Менда Стоянова: Искаме имотите от онлайн платформите да плащат данъци

Менда Стоянова: Искаме имотите от онлайн платформите да плащат данъци

© Надежда Чипева, КапиталПредложението да се категоризират като туристически обекти имотите за краткосрочно настаняване, предлагани онлайн, чрез платформи като Airbnb, Booking и др. подобни цели да излязат от сивия сектор тези бизнеси и да бъдат равнопоставени на работещите по правилата на Закона за туризма. Това се разбра от думите на Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Заедно с бившия вицепремиер и настоящ зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов внесоха нови текстове в Закона за туризма, които предвиждат това. Те не се внасят по обичайния ред, а по установената през годините на управление на ГЕРБ практика - чрез друг закон. В случая това е Законът за бюджета, който се намира между първо и второ четене в пленарна зала и имаше срок за внасяне на нови предложения. Повече за конкретната промяна четете тук.


Пред "Дневник" Менда Стоянова не пожела да каже чия идея е промяната, но обясни, че "когато правиш закона за бюджета и си заложил определени приходи в него, ти чрез данъчните или други закони се опитваш да осигуряваш промени, които да изсветлят сектора и да може заложените приходи да бъдат получени". Допълни, че така както чрез данъчните закони се правят промени, за да се затворят вратички с цел избягване на облагане, по същия начин сега се прави в Закона за туризма, "където му е мястото".


Допълни, че в промяната няма нищо лошо и че не пречи на никого, а целта е и отдаваните под този начин места за настаняване да са равнопоставени с всички, които са получили категория по Закона за туризма.
Според нея тези обекти в момента "са на сиво, направо са на черно"


не плащат туристически данък, крият приходи, не плащат данък печалба, не плащат ДДС, ако са стигнали прага за регистрация по него, и на практика са в сивия туристически сектор.


Ако не са регистрирани като туристически места, какво продават", попита риторично тя.


В предлаганите от нея и Валери Симеонов промени се предвижда министърът на туризма да може да поиска от Софийския районен съд забрана на достъпа до сайтове, които нарушават закона, тоест публикуват оферти на места за настаняване, които не са категоризирани и регистрирани. На въпрос как би могла да се наложи такава забрана за гиганти като Airnbnb и Booking например тя посочи, че те са длъжни да спазват местното законодателство и го правят в други страни. Освен това добави, че има и редица български сайтове, които предлагат тези услуги. "Какво лошо има сега да им кажем: проверявайте вашите клиенти и ако не отговарят на закона, няма да ви бъдат клиенти. Да го пратят да се регистрира", заключи тя.


На въпрос дали въпросът е бил обсъден предварително с бизнеса депутатът каза, че не вижда причина за такава дискусия.


"Какво има да се обсъжда?


Щом предлагат такава услуга, те са длъжни да се регистрират и категоризират. Освен това текстът не е насочен към тях, а към платформите", посочи Стоянова.


Каза, че тепърва всичко ще се случва само онлайн и след като може данъчен инспектор да отиде в заведение да го запечата за 14 дни само защото не е получил касова бележка, защо да не може да се спре достъпът до интернет сайт.


На въпрос какво показва разчетът на вносителите за приходите в бюджета, които би осигурила тази промяна, Стоянова каза, че няма разчет, защото сега няма кой да изследва каква част от къщите, стаите, апартаментите са категоризирани. Ефектът ще го видим в допълнителни приходи в съответните общини, обяви тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK