. Посетителите ще имат на разположение вкусна храна, кафе специалитети и вода, специално подбрани деликатеси, зехтини, занаятчийски, био- и натурални продукти, винени и кулинарни аксесоари и съдове, книги и списания на кулинарна и винена тематика... По традиция вината от изложението ще могат да се купят в официалния магазин на събитието, изграден от Casavino.


Накъде отива българското вино?


След присъединяването на България към ЕС, лозарството и винопроизводството претърпяха значителни промени, които дадоха нов облик на бранша. Българското вино постоянно повишава качеството си, а страната е с неизчерпан потенциал за развитие. Накъде върви българското винопроизводство? Какви законодателни промени са необходими? Възможно ли е да се създаде единен бранд в сектора. Тези и други въпроси ще бъдат обсъдени на първата Национална конференция "Българското вино в ХХI век". Тя ще се проведе в първия ден на DiVino.Taste от 10:00 до 17:00 часа. С програмата може да се запознаете тук.


Майсторски класове – акценти


В майсторските класове ще бъдат представени някои от най-известните винарски райони в света, различни видове вино и последните тенденции в производството. Водещи на майсторските класове са сред утвърдените световни и български винени експерти.


За изложението пристига най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската публика той няма да говори за вината на изток от Рейн, а ще представи вината на Калифорния. Като посланик на Калифорнийския винен институт за Европа Константин Баум MW ще поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат с неговите хора, геология, климат и страхотни вина.


Заслужено внимание ще бъде отделено и на легендарните подсилени вина от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека загадъчност, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за разбиране и сякаш все остават встрани от отъпканите винени пътища.


Класове са посветени още на това колко важен е произходът на виното, за връзката между виното и изкуството, представена от класически пианист - Иво Върбанов. Създал през 2005 лозе край село Изворово в Южен Сакар, той започва да произвежда забележителни вина и е убеден, че тероарът там се проявява по впечатляващ начин в характера на сирата. Самият той е автор на концепцията на тези вина и ще води вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 назад до 2009.


Сертифицираният сомелиер на зехтини Анна Петкова ще представи някои от най-добрите зехтини в света.


Деветото издание на DiVino.Taste обръща внимание и на неочакваното за мнозина сортово разнообразие в Австрия.


Fine Wine Corner - само за избрани


Тазгодишното издание на DiVino.Taste отново предлага и едно специално дегустационно място: Fine Wine Corner! Това е обособено пространство в основната зала на изложението, където ще бъдат представени 25 подбрани български вина от най-висок клас – всички те от местни сортове: мавруд, рубин, мелник, димят, тамянка, мискет... Това са редки вина, някои са от по-стари реколти, в къси серии, или вина, които демонстрират в пълнота потенциала на местните сортове и по най-добър начин отразяват философията на създателите си.

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1276 Неутрално

    Тука е така - на изложения и панаири се отива с едни вина, после в магазинната мрежа, това което се предлага няма нищо общо. СОРИ.

  2. 2 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1276 Неутрално

    Тука е така - на изложения и панаири се отива с едни вина, после в магазинната мрежа, това което се предлага няма нищо общо. СОРИ.

  3. 3 Профил на Лопе де Вега
    Лопе де Вега
    Рейтинг: 334 Весело

    По-важно е не какво, а колко!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK