Все повече българи над 50 г. взимат заем за ремонт, ваканция или автомобил

Все повече българи над 50 г. взимат заем за ремонт, ваканция или автомобил

© Велко АнгеловВ периода юни-ноември средният размер на заявленията за потребителски кредити за първи път надвишава 7 хил. лв. и достига 7160 лева, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г. - май 2019 г. Кредитите с най-висока средна сума са за обединяване на задължения – 9524 лева, което е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие. Нова тенденция е, че подобно на много европейци в по-богатите държави българите на възраст над 50 години кандидатстват за кредити за ремонт на дома, покупка на нов автомобил или ваканции.


Тези три тенденции показват, че българите имат положителна нагласа за бъдещето си. Повишеният апетит за по-големи потребителски кредити също така е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и затова са готови да харчат повече.


До такива изводи стига екипът на "БНП Париба Лични Финанси" на базата на традиционния си обзор "Потребителският кредит на българина". Той се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени в дружеството.
Най-често българите кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома.


Делът на тези заеми е 35.6%, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. Търсенето на този финансов продукт е повлияно и от летния сезон, когато хората традиционно правят ремонти.


На втора позиция са кредитите за обединяване на задължения с 28.8% от заявленията. След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил с 13.6% от молбите. Делът на тези заеми също показва лек ръст през лятото.


Делът на топ 3 проектите е 79% от всички заявления за заеми, което според компанията е ясен знак, че за българите най-важно е да имат уютен дом, да управляват разумно бюджета си и да карат по-хубава кола.


Сред топ 10 на целите за теглене на кредит са и пари в брой, покупка на мебели, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и образование.


В периода май-ноември най-високата средна сума на заявленията за потребителски кредити е за обединяване на задължения – 9524 лева. Това е ръст от 9.8% в сравнение с предходното полугодие. Ръстът на средната сума на тези кредити доказва, че финансовата култура на хората се повишава и те познават и са готови да ползват финансови решения, които им пестят време и пари, анализират от компанията.


Те наблюдават промяна в ползването на кредити за обединяване на задължения. Днес хората не само консолидират плащанията си към различни финансови институции, но също така финансират и по-големи допълнителни проекти. Според експертите на компанията за кредити за обединяване на задължения кандидатстват не толкова хора с финансови затруднения, колкото клиенти с високи доходи, които безпроблемно обслужват кредитите си. Те се възползват от фиксираните и прозрачни условия, максималния размер от 80 хил. лева и периода на изплащане от 96 месеца.


Размерът на заявленията за топ 5 на потребителските кредити нарасна със 7.9%


Новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" показа, че средният размер на заявленията за потребителски кредити нараства с 8% и достига 7160 лева. Това е най-високата средна сума от началото на специализираните кредити за финансиране на големи проекти като ремонт на дома и покупка на кола. В периода ноември 2018 г.-май 2019 г. средната сума на заявленията е 6633 лева.


Средната сума на молбите за топ 5 проектите нараства със 7.9%. Това са ремонт на дома, обединяване на задължения, покупка на употребяван автомобил, пари в брой и лечение.


Според експертите на компанията ръстът на средния размер на заявленията е знак, че потреблението расте.


Хората на възраст 50-59 годни кандидатстват за по-големи потребителски кредити


Заявленията за кредит с най-голяма средна сума, 8417 лева, са подадени през разглеждания период от хора на възраст 50-59 години. В тази възрастовата група са кандидати за най-големи кредити за покупка на употребяван автомобил – 8262 лева, и ваканции – 3442 лева. Също така тези клиенти са заявили и кредити за ремонт със средна сума 8262 лева и за покупка на нова кола за средно 16 279 лева. Двете стойности са над средните за категориите от съответно 7075 лева и 15 561 лева.


Експертите на дружеството обясняват тази тенденция с ръста на заетостта и по-големите възможности за професионално развитие, при които много хора се доближават до нивото на средната европейска класа. Те желаят, а и могат да си позволят по-висок клас автомобил или да пътуват повече. В същото време тези хора все още са в активна възраст и могат да реализират важните планове в живота си с потребителски кредити, които могат да обслужват коректно, се посочва в анализа.


Кредитите за образование - на 20 и след 40 години


Новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" показва, че има два пика в търсенето на кредити за образование. Първият е на 20-29 години, когато много хора финансират образованието си в България или чужбина. Хората от тази група са подали 28.7% от заявленията за тези кредити. Вторият пик е на 40-49 години, когато родителите финансират образованието на децата си. Тези хора са подали 26.2% от заявленията.


76% от онлайн заявленията са подадени през мобилни телефони


Наблюдава се постоянно висок интерес към алтернативните канали за кандидатстване. В периода юни-ноември 2019 година 37% от заявленията за потребителски кредит са подадени онлайн. Интересна тенденция е, че 76% от тези заявки са попълнени през мобилни телефони. Средната сума на онлайн заявленията е 6742 лева.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  За ваканция е напълно неразбираемо...
  За останалото - зависи

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Само ако е средство за производство. Другото е НЕумно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 864 Любопитно

  До коментар [#1] от "penetrating":

  На мен също ми направи впечатление “средната класа”, която тегли заем, за да отиде във ваканция.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  Някои така си препират рушветите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4350 Весело

  Българина и българката сигурно са най-ремонтиращите хора на света...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  С този остарял фонд и с тези ниски доходи е разбираемо.
  Не всеки има пари за частен самолет - дори и ти .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  Няма нищо странно, на много места е така. Познавам една жена, която по този начин обиколи Кавказ , Южна Америка и Япония. Естествено си върна вдички заеми.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Разстроено

  Еееее, Бойко ще излезе прав, матряла щом може да тегли заеми и да ги връща с лихва, значи всичко е точно.

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Ако кредитите се обслужват не виждам нищо лошо.

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#7] от "DDR":

  Аз пък познавам една жена, на която са останали само десетина непосетени страни в света и го е направила без никакви заеми, а също се определя като “средна класа”. Ха сега де!

  107 хил. души са средната класа на България
  https://m.dir.bg/business/portfeyl/danachni-smetki-107-hil-dushi-sa-srednata-klasa-na-balgariya

  Банката обаче си решава на кого и за какво отпуска заеми, и какъв риск поема. 🙂

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  На снимката един велик автомобил - Опел Инсигния с червеният дипломатически номер.

 12. 12 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Мииии .... то щот "младите" не могат да вземат заем......

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana":

  Всеки си осъществява мечтите така, както умее и може. Един взима и връща заеми, друг харчи готови или чужди пари, трети има големи доходи а четвърти е .... терикат.
  Най добре е да оставиме хората да действат според акъла и убежденията си и да не ги съдиме според нашият аршин 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  "Кашето" явно привърши.....ъхъъъ

 15. 15 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  😄😄😄 Точно попадение! Как се поддържа"Средна класа" с бързи кредити !

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Ужас!

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Любопитно

  До коментар [#17] от "hope":

  Кое е ужасТното?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ... и възвращаемостта е по-вече от лихвения процент на бързите кредити, а те са предполагам като на кредитните карти, т.е. 18-20% годишно.
  Аз обаче си покривам задълженията по картите в рамките на гратисния период и те така стават с отложено (за много къс период 15-45 дни) плащане. Не знам дали хората си плащат толкова бързо кредитите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  Може би защото в България средната класа е на привършване преди да се е зародила...
  Това впрочем е световна тенденция.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":
  За ваканция е напълно неразбираемо...
  -------------
  Точно за ваканцията е абсолютно неразбираемо :) :) :) :) :)
  Въобще вземането на кредит е разбираемо само ако е или за покупка на актив, или от нужда ( пу пу пу).
  С актива по-внимателно, че новите цици за Ленчето плейметката са актив, ама за кака Ленче от долния етаж са си чист пасив.
  :)


 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana":

  На банките не им пука на кого дават заеми защото знаят че ако не могат да си върнат заемите,тогава държавата - разбирай народа - ще им покрие загубите. Отнася се и за българските,и за западните банки.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Заем за къща да. За образование също. За чисто нова кола с лихва до 2-3% може би. Но за ремонти, стара кола, мебели, ваканции? Много хора го правят, но означава че винаги имаш нещо да изплащаш, и че всичко ти е по-скъпо заради лихвите.

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Средна класа - все още малочислена в Бг

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Няма лошо, това е хубава тенденция. Какво като са на 50, животът да не е свършил?!

 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4054 Любопитно

  Повечето са забравили за ваканция , но за здраве все още има които взимат.....вероятно животецът тук им е интересен , та го бъркат с ваканция....( нещо , като живот , нещо , като ваканция , която няма свършване ?).

 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 750 Любопитно

  ся, освен че е необозначена рекламна статия,
  в цялата статия се говори само с %-ти и никъде не е дадено нито едно реално число
  кредитите се били увеличили с 8% - ама е едно дали взелите кредит мин година са били 100К, или 1 милион човека

  ако нямате наистина неотложна нужда - не вземайте кредити, особено от бг банки които могат да променят параметрите по кредита ви когато и както си искат

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  Ето едно описание за това как средната класа се стопява. Без България обаче
  https://www.oecd.org/social/under-pressure-the-squeezed-middle-class-689afed1-en.htm

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Кредит за ваканция, за ремонт или за стока /обикновено по-голям телевизор/ е уникално бизнес решение. На подобни финансови решения се надяват всички банкери, а онези от бързите кредити с 50 % лихва, направо подскачат до тавана от радост!!

 30. 30 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana":

  В сферата на черния хумор, Вашата позната би следвало да кандидатства за банков кредит, защото си спомних Закона на Джоунс за заемите - " За да ти отпуснат кредит, трябва най-напред да докажеш, че той не ти е нужен".
  Велика наука е Мърфологията, не ли. :)

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 31. 31 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#30] от "Bramasole":

  Което е право, е право! А и този Мърфиански закон за банковите кретити идеално съответства на обяснението на г-н Кмета в сянка в коментар #4.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 32. 32 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 260 Неутрално

  ....За да ти отпуснат кредит, трябва най-напред да докажеш, че той не ти е нужен". Велика наука е Мърфологията.. :)
  —цитат от коментар 30 на Bramasole


  "Банките ти дават чадър, когато не вали, и си го взимат, когато завали".
  Или нещо подобно беше.

 33. 33 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3593 Весело

  До коментар [#32] от "neadekvaten":
  До коментар [#31] от "baba_zozolana":

  Да Ви пожелая приятна вечер с още един от коментираните вече закони:
  Оптимистът вярва, че живеем в най-добрия свят. Песимистът се опасява, че е така. :)


  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Весело

  До коментар [#21] от "NoBrainNoPain":

  Не разбрах, опонирате ли ?
  Ами Вашата и моята теза са еднакви :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 947 Неутрално

  С риск да ми подтиснат коментара таргета на "БНП Париба Лични Финанси" не са типични кредитоискатели. Те са от тези, потребителите на бързите кредити, където "икономическа криза" е само словосъчетание и не значи нищо за тях.
  А това "възможности за професионално развитие, при които много хора се доближават до нивото на средната европейска класа" изобщо не се отнася за България. Нямам представа откъде са го измислили.

 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Весело

  "Тези три тенденции показват, че българите имат положителна нагласа за бъдещето си."
  =============
  Другия път като вземете да ми обяснявате за глада, кочината, пропадането, безнадеждността..... освен да ви го трийна в носа.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK