"Менпауър": Всеки десети работодател планира нови назначения, 6% ще съкращават

"Менпауър": Всеки десети работодател планира нови назначения, 6% ще съкращават

© Георги КожухаровВъв всички индустрии и региони на България работодателите планират да наемат нови служители през първото тримесечие на 2020 г. Десет процента от 623 работодатели, включени в обзорното изследване на "Менпауър груп" (ManpowerGroup) за заетостта, планират да наемат нови служители между януари и март, шест процента предвиждат да намалят работната сила и 82 процента не очакват промяна.


Най-големи очаквания за наемане има в големите компании, по региони лидер е Варна, а сред бизнесите най-активни ще са в минното дело, в строителството и в транспорта и логистиката. В добивната индустрия за периода януари-март се предвижда най-силният пазар на труда от две години насам.


За да избегнат трудностите при назчаването на работници, компаниите прибягват към превъзлагане на специфични задачи, сочат резултатите.
След като данните бъдат коригирани спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта 1 е +7% и остава непроменена в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година, се казва в съобщението на компанията.


"Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост," каза Александър Хангимана, управляващ директор на "Менпауър груп Балкани. "Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични
задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм," добави той.


Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор "Минно дело", където нетната прогноза за заетостта е +13% - значително увеличение от 12 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година.


В строителство прогнозата е +12%, а в производството, транспорта, складирането и комуникациите - с по +11%.


Във финансите, застраховането, на имотния пазар и в бизнес услугите се очаква търсенето на работна ръка да се увеличи с 9 на сто, а в публичния сектор - с 8 процента. Най-слаби са очакванията за увеличение на работната ръка в селското стопанство - +1%.


Намеренията за наемане намаляват в пет от 10-те индустриални сектора в сравнение с предишното тримесечие, като сектор "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов" отчита най-значителен спад от 9 процентни пункта.


Спрямо същия период на миналата година плановете за наемане се засилват в пет от 10-те индустриални сектора - "Минно дело", "Публичен и социален сектор", "Строителство", "Транспорт, складове и комуникации" и "Производство". В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора със значителен спад от 20 процентни пункта в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги".

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТАQ1_19Q4_19Q1_20
ОБЩО: БЪЛГАРИЯ+7%+7%+7%
ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ+8%+10%%+1%
СТРОИТЕЛСТВО+18%+13%+12%
ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА+5%+9%+5%
ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ+29%+12%+9%
ПРОИЗВОДСТВО+10%+10%+11%
МИННО ДЕЛО+1%+1%+13%
ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР+1%+8%+8%
РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ+2%+3%+6%
ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ+5%+10%+11%
ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО+12%+7%+5%

От регионална гледна точка в периода януари - март се предвижда увеличение на работната сила
във всички пет региона, наблюдавани от "Менпауър груп".


За девето поредно тримесечие най-силен пазар на труда се очаква във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +13%. Предвижда се скромно увеличение на числеността на служителите в Пловдив и София с прогнози от +8%, докато прогнозата за Бургас е +7%, а работодателите в Русе отчитат най-слабите намерения за наемане с прогноза от +3%.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТАQ1_19Q4_19Q1_20
ОБЩО: БЪЛГАРИЯ+7%+7%+7%
БУРГАС+5%+6%+7%
ПЛОВДИВ+7%+7%+8%
РУСЕ+5%+4%+3%
СОФИЯ+7%+8%+8%
ВАРНА+9%+12%+13%

Работодателите от големите предприятия (250+ служители) очакват най-силното темпо на наемане, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +22% - увеличение от 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. В средните по размер компании (50-249 служители) прогнозата е за ръст на наемането с +8%, докато отчетените прогнози за малките (10-49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) са съответно +7% и +4%.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Огромната част от българските "работодатели" мечтаят за :
  -18 часов работен ден;
  -работници на минимална заплата;
  -без осигуровки;
  -без синдикати;
  -без майчински;
  -без болнични....
  Та така, за така наречените български "работодатели".....

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Тези -6% не се усещат. Значи "стабилно" нарастване със 7% ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Търся заплатодател. Работодатели бол.

 4. 4 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Много оптимистични нещо са от строителния бранш...като знам колко нови жилища излизат на пазара в София и Пловдив си мисля, че още март-април ще им секнат мераците на нови назначения...
  Ще наблюдавам с интерес

 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Това е мечтата на ВСИЧКИ работодатели-капиталисти, не само на българските.
  И не на минимална заплата, а изобщо да не плаща заплата, ако може.
  И накрая бачкатора да му благодари.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Много оптимистични нещо са от строителния бранш...като знам колко нови жилища излизат на пазара в София и Пловдив си мисля, че още март-април ще им секнат мераците на нови назначения...Ще наблюдавам с интерес
  —цитат от коментар 4 на ywk50370410


  Малко над 30% от жилищата са празни, в държава, в която има отрицателен прираст на населението. Аз бих намалил оптимизма.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да ви пикам на заглавието. Да бяхте написали 10% ще назначават, 6% ще съкращават, да може да се ориентира човек.

  Идея, напишете, че всеки шестнайсет цяло и шест в период ще съкращава и ще блеснете съвсем!

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Весело

  Не стига че ни дават работа,ами и заплата искаме...

 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#5] от "Taiga":

  Още Любен Каравелов го е забелязал:

  ".. С една дума, главата на Неновата жена и ден и нощ прела и тъкала само за три жизнени начала: да не излазя из къщата им онова, щото би могло да остане в нея; да се не дават двайсет и осем пари, когато могат да се дадат двайсет и седем; да се не доплаща или съвсем да се не плаща на ония, които не могат да ни накарат насила да им платиме… Ако Нено плащал някому дълга си, то неговата съпруга искрено съжалявала, че това се е случвало действително… В нейната глава доволно често се въртели такива мисли: „Добро би било да не плащаме на работниците. Всяка година би ни оставали по десет хиляди гроша… А нам всеки тряба да плаща… Ако аз да би намерила на пътя сто хиляди гроша, то би ги скрила и никому не би ги показвала. Нека седят закопани в градината. А ако намеря само сто гроша? – И тях ще да заровя в градината – в гърненце ще да ги туря и ще да ги закопая… Или не в гърненце, а в някой дрипел, защото гърнето чини шестдесет парици. А ако намеря пръстен? – Него ще да продам…“"

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 10. 10 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Ще видим след празниците.

 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Весело

  Българския работодател е осмото чудо на света!

 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Ще наемат, ама колко ще се задържат е друга тема. Текучеството е огромно по нашите ширини.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Швейцария на балканите."

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 14. 14 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични
  задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм," добави той.

  А в аутсорсинг компаниите дали това увеличение се отчита?

  Защото къде другаде един специалист може да се включи? направо в големите компании е трудно, а започването на собствен бизнес предизвикателство. Така, че наистина има защо да са оптимисти - спестява средства, време и логистика.

 15. 15 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А какъв е профила на бг работодателя ? Спортно училище, най-много милиционерското даскало в Пазарджик, речников фонд от 200 думи, от които 50% са разни вариации на думата "майка", бели чорапи, говор на диалект, иска да му бачкаш 10 ч., а пък плаща за 8 ч, осигурява те на минимума, като правило ти говори на "ти" и периодично те заплашва, често не плаща заплати на време и т.н. Е, разбира се, има по-цивилизовани - от ДС, на стари години метнали 1-2 висши в ЮгоЗападналия "университет" или УНСС, ходят с костюми, говорят бавно и тежко, но не защото са умни, а просто защото няма какво да кажат, боравят с понятия като "маркетинг" и "пиар", ходят на обеди и вечери в ресторанти със стартери и апетайзъри (да знаете, че и такива изгъзици има в редица наши ресторанти) като запечена моцарела с прошуто, чери домати и рукола или пък гъши дроб с конфи от червен лук и портокал, и разбира се тия нашенци обезателно желаят да пият португалско вино - реколта на годините на мацката, която са довели със себе.
  Бизнесмени та целите дрънкат.

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  "... Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични
  задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм..."!

  Като чета такива глупости, много весело ми става...! Някакви компании търсели аутсорсинг, щото не можели да намерят таланти? Обаче аутсорсинг компаниите, откъде ги намират тия таланти - не става ясно. И какви ли таланти трябват за рутинни задачи, пак не става ясно. :)))

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#8] от "Зори":

  "Залудо работи, за лудо не стой" - каквито ни поговорките, такова ни и нивото. Още Йовков и Пелин са писали как си длъжен доживот да си роб на чорбаджията - затова тези "автори" бяха тачени през комунизма - където партията бе в ролята на чорбаджията. Алеко добре го описва чрез хаджи Нено и жена му.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Неутрално
 19. 19 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Булгаристан е единствената държава в целият ЕС (вероятно и Европа), където се търси възможно най-евтината работна ръка, защото бизнесът който се развива е евтин без никаква добавена стойност.

 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#4] от "ywk50370410":


  До коментар [#6] от "chepokalipsis":

  Понеже съм в бранша и мога да ти кажа , че има ОГРОМЕН недостиг на "майстори".

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":

  Какъв майстор си търсиш и какви пари и условия на труд предлагаш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Търсят се Шпакловчици, Фаянсаджии, Настилкаджии , ОВК, бе въобще всякакви. Парите са на заработка.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#22] от "Doge":

  Колко плащаш на квадрат шпакловка и на квадрат Фаянс ?
  Какви осигуровки плащаш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Ако съкратят наполовина чиновниците, ще има кой да заеме свободните работни места.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK