Как изглежда длъжникът в просрочие според колектори

банкноти

© Надежда Чипева

банкнотиЧовек на възраст между 40 и 49 години и дължи средно 2750 лева. Това са преобладаващите сред платците, изпаднали в просрочие, показват данните на колекторската компания "Фронтекс интернешънъл". Такива са 31% от хората, чиито дългове тя събира - основно заеми към банки и основно потребителски.


"Преобладават хората от възрастови групи, които най-често вземат кредити, както и тези, чийто профил позволява отпускането на заем", обясни Лили Димитрова, изп. директор на компанията и зам.-председател на Асоциацията на колекторските агенции.


По-големи суми се затрудняват да платят пък хората в групата между 50 и 59 години - 3 хил. лв., като те са 22% от всички. Дълговете на най-младите - до 29 г., и на най-възрастните - над 70 г., са най-малки. Средният им размер е 940 лв. за младите, които са около 7% от изпадналите в просрочие платци, и 1080 лв. за възрастните, които са с дял от близо 5%.
Данните на компанията сочат, че мъжете по-често изпадат в просрочие, а освен това задлъжняват за по-големи суми - средно 2500 лв., докато при жените е 2 хил. лв.


Преобладаващата част от потребителите по данни на тази компания - 70%, изпадат в невъзможност да платят едно задължение. Малко над 21% имат по два заема, три кредита имат почти 7%. Едва 2% от задлъжнелите имат 4 или повече лоши заеми.


Очаквано заради големия брой жители на София това е и градът с най-голям относителен дял при просрочията кредити, следван от потребители от Монтана и Враца, 3% от населението на които са с просрочени дългове, които събира "Фронтекс", и Перник.


"Въпреки относително малкия си брой жители част от населените места в Северозападна България демонстрират висок дял на изпаднали в просрочие граждани, съизмерим с този в големите градове", казва Димитрова. По думите й често това се дължи на липсата на финансова култура и нагласа да се водят разговори с кредитора още преди дългът да стигне до колекторските агенции, а дори и след това, докато не бъдат заведени съдебни дела през съдебни изпълнители. Посочва, че невъзможността за плащане се отнася до малък брой просрочили издължаването си, а повечето потребители искат да избягат изплащането на дълга.


Като абсолютен брой София отново е начело с най-много хора с просрочени дългове, следвана от потребителите в Пловдив, Варна и Бургас.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK