Учените от БАН виждат осем предизвикателства пред икономиката

Проф. Александър Тасев

© Икономически институт на БАН

Проф. Александър ТасевПред българската икономика има осем предизвикателства, които се оформят за последните 12 години. Това сочи доклад на БАН, представен по време на международната научна конференция "Икономическо развитие и политики: Реалности и перспективи", организирана от Института за икономически изследвания при БАН, посветена на 70-годишнината от неговото създаване.


Развитието на българската икономика има сходни въпроси и проблеми със страните от Югоизточна Европа, свързани с интеграцията в ЕС и глобалния свят. Това е заявил проф. д-р Александър Тасев при откриването на конференцията.


Един от основните изводи в доклада на българските икономисти е, че в българската икономика се натрупват структурни дисбаланси, които пораждат рискове, свързани със силната й зависимост от влошаващата се външна среда. Налице са вътрешно обусловени предпоставки за забавяне и свиване на икономическата активност в страната и забавяне на реалната конвергенция поради структурни проблеми, коментира доц. д-р Виктор Йоцов.
Сред посочените осем предизвикателства, изведени на базата на анализ за последните 12 години, е нарастващата зависимост на българската икономика от динамиката на европейската; ниският, неустойчив и небалансиран икономически растеж; критично ниските вътрешни и чуждестранни инвестиции и приоритетното им насочване към нетъргуемия сектор на икономиката, свиване на фирмената печалба и разполагаемия доход за инвестиране и слаба кредитна активност в нефинансовия сектор. Към тях екипът икономисти от БАН добавя и намаляването на заетите и влошаването на отрасловата структура на заетостта, натрупването на значителни задължения в държавните предприятия, общините и нереформираните сектори с преобладаваща държавна собственост, както и неяснотите около включването ни към еврозоната.


Икономическата активност през следкризисното възстановяване беше основно задвижвана от външното търсене и публичните инвестиции под формата на средства от европейски програми при ниски частни инвестиции в страната и по същество отказ от провеждане на съществени структурни реформи за подобряване на ефективността в публичния сектор, подчертават авторите на доклада.


Ето защо като стратегия за туширане на негативните ефекти от икономическото забавяне те препоръчват реформи, които да позволят на икономиката да посрещне предизвикателствата на глобалното и европейско икономическо забавяне и възможната нова рецесия. Учените предлагат да се дискутират въпроси, свързани с корпоративно управление на държавните предприятия, събираемостта на приходите, ефективността на публичните разходи, качеството на образователната система, както и с достъпа до здравни услуги и повишаване на пригодността за заетост на групите в неравностойно положение.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  То "предизвикателствата" и аз ги виждам, без да съм член на БАН.
  Проблемът е в липсата на работещи алтернативи.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Кухите черепи на академиците ни от комунизма ще анализират българската икономика. Ужас!
  24,5 милиарда лева и вестициите да им недостатъчни. 46 милиарда свръх ликвидност на банките не можела да раздвижи нефинансовите сектор. 4 милиарда плюс по платежният баланс даже не го отразяват
  Германската икономика навлезе в рецесия. Видно е по германските заводи в България. Има нервност. Но българските заводи и продукти си вървят и се търсят все повече.
  Виж поради структурата на Румънската икономика както предвидих рецесията веднага се отразява. Леята за една седмица падна с 4,2 стотинки за 10 леи.

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  При това корумпирано управление и политика " на държавано безвремие" нищо хубаво не ни чака!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  България има два основни проблема:
  -застаряването и най-вече обезлюдяването на България
  - ниската покупателна способност на голямата част от населението и зависимост от парите на емигрантите

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1150 Весело

  Не се сърдете на учените. Те просто са политкоректни - наричат предизвикателства реални проблеми и симптоми в резултат на калпаво управление.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3205 Неутрално
 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  След доклада за Белене, тоя е по-добре да се скрие някъде...

 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  То пък едни учени...
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Единствените от Института по икономика на БАН, които разбират от икономика са портиерът и чистачките...

 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  То пък едни учени...
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Единствените от Института по икономика на БАН, които разбират от икономика са портиерът и чистачките...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK