Ангелкова: Законът за туризма и сега е задължителен за имотите в Airbnb

Ангелкова: Законът за туризма и сега е задължителен за имотите в Airbnb

© Цветелина Белутова, КапиталИ според Закона за туризма, приет през 2013 г., всички, които дават подслон на туристи, трябва да бъдат категоризирани и регистрирани. Това обяви ресорният министър Николина Ангелкова в ефира на Дарик радио в разговор по въведената регистрация за предлаганите онлайн имоти в платформи като Airbnb и Booking. Това стана през текстове в Закона за бюджета за 2020 г., одобрени тази седмица. Повече четете тук.


Те са длъжни да спазват закона като всеки, допълни Ангелкова, която не е сред инициаторите на промените, но изрази подкрепа за новите текстове, чиито мотив е изсветляване на този бизнес.


На въпрос не е ли било по-лесно България да има договор с тези глобални платформи, за да получава информация за регистрираните там апартаменти, министърът обясни, че са водени такива разговори с някои от тях, но те са им обяснили, че регистриращите се в платформите имат ангажимент да спазват местното законодателство.
Ангелкова обяви и че заради приетите нови поправки, с които до три месеца трябва да се съобрази наредбата за категоризация, се отлага разглеждането на промените в нея, подготвени вече от Министерството на туризма, с което не бяха консултирани новите текстове. Подготвените промени са били свързани с облекчаване на административната тежест в процеса на категоризация, обясни Ангелкова.


Тя обяви и че работна група към министерството е започнала да разглежда текстовете в ресорния закон за застраховката "Професионална отговорност" на туроператорите и туристическите агенции. Според министъра има проблем с това, че 1154 регистрирани агенции и оператори от общо 3140 са с минимална застраховка, покриваща рискове за 25 хил., а едва 18 имали такава за 1.8 млн. лв. Преди седмица обаче от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) обявиха, че няма проблем с това, тъй като компаниите с ниски застраховки са приемащи, а не изпращащи туристи и дори нямат нужда от тези застраховки. Повече по темата вижте тук.


Министърът обаче настоява на мнението и днес обяви, че "кучето е заровено" в декларираните обороти от туристическите фирми, на базата на които се определя размерът на застраховката. Сега те декларират тези, които са свързани директно с продавания пакет, но не и тези от продадени пакети през друг оператор, което се отразява на покритието на застраховката.


Обяви, че преди години всички в бранша "скочили" срещу създаването на гаранционен фонд, който да поема плащания при фалити, но сега отново започнали да дават подобни предложения след случая с "Томас Кук",. Допълни, че ако браншът иска, то ще се обсъди създаването на фонда.


Ангелкова потвърди намерението на ведомството й да рекламира туризма в България с помощта на пишещи по темата блогъри и влогъри, както и чрез инфлуенсъри. Вече била проведена и среща с такива хора, на която те изразили подкрепа. Това е световна тенденция и за мен е важно да видим какви резултати ще даде и при нас. Предполагам, че това ще бъде неразделна част от програмата за национална туристическа реклама, посочи министърът.


Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Весело

  Защо се повтярят тогава?
  А ще се потретват ли?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  "Ангелкова: Законът за туризма и сега е задължителен за имотите в Airbnb"

  Значи държавата не си събира данъците и не си контролира данъкоплатците

 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  В сайта на Airbnb си има достатъчно информация къде и колко се дължи като отчисления за съответните държава и населено място . България не е нито първата, нито единствената държава която се опитва да въведе ред в тази дейност . И във всяко едно цивилизовано общество се плащат данъци като развиваш дейност , дори и от умнокрасавците !

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Измисли министерство и то само ще си намери работа.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Лаф да става! Ей сега ще има един нов независим прокурор, който да наблюдава работата на главния прокурор, защото по Конституция главният прокурор не отговаря пред никого. А после ще има още един още по-независим, който да наблюдава независимия. И така ...

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Весело

  Собствениците на хотели в стил мутробарок започват да усещат конкуренцията... и изведнъж се сещат че законите трябвало да се спазват

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Кога ще има закон ненормалници да не могат да са министри. И като има да се прилага.

 8. 8 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Всички, които дават подслон на туристи, трябва да бъдат категоризирани и регистрирани? А каква е точната дефиниция на думата турист? Питам защото много българи отсядат в Airbnb имоти. Те туристи ли са? А ако дадеш подслон на турист приятел, пак ли трябва да си категоризиран и регистриран? Или само подслон срещу заплащане? Или ако е приятел, няма нужда да си категоризиран, дори и той да ти даде пари? С гостите ми от Airbnb винаги си пишем преди да пристигнат и бих ги нарекъл мои приятели :)

 9. 9 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В airbnb плащанията стават само с карта и после се превеждат по банков път на собственика на имота. По-светло от това възможно ли е???
  Няма пари под масата!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Матрьошки - хора и закони, за отвличане на вниманието...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Анджелкина е мега глупаво същество.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на rada_dalbokata
  rada_dalbokata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  това какви оценки си имал в университета не е гаранция, че ще си успешен в живота и в кариерата. Всичко зависи от много други качества, които не се учат в университета за жалост. Айнщайн е бил много слаб студент също. Хората не бива да се отсяват по това какви оценки имат, а по това какво могат да вършат и какви "софт скилс" имат, демек меки умения.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Весело

  "според Закона за туризма, приет през 2013 г., всички, които дават подслон на туристи, трябва да бъдат категоризирани и регистрирани"

  Според Закона за туризма "туристи" не са:
  " Не са туристи:
  а) хора, пътуващи по политически причини, бежанци;
  б) хора, пътуващи по политически/професионални причини - мигранти, членове на въоръжените сили, дипломати, персонал от посолствата;
  в) хора, пътуващи по политически/професионални причини - погранични работници, сезонни работници, куриери;
  г) хора, изпратени в чужбина от своята компания или от своето правителство като място на работа;
  д) транзитно преминаващи хора и перманентни имигранти."
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135845281
  Моите "гости" твърдят, че пътуват по политически причини (изявление на Ангелкова, че България е стабилна ...мизерия) или твърдят, че са транзитно преминаващи хора … на път към дома.
  Но ако дойде Бойко Борисов (командировани лица от български фирми) с джипката, непременно ще го броя за турист и ще го "озвездя" на открито небе.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Весело

  До коментар [#8] от "Locke":

  "А каква е точната дефиниция на думата турист? "

  Всеки, който спи повече от 24 часа при любовница, приятелка, брат'чед, при "суджук" или "друго събитие":
  "§ 1. По смисъла на този закон:

  1. "Турист" е посетител, чийто престой е най-малко 24 часа, като по този начин прекарва поне една нощ в посетената дестинация и целта на посещението е туризъм, отдих, спорт, лечебни процедури, бизнес, посещения на роднини и приятели, поклонничество, участие в културно, конгресно, конферентно или друго събитие."

  За да не Ви броят за турист, трябва през нощта да сменяте "престоя", запоя … от кръчма в кръчма или дискотека.

 15. 15 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#14] от "wanderer":

  В друга тема един човек ми даде пример как не било проблем да даде апартамента си за няколко вечери на съседи на чичо му, които идвали от друг град и имали работа в София, но Airbnb било проблем. Излиза че така дава подслон на туристи, а май нито се е регистрирал, нито категоризирал. Предполагам някой ден ще си делим килия.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hristo_Boikikiev":
  "Айнщайн е бил много слаб студент също. Хората не бива да се отсяват по това какви оценки имат, а по това какво могат да вършат и какви "софт скилс" имат, демек меки умения. "

  Нема нужда да лъжите:
  In September 1896, he passed the Swiss Matura with mostly good grades, including a top grade of 6 in physics and mathematical subjects, on a scale of 1–6.[31] At 17, he enrolled in the four-year mathematics and physics teaching diploma program at the Zürich Polytechnic."
  А без тапията от Цюрихската политехника не биха го допуснали до изпитите за патентен експерт в Швейцарското патентно ведомство. И обяснението на фотоелектричния ефект, заради което му е присъдена Нобеловата награда, не се дължи на "софт скилс", а на "дийп нолидж"

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#15] от "Locke":

  "Airbnb било проблем"

  Airbnb е наистина проблем - събира ДДС … в Ирландия (и там плаща данък печалба), а не в България:
  "VAT, JCT, and GST rates are usually calculated according to the local rate of the customer's country of residence or the place of supply. Airbnb charges VAT on its service fees for customers from Albania, Belarus, Iceland, Norway, Russia, Saudi Arabia, Serbia, South Africa, South Korea, Switzerland, Taiwan, the Bahamas, the European Union, Uruguay, and the United Arab Emirates."
  https://www.airbnb.com/help/article/436/what-is-vat-and-how-does-it-apply-to-me

  Така както VMwere плаща ДДС (ВАТ) в САЩ за разработения тук "софтуерен код".
  Имаме "износ на услуга" каквото и да значи по обърканите понятия на либертастите.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  И тази абсолютно не е в час. Ама тя, ако беше в час, нямаше да е министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK