Работодателите искат да спре купуването на скъп ток от американските централи

Работодателите искат да спре купуването на скъп ток от американските централи

© Надежда Чипева, КапиталЧаст от работодателските организации (КРИБ, АИКБ и БТПП) и синдикатът КНСБ искат от правителството да спре да изкупува ток от така наречените американски централи - "Ей и Ес – 3С Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3". Това се казва в писмо на организациите, изпратено до медиите. (Бел. ред.:Статията е коригирана. В първоначалния вариант беше посочено, че БСК също подкрепя инициативата, което е невярно, а беше пропусната КНСБ, която се е присъединила към КРИБ, АИКБ и БТПП).


Поводът да повдигнем остро въпроса отново точно сега е фактът, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена. Това бе потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания. Категорични сме, че българските потребители нямат "излишни" милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ, обявяват в писмото си работодателите.


Допълват, че в същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението на сектора се изчерпва.
По силата на подписани договори преди присъединяването на България към ЕС двете получават в противоречие с правото на ЕС държавна помощ, се посочва в писмото. В него се изчислява, че само за регулаторната година от 1.07.2019 г. до 30.06.2020 г. без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на централите, от които 301 млн. лева са за "Контур Глобал Марица-изток 3", "изплатена напълно електроцентрала". Такива данни бяха обявени през годината и от представители на правителството. От другата централа твърдят, че при тях инвестицията е изплатена 70%.


"Припомняме, че държавните гаранции за инвестиции се забраняват от Договора за функциониране на ЕС, който е подписан и от България по време на присъединяването. Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Да, те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички!", се казва в писмото.


Организациите, които ангажират с позицията си и синдикатите, настояват за обсъждане в тристранен формат на предприетите действия за прекратяване на дългосрочни договори, подготвени предложения за механизми за капацитети и текста на актуализирания Интегриран план за енергетиката и климата.


През септември правителствената пресслужба обяви, че трима министри започват преговори за прекратяване на договора за изкупуване на електроенергия с една от двете американски централи у нас - "КонтурГлобал Марица-изток 3" - вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова. Това се случва около година след като кабинетът обяви, че започва преговори по темата. Няколко пъти бе обяснено, че при 15-годишни договори за изкупуване на тока от въглища, който произвеждат двете централи, инвестицията е на различен етап на изплащане и няма как едновременно да бъдат прекратени договорите.


Междувременно собственикът на "Контур Глобал" заведе един иск пред арбитражен съд срещу НЕК за 10 млн. евро заради това, че държавното дружество не е платило изградена от централата инсталация за пречистване на серния двуокис и азотните оксиди, отделяни при производството.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1486 Весело

  Играта започва...
  От Белене токът ще е по-евтин....нали?

 2. 2 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Работодателите знаят ли какво е договор? 🎃

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Подкрепям. Дано само като направят Белене хамериканците да не ни стане невъзможно ползването на ток.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Че нали има свободна борса.
  Работодателите да си купят ток без пари от Козлодуй...

 5. 5 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 769 Неутрално

  А няколкото милиарда за тръбата на Турски поток дали е държавна помощ !? И преди два месеца същите организации не ревяха ли, че фирми от обкръжението на Ковачки правели спекулации с цените на борсата !?

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ми откога чекаме реципрочен визов режим - ама дудук. С такива управляваща върхушка и донбаската война е по-малко бедствие.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Някой говореше, че тока от тези централи бил евтин. И са го смъкнали доброволно. Кой ли беше?

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 786 Неутрално

  И в двата случая на груба корпоративна намеса/Мариците и БТК/, американците играха чрез нарушаване на вътрешното законодателство/Сакса удължи с две седмици срока за подаване на документи за да успеят американците, а Костов няколко часа преди края на мандата си им даде невероятен бонус/. Костов има опит де, защото държа години наред един мобилен оператор, за да му плащаме скъпи цени, а той да си прибира. При БТК "честния" уж де Пардьо натискаше ли натискаше, гарантираше, че щяло да се развива бизнес, да не се препродава, че няма да има съкращения и..т.н. Пълни лъжи. Американците преподадоха, не поддържаха нищо, не платиха дивидент, уволниха хората. При Мариците- КОСТОВ. Лично и мощно. Виждате колко ни струва той. Гарантирано изкупуване, при цена на инвестицията , определена от ........... псевдоинвеститора. Изобщо опита ни със Сащ е същия като с Русия. Ние само губим, те само лъжат и печелят.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1229 Весело

  А пък държавната Марица Изток - 2 е пред фалит с над 600 милиона дългове, но в същото време плаща по 5 милиона годишно на Берое. Как стават теа работи...

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Работодателите чак сега ли се сетиха ??? Те не бяха ли "продукт " на Костовата приватизация и сключването на ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ с "ХА мериканските "централи ??? Кога най- после някой наистина ще си плати за "ГЯВОЛЪЦИТЕ " /пък било то и само "морално "/????

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Цената на тока в Германия е 30 евроцента
  Това е от всякакви безумия зелени и незелени.
  Уверено крачим по нейният път. Те и там ще избухнат рано или късно обществото.

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Ами след като е изплатена инвестицита, да спрат да изкупуват тока на преференциални цени, а да я държат за студен резерв. За сметка на това да пуснат първобитният ТЕЦ Варна да търгува на свободния пазар.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1229 Весело

  "Цената на тока в Германия е 30 евроцента
  Това е от всякакви безумия зелени и незелени.
  Уверено крачим по нейният път. Те и там ще избухнат рано или късно обществото."

  Коуега, ти да не си мислиш, че цената на тока от ЯЕЦ Белене ще бъде по-ниска...

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Слаба държава, хаотично управление, налагащи се лобисти. Е, сега идва време за плащане...
  Бъдете сигурни, че това сте вие - крайните клиенти...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Механизмът на ценообразуване е такъв, че произведената енергия от всички централи се вкарва в обща "ценова енергийна кошница" и се задава средна стойност за крайния потребител, разделен на битов и промишлен .
  Единият или другият трябва да поеме "удара" върху себе си.
  Или двамата да го споделят.
  Добре, че е Козлодуй, и добре, че няма още ВЕИ-прокопиевци , защото иначе за ток щяхме да отделяме повече от бюджета си, отколкото за храна, облекло и обувки.

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#15] от "припознах Литекс":

  Има да вземаш - единия реактор на Козлодуй работи за износ. ЧЕЗ по едно време даваха микса за битови потребители в %, и само 7% от тази електроенергия е от Козлодуй. От друга страна тока за износ е освободен от всякакви такси и въглеродни емисии които всички ние плащаме! Та кой плаща електроенергията от хамериканските тецове?

 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А така наречените американски центтрали са руски.....мужишки фирми регистрирани в щатите през Ман и Кайманите.....

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Абе , чудя се, защо тези работодатели не протестират за милионите, които ринат на Доган. Или защо не протестират срещу скъпия ток например от ТЕЦ София. Или защо не протестират срещу купуването на емисии, заради държавната централа.

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2465 Любопитно

  А така наречените американски центтрали са руски.....мужишки фирми регистрирани в щатите през Ман и Кайманите.....
  —цитат от коментар 17 на KRAFTWERK


  Да бе затова изнасят евтиният ток в Турция и наемат турски работници за високи заплати??!! Той Ваньо Костов неслучайно се скъса да се извинява на турците за Възродителният процес!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  До коментар [#17] от "KRAFTWERK":

  Това къде минава? Или и този е назначен от Путин

  https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/03/29/3154528_poslanikut_na_sasht_niama_da_se_namesvame_ako/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Шокиращо!
  Но нека видим първо какво ще кажат форумните "специалисти".

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  "По силата на подписани договори преди присъединяването на България към ЕС двете получават в противоречие с правото на ЕС държавна помощ, се посочва в писмото. В него се изчислява, че само за регулаторната година от 1.07.2019 г. до 30.06.2020 г. без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на централите, от които 301 млн. лева са за "Контур Глобал Марица-изток 3", "изплатена напълно електроцентрала". Такива данни бяха обявени през годината и от представители на правителството. От другата централа твърдят, че при тях инвестицията е изплатена 70%."

  Реалността е просто потресаваща......

 23. 23 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1112 Весело

  Не е важно колко е скъп тока,важно е да е руски.От там дошли парите за първия милион,там трябва да се върнат.Що ми прилича на чистката на руските олигарси.

  Ръй! Ръй!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  До коментар [#23] от "Клюводървец":.Що ми прилича на чистката на руските олигарси.

  Ми понеже освен Тръмп токсичното ботоксово ( или каквато ви експертизата да въртите ниво детска градина) джудже назначава и посланици

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#8] от "grayeagle":

  сивушко, ако не бяха тези две централи, вече България щеше да е закрита. Ток нямаше да има.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#2] от "PETZL":

  "Работодателите знаят ли какво е договор?"

  Всеки договор, сключен в нарушение на Закона, се обявява за нищожен. Ако страните по договора предумишлено са извършили нарушението, биват подведени под наказателна отговорност, ако не за кражба, то поне за измама. В случая се сещам за едно придобиване на акции чрез изкуствено завишаване на стойността на едни активи.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#23] от "Клюводървец":

  "Не е важно колко е скъп тока,важно е да е руски."

  В случая, токът е "американски". Или смятате, че ако сте американска подлога, ще сте качествена подлога - глобално преотстъпване според интересите на господаря?

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  "А пък държавната Марица Изток - 2 е пред фалит с над 600 милиона дългове,"

  Начислени са ѝ по документи "въглеродни квоти", каквито се спестяват на криещите се зад "студен резерв".
  А милионите за Берое са по линия на европейската солидарност с мигрантите. Тия "мигрираха" ли в някакъв еврошампионат или още се обгрижват като "бежанци" (от цял свят)?

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#13] от "palav_nik":

  "Коуега, ти да не си мислиш, че цената на тока от ЯЕЦ Белене ще бъде по-ниска..."

  Само липсата на "въглеродни квоти" сваля цената с 30 евроцента на киловатчас. Французите да не са глупави, че бачкат с осем ядрени централи. В САЩ са дори стотина.
  Да не си мислиш, че иновативни материали (наноструктури, микрокристали) се правят с духане по перкте на Цветелина Бориславова?

 30. 30 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Данък САЩ. Плюс Ф 16 и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK