Празните курсове на тировете ще увеличат емисиите с 3%, предупреждава България

Росен Желязков

© Георги Кожухаров

Росен ЖелязковПразните курсове за прибиране на камионите в държавата по установяване на всеки четири седмици ще доведат до 3 процента увеличение на вредните емисии, дължащи се на международния товарен транспорт. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в Брюксел на заседанието на Съвета на ЕС, формат "Транспорт" и цитиран в прессъобщение на министерството.


"Транспортът е ключов сектор за българската икономика. Броят на регистрираните тежкотоварни превозни средства е 25 800, като средната им възраст е 3 години. Представете си тези превозни средства да пресичат Европа и да изминават напразно над 2000 километра, поради желание за налагане на правила, които са непропорционални и дискриминиращи за периферните държави членки", каза пред колегите си министър Желязков.


България оспорва част от разпоредбите на пакета "Мобилност", която трябва да въведе нови правила за товарните превози. Освен връщането на шофьора и камиона в страната на домуване България не е съгласна и с това да се забрани на шофьора да прекарва седмичната си почивка в камиона, както и за директивата за командироване, която увеличава разходите за персонал.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK