По идея на БСП депутатите решиха да вдигнат с повече заплатите на социалните работници

По идея на БСП депутатите решиха да вдигнат с повече заплатите на социалните работници

© Анелия НиколоваЗаплатите на социалните работници ще се увеличат догодина с 15%. За целта депутатите решиха да предвидят с 5 млн. лв. повече по това перо в бюджета на Министерството на труда и социалната политика докато гласуваха на второ четене проектозакона за бюджета за 2020 г. Предложението бе на депутата от БСП Дора Янкова. Такав в проекта бе записано, че разходите за персонал догодина ще бъдат 125.2 млн. лв. За бюджетната сфера като е цяло е предвидено вдигане на парите за заплати с 10%.


Социалните преди седмица обявиха, че излизат в ефективна стачка за час заради ниските заплати и поискаха 40% увеличение.


По думите на Янкова приетото й предложение засяга 4700 души. По думите й средната заплата за начинаещ в тази сфера е малко над минималната заплата. Янкова настоя, че е необходимо повишението на заплатите в сотзи сектор да продължи като политика.
Светлана Ангелова, заместник-председател на социалната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ обяви, че наистина заплатата на начинаещ в този сектор е близо до минималната и затова ГЕРБ ще подкрепи предложението.


Социалните работници заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото десетпроцентно увеличение в бюджетната сфера, допълни Ангелова.


Допълни, че парите ще се осигурят с вътрешно преструктуриране на бюджета на министерството.


Обяви, че решението е


реверанс към тази отговорна професия


и това ще мотивира хората да работят както досега от сърце.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва случая да поздрави управляващите за нещо, което рязко се случва в пленарната зала. По-рано при гласуването на общата приходна и разходна част на бюджета депутатите отхвърлиха всички предложения на БСП за увеличаване на разходите в няколко сфери. Повече по темата четете тук.


В 20 ч. депутатите приключиха работата си за деня и утре сутринта продължават с приемането на текстове от проектозакона за бюджета за 2020 г.


Междувременно без дебати мина приемането на бюджетите на няколко институции - Народното събрание(със заложени разходи от 80 млн. лв.), на Сметната палата, на президента, на Министерския съвет. Не се прие предложението на БСП да се предвидят 900 хил. лв. за ремонтни дейности на Зографския манастир.


По-голяма дискусия имаше при гледането на бюджетите на съдебната власт и на отбраната.


Депутатите отхвърлиха предложението на няколко депутати от левицата, начело с Крум Зарков, да се предвидят пари за назначаването на 500 съдебни помощници, без които съдиите изнемогват, както и 420 хил. лв. за увеличаване парите на инспектората на съдебната власт, заради вменените им задължения по Закона за защита на личните данни, за което са нужни 10 щатни бройки, по оценки на левицата.


Съдебната власт все пак получава 70 млн. лв. повече спрямо настоящия си бюджет,


обяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Данаил Кирилов.


Поздравявам Висшия съдебен съвет. В преговорите с екипите на Министерството на финансите смятам, че те постигнаха един оптимален бюджет, благодарение на който се получи общо сумарно увеличение спрямо предходната година с повече от 70 млн. лв. Смятам, че това увеличение ще обезпечи работата на съдебната система включително и ще послужи за увеличение на възнагражденията вътре в съдебната система средно аритметично с около 10 %", каза Кирилов.


Той също оцени нуждата от дебат за финансиране за назначаването на съдебни помощници, които, по думите му, могат съществено да повлияят за повишаване на качеството на магистратския труд. В същото време обаче обяви, че предложеният бюджет е достатъчен и изрази убеденост, че ВСС ще се справи "с тези показатели".


Военнослужещият е недоплатен,


обяви при дебатите за бюджета за отбрана депутатът от БСП Таско Ерменков. Службата е подценена, ако продължаваме така, скоро ще имаме модерна купчина желязо, но няма да има кой да я управлява, обяви той.


Милен Михов, "Обединени патриоти", репликира, че с 20% повече постъпилите от напусналите и пенсионираните. в армията, а с бюджета за отбрана за 2020 г. се осигуряват пари за назначаването на 800 нови военнослужещи, което се равнявало на два батальона. Предвидените разходи за Министерство на отбраната за 2020 г. са 1.5 млрд. лв. като те са с около 200 млн. лв. повече от тази година. Предвидени са пари за придобиването на 150 бронирани машини за пехотата и 2 нови кораба за флота.


По трансферите от бюджета на Министерство на отбраната за държавните висши училища на Военна академия "Г. С. Раковски" се отпускат 8 млн. лв. като 3 млн. лв. са предвидени за Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".


За последните две години включително и за следващата


бюджетът на МВР в частта разходи за "Персонал" е нараснал с повече от 400 млн. лв.


Това каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата по бюджета на МВР за 2020 година. Посочи, че това е дало възможност да бъдат увеличени заплатите на служителите за някои длъжности, включително с близо 30 %. Това уважаеми народни представители, беше един от основните проблеми, който беше поставен на вниманието на ръководството на министерството в началото на този мандат, каза още Ципов.


МВР често е критикувано заради това, че разполага с най-големия бюджет в държавата като абсолютна стойност, а непрекъснато се изтъква липсата на достатъчно финансиране.


За противодействие на престъпността са предвидени 967.4 млн. лв., за защита на границата - 234.2 млн. лв., за защита на населението при бедствия и притовопожарна дейност - 282.7 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Като жури на Златниз Орфей......за всички ще има .....

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Вдигането на каквато и да е бюджетна заплата може да бъде обеързано само и единствено със съответен икономически ръст и събирсемодт на данъците. В останалите случаи това е див популизъм и грабеж на обществени средства.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  БСП е лидера на ОФ, трябва да бъдем информирани за всяка тяхна стъпка. Рот фронт.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5296 Неутрално

  На социалните 5 млн в повече, на МВР 400 млн.

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Абе друго си е когато Доря Янкова е" разпоредила" , НАЛИ ????

 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 605 Неутрално

  По изключение сега ще похваля гербаджиите. На тези хора трябва рязко да им се увеличат заплатите, дори до ниво да му нар 1000 лв чисто. Голям проблем е, че няма хора, които да работят в този сектор.
  Но още по-важното е да бъдат разпределени двойно или тройно повече пари към общините - Социалния патронаж, че там издъхват.
  Дано на никой от форумците не му се наложи да му трябва помощ, от човек, не за пари, и да му кажат "ами ще чакате да умре някой, че да се освободи капацитет".
  Програмите "Личен асистент" за безработни не са лоши, стига да имаш роднина безработен или пенсионер, който да помага. Другия вариант е да напуснеш работа (да спреш дейност и да минеш на сиво), но 360 лв не заместват пропуснатия доход.

  Някой ще каже "обърни се към свободния пазар", но ако можеш да си позволиш да плащаш по 25 лв за 2 часа дневно е добре. Даже е за завиждане.
  И не, не подценявам този труд. Струва си парите, дори са малко, но кой може да си го позволи? Например една пенсия от 280 лв (35 години учителски стаж), за колко часа ще стигнат? А храна, отопление, лекарства?

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 856 Неутрално

  В БСП винаги са били богати на идеи, как да се похарчат парите на другите. Особено ако не носят отговорност за тях. Що се отнася до това, как да бъдат събрани парите, които ще се харчат... е, ами там нямат равни:

  https://www.youtube.com/watch?v=9oByFBpMgcA

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":
  "Вдигането на каквато и да е бюджетна заплата може да бъде обеързано само и единствено със съответен икономически ръст и събирсемодт на данъците. В останалите случаи това е див популизъм и грабеж на обществени средства."
  ==============
  Или чред преструктуриране на разходите. Българската икономика дълги години растеше за сметка на ниските разходи за труд, затова много българи си взеха чуковете и си заминаха, както и ти самият. Няма друга държава с таково съотношение на БВП и СРЗ. Това трябва да се промени радикално, иначе и "чорбаджиите" ще вземат да си търсят работа навън.

  Еретик
 9. 9 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 301 Разстроено

  Да се предвиди увеличение на санитарите към болниците от квотата на Здравеопазването или да ги включат към социалния патронаж ,може и по съвместителство

  mihala
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK