Жозе Салойо, "БНП Париба": Българите взимат кредити, за да вдигнат стандарта си

Жозе Салойо, "БНП Париба": Българите взимат кредити, за да вдигнат стандарта си

© Надежда Чипева, КапиталСъс спада на безработицата, продължаващия ръст на средната работна заплата и завърналия се през последните години икономически растеж българите са склонни да потребяват повече и да влизат в дългове - както ипотечни, така и потребителски, и за стоки, купени на изплащане. Тази склонност към по-голямо потребление се вижда и в последните данни на "БНП Париба Лични финанси". (Повече от тях можете да прочетете тук.) Какви са тенденциите през последните няколко години, какво различава потребителите в България и другите в региона. Тези и още няколко въпроса коментира за "Дневник" Жозе Салойо, управител на "БНП Париба Пърсънъл Файненс", С.А., клон България.


Как се промени броят и размерът на потребителските кредити през последните 5 години и какво е обяснението?


- От много години ние сме един от лидерите на пазара и имаме над 1.5 милиона клиенти. Затова и през последните 5 години тенденцията на ръст в броя заявления в традиционните ни категории – потребителски кредити за финансиране на големи проекти и покупка на стоки на изплащане, не се промени значително. При продукта ни кредитна карта например отбелязваме двуцифрени ръстове.
В същото време през последните 5 години се удвои размерът на заявленията за кредит – от 3500 лева през 2014 г. до 7160 лева в края на 2019 г. В този период се увеличи и периодът на изплащане. Преди 5 години той беше около 25 месеца, а сега е 60 месеца.


Ръстът на сумата и на периода на изплащане показват, че хората усещат увереност по отношение на бъдещето и личните си финанси. Икономиката расте всяка година, безработицата е на рекордно ниско ниво и в резултат доходите на хората растат. Затова те са готови да потребяват повече и да реализират важни проекти като ремонт на дома, покупка на автомобил или обединяване на задължения.


В България 2/3 от бизнеса ни се генерира от портфолиото ни от специализирани потребителски кредити, което ни нарежда сред лидерите в кредитирането в страната. За сравнение, например хората в Словакия по-често кандидатстват за финансиране на покупки на изплащане. В Румъния предпочитат кредитни карти. Там това е сегмент, който расте по-бързо в сравнение с други страни, където работим. Освен това в Румъния средната сума на потребителските кредити се повлиява от наскоро приетите регулации на този пазар.


Кои са основните тенденции при покупките на стоки на изплащане?


- В този сегмент също се наблюдава постоянен ръст на средната сума на заявленията. През 2015 година хората търсеха финансиране за покупка на изплащане от около 700 лева. Сега сумата е малко над 1000 лева, както показва последното издание на класацията ни "Топ 10 на изплащане". Периодът на изплащане не се променя съществено и е около 12 месеца. Що се отнася до броя на заявленията, всяка година ние финансираме покупката на стотици хиляди стоки – от смартфони и телевизори до кухненско оборудване и инструменти.


През последните 5 години по-значително се промени търсенето на хората. Дълги години телевизорът беше най-търсената стока, купувана на изплащане. Преди три години той беше заменен от смартфона. Друга стока, която беше в топ 3 преди пет години – лаптопът, се срина до №6 в класацията ни.


По отношение на региона, мога да споделя, че най-големи покупки на изплащане правят в Словакия – 624 евро. На второ място е Чехия с 566 евро, а на трето – Унгария с 533 евро. Периодът на изплащане е най-дълъг в Унгария – 20 месеца, и Словакия – 16 месеца. Българите и чехите избират най-кратък срок на изплащане – 12 и 13 месеца. Обща тенденция е, че навсякъде хората искат да притежават модерен смартфон и домашни електроуреди, с които да повишат стандарта си на живот.


Променя ли се мотивацията за кандидатстване за кредит в България и региона и как?


- Има две основни промени по отношение на мотивацията за кандидатстване за кредит в България. Първата е, че по време на и след кризата хората търсеха кредити, за да стабилизират бюджета си и да покрият ежедневни нужди. Сега те използват потребителското кредитиране, за да повишат стандарта си на живот. Втората важна тенденция е повишаващата се финансова грамотност и затова все повече хора кандидатстват за кредити за обединяване на задължения, които им помагат да управляват разумно личните си финанси.


Наблюдаваме и една обща за всички държави тенденция. Хората искат да ремонтират домовете си, да си купят нова кола, да идат на почивка или да притежават последен модел смартфон. Затова те кандидатстват за потребителски кредити – защото това е удобен начин да финансират важни проекти в живота си.


Наблюдава се и промяна по отношение на поведението на хората, когато избират кредитор. Времената, когато клиентите бяха фокусирани върху лихвата, отминаха. Днес хората искат повече приветливост, лично отношение, бърз отговор на въпросите и така нататък. Затова конкуренцията между финансовите институции е на полето на допълнителните услуги. Това са инструментите, които предоставят на хората отлично клиентско изживяване и ги правят щастливи. Това ще бъде фокусът в развитието на финансовия сектор, защото щастливият клиент е лоялен клиент.


Затова в България ние инвестираме в развитието на нови продукти и услуги, които улесняват хората и им пестят пари. Например пуснахме онлайн асистент, с който клиентите да проверяват статуса на кредита си, да проверяват сумата на месечната си вноска или колко вноски им остават. Тази услуга е напълно безплатна и всеки месец я ползват повече от 7 хил. души.


Това е само един от примерите за безплатни решения за нашите клиенти. Сред останалите са възможността за безплатно покриване на вноски през уебсайта ни и за заявяване на безплатно обаждане от наш колега. Тази политика, в центъра на която е клиентът, заедно с удобните ни продукти утвърди "БНП Париба Лични финанси" като предпочитан партньор на стотици хиляди българи. Това се доказва и от факта, че както показват данните на БНБ за първата половина на годината, всеки осми потребителски кредит в левове е отпуснат от нашата компания.


Жозе Салойо е управител на БНП Париба Пърсънъл Файненс, С.А., клон България. Той има над 16-годишен опит в областта на потребителското кредитиране, като цялата му кариера е свързана с водещата компания за потребителско кредитиране в Европа BNP Paribas Personal Finance, част от BNP Paribas Group.


"БНП Париба Лични финанси" в България е банкова институция, специализирана в потребителско кредитиране.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Като в онази приказка - вземи назаем и яж, пий, живей - пък после като свърши парата, скатавай се като мишка и ако излъжеш някой пак - яж, пий, живей (да не вземеш да плащаш вноски по кредита, това е за балъците), и после пак мишкувай като плъшок.

 2. 2 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Странно твърдение в заглавието. Ако, за да повишиш стандарта си, трябва да взимаш кредити, то този стандарт не е свързан с доходите ти, а с кредита, който си взел. Тоест, в този стандарт няма нищо устойчиво и той ще започне да се разпада в момента, в който кредитът трябва да се върне. Притеснителна тенденция, тъй като така започна предната финансова криза. Ако банкерите не са научили нищо от нея, ще свършим там, където бяхме.

 3. 3 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Радвам се, че българите все по-уверено изпълняват евроатлантическия си дълг - да взимат кредити за покупки на нови телефони.

 4. 4 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#2] от "v.surovina":

  Е какво ги бърка банкерите кризата, нито са обеднели, нито са задлъжнели. Да му мислят балъците!

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  В началото взимаш назаем, после- почваш да просиш.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Весело

  Този ....Жозе....няма ли кой да го банне ?
  Казал е самата истина. ....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Явно са доста ръчички тогава българите

 8. 8 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#3] от "nodamncat":

  Руски трол

 9. 9 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#2] от "v.surovina":

  Няма какво да научават банкерите и раздаващите кредит, продават карти и заеми и получават възнаграждение, ако не го правят нямат пари, изгодно им е. Ако настане някоя криза ги уволняват, акционерите пият една студена вода а баш мениджмънта ако е натрупал пари и имоти ще е добре.

  забавление и приключение
 10. 10 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Гневно

  Какво представлява "Париба" в действителност:

  При заем от 7000 лева връщаш 14 167,80 лв. /четринадесет хиляди сто шестдесет и седем лева и осемдесет стотинки/ или правиш 60 вноски по 236,13 лв.

  БЕЗ КОМЕНТАР!

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#9] от "troi":
  Вече може и да не продават кредити и карти защото са защитен вид. Според официалната статистика разчитат основно на такси от "услуги" и формират повече от 60% от печалбата от тях.

 12. 12 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#10] от "south.africa":

  сигурен ли си? каква им е лихвата 20% ли :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Годишен процент на разходите: 27,52 %
  Лихвен процент: 22.80 %

  Това е договор за потребителски кредит.

 14. 14 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Сигурен съм,договорът е пред очите ми,така че...няма място за спор дали е така!

 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Около 10%

 16. 16 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама вярно при 10% не се връзва.

 17. 17 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално
 18. 18 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Добре де, как е възможно да има такава лихва...Тия са като заложна къща.
  Защо си се съгласил на такива условия. По другите банки има 4,44 и 4,99% лихви и дори и с разните там такси и застраховки пак са около 6-7% годишните разходи

 19. 19 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 333 Неутрално

  ОК тези хубавите лихви под 5% за потребителски са за заеми над 20000лв, но проверих за 7000лв за 60м. както е при теб в Експресбанк на 6,99 и излиза

  ГПР % 8.77 %
  Фиксиран годишен лихвен процент (60 м.) 6.99 %
  Месечна вноска за период с фиксирана лихва (60 м.) 138.58 BGN
  Обща дължима сума 8571.90 BGN
  Такса одобрение на кредита 150.00 BGN
  Месечна такса за обслужване на разплащателна сметка 1.79 BGN

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Весело

  Повишаването на стандарта на живот не става с телефон или смартфон :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  А французите за какво ги взимат?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 706 Весело

  ''Българите взимат кредити, за да вдигнат стандарта си''


  ахахахаххаахха, то ако така се вдигаше стандарта - теглиш 10К кредит да си купиш гоУф 5, за следващите 5 години връщаш обратно 15К и гоУфа вече струва 2К.....

  изобщо, е на тва се казва вдигане на стандарта ;Д

 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 706 Весело

  Радвам се, че българите все по-уверено изпълняват евроатлантическия си дълг - да взимат кредити за покупки на нови телефони.
  —цитат от коментар 3 на nodamncat


  друго си беше да внесеш парите за ладата и да я чакаш 20 години

 25. 25 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#8] от "rdb41527334":

  Така е, разобличи ме. Руските тролове яростно се опитват да подкопаят светлото евроатлантическо битие на българите. Изпълни своя дълг в идеологическата борба - вземи кредит от банката за нов телефон за Коледа.

 26. 26 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#17] от "south.africa":

  Баси грабежа и мутрите не чарджат толкова. Нямам думи!

 27. 27 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 900 Весело

  А иначе заглавието е оксиморон, като вземеш кредит стандарта ти не се видга, ами пада.

 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Весело

  Това със стандарта ти вдига самочувствието , нищо ,че по-богат не ставаш...нещо като покойният Тодор Колев и прасето дето оплюска всичко....

 29. 29 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  НЕМА ПО-ВИСОК СТАНДАРТ ОТ НЕДЛЪЖНИК НА ДНЕШНО ВРЕМЕ

 30. 30 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 630 Весело

  Банда обирджии - това са банките. Любимите ми филми са обирджийските - тези без насилие, тънко изпипаните.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Българите и най- вече българските младежи вземат кредити, защото лесно им ги дават, без поръчители, без гаранти, без обезпечение, ей така, само срещу лична карта, безотговорно и безнаказано раздаване на пари. С получените пари НЕ С ВДИГАТ СОБСТВЕНИЯ СИ СТАНДАРТ, А СТАНДАРТА НА ХАЗАРТНИТЕ БОСОВЕ, НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ С НАРКОТИЦИ, НА ПУБЛИЧНИТЕ ДОМОВЕ И НА ВСЯКАКВИ ДРУГИ НЕЛИЦЕПРИЯТНИ ЛЕГАЛНИ ИЛИ НЕЛЕГАЛНИ БИЗНЕСИ.

 33. 33 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 217 Весело

  “Господин за един ден” е чудесен филм по темата.

 34. 34 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  BNP, по тертипа на оригиналното си превъплъщение Джет кредит не таргетира хората, които могат да си позволят нормален кредит и притежават нормални доходи с осигуровки и имат приемлива кредитна задлъжнялоост.
  БНП таргетира Ганчо Балкански с мускалите, който е в сивия сектор, не е много сигурно какви доходи има, а кредитна му история е по-добре не питай за нея.

  демек едро сито откъм ЦКР + пожелателни доходи + някакъв измислен скор = равно договора на south africa.

  нормален човек не би следвало въобще да стъпи в техен офис, камо ли да подпише това нещо.

  УКФ са същата работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK