През 2020 г. "Топлофикация София" ще продава електроенергия без посредник

През 2020 г. "Топлофикация София" ще продава електроенергия без посредник

© Анелия НиколоваТоплофикация София" ще участва самостоятелно на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) през 2020 г. Това обявиха от дружеството на сайта си. Досега столичната топлофикация продаваше електроенергия с посредническата дейност на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки фирма "Гранд енерджи дистрибюшън".


"Управителният съвет на дружеството утвърди изискванията за провеждане на процедура за избор на координатор на стандартна балансираща група и Вътрешни правила за участие на Българската независима енергийна борса", уточняват от компанията, като допълват, че двата документа ще бъдат достъпни на сайта на дружеството.


В съобщението на "Топлофикация София" се посочва, че фирмите - координатори на балансиращи групи, са посочени в публичния регистър на Комисията за енергийно и водно регулиране и те ще бъдат поканени да представят оферти. Така трябвало да се осигури "напълно прозрачен и максимално изгоден за дружеството избор".
"С оглед максимално ефективната позиция на дружеството по отношение реализирането на произвежданата собствена електрическа енергия са заложени следните условия: избор на пазарен сегмент за продажба през БНЕБ на електрическа енергия; анализ на финансовият риск, произхождащ от продажба на произведената електрическа енергия и риска от липса на купувач и невъзможност за реализация на количествата и най-важното - възможност за авансово плащане по двустранни договори за продажбата на енергия", пише още в съобщението.


Пред радио "Фокус" членът на надзорния съвет на дружеството Валентин Терзийски заяви, че при самостоятелното участие на енергийната борса финансовият резултат за "Топлофикация София" ще е по-добър от този в момента. По думите му това няма да повлияе на цените на електроенергията.


В средата на миналия месец изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Кремен Георгиев подаде оставка, като посочи лични причини за нея. За временно изпълняващ длъжността е назначен Александър Александров. Смяната на изпълнителния директор дойде няколко месеца след като "Булгаргаз" заведе дело срещу дружеството за дължими 35 млн. лева за доставен природен газ. Сумата е част от общо дълг от над 120 млн. лв. Той беше натрупан само за година, в периода август 2018 - август 2019 година, след като преди това "Булгаргаз" продаде на Българския енергиен холдинг вземанията си от столичното дружество в размер на 105 млн. лева.


В началото на седмицата председателят на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет Методи Лалов обяви, че само за първите девет месеца на тази година "Топлофикация София" е натрупала нови 88 милиона лева загуби при планирани 14 млн. за цялата година. По думите му договорът за посредническа дейност при продажбата на електроенергия, произведена от "Топлофикация София", е сключен без конкурс. Според експерти "Гранд енерджи дистрибюшън" печелела 25 милиона лева от преференциалната цена, по която държавата изкупува тока от общинското отоплително дружество.


Не на това мнение обаче е председателят на общинския съвет Елен Герджиков. Той защити договора на общинското дружество с "Гранд енерджи дистрибюшън", като обясни, че този договор минимизирал борсовите рискове.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  "Манолова дава пример с електрическата енергия, която произвежда столичната топлофикация и посочва, че тя се продава не от специално създаденото звено към столична топлофикация, а от частна фирма. Тя купува на 90 лева и продава на борсови цени, които стигат до 150 и 200 лева и цялата печалба остава частна"

  ----------------------------------------

  Ползата от силна опозиция е огромна, няма значение с какъв цвят е, стига да изнася факти.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  "Според експерти "Гранд енерджи дистрибюшън" печелела 25 милиона лева от преференциалната цена, по която държавата изкупува тока от общинското отоплително дружество."?!  Дружеството трупа загуби, но "кърлежа" Ковачки, "кацнал" без конкурс", смуче и смуче!? Прокуратурата?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Всъщност прокуратурата не може да направи нищо, всичко е законно.

  Държано предприятие = куче влачи рейс...

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Понеже гледам си ми оценил с минусче, това което съм написала, да ти дообясня, че ако нямаше местни избори и Манолова не го повтори това 50 пъти във всички студия на националните ТВ, схемата за източване щеше да работи още дълго.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Werno li ? А шефа на топлото отговорен ли е за загубите ?!?!?
  Чакам да ми обясниш ти и габровския корифей.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Може да съдят Директорите за безстопанственост или пропуснати ползи.
  Желание няма.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Не мога да разбера, управляващите топлофикация, не могат ли да направят анализ на ситуацията, да се види къде са най-големите разходи и да се направи програма за макар и бавно изплуване на дружеството.
  Вярно е че паро- и водо- проводите са стари и трябват средства за подмяна, вярно е, че цената на "братския" газ не прощава, но съм напълно сигурен, че има резерви. Инвестираха се маса средства за когенерация и производство на еленергия, оказва се, че и това не помага.
  Има нещо гнило в Дания и е крайно време авгиевите обори да се разчистят, при това по възможност с минимално повишение на цените на топлото, без хич, няма как да се мине.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#5] от "hope":

  Как разбра, че съм те "оценил с минусче", е много интересен въпрос?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Любопитно

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Ако няма конкурс?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  "които стигат до 150 и 200 лева" е малко подвеждащо. Щото и краставиците могат да достигнат 10лв зимата ама средно годишно вървят по 1-2 лева. И не забравяйте че тая енергия няма да се продаде сама - сега топлофикацията ще назначи поне 5 човека на прилични заплати - 5-10к щото продажбата на енергия не е като да продаваш домати на пазара.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  За съжаление нещата са прости - парното е прекалено евтино и заедно с многото не плащащи, парите просто не са достатъчни.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/06/21/3927722_kogo_obicha_toplofikaciia_-_sofiia/

  От статията излиза, че при крайна продажба от Ковачки за около 65 млн.лв. ел. енергия, последният получава около 25 млн. - 12 млн. комисионни? и около 13 млн. от надценката.
  Демек 38% остават за посредника....

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  През 2020 г. "Топлофикация София" ще продава електроенергия без посредник

  А през коя година прокуратурата ще се заинтересува защо до тогава е продавана електроенергия с посредник? Избран без търг.
  До коментар [#3] от "niakoi_si":


  До коментар [#2] от "hamiltonf":Всъщност прокуратурата не може да направи нищо, всичко е законно.Държано предприятие = куче влачи рейс...
  —цитат от коментар 3 на niakoi_si


  Може, може - предприятието е на загуба и то огромна.

  Не на това мнение обаче е председателят на общинския съвет Елен Герджиков. Той защити договора на общинското дружество с "Гранд енерджи дистрибюшън", като обясни, че този договор минимизирал борсовите рискове.

  Заощо ли толкова самоотвержено се хвърля на амбразурата?

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Стига бе...! Другарят Ковачки прибира по 25 милиона, само като пише фактури?! И сигурно Данчето няма никаква идея, как се случва това??? Сигурно и в общинския съвет не са забелязали...?! ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Т.е.ще начисляват сградна инсталация и за тока?

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Така бавно и полека акълът на българите ще порасне след няколко века.
  Този тайствен ток взе да почва да се появява.
  Значи първо както съм писал хиляди пъти.
  Харчим газ правим ток после топло.
  Продаваме го до последен Ват на тъпото население по еко цена.
  Защото друг не е толкова глупав да го плати.
  А евтиният от Козлудуй го изнасят пак такива като Ковачки.
  И воаля.Парата у джобата.
  А на всичкото отгоре при тази супер печеливша схема се изхитрят и да трупат дългове.
  Остана тъпите българи да проумеем и другият факт.
  ДВЕ ТРЕТИ ОТ ПРИРОДНИЯТ ГАЗ СЕ ИЗПОЛЗВА ИМЕННО ПО ТАЗИ СХЕМА.
  НЕ СТИГА ЧЕ Е НАЙ СКЪП А ПРОЙЗВЕЖДА И НАЙ СКЪП ТОК КОЙТО ХОРАТА В БИТА А НЕ ФИРМИТЕ ПЛАЩАТ.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Ковачки отдавна трябваше да бъде обесен и то няколко пъти, ама явно се отчита където трябва и затова никой не го пипа, дори (органите, от които зависи) се правят, че е невидим...

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Обръщам се към редактора на тази страница - заглавието не отразява правилно съдържанието, нещо което не се случва за първи път у ясно се вижда лт текста:

  "В съобщението на "Топлофикация София" се посочва, че фирмите - координатори на балансиращи групи, са посочени в публичния регистър на Комисията за енергийно и водно регулиране и те ще бъдат поканени да представят оферти. Така трябвало да се осигури "напълно прозрачен и максимално изгоден за дружеството избор".

  Правилното заглавие би било, че Топлофикация ще смени досегашния посредник, избран неясно от кого и с какви основания, чието име е достатъчно, за да ни наведе на мисълта, че натрупаните загуби не са случаен процес.
  Помним това още от времето, когато се занимавахме с Вальо Топлото и все си мисля, че въпреки смените на управляващите, в тази организация не са настъпили много промени, имам предвид в положителна посока.

 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":За съжаление нещата са прости - парното е прекалено евтино и заедно с многото не плащащи, парите просто не са достатъчни.
  —цитат от коментар 12 на m17


  Ми да фалира, да му разпродават железариите и борчовете и да идва някой, дето може да работи както трябва.
  Най-напред трябва да се забрани на такива структури да събират пари без да предоставят услуга. Никакви сградни инсталации и подобни схеми за източване на хора, дето не са им клиенти. Да си покриват загубите от клиентите. САмо така ще почнат да правят и ремонтират правилно инсталациите, с максимално икономични и без възможност за крадене и неплащане. Като го направят, цената на услугата ще падне до нормално ниво и много повече хора ще искат да я ползват. Сега е наопаки — държавен монопол и вървящите към него високи цени, кражби, недоволни хора, калпава услуга, аварии в най-натовареното време и куп още простотии и нервозатриващи неща.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Аман от лъжи още в заглавието. нима Топлофикация ще продава тока на сем Иванови в Надежда 5 или на бай Стоян от Долно Камарци без посредник??? Не Топлофикация ще продава тока пак на посредник, но ще изпипат този път нещата да не вряскат грамотните!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#20] от "gost22":

  Не знам как може зовек с претенции да си позволява да дрънка глупости.
  1. Фалит и разпродажба не е толкова лесен защото ако спре, тия хора ще се отопляват с ток а доста инсталации не са предвидени за това. И ще се стигне до масови аварии и политически катаклизми.
  2. Парното е естествен монопол - няма как да дойде частник и да го оправи щото услугата винаги ще е силно регулирана.
  3. Парното е супер-евтино и изгодно - всеки нов блок с хоризонтална инсталация драпа да се закачи, плашат по топломер под 100лв и ходят по тениска, имам десетки познати.
  4. При вертикална инсталация няма как да няма процент за сградна инсталация защото физически се топлиш от тръбите. И между другото много блокове пробваха с нисък процент за инсталация и е много по-зле - триковете стават масови и коректните платци се натоварват с огромни суми. При хоризонтални инсталации НЯМА процент за инсталация ама нали не си представяте 300к апартамента да си разбият подовете ?!?

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#20] от "gost22":

  Неплащането е политически проблем, не е финансов. Много хора си казват "не могат да го спрат само на мен" и си ползват на воля. В един момент се стига до съд ама тогава реват "аз съм беден" и Мая скача да ги защитава от монополите. И дори да го осъдят, не може да им го спрат, не може да им вземат имота, остават само някакви измислени запори на заплата. Ама маса хора си получават парите на ръка и не им пука.

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Докато ТЕЦ София не се приватизира или даде на концесия, ще бъде все така - кражби, неизгодни договори, трупане на дългове, недоволни клиенти, каквото се сетите.
  Който мисли друго трябва или да е наивник, или политик.

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  До коментар [#22] от "m17":

  Четири точки с четири основни грешки. Като се скапе парното и хората наизвадят "духалките" по 2 000вата що не се скапва ел.мрежата, а? Пък климатик на 2 000вата ток, дава поне 3-4 000вата топлина. Бойлерите за топла вода, хората вече си ги имат.

  Няма такова животно като "естествен монопол". Това е лакърдия за пред по-простите, да не почнат да мислят. Като е естествен монопол, що така където има парно няма газова мрежа, а? За да не се конкурират помежду си, щото всеки вход (абонатна станция) и всеки отделен апратамент (абонат на парното) ще може да се откаже от "топлото" и да мине на газ. Ей заради това двете мрежи не се засичат, за да са си монопол всяка на нейния си терен и да дерат простолюдието дето вярва в "естествения монопол".

  Няма изгодна инсталация, която да работи четири пет месеца в годината и да бута горещи флуиди напред назад на километри. Всеки дето поназнайва физика и топлотехника ще ти го каже. Изгодна става само ако източника на енергия е безплатен или потребителите са тъпи и плащат двойно и тройно. Изгодна е и когато се ползва над 8-9месеца годишно, ама на нашите географски ширини това няма как да стане.

  Щото инстала;ията няма как да се промени, нито пък тръбите на новата да са с прилична изолация... и да се поставят външни истински топломери... ВЕрно ли трябва да ти повярвам че и това е невъзможно. Ха на бас, че ако със закон забранят неползващите да плащат загубите по тръбите, в рамките на две години самата тплоофикация ще направи всички системи нови, с хоризонтални щрангове, с изолирани тръби и истински топломери.
  И ако обичаш леко с опорните парноточки, щото олекваш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  После кражбите ще станат още по-големи. Примери много.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  не съм съгласен, но както и да е.
  иначе ти желая весел и успешен ден, ще ходя да поработя.

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абе умник, а да те видя по кои закон ще осъдиш шеф на фирма, че е натрупала загуби?
  Умисъл в съд не можеш да докажеш, защото всичките корупционни практики, там са скрити през посредници, тия там не са по тъпи от теб, гаранция. Вальо Топлото беше селски пъдар, затова го хванаха толкоз елементарно, сега играта е на много по-високи топки.

  Можеш да го уволниш. Толкоз.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Май се чуват обвиненията. Ковачки досега май беше посредникът, като от времето на Мултигруп.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "gost22":

  Хаха, а да те видя как ще подържаш 20 градуса на 100 квадрата с духалки :)

  А за мрежата, че ще изгърми ти гарантирам. Защото съм го виждал в блок, който се отказа от топлофикация. Големи отворковци бяха, накупиха си проточни бойлери по 6 киловата, конвектори по 5-6 киловата на апартамент и в първия по студен ден замириса на изгоряло и останаха на тъмно. А беше малък блок с 20 тина апартамента. Представям си на едно 20 етажно чудовище какво ще се случи!

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "gost22":

  Апропо, познавам много хора в ново строителство в София - всички драпат като луди да ги вържат към ТЕЦ-а, а сметките им са доста прилични.

  Което доказва, че проблема не е с технологията, а с изпълнението в крайната точка.

  Духалки и климатици за отопление е пълна тъпотия. Освен, че създават дискомфорт от движещия се въздух, раздухват прахоляка и помагат да въдиш алергени. Никой в нормалния свят не се топли така.

  Алтернативата е ток от конвектори, което е много по-скъпо. И газ, което е невъзможно за изпълнение.

 32. 32 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 291 Неутрално

  А топлинните счетоводители като посредник кога ще ги махнат?!

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  Това не е случайно, проекта на сградата съдържа част ОиВ и там се смятат точно тия моменти - как се отоплява. И от там следват инсталациите и т.н..

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#25] от "gost22":

  1. Духалка по 2к в стая, общо 3 обитаеми стай са 6к - това е инсталираната мощност. Като е -10 и всички 50 апартамента си пуснат по 6к, ето 300к което е далеч над очакваното. Ако се чудите какво ще стане, вижте всяка коледа какво става. А тогава претоварването идва само от готвене т.е 2к на апартамент за печене на манджите.
  2. Естествен монопол е щото е абсурдно да има 2-3 успоредни мрежи тръби. Както е абсурдно да има парно и газ едновременно, щото нетните инвестиции са за наша сметка, няма марсианците да ги платят тия тръби. И затова такива монополи винаги се регулират строго ама в бедна държава това значи ниски цени т.е лоша услуга.
  3. Глупости, съвсем си е изгодно и постижимо, просто трябва яростно събиране на дълговете и примерно 30-50% повишаване на цената.
  4. Всяка сграда има "реален" топломер и от него се смята сумата, която се разпределя, проблема е е няма как да сложим на всеки радиатор щото топломера е към 200лв и е голям. Но дори да го сложим, при вертикална инсталация остава основния проблем - народопсихологията "няма да плащам" щото няма как физически да се прекъсне услугата.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#32] от "matematika":

  И като ги махнат, какво ще се промени ?. Тая денсот трябва да се върши от някого, сега я вършат частници срещу 7лв на година на радиатор. Ако ги махнем и назначим лелки на общинска служба, каква ще е разликата ?.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  ОК, приватизират я. Цената на газа е фиксирана, цента на топлоенергията е фиксирана, инвестициите са регулирани, потребителите ще са още по немотивирани да плащат на "частника". Какво се променя ?!?

 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#25] от "gost22":Хаха, а да те видя как ще подържаш 20 градуса на 100 квадрата с духалки :)А за мрежата, че ще изгърми ти гарантирам. Защото съм го виждал в блок, който се отказа от топлофикация. Големи отворковци бяха, накупиха си проточни бойлери по 6 киловата, конвектори по 5-6 киловата на апартамент и в първия по студен ден замириса на изгоряло и останаха на тъмно. А беше малък блок с 20 тина апартамента. Представям си на едно 20 етажно чудовище какво ще се случи!
  —цитат от коментар 30 на niakoi_si


  Ти си представяш, а аз го виждам нагледно — нищо не се случва. И бойлерите си вървят, и печките, и климатиците и всичко. При това го наблюдавам из целия град. Това, че някъде строителите ги били преметнали с кабелите си е отделен случай.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#33] от "m17":

  Какви проекти, ей на тука Ганьо вече се изказа - фалит на Топлофикация, мамицата и... и проблема му е решен. После пак Фандъкова ще му е виновна като остане на тъмно и студено... Проекти... Абе той Ганьо разбира от всичко бре - енергетика, сградно строителство и инсталации... какво знаеш ти...

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#37] от "gost22":

  Какво са преметнали строителите? Всички соц. блокове са проектирани да се топлят на ТЕЦ, реципрочно електрическата им инсталация не е оразмерена да понася отопление на помещения и топла вода! Строителите не са преметнали никого, те са вложили това, което е по проект! Нещо повече, целите квартали са проектирани да се топлят на ТЕЦ, реципрочно трафопостовете не са смятани да поемат този товар!

  Освен всичко друго имам и сериозни опасения за общия енергиен баланс на държавата при един такъв сценарии, но затова има резерви и мисля, че може да се отиграе. Но на локално ниво ще е тотален погром.

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":

  Ще стане същото като с ЧЕЗ Софийска вода. Държавно регулирани цени, частни фирми....

  Единствената разлика като приватизират топлофикация, ще е, че няма да псуват държавата, а частника... все тая.

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#32] от "matematika":

  Това е разумен въпрос, те са едно абсолютно паразитно звено, което не допринася с нищо за качеството на услугата, а смуче пари.

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Весело

  До коментар [#39] от "niakoi_si":

  Спри да си представяш и ще почнеш да виждаш. Цели входове се отказват от парно и не им се запалват кабелите. За проточно бойлерче от 7кв... питай някой електротехник, ама истински, дето това му е професията да ти обясни от къде идва проблема. Отделно, още нещо дето не го знаеш, и заради това не си го представяш — парното ползва ел.енергия за доподгряване в абонатната, та със сигурност има заложени достатъчно кабели. ОТделно, че през соца всичките печки, радиатори и бойлери МАСОВО бяха по 3 000вата парчето. Та си е заложено каквото трябва.
  Не ми се спори с хора лаици, дето си представят, вместо да проверят и попитат. Като онзи другия, с "естествения монопол", дето нямало как да има други тръби... че газта по кабели ли ще я докарат бе, а и за къв са ти още тръби за горещи флуиди, като ще променяш основния топлоизточник?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "gost22":

  Това дето ти го питаш, аз го правя за пари :) Но дерзай, а ние дано да нямаме късмета да ти се сбъднат желанията :)

 44. 44 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Така бавно и полека акълът на българите ще порасне след няколко века.Този тайствен ток взе да почва да се появява.Значи първо както съм писал хиляди пъти.Харчим газ правим ток после топло.Продаваме го до последен Ват на тъпото население по еко цена.Защото друг не е толкова глупав да го плати.А евтиният от Козлудуй го изнасят пак такива като Ковачки.И воаля.Парата у джобата.А на всичкото отгоре при тази супер печеливша схема се изхитрят и да трупат дългове.Остана тъпите българи да проумеем и другият факт.ДВЕ ТРЕТИ ОТ ПРИРОДНИЯТ ГАЗ СЕ ИЗПОЛЗВА ИМЕННО ПО ТАЗИ СХЕМА.НЕ СТИГА ЧЕ Е НАЙ СКЪП А ПРОЙЗВЕЖДА И НАЙ СКЪП ТОК КОЙТО ХОРАТА В БИТА А НЕ ФИРМИТЕ ПЛАЩАТ.
  —цитат от коментар 17 на dedoliben


  Да, но започваме вече да намаляваме природния газ!
  А с това намаляваме цената, нашата зависимост и въглеродните отпечатъци..

  ------------------------------
  С разработения проект София ще кандидатства за безвъзмездно финансиране пред Европейската комисия, като избраната технология е съобразена с най-добрите налични технологии, които единствено се финансират по оперативните програми.

  Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Осигуряваме максимално високи екологични стандарти и най-висока степен на сигурност
  Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране, която през 2020 г. ще е 95 лв. на тон.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво, безплатно за “Топлофикация София” ЕАД.
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво.
  Спестяваме 5 млн. лв., които в момента плащаме на циментовите заводи за оползотворяване на РДФ-горивото от завода за отпадъци..."
  -------------------------

  Така е в София!

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "gost22":

  Само да те питам, известно ли ти е, че отоплението с климатик в повечето случаи е закононарушение, защото външното тяло е изнесено извън границата на имота?

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  Формално сте прав но за това има оправия - поставяне на балкон и т.н. Проблема не е дори шума или грозотията, проблема е че климатика е някакво екстравагантно решение, понеже е скъпо. Свестен климатик да топли в студа е 2к лева, за 4 стаи са 8к и само след 10 години ще трябва да се сменят. За тия пари ще си сложа хоризонтална инсталация, радиатори и топломер и ще останат за ремонт на входа.

 47. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  Още един пътник за собствено мнение....

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#46] от "m17":

  Абе в нормалния свят никой не се топли на локален стаен климатик. Поне не и в държави с 3-4 месеца отоплителен сезон.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  ха, защото видях в минутата, която си написал твоя пост.
  Но, това няма никакво значение, дразни ме факта, че много хора пренебрегват факти, само заради политическата принадлежност.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  "назначи поне 5 човека на прилични заплати - 5-10к щото продажбата на енергия не е като да продаваш домати на пазара."

  Да не са 5, но поне двама. не се знае обаче за какви печалби говорим.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  "Неплащането е политически проблем, не е финансов. Много хора си казват "не могат да го спрат само на мен" и си ползват на воля."

  ------------

  Повечето хора не плащат, защото са с махнати радиатори и въпреки това плащаме по 400 лв. на година сградна инсталация. Съседите крадат със сигурност, защото всяка есен и пролет се чува трескане на радиатори. Топлофикация обаче, не взима страна.
  Това трябва да спре.

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#22] от "m17":

  "2. Парното е естествен монопол - няма как да дойде частник и да го оправи щото услугата винаги ще е силно регулирана."

  Това не е вярно. В Габрово Топлофикацията е частна и всички абонати подписват, че са съгласни представители на дружеството да влизат в домовете им, за да проверяват, дали крадат.
  В София, трябва съдебна заповед, което позволява на хиляди хора, да крадат от съседите си.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Интересно на кого ще продават скъпата енергия.

 54. 54 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Весело

  До коментар [#43] от "niakoi_si":
  Окабеляваш апартаменти, предвиждайки 6-7кв проточни бойлерчета ли? И ако това ти е заниманието, сигурно пък не полагаш кабели за климатик горе, на стената до прозореца. А за външното тяло дето било било незаконно, а като знаеш закона в подробности, що мълчиш че всяко жилище трябва да има балкон, на който може да се сложат няколко външни тела? А да, и искам да видя политика/партията, която ще тръгне да глобява избирателите за външните тела на климатиците. Те с "усвоените" балкони гледат да не се изпуснат, ти за някакво си външно тяло... Знам, знам, за обществените сгради дето фасадите да нямали нацвъкани климатици, ама там гласоподаватели не живеят и може всякак.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 55. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":Формално сте прав но за това има оправия - поставяне на балкон и т.н. Проблема не е дори шума или грозотията, проблема е че климатика е някакво екстравагантно решение, понеже е скъпо. Свестен климатик да топли в студа е 2к лева, за 4 стаи са 8к и само след 10 години ще трябва да се сменят. За тия пари ще си сложа хоризонтална инсталация, радиатори и топломер и ще останат за ремонт на входа.
  —цитат от коментар 46 на m17


  Обаче не е точно така. Примерно "свестния климатик" не се скапва толкова бързо, щото е пълно с климатици втора употреба, което значи че наистина издържат доста години над гаранцията. Отделно че като цяло цената на отоплението идва наравно с цената на парното, обаче след две години имаш изплатен климатик, а с парното нямаш нищо насреща. А да, и парното не те охлажда през лятото, което пък прави така, че ползваш климатика два сезона годишно, а не като парното — само зимата и то ако няма авария. Друго предимство на климатика е че не ти трябва да студуваш три дни и да чакаш да ти пуснат ("да пуснат" колко социалистически звучи, а?) парното че да се стоплиш... Подозирам, че климатиците са ти конкурент и ти късат от хляба, което обяснява защо защитаваш парното.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#51] от "hope":

  Всъщност въобще не е работа на топлофикация да се меша в междусъседските войни! Незнам защо закони и политици се опитват да и вменят тази роля.

  Това кой краде в блока, трябва да е единствено и само прерогатив на етажната собственост. За целта просто трябва читав закон, който да вдигне правата на този субект и да го направи юридическо лице (задължително). Трябва етажната собственост да може да съди некоректни съкооператори и да им пуска съдия изпълнител. Също така трябва да има безпрекословен достъп до общите части на блока (каквито са инсталациите за парно) за контрол и ремонт на същите.

  Всичко е много лесно, просто трябва да се регулира законово и да се даде срок на етажната собственост да се регистрира като ЮЛ. От там насетне много неща ще се развържат, включително проблемите при подръжката на общи части, съденето или даже изгонването на некоректни съкооператори (шумни, мръсни или неплащащи), кандидатстване по проекти (напр. саниране) и/или заеми пред банки и т.н. Също така ще стане лесно връщането на домовите книги и бързо ще се реши проблема с фантомните адресни регистрации...

  Конкретно с топлофикация, както и с ВИК, тези дружества имат ангажимент то общия водомер/топломер. Оттам насетне не трябва да е тяхна работа.

  В цял свят е така - етажната собственост има огромни правомощия (сравнено с БГ), но и краен контрагент при доставчиците на услуги, които се отчитат на обща база.

  Тук се пробваме да правим от топлофикация - пъдар, а това са 10ки хиляди некоректни клиенти, кое дружество може да менажира такова количество дела? Колко би струвало това?

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#55] от "gost22":

  Напротив, говоря от позицията на човек, живеещ в ЕПК в което парното не е стигнало до 89'та и съответно и досега няма. И се отоплявам на климатици.

 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#56] от "niakoi_si":

  По принцип сте прав, това в пътя. Но няма да е лесно в силно индивидуалистичната, нихилистична нация от скатавки, каквато е България. Но линия интерес е единственото което може да размърда българина.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#52] от "hope":

  "Всички абонати подписват" му звучи смешно, в нашия блок един не искаше да си смени тръбите за вода, въпреки че имаше теч, щото на него не му пречело. То шурти, на него му е ок щото се оттича надолу. И само заплахата че ще го заобиколим през коридора го принуди да се съгласи. Поне 10% от всеки един средностатистически блок в София крадат и поне 20% си ползват без да плащат и дори след осъждане не си сменят навика, просто щото няма как да им се спре услугата.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#51] от "hope":

  Вертикалните щрангове си отделят доста топлина, дори със спрени радиатори във вътрешен апартамент с изолация и южно изложение е доста приятно. И няма как да го плащат само ползващите парно щото ще излезе 1000лв на месец. В кооперация със хоризонтална инсталация, процента за инсталация е пренебрежим, примерно 2-3лв на месец. И за 100лв на месец зимата си ходят по тениска.

 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#56] от "niakoi_si":

  Топлофикация трябва да продава на мен, а не на входа.
  Не може в отговорността продавач-купувач, да има посредник. При това с неясен статут.

  "Всичко е много лесно, просто трябва да се регулира законово и да се даде срок на етажната собственост да се регистрира като ЮЛ. "

  Ами дотогава? Представи си, че никой не иска да е домоуправител, как ще задължим някой? И защо трябва да се стига до такива скъпи за държавата регламенти, като просто трябва да си вмени правото да прави проверки. Ако се крадеше от банки или други печеливши юридически субекти, много бързо щяха да решат проблема.

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#59] от "m17":

  "Всички абонати подписват" му звучи смешно"

  ами, може да не подпишат договор във входа.
  Трябва да се прекъснат кражбите, това е основния проблем, поне според мен.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "hope":

  Купувач е етажната собственост, защото входната точка е общия топломер! Всичките загуби след него, включително кражбите, не са проблем на топлофикация, тя няма как да ги контролира физически!

  Така е в нормалния свят! Това, че ние българите сме антисоциални говеда и не можем да живеем в общ вход, камо ли в обща държава без да се прецакваме едни други е тема на съвсем отделен разговор.

  Относно домоуправителя, по белия свят и това са го измислили, ако етажната собственост не може да си излъчи МОЛ, просто сключват договор с фирма, която ги представлява.

  За държавата няма нищо скъпо! Точно обратното нещата се подреждат, защото се дават функции на етажната собственост, които в момента са вменени на държавата, а тя очевидно не може да се справи с тях.

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#62] от "hope":

  Разберете, държавата сме всички ние. Няма "те да прекъснат кражбите", има "ние да прекъснем кражбите" като действаме - или сами се оправим в нашия си вход, квартал или град или като изберем човек който предлага идея как да го свършим.

 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#60] от "m17":

  Който ползва, той плаща всичко. Ма били топлили съседите... ми да си изкарат тръбите в коридора на входа и да ги изолират. Всеки отделен абонат да си сложи един истински топломер (чао на скъпите шмекери топлинни счетоводители), който не плаща му спират топлоподаването (нали има спирателен кран отвън) и няма милиони дългове и лихви по тях, краденето просто няма как да стане, щото тръбите се виждат и ревизират във всеки един момент, та няма как да се включиш... От там топлофикацията и балканците спират с хитрините, а без хитрини цените падат и всички ще са щастливи. Е, почти всички, щото крадящите в момента и авантаджиите като цяло ще са тъжни, ама пък това е нормалното състояние на свестните общества.
  Аре и бонус: при хоризонталните щрангове е възможно да се махнат радиатори и да се освободи място (тези в по-малките жилища ще ме разберат отлично), а телата за отопление да се поставят където се поставят вътрешните тела на климатиците. Отделно че има варианти (немски при това) такива инсталации да се прикриват до тавана и да се получават нещата без къртене на стени и теракот.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK