Оптимизмът в строителството и търговията на дребно расте предпразнично

Оптимизмът в строителството и търговията на дребно расте предпразнично

© Георги КожухаровС наближаването на празниците оптимизмът на мениджърите в строителството и в търговията на дребно се засилва. Компаниите, инвестиращи в жилищни сгради казват, че покрай получаваните бонуси към заплатите в края на годината някои хора решават да се огледат да покупка на ново жилище, а търговците на дребно по принцип разчитат на големи приходи в края на годината заради по-активното пазаруване. Данните на Националния статистически институт показват, че през ноември общият показател на бизнес климата нараства с 1.2 пункта в сравнение с октомври, което се дължи на подобрената конюнктура в строителството и търговията на дребно.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва приблизително равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира известен оптимизъм у мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за дейността им през следващите три месеца.


Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса.
За продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.


Строителство. През ноември съставният показател "бизнес климат в строителството" се повишава с 2.3 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата осигуреност с поръчки се увеличава, докато прогнозите им за дейността през следващите три месеца са леко влошени.


Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.


По отношение на продажните цени в строителството мениджърите прогнозират запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 2.7 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и прогнозите им за обема на продажбите през следващите три месеца.


Конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да са основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им влияние.


За продажните цени търговците очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.


Услуги. През ноември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от октомври. Прогнозите на мениджърите за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са оптимистични, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.


Най-сериозната пречка за дейността на предприятията остава конкуренцията в бранша, следвана от несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.


По отношение на продажните цени в сектора на услугите преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Ще си говорим след януарските празници... 😁

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Весело

  Черен петък :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK