Автобусните превозвачи готвят протест заради неизпълнени обещания от държавата

Автобусните превозвачи готвят протест заради неизпълнени обещания от държавата и въвеждането на толтаксите, съобщи пред "Нова телевизия" Магдалина Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи. Плановете са на 12 декември да започнат символични протести, а спиране на линии да има на 13 януари.
"Това (размерът на тол таксите, б.а) е поредният проблем, който ще добавим към действията ни. Основният такъв е, че през месец февруари на среща при премиера бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нелегалния превоз, субсидиите за малките населени места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен", каза още Милтенова.


Тя посочи, че автобусните превозвачи имат и проблем с автогаровото обслужване и предупреди, че ако те не бъдат извадени от толсистемата, ще има фалити на автобусни фирми.


"За последните години от 3000 такива, около 1500 са фалирали. "Протестът е неотложен. Ние така или иначе ще спрем. Дали ще спрем на 13 януари, за да осигурим превоз на гражданите, или няколко месеца след това, защото ще сме фалирали. Резултатът ще е един и същи. Транспорт няма да има", коментира Милтенова.


Според предложените за обществено обсъждане разчети за размера на тол таксите, автобусите над 12 тона ще плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло – между 4 и 8 стотинки в зависимост от екокатегорията.


"В момента (с винетките, б.а.) заплащаме между 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. Предлаганото увеличение е в тежест и за бранша, и за потребителите на услугата. Ние няма как да предоговаряме условията по договорите и обществените поръчки, така че при всички случаи автобусите трябва да останат извън толсистемата. Това няма да бъде прецедент, това е европейска практика", е мнението на Магдалина Милтенова.


Според разчетите на правителството при тези такси услугите на превозвачите ще поскъпнат със 7%. "Притесненията на автобусните превозвачи са важни за нас. В момента сме в режим на обществени консултации", обясни членът на управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов. Той допълни, че се надява по време на тях да се намери решение, приемливо и за двете страни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK