Купувачите на луксозни имоти тази година пазаруват по-евтино

архивна снимка

© Юлия Лазарова

архивна снимкаСлед еуфоричния период на пазара през предходната 2018 г., отиващата си 2019 г. донесе отрезвяване на продавачите и значимо преосмисляне на ценовите нива в луксозния сегмент. Още в началото на годината се наблюдава застой в цените и първи признаци на спада им на фона на нарастващото предлагане на нови имоти. В следващите месеци, в резултат на корекциите в офертните цени, пазарът на високия клас имоти е регистрирал нарастваща активност и при покупките, и при наемите.


В същото време се засилва тенденцията все по.млади хора да търсят такива имоти като се запазва тенденцията жилища да се търсят основно в центъра на града. Увеличават се покупките, сключени след корекции в офертни цени. Ако през 2018 преобладават отстъпките до 5%, то през настоящата година купувачите успяват да договорят до 12% понижение на предлаганата цена.


Пазарът на наеми за година бележи ръст от 10%.
Така изглежда пазарът през данните на компанията в този сегмент - Unique Estates.


Цените спадат, но по-бавно


Понижението в цените на луксозните имоти, наблюдавано през първата половина на годината, забавя темпа си през есенните месеци. Корекции в офертите има най-често при имотите в стари сгради и тези, които не отговарят на високите изисквания на купувачите. Луксозните жилища в новопостроени сгради или след основен ремонт поддържат стабилни цени.


От компанията отчитат по-висока активност на пазара и значителен ръст на покупко-продажбите – близо 30% на годишна база. Все повече сделки се сключват след предоговаряне на офертната цена. Расте и размерът на отстъпките - по време на преговорите купувачите успяват да договорят до 12% по-ниска цена на имота.


Високата активност в луксозния сегмент се задържа и на световните пазари, показват данните на Luxury Portfolio International. Прогнозата им е, че през следващите няколко години ще има бум във високия клас имоти в Азия. В момента най-горещите точки са Монако, Париж, Лондон, Ню Йорк, Френската Ривиера, Холивуд, Лос Анджелис и Сингапур. Специалистите смятат, че в турбулентни времена цените в луксозния сегмент се запазват.


Кои са клиентите


Тенденцията все по-млади купувачи да излизат на пазара на луксозни имоти се засилва, както в България, така и в световен план. Нараства делът на т.нар. представители на милениал поколението –родените през 80-те и 90-те години на XX век. На глобално ниво те представляват около 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, като очакванията са през следващите години делът им значително да се повиши.


В България делът на милениалите е по-малък. Този тип купувачи се ориентира към имоти за собствено ползване – апартаменти с високи тавани и просторни помещения, също и нови къщи с модерна архитектура и обзавеждане, разположени в елитните райони на София. Предпочитаните локации за къщи са кварталите по Витошката яка (Бояна, Драгалевци, Киноцентъра), като обичайният бюджет на купувачите е в диапазона 450 000-800 000 евро.


Локация, локация, локация


Както е известно каквито и качества да притежава едно жилище основното си остава локацията. Това важи и за луксозния сегмент.


Традиционно най-много сделки се регистрират в централната част на София и района на Докторски паметник, както и смятани за елитни квартали като "Лозенец". Привлекателни за купувачите на ново строителство са южните райони - "Кръстова вада" и "Манастирски ливади", където по протежение на бул. "България" се появиха затворени комплекси с високо качество на строителството и средата.


Продажните цени за луксозен и напълно завършен и обзаведен имот достигат и над 2 хил. евро/кв. м докато средните за висок клас имоти нива в останалата част от квартала се движат около 1400-1500 евро/кв. м.


Независимо от локацията, цените в отделни ексклузивни обекти надвишават значително средните за района.


Кредити се търсят за къщите


За разлика от масовия пазар, където сделките с ипотечни кредити поддържат висок дял от общите, в луксозния сегмент те са едва около 10-15%, отчита компанията. Данните й от последните месеци все пак показват нарастващ интерес към банково финансиране заради изгодните условия и исторически ниските лихвени нива.


Сделките с кредит са предпочитани при покупката на къщи в покрайнините на София, както и на луксозни апартаменти в града на цени над 350 хил. евро. При тях обичайно делът на кредита е до 1/3 от цената на имота. Това също е специфична разлика, която отличава луксозния сегмент от масовия жилищен пазар, където с комбинация от ипотечен и потребителски кредит в редица случаи се финансира и 100% от цената.


Наемният пазар расте


С ръст от близо 10% спрямо 2018 г., пазарът на наеми на луксозни имоти също отбелязва относително висока активност. Универсално при наемите най-голям е интересът към най-високия и най-ниския ценови сегмент. В общия случай жилищата среден клас – с между 500 и 1000 евро наем, се търсят по-слабо. В същото време именно в тази категория предлагането е значително, като една от причините за ръста на офертите е преориентирането на много собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми.


Силно е търсенето на апартаменти и къщи под наем в затворени комплекси в София.


Някои собственици предлагат жилищата си едновременно под наем и за продажба, като приоритетно търсят наематели, но са склонни да разгледат и оферти за покупка при интересна цена.


От компанията очакват през 2020 година цените да се задържат стабилни около настоящите нива, а активността на сделките да бележи нов, макар и умерен ръст. Продавачите и купувачите ще имат относително идентични очаквания.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bocovid_19
  bocovid_19
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Другата година всички ще купуват по-евтино! Абсурд е , цените в София да настигат и дори изпреварват цените в доста по-уредени във всеки смисъл места, разположени в ЕС и по света. Над 30% от жилищата са празни, купени за инвестиция и дори не се дават под наем, ами се чака да поскъпнат и да се пуснат на пазара. Проблема е, че демографията не показва че ново строителство е нужно, Чужденците идват не да живеят ами да видят как се живяло преди 50-60 години у тях. Лошото е, че решение за калпавото градоустройство е да се събори вискчо и наново да се строи.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#1] от "edp43626806":

  Определено не съм запознат с пазара в България (напуснах БГ преди 31 години) но цените които се цитират са ужасяващи. Споменатите цени са повече от достатъчно за да се закупи много добър имот на много места в Европа с далеч по-добра структура, в пъти по чиста околна среда и спокойствие. Как може при средна заплата в държавата от 1000 Евро на месец хората да купуват имоти за 250/300 Евро? В това няма никаква финансова логика. Да купиш имот който да трябва да плащаш 30+ години е финансово самоубийство. Ако не можеш да платиш имот за 10/12 години, то той е много скъп за теб. Това за мен е робство а не притежание на имот. Ти принадлежиш на банката като роб за 30+ години.....е хайде обяснете ми как това не е лудост???

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  " отиващата си 2019 година, донесе отрезвяване..."

  Хората с по-големи финансови възможности разбраха, че ги правят на балами и показаха кукиш на манипулаторите. (Артекс казаха, че себестойността е около 500 евро. Останалото е свръхпечалба за предприемачи и посредници.)
  Това, плюс свръхпредлагане и нещата отиват към "крушението слънчев бряг".
  Не може да предлагаш стени, налепени с гипсокартон и нашарени с "декоративни мазилки"!!!, за лукс! Поне не за дълго...

 4. 4 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Има достатъчно много хора, които като не знаят какво да си правят парите, купуват апартаменти. По хитрите ги купуват на половин цена явно.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Себестойността при лукс в София е 500-600 евро на квадрат. На ниско към средно качество е 350-450 в зависимост и от района. За големите градове извън София е 50 евро надолу от посочените за София себестойности, за малките още 50 надолу. Всеки може да си направи сметката.

 6. 6 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Големи сте анализатори всички...

  А всичко е въпрос на търсене и предлагане. Цената е следствие. Това дали расте или намалява също е следствие на тенденциите на търсенето и предлагането. Това важи както за цените в София, така и за цените в Берлин и Холивуд.

  А това пък дали на някой една цена му изглежда изгодна или скъпа пък е съвсем друга бира. И си е чисто субективно. За мен специално най-неизгодна е цената на панелките в София.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#4] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Тия дето не знаят, какво да си правят парите, едва ли купуват апартаменти. Дори и да купуват имоти, едва ли са в България. Едно е красива и функционална къща в Париж или Виена, съвсем друго в София или България.
  И аз съм се чудил на какво отгоре искат една торба с пари за абсолютни дупки из София, Варна или Бургас, но ги искат. От време на време, явно някой им ги дава.
  Мисля, че демографията в България ще намести нещата, около цените на имотите.

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Това горе на снимката е ужасяващо грозно.

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":
  Падре, в България има ОГРОМЕН сив сектор. Това ти отговаря на въпроса. Освен това “луксозните” имоти често са просто кичозни. И няма изграден път до тях.
  Балъците останаха малко

 10. 10 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Напълно подкрепям мнението Ви. Традиционното обяснение е, че такъв е манталитетът на българина: на всяка цена да живее в свой имот. Това вероятно е валидно, още повече че дали ще изплаща кредит 30+ години, или ще ще има сходен месечен разход за наем до края на живота си изглежда несъпоставимо. Вярно, не се отчита динамиката на пазара (вкл. трудовия), качеството на живот (пренаселване, благоустройство) и непредвидимост на бъдещето (ще може ли да си позволи тази ипотека, достатъчно здрав ли ще е, за да може да работи и пр.). После, има нещо допълнително (това е моя теория, не мога да я подкрепя със статистика): голяма част от средствата за покупка на жилище идват от продажбата на други имоти. Комасацията на земеделските земи далеч не е завършена и много дребни собственици се решават на продажба, вместо да получават рента. Това все още позволява на доста хора със сравнително ниски доходи да финансират част от покупката на жилище и така да правят изплащането на кредит сравнително поносимо.

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Специалистите смятат, че в турбулентни времена цените в луксозния сегмент се запазват."

  Големи специалисти!

  Статистиката обаче показва точно обратното!

  Има разбира се изключения но това са единични имоти, които са с история и емблематични сгради. Там самото появяване на пазара на подобен имот е събитие и затова центаа не се преговаря, много, много...

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  Преди кризата 2008 мой приятел, строителен предприемач от България ми обясняваше за последната си сделка направенаточно преди да се срещнем. Продава някакъв супер маломерен едностаен апартамент на пенсионери за баснословна цена. Човекът буквално ми каза: "Гледам ги и си мисля тези хора нормални ли са? Но, от друга страна не съм ги карал насила да ми го плащат на тази цена, дават ми ги тези пари, взимам ги, какво да ги върна ли?"

  Модератора е неадекватен!
 13. 13 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Изхождаш от презумцията, че масовката от хора разбира от подобна материя и взема рационални решения свързани с финанси.

  Това ти е грешката.
  Тези са със същото мислене като една миячка на чинии , която е била дълго време безработна, вземат я на работа за сезона на 800 лева заплата и с първата заплата тази жена отива и си купува на изплащане лукозен телефон за 1500 лева... Примерът е истински.

  Та и тези с имотите са същите, взимат нерационални решения свързани с финанси. просто са на по-високо ниво спрямо жената отпримерът. Вместо телефон купуват по-същия начин недвижим имот. Безброй подобни примери за България, а и за света.

  Модератора е неадекватен!
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  "Лозенец", южните райони - "Кръстова вада" и "Манастирски ливади? По-правилно е да се каже,че тези локации 5 пара не струват,задръствания,недостъпност,дупки,кал, няма тротоари,шум,още поне за 5-10г. няма да спира дивашкото строителство с бетоновози и самосвали. Колкото до докторската градина, там има малко имоти в отлично състояние със собствени парко места и гаражи другото е силно надценено!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Съгласен съм за Лозенец, Кръстова вада и Манастирски ливади, но не се сещам къде в София е по-добре. Самият аз живея в един от изброените квартали (за щастие - под наем) и искрено съжалявам съседите, които са се набълбукали с ипотеки за имотите си.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Това горе на снимката е ужасяващо грозно.
  —цитат от коментар 8 на Yard  До коментар [#8] от "Yard":

  Материалитие от които е построена къщата са грозни,но като идея не е лошо. Стига да е едноетажна,а не на два етажа. И носещите стълбове да НЕ минават през балконите.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Не мисля че в Европа или САЩ може да се купи имот на изплащане,(независимо къде),за десет години! Нужни са поне двадесет години.
  Разбира се не говорим за някоя полусрутена барака в дълбоката провинция...

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#15] от "pavian":

  В "Княжево".

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  "Как може при средна заплата в държавата от 1000 Евро на месец хората да купуват имоти за 250/300 Евро? "
  Само да уточня, че средната заплата в държавата ни е 500 евро месечно при това с голяма дисперсия (по-скоро Пуасоново разпределение с максимум около 350 евро месечно, отколкото Гаусово равномерно разпределение).
  За средна цена на имотите дори и националната статистика се е отказала да я определя. Определя се за дадено населено място и данните не са съотносими към реалността (между 700 лв. до 1000 лв. на кв. м себестойност до пазарна цена от 1100 до 6000 лв. на кв.):
  - последните цени са от 2014 г. и за отделните региони се отнасят 1:4 (484 лв. за кв.м в Кюстендилско срещу 1737 лв. за кв. м. в София-град)
  https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=1439
  - цената за 2019 г. (повишение от 30%) се отнася за 2015 г.
  https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=860
  И най-любопитното е, че старите соц. жилища (построени от Тато) поскъпват в повече в сравнение с новопостроените 2300 жилища годишно (в сравнение с 16 хил. до 45 хил. новопостроени жилища годишно при социализма).
  https://www.nsi.bg/bg/content/3133/краткосрочна-статистика-на-жилищните-сгради
  Сиреч, при 50 хил. продадени жилища годишно (по вписвания в Агенцията за вписване), 47-те хил. соц. жилища (4.7 млрд. лв.) формират 5% от БВП. Манипулативно казано: все още социализЪмът формира "демократичния" ръст на БВП-то (от мижавите 3%). При това без да се броят напечатаните 360 млрд. евро годишно от ЕЦБ (по 1000 евро средно за европеец, за България общо 6 млрд. евро или 10% ръст на нашето БВП само от печатането/усвояването на "евраци").
  При тая несъгласуваност на икономиката, от близо пет пъти, оптимистите имат "обосновано предложение", че 30 годишния кредит може да бъде изплатен за шест години. А баш либертастите, вярващи в пазарната лихва (отрицателна в момента), смятат, че кредитът ще се самоизплати … с нови по-изгодни, "отрицателни" дългове … държавни. Комунизъм, сър!

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Съгласен съм за Лозенец, Кръстова вада и Манастирски ливади, но не се сещам къде в София е по-добре. Самият аз живея в един от изброените квартали (за щастие - под наем) и искрено съжалявам съседите, които са се набълбукали с ипотеки за имотите си.
  —цитат от коментар 15 на pavian


  Е все още в тези квартали има много жители със собствени имоти, но кой как се спомине децата от чужбина разпродават всичко защото на цената на апартамент край докторската градина, могат да купят апартамент в Берлин,Лондон или Ню Йорк който там да носи 2-3000 евро наем а тук освен някое синче на първенец от село или калинка в Народното Събрание за 1000лв няма кой друг да го наеме!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Доста грозна къща! (на снимката)

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Весело

  Кои ли са тези "милениали" които могат да извадят в брой 450-800 хиляди евро? (Или поне 85-90%) от тях. Тези статистики или са изсмукани от пръстите или са за КОНПИ, или "милениалите" са от КОНПИ.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това е сериозна заблуда. Среден наем на апартамент с една спалня в сравнително добър квартал в Берлин е 900 евро, докато да купиш там е около 6000 евро за квадрат. Като добавим и данъците, които е невъзможно да си спестиш за разлика от тук... Не е толкова печелившо. Имам и познати, които отдават под наем във Франция и в България, тук печалбата им била по-голяма.

 24. 24 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Нараства делът на т.нар. представители на милениал поколението –родените през 80-те и 90-те години на XX век. На глобално ниво те представляват около 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, като очакванията са през следващите години делът им значително да се повиши."

  Като цяло хората забогатяват и особено спрямо предишното поколение в аналогичния момент. Щом дори и наемите са от високите и се купува луксозно. И това е добре. И особено, че и България е част от тази тенденция. Сигурно в някаква степен това се дължи на хиперсвързания ни свят в 21в. , където локацията няма значение, поне доколкото се отнася за работата.

 25. 25 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Ти наистина не си запознат с реалностите в България. Кой ти каза, че средната заплата е 1000 евро? В София - да, като отчетем и сивото. Статията е само за София и хората, които купуват скъпи апартаменти - 200, 300 х. евро и къщи от 400 х. евро и нагоре не изкарват по 1000 евро на месец а много повече. Бъркаш средната класа с имоти във висок сегмент. И аз се чудя, колко са тези милениуми, които си позволяват толкова скъпи къщи и не познавам много такива, но както и да е, това се твърди в статията.

  забавление и приключение
 26. 26 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Имотите в България за стандарта, околната среда,въздуха, медицинска помощ, структура,комуникация, пътища и какво ли не още да изброявам ... не си заслужават парите. Купуват ги тези които им трябват за момента затова че трябва да бъдат в страната и после ги продават но си възвръщат цената чрез зазтраховка.
  Примерно фирмата А за която работи купувача има застраховка при преместването на купувача и един ден когато купувача трябва да напусне страната а имота не може да се продаде за закупената цена то застраховката поема разликата като закупува имота и поема загубата.
  Иначе тези къщи никога не се продавт за исканата и заслужаваща цена те са винаги надценени и не си заслужават нищо в тях. Само гледайки снимката на тази къща виждам толкова грешки (вижте само как водатата е текла по стените на тази къща защото не е конструирана за климата и условията проекта е откраднат явно от средиземноморието като Кипър или другите там турски острови ) Лятно време не се стои в тази къща без централен климатична инсталация (летата са горещи а зимите студени ) ако няма газ прекаран в района с какво ще се утопляваш пък и газта ви е скъпа
  В Европа има скъпи и хубави къщи разбира се но струват пари и да се поддържат не само да се купят и ако си някакъв който не можеш да си докажеш доходите рано или късно те залавят отнемат ти не само и къщата но и те пращат в затвора. Същото може да стане и в Америка. Цените са високи но ако заплатата ти и бизнеса ти оправдава това то няма защо да се страхуваш. Обикновенно банката е тази която те одобрява дали да я купиш или не (нищо лошо в това) а не както някой горе пише ставаш РОБ на банката за 30 г. а как ще платиш $5милиона в брой освен ако не си ги наследил, законно спечелил, спестил или спечелил от лото. Ако си арабския принц или руския олигарх няма съмнение но ако не си ще те заловят след време ако нямаш печеливш бизнес някъде но и тогава пак не се купува в брой защото лихвите от заема се премахват (частично в някой страни и в взависимост от цената) от доходите. В капиталистическото общество не можеш да натрупаш капитали без заем това всеки го знае !
  До коментар [#1] от "edp43626806":
  Явно още 30 години и ще научите как работи Запада!

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#26] от "the only easy day was yesterday":

  Ако изплащаш имот за да речем 20 години,през това време ти си РОБ,защото всяка минута (подсъзнателно) те е страх да не ти падне саксия на главата например,да осакатееш,(не дай си боже),и да останеш и без имот,и без парите които си давал за него.

 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":Не мисля че в Европа или САЩ може да се купи имот на изплащане,(независимо къде),за десет години! Нужни са поне двадесет години. Разбира се не говорим за някоя полусрутена барака в дълбоката провинция...
  —цитат от коментар 17 на deaf


  ОК, разгледайте имотите извън Лондон например на острова. В Шотландия може да се вземе превъзходен имот на 10 мили извън Единбург за 120/150 хил. При двама работещи в едно семейство с комбиниран доход от 40 хил (това е почти базисно заплащане) те ще имат режийни разноски включително кредита не повече от 1000 на месец, това включва и храната. При 40 хил на година те имат около 2600 на месец след такси и данъци. Това им оставя 1500/1600 чисти/спестени пари. Дори ако оставят само 600 за спестяване това им дава 7200 на година, за 10 години те могат да натрупат 72000 плюс това което вече са изплатили така че ще имат достатъчно да си изчистят ипотеката.
  Ако погледнете имотите навсякъде в Европа извън големите градове (в които никой вече не иска да живее освен имигранти и такива от "добрата" религия) положението е същото.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Много готина снимка! Мутро - цигански барок, в кое ли гето е щракната?

 30. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":

  Но Вие смятате семейно изплащане на имота! Какво става ако се разведат?! (Ако не се лъжа 50% от браковете завършват с развод.) Така че един човек в Британия може да закупи жилище на изплащане за двадесет години,че и отгоре.
  В Единбург може и да се намери сравнително поносимо като цена жилище на 15км. от града,но в Лондон ми се струва изключено... Там разстоянията са убийствено големи...
  Не капризнича,не се заяждам и не споря заради "спорта",но е правилно да се изчислява за колко години може ЕДИН човек да закупи жилище. Приказката,че орташката работа - кучета я яли,е вярна. Дори и да се отнася за собствената съпруга или съпруг.
  Между другото,първите две жилища са в типичен работнически стил от 19-ти век. Не го отхвърлям,само казвам че явно на британците им харесва този архитектурен стил. Както на нас грубите,скучни и неизмазани тухлени къщи от времето на соца.

 31. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Това е доста негативен "прочит" на примера който дадох, но дори да разделим примера наполовина: Един мъж/жена с доход от 20000 на година спокойно може да закупи 1/2 стаен апартамент за 70/80 хиляди. Ако приложим същите сметки (разбира се с намалени режийни разноски) резултатът е същият. Това което исках да покажа е ' че един дисциплиниран финансово индивид няма никакъв проблем да изплати едно жилище за 10/12 години без да се лишава от абсолютно нищо в нормалният си делничен живот.
  Колкото до "работническите жилищата от 19 Век" те поне са от тухла и бетон а не както съвременното строителство в Бг :)
  Къщата в която аз живея е построена през 1956 и аз не бих я сменил за "нова" къща. Стените са двойна тухла и са 48 см дебели :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 33 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":
  Затова има застраховки при които се изчислява колко пари правиш, какви са разходите ти и ако си на висока позиция във компанията в която работиш или притежаваш от части ти си застрахован за много повече и имаш още ред други застраховки от компанията и пр. т.е. капитализма на запад и в Америка не е от вчера както във БГ.
  Само дето някои не са запознати въпреки че живеят там 30+ години.
  Това също е един начин за наследниците да добият пари без да им плащат данъци.
  Затова обикновенно с парите които си купил имот днес едва ли ще можеш да си го купиш същия за същите пари след година примерно освен ако състоянието му не е вред и пр. ... 33. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#32] от "padrino":

  Добре,убедихте ме че е възможно за 10/12 години да се закупи половин жилище в Британия.

 34. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#33] от "the only easy day was yesterday":

  По принцип застраховането си е вид измама,(с изключение донякъде на здравните застраховки в САЩ). Но дълбоко се съмнявам някоя застрахователна компания да е дотолкова глупава,че да изплати примерно половината стойност на жилище закупено на изплащане от човек,който в последствие се е разболял тежко и не може да го изплати!
  Това че българският народ нямал опит в капитализма и демокрацията не е вярно. Все пак комунистическият режим успя да се задържи само 45 години. Баба ми която беше живяла и в Царска България,и в комунистическа България,и която забележете,беше върла комунистка,веднага след "10-ти" се оправяше перфектно в "новите" пазарни отношения. Просто милиони българи след края на червеният режим изпаднаха в еуфория и неописуема радост от Свободата и не усетиха кога едни мошеници ги излъгаха.

 35. 36 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Поредната платена публикация.

 36. 37 Профил на Бранимир Брозиг
  Бранимир Брозиг
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Цените действително изглеждат стряскащи, но много от апартаментите са в такова състояние и с такова разпределение, че мирише на спекула.

  Ако търсите да купите жилище препоръчвам този кратък наръчник, който ще ви помогне да се предпазите от грешки:
  https://pytevoditel.irchitect.com/

  Архитект - https://rinnovation.bg/
 37. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#1] от "edp43626806":Определено не съм запознат с пазара в България (напуснах БГ преди 31 години) но цените които се цитират са ужасяващи. Споменатите цени са повече от достатъчно за да се закупи много добър имот на много места в Европа с далеч по-добра структура, в пъти по чиста околна среда и спокойствие. Как може при средна заплата в държавата от 1000 Евро на месец хората да купуват имоти за 250/300 Евро? В това няма никаква финансова логика. Да купиш имот който да трябва да плащаш 30+ години е финансово самоубийство. Ако не можеш да платиш имот за 10/12 години, то той е много скъп за теб. Това за мен е робство а не притежание на имот. Ти принадлежиш на банката като роб за 30+ години.....е хайде обяснете ми как това не е лудост???
  —цитат от коментар 2 на padrino


  В статията става дума за луксозни имоти и няма никакво значение дали средната заплата е 500, 1000 или 1500 евро - винаги ще има такива, които могат да си позволят и 300 000, и 1 300 000 за имот.
  Отделна тема е колко такива сделки има годишно и какъв процент са от общите.
  Средна хубост жилища на прилични места вървят между 50 000 и 100 000 евро.

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#30] от "padrino":

  Това, което сте линкнали, няма нищо общо с лукса, къщички за средна ръка собственици, спални по 8-10 квадрата, безумни чупки в дневните....

  Статията е за луксозните имоти.
  Вероятно ви е подвело патетичното нещо на снимката под заглавието. Е, явно за някои "скъпо" е синоним на "луксозно", нищо че е грозно като смъртта.......

  Знанието е сила, информацията - власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK