Валери Симеонов обвини Министерството на туризма в опит за налагане на диктат

Валери Симеонов обвини Министерството на туризма в опит за налагане на диктат

© Цветелина Белутова, КапиталОбсъждането на предлаганите от Министерството на туризма промени в Закона за туризма, с които се определя статутът на националните курорти, отново стана повод за лидера на НФСБ Валери Симеонов да нападне ресорния министър Николина Ангелкова. Той обяви оглавяваното от нея ведомство в диктат заради текстовете за националните курорти, които депутатите одобриха със 104 гласа "за", против бяха 13 и "въздържали се" - 68 депутати, съобщи агенция "Фокус".


Депутатите приеха, че националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.


С наредба за националните курорти ще се уредят критериите, на които те трябва да отговарят, за да бъдат обявени за такива, и всички процедурни въпроси, свързани с това.


Валери Симеоново отново срещу Николина Ангелкова
Предвижда се в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране, или обособяване на функционални зони. Детайлите за него също ще бъдат описани в наредби на съответните общински съвети.


Правото на Министерство на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат. Това коментира по време на дебата лидерът на НФСБ Валери Симеонов и бивш вицепремиер, който е много активен в предложенията си за сектора и освен това отдавна е в открит конфликт с ресорния министър.


Обяви, че парламентарната група на "Обединени патриоти" не подкрепя проектозакона "по редица съображения, най-вече просто свързани с философията, с която е изготвен". По думите му в проекта на правителството се залага "едно капсулиране" по темата за национални курорти.


Според Симеонов има редица дребни предложения и неогледани текстове, които се надява да бъдат преосмислени и поправени.


Не приемам тезите, че няма как Министерство на туризма да отговаря за националните курорти, то е основен двигател в сектора, коментира после в кулоарите Ангелкова. Тя попита дали министерството или което и да е друго министерство сяда и си пише наредбите, без да има обществено обсъждане. "Извинявайте, но това е абсолютна манипулация", обяви тя. Добави, че повече от три години се обсъжда този законопроект в частта за статута на националните курорти. "Нека да припомня, че самостоятелно Министерство на туризма беше създадено на 7 ноември 2014 г. Именно като фокус и приоритизиране на туристическия отрасъл като един от основните и ключовите за българската икономика е важно това министерство да се фокусира върху основните дейности, свързани с туризма. Несъмнено националните курорти са лицето на българския туризъм", обяви тя.


Посочи, че е изключително важно националните курорти да имат ясен правен статут и ясни права и задължения, свързани както с неговия облик, така и с инфраструктурата, рекламата и с предлагането на конкретните туристически продукти.


Съмнителни и спорни предложения видя БСП


По-голямата част от предложенията в Закона за туризма са съмнителни и спорни. Това коментира пък зам.-председателят на парламентарната група на БСП Христо Проданов по време на дебата.


Обяви, че национални курорти има и в момента и според партията не е необходимо да се въвеждат допълнителни утежняващи определения и правомощия. Депутатът заяви, че положителното в това предложение е, че се предлагат съкратени срокове за административно обслужване на икономическите оператори, които оперират в тях, и посочи, че с това се изчерпват добрите новини за националните курорти.


По думите му основната цел на въвежданото продуктово зониране е да се определи къде може да има шум в 1-2 ч. през нощта, а правата да се определят се дават на общинските съвети, пък става дума за национални курорти. "Ако са национални, те би трябвало да се регулират на национално ниво, а не на ниво общински съвети", заяви Проданов. Той обърна внимание, че в общинските съвети са влезли чисто икономически групи. "Тези групи не бива да им се дава право те да определят кой в коя зона попада в националния курорт", посочи той.


Промените в закона не са приумица


Промените в Закона за туризма не са приумица на министъра на туризма, още от първия ден на министерството работим по темата за националните курорти, обяви в своя защита Николина Ангелкова пред журналисти в кулоарите. Посочи, че тези текстове още от първия ден са обсъждани със сдруженията и с представителите от туристическия сектор. "Декември 2014 г. идваха да се представят всички сдружения, които работят в сектора. Първата тема беше : "Г-жо министър, какво ще правим с националните курорти? Трябва да има някаква рамка, правила", разказа тя.


Факт е, че всичко е построено, всичко е създадено в годините назад и е много трудно в момента, когато вече е извървян един дълъг и нерегламентиран процес, ние да се опитваме да слагаме рамка и да правим националните курорти лицето на българския туризъм, обяви тя, но посочи, че с предлаганите текстове е намерен баланс.


Пое ангажимент между първо и второ четене на проекта спорните моменти с продуктовото зониране да бъдат изчистени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK