Сделките с бизнес имоти са се свили със 75% през годината

Сделките с бизнес имоти са се свили със 75% през годината

© Анелия НиколоваНа пазара на бизнес имоти през 2020 г. се очаква да доминират местните купувачи, а инвестиционната активност да е умерена. Тенденцията е продължение на настоящата година, през която бе отбелязан 75% спад на сделките с бизнес имоти спрямо 2018 г. и отдръпване на чуждите капитали, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.


По предварителни данни към декември са приключени инвестиционни продажби на офисни, търговски, индустриални площи и хотели на обща стойност 146 млн. евро. Ако се добавят и покупките на парцели за строителство на бизнес площи, пазарът доближава 200 млн. евро. Сделките за строителни терени са били около една четвърт от този обем, което е индикатор за продължаваща строителна активност. Като цяло 2019 г. отбелязва едно от най-слабите представяния на инвестиционния пазар на бизнес имоти за последните 7 години. Единствената по-слаба е 2013 г., отчита компанията.


"Като се имат предвид стабилната икономическа перспектива пред България и благоприятните условия за финансиране, има предпоставки за добра инвестиционна активност. От друга страна, пазарът на бизнес имоти продължава да страда от ниска ликвидност, слабо предлагане на добър инвестиционен продукт и нереалистични очаквания на продавачите", коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в дружеството.
Данните му показват, че през 2019 г.


най-добре представените сегменти от гледна точка на придобивания на доходоносни активи са хотелите и офис площите.


Очакванията са и през 2020 г. те да запазят потенциала си за сделки предвид завършването на нови висок клас проекти. "Ключов фактор обаче остават условията за финансиране на сделките и възможността инвеститорите да получат конкурентен на останалите пазари в Централна и Източна Европа марж между очаквана доходност и цена на финансовия ресурс", посочи Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари". Според него силна тенденция остават и придобиванията на бизнес имоти с потенциал за подобрения и бъдещо развитие. Такива сделки са приоритет на местни купувачи или такива, които вече присъстват на пазара и се ориентират добре във възможностите му. Тази група инвеститори ще продължат активно да търсят възможности за нови придобивания през 2020 г., смята той.


Предлагането на офис площи продължава да нараства със стабилни темпове,


като очакванията са през тази и следващата година да бъдат завършвани приблизително по 160 хил. кв.м нови офис площи. Сред ключовите проекти, въведени в експлоатация през 2019 г., бяха първите две сгради от Garitage Park, Advance Business Center, втората част на Adora Business Center.


През 2020 г. се очаква да приключи строителството на нови сгради от Garitage park, също Balkan Business Center, Sofia Tech One и др. Търсенето на площи под наем остава стабилно, като прогнозите са през тази и следващата година обемът на отдадените офиси в София да се движи около 150-160 хил. кв.м годишно, т.е. около средните нива за последните пет години.


Към края на 2019 г. офертните наемни цени остават стабилни в диапазона 12-14 евро/кв.м за първокласни площи на големите булеварди, а за единични клас А сгради в центъра на София достигат 15 евро/кв.м. Средният дял на свободните площи за клас А и B офиси се движи в рамките на 9-9.5% с тенденция да надмине 10% през 2020 г.


Ограниченото предлагане на нови площи и високата наемна активност доведоха до


плавен ръст на наемните цени в търговските центрове и на централните търговски улици в София


през последната година. Очаква се този процес да продължи и през 2020 г. "През миналата година станахме свидетели на висока наемна активност, продиктувана от запълването на площите в два новооткрити търговски центъра – Plovdiv Plaza и Delta Planet Mall във Варна. Реструктурирането на бившите обекти на Carrefour в София също даде възможност на много наематели да растат и отвори място за навлизане на нови брандове", коментира Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи".


Варна, Grand Mall

© Цветелина Белутова, Капитал

Варна, Grand Mall


Стъпването на нови марки като Pepco, Miniso, Nespresso, Tezenis и др. също допринесе за по-високата от обичайната наемна активност през 2019 г. заедно с разрастването на много от вече присъстващите на пазара търговци.


През 2020 година пазарът ще бъде движен по-скоро от реструктуриране и оптимизиране на миксовете в работещите търговски центрове. Завършване на нови молове в София и в големите градове не се очаква. Усвояването на свободните площи в моловете доведе до намаление на дела на незаетите обекти в тях, като към края на 2019 г. той е около 5% при 9% година по-рано. Наемните цени на 100-150 кв.м първокласна търговска площ в шопинг център в София достигнаха 39 евро/кв м.


Активният пазар доведе до ръст на инвестициите в логистични площи за отдаване под наем. По данни на компанията


над 50% от строящите се към момента проекти в района на София нямат договорен ползвател


и са предназначени за отдаване на свободния пазар. По предварителни данни общо предвидените за завършване индустриални площи в столицата и близките индустриални зони са близо 146 хил. кв.м. През 2019 година общата им площ е около 230 хил. кв.м, като най-големият новооткрит проект за периода беше логистичната база на JYSK в "Икономическа зона София – Божурище".


Най-активно развиващите се зони край София остават тези около Равно поле и Елин Пелин, както и "Икономическа зона София – Божурище", където вече се оформиха големи проекти с производствени и логистични имоти. Районът около Национален индустриален парк "Хемус" (Кремиковци) и зоните около местността Голяма локва до бул. "Ботевградско шосе" и Околовръстния път също имат голям потенциал за развитие на нови проекти.


В старите индустриални зони в рамките на града като Гара Искър, Военна рампа и Илиянци също има примери за ново строителство на вътрешноградска логистика и преструктуриране на имоти. Наемните цени за момента не дават индикации за ръст, като остават в рамките на 3.8 евро/кв.м за големи проекти (над 10 хил. кв.м) и 4-4.2 евро/кв.м за средно големи площи. Делът на свободните площи в сегмента остава в рамките на 2-3%.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Рядко-кафевия балон бавно, но сигурно приближава към вентилатора. Да си пожелаем интересна 2020 година

  Животът е прекрасен!
 2. 2 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 309 Неутрално

  "... и нереалистични очаквания на продавачите" - това е основна черта.. всеки търси голямата "далавера" в мътната вода.. само, че водата почна да се избистря и рибоците са на привършване...

 3. 3 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Трябва да постигнем заветната цел - повече молове, отколкото гимназии в градовете. :))

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  75% спад в бизнеса се нарича свободно падане.

 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Еми за кво да купиш/наемеш офис, като не можеш да намериш кой да работи в него и да ти развива бизнеса?
  Отделно все повече хора и във все повече професии могат да работят от вкъщи

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Заа утрепания български бизнес наемането на офис става все по-ненужен разход.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  Да приемем, че броят на покритите чаршии вече е достигнал тавана си и хората не искат да купуват още.

  Еретик
 8. 8 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Явно вече няма достатъчно от новите хамали - телефонисти aka служители в call центрове.

 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  "Като се имат предвид стабилната икономическа перспектива пред България и благоприятните условия за финансиране, има предпоставки за добра инвестиционна активност. От друга страна, пазарът на бизнес имоти продължава да страда от ниска ликвидност, слабо предлагане на добър инвестиционен продукт и нереалистични очаквания на продавачите"

  :-)
  'баси нелепото твърдение

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 635 Любопитно

  В последните 2-3 години в покрайнините на Бургас изникнаха доста сгради за цехчета и складчета, но много от тях се обитават от по няколко души, или са необитаеми. Като на най-големите (и съвсем празни) се мъдрят табели с надпис кой ги охранява. Засега новите производтвено-складови помещения са доста повече от реалните наематели, а за разгръщане на бизнеси и сериозни инвестиции само се говори.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 11. 11 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Явно вече няма достатъчно от новите хамали - телефонисти aka служители в call центрове.
  —цитат от коментар 8 на tri


  Не знаех че телефонистките могат да акат служители в call центрове

 12. 12 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jazzdevil":

  Криза, апартаментите на половин цена свършиха...

  Eddie lives... somewhere in time!
 13. 13 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#11] от "theduloclan":

  Е как не знаеш? От виваком не са ли те тормозили? Това, ако не е акане, тури му вестник :)

 14. 14 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Учудвам се, че офисите не вървят. Новите жилища наоколо си виждам, че са празни. Март месец изпуснах един апартамент, сега аналогични са 20% по-скъпи - тоя темп не е здравословен и изглежда ще има малко охлаждане.

 15. 15 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#14] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Значи нищо не си изпуснал, то е 20% по-скъпо на оферта само, ама балъци да купуват нямат.

  Скоро ще е 50% надолу за реално сключени сделки. :)))

 16. 16 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  75% спад в бизнеса се нарича свободно падане.
  —цитат от коментар 4 на Jazzdevil


  Този процент е изключително притеснителен Все пак трябваше да бъде сравнен и с предходни години, защото пък може да е имало значителен ръст преди това. Въпреки това е показателен какво се случва в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK