Местните данъци и такси ще растат, прогнозират анализаториМестните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът Петър Ганев при представянето на алтернативния бюджет за 2019г., какъвто Институтът за пазарна икономика (ИПИ). разработва в края на всяка година.


Според екипа на института основание за това е недостигът на собствен ресурс в местната власт. Освен това в последните години ставките н аданък сгради и такса смет бяха задържани заради приближаващите местни избори.


Наскоро финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "Медиапул", предложи на общините същото - да преразгледат данъчната си политика и да вдигнат данъците за имоти и коли.
Институтът за пазарна икономика предлага друго - една пета от постъпленията от данък общ доход да остават в общините по постоянен адрес на платеца. "Това би бил ресурс в рамките на 876 милиона лева", каза Петър Ганев, цитиран от БНР. Това, по думите му, ще промени и поведението на местните власти. "В момента ако кметът знае, че има фабрика за шиене, която плаща заплати на черно, кметът няма стимул да я гони тази фабрика, макар че той със сигурност я знае, ако е на негова територия, той няма да получи нищо, ако се изсветли, само ще влезе в скандал. В случая ще има голям стимул да сигнализира на НАП, тъй като всеки изсветлен доход ще му вкара пари в общината", каза анализаторът.


Още за плана на ИПИ за финансова децентрализация четете в писмото до премиера тук.
Вместо балансиран бюджет - излишък, вместо същите данъци и осигуровки - по-ниски,


вместо раздута - реформирана администрация. Такъв алтернативен бюджет е разработил Институтът за пазарна икономика.


Анализаторите му отбелязват, че правителството сега за пръв път предлага балансиран бюджет вместо дефицит, но напомнят, че прогнозите на международните финансови институции са за влошаване на растежа в глобалната и европейската икономики и затова страната се нуждае за буфер от излишък в бюджета.


"Анализът на очакваната динамика на европейската и българската икономика за следващата година сочи все по-голяма несигурност. В такава среда благоразумната политика е стремеж към бюджетен излишък, който да действа като буфер при реализиране на негативния сценарий. Заедно с това трябва да се припомни, че щедрото бюджетиране на разходи, особено на капиталови, вече няколко години играе ролята на "скрит" буфер - неизпълнението на разходите оставя значим резерв, който или може да покрие проблем с несъбрани приходи, или да бъде и разпределен и похарчен с решение на изпълнителната власт", смятат анализаторите.


Те подчертават, че правителството предлага бюджет с ръст на данъчните приходи от 7%, което съвпада с нарастването на номиналния БВП около 7% за 2020 г. Това поставя под въпрос очакваната ефективност на мерките за увеличаване на събираемостта на данъците, коментират авторите на алтернативния бюджет.


Експертите на института предлагат

 • Спиране на негативните тенденции за увеличаване на данъци и осигуровки и реални стъпки за намалението на данъчно-осигурителното бреме, в т.ч. чрез премахване на някои данъци - например облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии;
 • Увеличаване на заплатите в публичния сектор, в т.ч. заплатите на педагогическия персонал, но и сериозно преструктуриране на администрацията - през последните три години липсват каквито и да са мерки за свиване на публичния сектор;
 • Реални осигурителни промени, които да дадат повече избор на хората - намаляване на пенсионните осигуровки с 2 пр.п. и прехвърляне на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монопола на НЗОК;
 • Свиване на преразпределението през бюджета, мерки за финансова децентрализация и планиране на излишък, който да направи бюджета по-прозрачен.
Предложението на ИПИ е по-амбициозно от гледна точка на разходите, защото има необходимост от повишаване на ефективността на и намаляване на пилеенето на публичните разходи, защитават концепцията си анализаторите.


Преразпределението в Алтернативния бюджет на ИПИ е малко над 34% от БВП, като се планира и излишък в размер на 1.55 млрд. лв. Наред с намалението на данъчно-осигурителното бреме и увеличения избор в осигурителните системи, алтернативата на ИПИ предвижда и реални стъпки за финансова децентрализация чрез пренасочването на приходите от 2 процентни пункта от подоходното облагане към общините. Вярваме, че всички тези политики биха довели до по-бърз растеж, по-високи доходи и благосъстояние на населението, пишат авторите на проекта. Според тях така ще се отключи потенциалът на местно ниво, а регионите ще започнат да се сближават по степен на развитие.


Местните данъци и такси ще растат, прогнозират анализатори

© ИПИ

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  От ГЕРБ до гроб !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  А шамарите могат да се комбинират с ритници.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  А шамарите могат да се комбинират с ритници.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Колко още?
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Колкото поемем! Ако на избори почнем да се интересуваме не кой какви звезди ще ни свали от небето, а попитаме кандидатите къде се изпаряват парите от данъците ни нещата може и да се променят. Но "вий, прекрачващи през този праг, надежда всяка тука оставете"...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Чудят се как да бръкнат в джоба на хората още по-дълбоко.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Мит'ряла беше питан няколко пъти но явно си има мазохистични наклонности. Още малко да се нагепи на имоти и после яко нагоре. все пак 24% празни жилища по официални данни.

 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 694 Весело

  изненада ли ?!
  издръжката на мафията струва пари !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 277 Неутрално

  От 35 години живея в един добър столичен квартал. Аз съм от една стара махала на София, Коньовица. Аз съм от тези, които се ядосват за местните данъци и такси, тъй като се стремя да събирам отпадъците разделно /при нас има отделни контейнери за тази цел/. Но какво от това, когато определени лица ги обръщат, за да ги разровят основно, но след това не събират вътре, това, което не им харесало за взимане и всичко остава някъде навън от контейнерите. И тук идва непрекъснатото увеличаване на т. нар. "Такса битови отпадъци". Няма да съобщя, че таксата ми за тази година за битови отпадъци е двойно по-висока от данъка ми за жилището ми. Това важи за всички нас, независимо в коя част на София живеем. Аз знам, кой събира отпадъците в нашия квартал /т. е. кой ни "сметоизвозва"/, предполагам кой му е възложил тази т. нар. "обществена задача", знам че нищо няма да се промени и знам, че сме обречени /дори и на това ниско ниво, като нормални за света общински данъци и такси/.

 10. 10 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А доходите?????

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 11. 11 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Едва ли някой очаква нещо друго, даже може да увеличат данъците и таксите, а доходите да ги намалят, щото те сега са супер високи!!!

 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Местните данъци и такси ще растат, прогнозират анализатори
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Ще растат ами!
  Тия гниди дето ни управляват,
  нали трябва от някъде да цоцат!

 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Затова пък населението ще продължи да намалява в следващите 10 години с още 500 000 човека, голяма част от тях в трудоспособна възраст. Успех с вдигането на данъците. Скоро само кучета, индианци, общинари и милиционери ще останат по малките градове.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#12:"vagabond66"][/quote]

  Изразявам пълно съгласие с Вас! И си мисля, че борбата за София не беше за благото на града, а за облагите от града.

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Тия АНАЛизатори що не си направиха "прогнозите" за растящите местни данъци и такси, преди оня калинък финансовият майнистър на боко, да заплаши общините, че ако не ги увеличат, сухо няма да видят? То такова следварително прогнозиране и аз мога да го направя. За какво им плащат на тия АНАЛизатори, че не направиха тази "прогноза", примерно преди 4-5 месеца?

  мурзилка
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5033 Неутрално

  Местните данъци в България са наистина много ниски, но и тяхното използване е също толкова непрозрачно! Не съм против да плащам по-високи данъци, за да имам по-добра за живот среда, но съм против да плащам пейки от 10 000 лева и ремонт на ремонта!

 17. 17 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Не разбирам минусите от 1 до 10, които е отбелязал някой човечец. Предполагам, че има предвид неговия град /населено място/, където ги няма нашите обществени проблеми.

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Не разбирам минусите от 1 до 10, които е отбелязал някой човечец. Предполагам, че има предвид неговия град /населено място/, където ги няма нашите обществени проблеми.
  —цитат от коментар 17 на mbt34598035


  Тук има тролове на герп, които слагат тролове на всеки неудобен коментар.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Весело

  Пардон, слагат минуси, на всеки неудобен коментар.

  мурзилка
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Ми да вдигат. Като не мога, няма да плащам. За сега смогвам, ама след пет, или десет години? И общината ще ми вземе апартамента?! И, после на кой ще го продаде? Както писа колегата, още 500 хиляди ще напуснат, 300 хиляди ще си отидат по естествен път. Даже махнаха облекченията при плащане, с разделно събиране на хартия, желязо, алуминий (капачки и кенчета).

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Ми да вдигат. Като не мога, няма да плащам. За сега смогвам, ама след пет, или десет години? И общината ще ми вземе апартамента?! И, после на кой ще го продаде? Както писа колегата, още 500 хиляди ще напуснат, 300 хиляди ще си отидат по естествен път. Даже махнаха облекченията при плащане, с разделно събиране на хартия, желязо, алуминий (капачки и кенчета).

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Извинявайте за дублирането. Сигурно съм докоснал втори път. Пиша на смартфон.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Причини има:
  Много се краде в тая държава
  Няма вече данъкоплатци
  Цените растат
  Инфраструктурата остарява или е неадекватна

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  А доходите?????
  —цитат от коментар 10 на Тиква загубена


  Доходите сами си ги повишаваме като се запътим към Терминал 2 ...

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Я да попитаме форумците - софиянци за кого гласуваха?
  За Фандъкова?
  За Манолова?
  Или за Борис Бонев, който на първото гласуване на общинския съвет подкрепи ГЕРБ?
  Мисли се на изборите, а не постфактум.

  Във Варна гласувах за кандидата на ДБ. На балотажа не гласувах, защото изборът ми бе между ла.но и гов.о. (Портних и К. Копейкин)

 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#24:"everlast666"][/quote]

  Това благодарение на боко, или за защото е за лобут, че не успява да задържи народа на страната в границите й с по-добри, или хайде, все пак, дори ако не са по, то поне с достатъчно добри условия?

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK