Държавата си прави оглушки за въвеждането на електронно разрешително за строеж

Държавата си прави оглушки за въвеждането на електронно разрешително за строеж

© Мария СъботиноваПредставители на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членуват инвеститори в сгради предимно в София, отново поискаха да се направи електронен целият процес по подаването и придвижването на документи в строителния процес. Това, от една страна, ще облекчи както самата администрация, така и предприемачите, но ще даде възможност и на всеки гражданин само за няколко минути да провери от компютъра си какъв е статутът на дадена сграда - законна ли е, колко етажа ще бъде, с какво предназначение, а също и в коя институция се намира в даден момент документацията за нея.


Това предложение е внесено в писмен вид, проведени са и няколко срещи с представители на ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството, но в асоциацията досега не виждат реални стъпки по въвеждането на електронно управление на документацията. Председателят на организацията Георги Шопов допълни, че предложението е давано и на депутати, като им е предложено да се въведе тази система (действаща вече в страни като Македония и Сърбия) в някоя по-малка община, където няма толкова много строителни дейности, за да се види как работи и после да се въведе в големите градове.


В момента документацията се придвижва между отделните институции между 1 и 3 години, което бави и оскъпява инвестиционния процес, придвижва се в дебели папки върху колички по коридорите, търсят се загубени листа, сменят се чиновници и новите имат свои забележки и изисквания, разказаха строителите. Съществен проблем те откриват и в обстоятелството, че в парламента няма хора от техния бранш - архитекти и инженери, с изключение на един строител. Това затруднява законодателния процес, тъй като например в основния за сектора Закон за устройство на територията е важна преди всичко експертната оценка на технически компетентни експерти. От асоциацията обявиха, че този поправян 80 пъти вече закон, създаден през 60-те години, има нужда от пренаписване, за да се въведат прости и ясни правила в сектора. Срещу това обаче стояло голямо лоби на адвокати, които се занимават с такива дела, които с действията си осуетявали подобни опити заради личния си интерес да има сложни казуси.


София е зелена и не е презастроена
Представителите на асоциацията обявиха, че София е един от най-зелените градове и тезата за презастрояването се експлоатира политически. Обявиха освен това, че са дали няколко конкретни предложения как да се реши въпросът със застрояването на настоящи градинки, които са реституирани частни имоти.


Те предлагат собствениците на имоти в междублокови пространства да имат възможност за компенсация или замяна с други терени в съседство или със земеделски земи, с възможност за застрояване. Това ще ограничи напрежението между гражданите и строителните предприемачи, като запази правото на притежателите да използват и устроят терените си.


"Страхът от превръщането на междублоковите пространства в строителна площадка е залегнал в съзнанието на жителите на почти всички квартали. Нашето предложение е този проблем да бъде решен чрез подходящи алтернативи за тези пространства, за да се запазят правата на собствениците им, като същевременно се гарантира спокойствието на живущите", коментира Александър Ваклин. Според него е възможен и вариант, при който държавата изплаща на собствениците стойността на проблемните имоти, защото именно тя е органът, който е върнал правото им на собственост, но не позволява то да бъде реализирано.


Георги Шопов обясни, че в практичен план са предлагали имотите, които в момента са градинки, да се заменят за такива в пустеещи в момента площи в кварталите и там да се групират, с което да се създадат нови квартали. Или където позволява ситуацията, даден терен да бъде заменен за право на строителство на един вход с жилища, залепени на калкан до съществуваща вече сграда. До момента няма информация да се върви към разрешаване на този проблем принципно.


Строителите обявиха и че ако се погледне отгоре София, ще се види, че има много зелени площи, но по-голямата част от тях са занемарени и оставени на самотек от общината. Причината е, че поддръжката им струва скъпо. В същото време те често се превръщат в незаконен паркинг.


Представители на асоциацията цитираха данни, според които в София живеят 2700 души на километър, докато в Париж са 21 хил., в Барселона - 15 хил., в Букурещ - 8 хил. И в същото време в тези градове е приятно, не изглежда да са презастроени.


Да се подобри отстоянието между сградите


Членовете на асоциацията настояват за промени при регламентирането на жилищни и нежилищни сгради. В момента регулацията позволява жилищни имоти в смесени сгради на практика да се изграждат с по-малки отстояния, каквито са позволени при другите типове строителство.


"За да се постигне хармонична среда с добра инфраструктурна обезпеченост, е важно в този процес да се вземат предвид размерите на имотите и улиците, а приходите от строителството да се влагат в облагородяване на заобикалящата среда. И, разбира се, тези промени трябва да се приложат в изискванията за плътност на застрояването", казва Йордан Тарашманов, член на управителния съвет на организацията.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 933 Разстроено

  Тя държавата за много неща си прави оглушки...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  Електронно разрешително за строеж?! Питайте Томислав Дончев колко десетки години още ще му отнеме "електронното" правителство!

 3. 3 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 461 Неутрално

  С тези предложения направо карате да изгарят бушоните на аналоговите лелки по гишетата!

 4. 4 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Аз пък дочух (доколко е вярно - нямам никаква представа), че архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране не желаят електронизирането на процеса, защото имат притеснения във връзка с авторските права върху проектите...

 5. 5 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Как всеки ще проверява, бе. Далаверите ще лъснат.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Като чуят за електронно обслужване, на всички чиновници им се стъжва. Защото на тях не им трябва прозрачност, а ловене на риба в мътна вода. Ако не се вуведе елекронно обслужване и прорачност на сделките, всичко ще си остане да тъне в калта на корупцията и шуробаджанащината.

 7. 7 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Електронно разрешително за строеж?! Питайте Томислав Дончев колко десетки години още ще му отнеме "електронното" правителство!
  —цитат от коментар 2 на vassilun


  Лично слушах Лиляна Павлова на конференция, когато беше зам министър на МРРБ, как обясняваше, че предишните правителства нищо не са направили, но сега ГЕРБ вече са дошли на власт и електронното правителство ще им е първи приоритет. Има няма 10 години оттогава.

  Конференцията беше в Шератон, темата Електронно управление...

  Толкова от хора, за които асфалтиране и поставане на шахта на нивото на асфалта е върхово постижение!

 8. 8 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#4] от "Sir Humphrey":

  Абсурд, освен това проектите и сега има изискване да се предават в електронен формат - на ПДФ.
  От ПДФ е неудобно да се копира :)

 9. 9 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Снимката кърти - мила родна картинка - уж модерна сграда с стъклени парапети. Пред нея - кочина от сгради, боклуци, строителна техника, трева, черни пътища и коли паркирани като от 10 годишни дечица играли си в пясъчника

 10. 10 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Е-управлението нали го рестартираха за пореден път преди 2-3 години?
  Сложиха начело на агенцията за е-управление Росен Желязков като компромис, че не можаха да го набутат за шеф на КЗК. Юнакът беше толковаааа далече от материята, че още тогава стана ясно, че желание за реални резултати няма.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Някой да има крак за УСАГ?

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7175 Неутрално

  Корумпираната власт естествено ще отклонява и спъва осъществяването на такава "революция" в организацията и отчетността в бранша

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Електронното разрешително означава повече прозрачност и по-малка възможност за пълнене на гушките на даващите разрешителните - та затова са и оглушките. Затова и за чиповете в личните карти само се приказва вече 30 години, а без чипове в личните карти няма и електронно правителство. Но администрацията, а явно, че и полтиците нямат интерес - намаляват им възможостите за гушене.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4727 Неутрално

  Всичко електронно плаши администрацията и им бърка в джоба

 15. 15 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Строителният предприемач в България е основен създател на корупционната схема главен архитект с неговите чертожници. Но защо му е читава архитектура?!
  Стоката в строителния бизнес е просто повече квадратни метри, липса на съдържание в лъскава опаковка.
  Подобно на храна от супермаркет.
  Но явно това се харчи в България, дано да е временно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK