Оборотът в търговията на дребно нараства през октомври

Оборотът в търговията на дребно нараства през октомври

© Юлия ЛазароваОборотът в търговията на дребно нараства с 1.2% през октомври в сравнение със същия месец на 2018 г., показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).


През октомври оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия запазва равнището на предходния месец. При търговията на дребно с нехранителни стоки се наблюдава увеличение с 0.2% в сравнение със септември, докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава намаление с 1.4%.


В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително нарастване се наблюдава при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3.6%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.7%.
През октомври 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) - с 2.1%, и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.6%. Спад от 0.2% е регистриран при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия.


По-значителен ръст на годишна база при търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) е отчетен при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8.9%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 8.8%, и търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 6.3%. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки с 10.7%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK