Кабелните оператори: "Филмаутор" спекулират с казуса с отчисленията

Кабелните оператори: "Филмаутор" спекулират с казуса с отчисленията

© Юлия ЛазароваЧленовете на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) плащат възнаграждения на телевизионните компании, за да получат правото да разпространяват техните програми и твърдят, че единствено "Филмаутор" нямат утвърдена тарифа, по която да събират и да изплащат съответните възнаграждения на своите членове.


Това е част от категоричната позиция на организацията, разпространена до медиите "в отговор на активната медийна кампания на "Филмаутор", целяща да представи в публичното пространство спекулативна и едностранчива гледна точка по казуса с уреждане на правата на филми, включени в програмата на разпространявани от операторите телевизии".


На 18 ноември бе изпратено писмо от "Филмаутор", подписано от 202 души, сред които множество режисьори, продуценти и други кинодейци, в което те настояват кабелните оператори да спазват законите за авторско право в частта му за препредаването на филми на територията на страната и да изплащат дължимите отчисления на авторите на произведения. Авторите му настояват операторите да започнат незабавно да плащат дължимото на създателите на филми и приканват Министерство на културата и СЕМ да заемат категорична позиция за спазването на законовите разпоредби в тази връзка.
От БАККО уточняват, че разпространяват стотици програми, което означава, че са постигнали договореност с десетки доставчици на телевизионно съдържание.


Членовете на асоциацията подчертават, че "добросъвестно заплащат на филмовите и спортните компании авторските и лицензионните възнаграждения за излъчваните в собствени им канали филми и спорт".


Допълват още, че плащат възнагражденията на авторите, продуцентите и изпълнителите, членове на организации за колективно управление на права "Музикауатор" и "Профон" по тарифите, утвърдени съвместно с БАККО съответно през 2014 г. и 2011 г.


"За съжаление нашите наблюдения върху начина, по който се опитва да наложи своите тарифи "Филмаутор", показват смущаваща липса на преценка за нивата на възнаграждения и липса на желание за водене на преговори на професионална основа, които да доведат до удовлетворителни резултати за двете страни", се казва в писмото.


От БАККО твърдят, че многократно са показвали готовност и коректност при воденето на подобни преговори с всички организации от този тип.


"Ние сме в процедура на преговори с тях, която се бави поради много неясноти в позицията на "Филмаутор". Само един пример, който е от принципен характер - за членовете на БАККО е от изключителна важност плащаните от нас възнаграждения да достигат до реалните правоносители. Има ли "Филмаутор" общоприета и одитирана система за разпределение, която по справедлив начин да разпределя събраните суми към режисьори, оператори и сценаристи.


В края на писмото си от организацията на кабелните оператори допълват, че имат желание да продължат преговорите, "за да постигнем удовлетворителни бизнес отношения и за двете страни, наместо да си подхвърляме медийни обвинения и изказвания без фактологична тежест".


През февруари "Филмаутор" и Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) започнаха преговори с цел до 15 ноември да бъде постигнато споразумение за тарифата, по която да се заплащат правата. От "Филмаутор" обявиха, че за целта са изготвили икономически анализ и сравнение с тарифи, приложими в държави от ЕС с подобно икономическо положение. Споразумението обаче не бе постигнато.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK