До края на декември родителите могат да заявят данъчни облекчения за деца

Освен чрез работодателя си родителите могат да ползват данъчното облекчение и чрез подаването на годишна данъчна декларация

© Цветелина Белутова, Капитал

Освен чрез работодателя си родителите могат да ползват данъчното облекчение и чрез подаването на годишна данъчна декларацияДо края на декември е срокът, в който работещите, които искат да ползват чрез работодателя си данъчните облекчения за деца, трябва да представят необходимите документи, напомня Националната агенция за приходите (НАП).


Двете декларации - за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), могат да бъдат намерени на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. От миналата година не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва облекчението. Дадена е възможност облекченията да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да се възползва в пълен размер. В тези случаи разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.


Данъчните облекчения не могат да се ползват чрез работодателя, ако родителят не е декларирал, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения или че ще подава годишна данъчна декларация. Най-лесният начин да се проверят дълговете към бюджета е, като се направи справка на интернет страницата на НАП с безплатен персонален идентификационен код (ПИК), който може да се получи в офисите на НАП.


Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2019 г. могат да се ползват по два начина. Първият начин е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответния служител в срок до 31 януари 2020 г. В този случай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си декларация, както и останалите необходими документи, в срок от 30 ноември до 31 декември 2019 г. Вторият начин е с подаване на годишната данъчна декларация за 2019 г. пред НАП.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И най-важното сте пропуснали ... колко е това облекчение? :)

 2. 2 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Едното е 20 лв, другото 200 (за увреждания).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK