Кабелните оператори: "Филмаутор" спекулират с казуса с отчисленията

Кабелните оператори: "Филмаутор" спекулират с казуса с отчисленията

© Юлия ЛазароваЧленовете на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) плащат възнаграждения на телевизионните компании, за да получат правото да разпространяват техните програми и твърдят, че единствено "Филмаутор" нямат утвърдена тарифа, по която да събират и да изплащат съответните възнаграждения на своите членове.


Това е част от категоричната позиция на организацията, разпространена до медиите "в отговор на активната медийна кампания на "Филмаутор", целяща да представи в публичното пространство спекулативна и едностранчива гледна точка по казуса с уреждане на правата на филми, включени в програмата на разпространявани от операторите телевизии".


На 18 ноември бе изпратено писмо от "Филмаутор", подписано от 202 души, сред които множество режисьори, продуценти и други кинодейци, в което те настояват кабелните оператори да спазват законите за авторско право в частта му за препредаването на филми на територията на страната и да изплащат дължимите отчисления на авторите на произведения. Авторите му настояват операторите да започнат незабавно да плащат дължимото на създателите на филми и приканват Министерство на културата и СЕМ да заемат категорична позиция за спазването на законовите разпоредби в тази връзка.
От БАККО уточняват, че разпространяват стотици програми, което означава, че са постигнали договореност с десетки доставчици на телевизионно съдържание.


Членовете на асоциацията подчертават, че "добросъвестно заплащат на филмовите и спортните компании авторските и лицензионните възнаграждения за излъчваните в собствени им канали филми и спорт".


Допълват още, че плащат възнагражденията на авторите, продуцентите и изпълнителите, членове на организации за колективно управление на права "Музикауатор" и "Профон" по тарифите, утвърдени съвместно с БАККО съответно през 2014 г. и 2011 г.


"За съжаление нашите наблюдения върху начина, по който се опитва да наложи своите тарифи "Филмаутор", показват смущаваща липса на преценка за нивата на възнаграждения и липса на желание за водене на преговори на професионална основа, които да доведат до удовлетворителни резултати за двете страни", се казва в писмото.


От БАККО твърдят, че многократно са показвали готовност и коректност при воденето на подобни преговори с всички организации от този тип.


"Ние сме в процедура на преговори с тях, която се бави поради много неясноти в позицията на "Филмаутор". Само един пример, който е от принципен характер - за членовете на БАККО е от изключителна важност плащаните от нас възнаграждения да достигат до реалните правоносители. Има ли "Филмаутор" общоприета и одитирана система за разпределение, която по справедлив начин да разпределя събраните суми към режисьори, оператори и сценаристи.


В края на писмото си от организацията на кабелните оператори допълват, че имат желание да продължат преговорите, "за да постигнем удовлетворителни бизнес отношения и за двете страни, наместо да си подхвърляме медийни обвинения и изказвания без фактологична тежест".


През февруари "Филмаутор" и Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) започнаха преговори с цел до 15 ноември да бъде постигнато споразумение за тарифата, по която да се заплащат правата. От "Филмаутор" обявиха, че за целта са изготвили икономически анализ и сравнение с тарифи, приложими в държави от ЕС с подобно икономическо положение. Споразумението обаче не бе постигнато.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Пари няма бе ,не е ли ясно на всички .

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  жертвата се оплаква от рекетьорите част поредна

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Че защо кабелните оператори да плащат???
  Не е ли вече плстено от съответните телевизии?
  Защо кабелен оператор да плаша, че по Бтв (примерно) дават някакъв филм??!

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Че защо кабелните оператори да плащат???Не е ли вече плстено от съответните телевизии?Защо кабелен оператор да плаша, че по Бтв (примерно) дават някакъв филм??!
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев

  За основните програми на бТВ, Нова ТВ, БНТ и всички останали ефирни телевизии филмите се купуват САМО с права за ефирно излъчване.
  Кабелните оператори трябва да плащат правата за препредаване. Така пише и в техните договори с телевизиите, и в нарочната европейската директива, коятоп има силата на всеобщ закон в ЕС.
  Колкото и да е странно, същото важи и за програмите на НВО, Синемакс и други подобни, за които се плаща абонамент.
  За програмите, които се произвеждат САМО за кабелно разпространение (напр. бТВ Синема, Диема Спорт и т.н.) НЕ се дължат права за препредаване.
  Кабелните оператори искат само да лапат кинти, без да плащат. Това редно ли е?
  Надявам се, че сега ви се изясни същината на проблема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK