Управляващите не приеха част от данъка върху доходите да остава за общините

Управляващите не приеха част от данъка върху доходите да остава за общините

© Велко АнгеловМнозинството в Народното събрание не позволи да бъде одобрено предложението на БСП една пета от данъка върху доходите и една десета от приходите от ДДС (който е най-големият източник на приходи в бюджета - бел. авт.) да остават при общините, за да подпомогнат финансите им.


Това е очаквано на фона и на призива от страна на финансовия министър Владислав Горанов след местните избори кметовете да не намаляват данъците, за да не искат пари от него. Някои общини вече предложиха повишение на местните данъци.


При продължаващото до окончателното му приемане на проектозакона за бюджета за 2020 г. Народното събрание одобри трансферите и субсидиите за делегираните от държавата дейности към общините. За държавно делегираните дейности са предвидени 3.7 млрд. лв., трансфери за местни дейности плюс обща изравнителна субсидия 307 млн. лв. и трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища 43.2 млн. лв. Целевата субсидия за капиталови разходи е 199.1 млн. лв.
Надя Клисурска от БСП обяви по време на дебатите, че общините са поставени в незавидно положение. Всяка година се говори за децентрализация, но тя още не е факт.


Няколко депутати поискаха допълнително финансиране за избирателните си райони за недовършени проекти като спортни зали или нереализирани. Не бе прието предложението на БСП, мотивирано от дългогодишния кмет на Смолян Дора Янкова, да се удвоят предвидените 25 млн. лв. субсидия за осигуряване на превоз на пътници по неатрактивни за превозвачите вътрешноградски маршрути и в планинските райони. Янкова посочи, че заради липсата на транспорт хората се качвали в ученическите автобуси в нарушение на закона, за да отидат при нужда на лекар или до аптеката в най-близкия град. Тя обяви и че са започнали да стават нерентабилни и общинските линии. Не се прие обаче предложението й да има фонд, който да финансира такива превози.


Не се прие предложението на левицата да се вдигнат с 1.8 млн. лв. над предвиденото пари за читалищата и библиотеките въпреки аргумента, че само големите общини им помагат за да развиват културната си програма.


Крум Зарков поиска 4.5 млн. лв. допълнително за Русе, където има спешна нужда от ремонт на улици, които не са обхванати от европроектите. Обяви за пренебрежително малка предвидената сума от 1.6 млн. лв. за поддръжка на уличната инфраструктура в града.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK