Графика: Как се промениха някои цени за 5 години

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Да ме прощавате, но тази графика е много трудна за разбиране, а една графика се прави главно за да е нагледна и да предаде лесно и бързо информацията. Иначе щеше да е таблица с цифри.
  Да не казвам какво е мнението ми за автора, че сме в навечерието на празници.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Щеше да е по - лесно, да дадат общото натрупване за тези пет години. А и по - прегледно. Или, може би процента с натрупване става висок?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#1] от "vankata1":

  Слагайте маркера на мишката върху точките и ще ви се изясни. Действително не е лесна за разбиране само с гледане.
  Иначе всички виждаме какво става по магазините и как семейния бюджет на всички честни хора е под натиск.
  ГЕРБ се стараят от 1.01. да стане още по-тегаво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Натрупването е НЕлицеприятно за управляващите а все пак те плащат на НСИ и картината трябва малко да се маскира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Свърващите линии на "графиката",нищо не означават.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#1] от "vankata1":Слагайте маркера на мишката върху точките и ще ви се изясни...
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Ванката нали това казва - таблица. Хора 'дето само местят мишката колкото искаш...

 7. 7 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Желанието на всички продавачи е да вдигат. Вярно е , че спестяванията на населението растат, но разпределението е доста неравномерно и не е ясно дали средният потребител има много повече средства за харчене. Вдигачите могат да останат разочаровани в разчетите си.

 8. 8 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Аман от неграмотни журналисти - на знаят ли какво е индекс и базова година. Много са хората, които четат на мобилни устройства , какви мишки?!

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Малий, так'ваз графика не бехме виждали досегаж. Бравос, и днеска научихме нещо ново.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Цените добре, но как са се променили графиките за същия период, ето това е въпросът.

 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Браво! Изкъртихте мифката с тази графика.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  как горивата са се променили с -15% през 2015 г.? Коя е базата?
  Учили ли сте статистика?

  ATX
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8298 Неутрално

  Не е никак зле :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Защо вместо за всяка от позициите, храна, горива и т.н. да се даде графика за движение на цените през тези 5 години ни се предлага тази измишльотина може да гадаеме, но вярно е че няма драстизни движения въпреки някои ситуации, като със свинските убийства и цените на месото.
  Отворения пазар е и за зло и за добро.
  И тука му е мястото да се каже, че слава Богу бизнеса някак си върви и това не е благодарение на доброто управление, а въпреки него.
  По принцип хората без да искат ( всъщност без да помислят) свързват доброто или лошото икономическо положение с конкретни управляващи, но в повечето случаи, особено когато икономиките са отворени, това не е така.

 15. 15 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 740 Неутрално

  НСИ постоянно се опитва да манипулира народа, че това дето го вижда не е истина! Да вкарват в една група храни /от първа необходимост, които се ползват ежедневно и такива дето рядко се потребяват и имат постоянни международни цени/ или да се обединяват с безалкохолни напитки си е често и просто манипулация. Помня, че преди 10 години качественото домати от изчезналите видове "Идеал", Биволско сърце, българския истински сорт "Розово домати" и т.н. струваше 50-60 стотинки. Днес Ромата в най добрия случай през лятото мина 1,50. Какво да кажем за сирене, кашкавал, месо и т.н. Монополистите пък нямат наяждане. Помня през 90-те години енергетиката ни се бореше цените на дребно да пораснат до 1 доларов цент. След постоянно повишаване днес са над 15 доларови цента. Цената на водата 30-40 ст. на някои места минаха 3 лв. след огромните инвестиции, които обосноваваха с намаляване теча на вода от 70-90% на 20% - намаляването на загубите би трябвало да води до намаляване на цените но уви.. Днес пак се говори за същите проценти. За топлофикация не желая да говоря. Дрехите може и да са с по-ниски цени. И без това 95% от българите пазаруват основно от магазините втора употреба. Истината е, че 40-80% от доходите на хората извън София отиват за храна и този процент постоянно нараства.

 16. 16 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Годините трябва да си ви по X-остта, а стоките и услугите трябва да са ви кодирани по цветове. Хайде мислете малко като ги правите тези графики. Човек като ви погледне тренда за 2015 и ще си помисли, че става вапрос за някакъв спад, ама то било преход от "Лекарствени продукти" към "Горива и смазочни материали". Къртите мивки!

 17. 17 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":
  Аз се занимава 25 години с бизнес. Лъжа е, че българския бизнес е добре. Бойко раздаде еврофондовете на фирмите и банките на 100-200 човека от мафията, а останалите пари ги даде на чужди фирми, които да закупят оборудването за да направят инвестиции в България. Днес в официалната статистика на държавата се остойностява като износ и оборот всяка сглобена в България част по крайни цени, въпреки, че частите от която са сглобени са произведени в чужбина. Изобщо когато ви говорят, че например износът расте е добре да ви дават пример например за вносът. Тук има много за показване но нямам време за това. Малкият български бизнес от 10-15 години е падложен на изтребление. За него няма никакво подпомагане, а само е обвиняван и проверяван. Ние сме в режим на оцеляване, но няма да им направим това удоволствие да им станем работници.

 18. 18 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 594 Весело

  Положението въобще не е розово , както някои искат да го изкарат. Пазарувам най-често когато съм в БГ от немски търговски вериги и там се наблюдават най-добре тенденциите .
  Никак не е добре , особено за българските пенсионери ! Не е много приятно за коментар ! !

 19. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Да ме прощавате, но тази графика е много трудна за разбиране, а една графика се прави главно за да е нагледна и да предаде лесно и бързо информацията. Иначе щеше да е таблица с цифри. Да не казвам какво е мнението ми за автора, че сме в навечерието на празници.
  —цитат от коментар 1 на vankata1


  Според мен не е трудна, при положение, че може да си изкл/вкл години от нея. Може би ако бяха пуснали една черта от инфлацията и тя да е написана в ляво, вместо отдолу би било една идея по-лесна за разбиране.

 20. 20 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 374 Любопитно

  За отрицателна инфлация си има термин и той е "дефлация", а от тази динамична прелест виждаме, че повечето стоки са намалели през някоя от последните години - учудващо. Другия основен въпрос е коя е годината с нулева инфлация взета за база?
  Очевидно става въпрос за стъкмистика не за статистика.

 21. 21 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Който е направил графиката да вземе да се гръмне!

 22. 22 Профил на Христо Атанасов
  Христо Атанасов
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Да ме прощавате, но тази графика е много трудна за разбиране, а една графика се прави главно за да е нагледна и да предаде лесно и бързо информацията. Иначе щеше да е таблица с цифри. Да не казвам какво е мнението ми за автора, че сме в навечерието на празници.
  —цитат от коментар 1 на vankata1


  Мнението ти за автора е ясно, но дали се сещаш какво е мнението за тези за които графиката е много неразбираема?

 23. 23 Профил на Христо Атанасов
  Христо Атанасов
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  НСИ постоянно се опитва да манипулира народа, че това дето го вижда не е истина! Да вкарват в една група храни /от първа необходимост, които се ползват ежедневно и такива дето рядко се потребяват и имат постоянни международни цени/ или да се обединяват с безалкохолни напитки си е често и просто манипулация. Помня, че преди 10 години качественото домати от изчезналите видове "Идеал", Биволско сърце, българския истински сорт "Розово домати" и т.н. струваше 50-60 стотинки. Днес Ромата в най добрия случай през лятото мина 1,50. Какво да кажем за сирене, кашкавал, месо и т.н. Монополистите пък нямат наяждане. Помня през 90-те години енергетиката ни се бореше цените на дребно да пораснат до 1 доларов цент. След постоянно повишаване днес са над 15 доларови цента. Цената на водата 30-40 ст. на някои места минаха 3 лв. след огромните инвестиции, които обосноваваха с намаляване теча на вода от 70-90% на 20% - намаляването на загубите би трябвало да води до намаляване на цените но уви.. Днес пак се говори за същите проценти. За топлофикация не желая да говоря. Дрехите може и да са с по-ниски цени. И без това 95% от българите пазаруват основно от магазините втора употреба. Истината е, че 40-80% от доходите на хората извън София отиват за храна и този процент постоянно нараства.
  —цитат от коментар 15 на proizvoditel


  Мили ми умно-красив другаря. НСИ отдавна работи по правилата на европейската статистика та направо си кажи, че европейската статистика манипулира хората. разбира се ако ти стиска да кажеш такава глупост.

 24. 24 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Весело

  Майната и на графиката!Моята количка,натоварена и платена на касата,е мерило за *благополучието*!За сведение на НСИ - когато отвориха *метро*,за сумата от 50-60лв пълних количката,сега я *задънвам*.И не само там.Цените вървят нагоре,а качеството - хайде,че нЕкои правоверни другари ще ме изкарат черноглед.
  И само за статистиката на същите - ей така,за мое сведение,от пет години/вече/ си записвам цените при южните комшии - в ресторанта и при търговеца,който шпори по улицата и с пълен глас информира,че е там и готов да ви продаде.Не са мръднали.Не вярвате?Ами записвайте си и вие.Добре,че при тях е криза,че банки затваряха,че стачкуваха,че се биха с полицията,и затова нямаше време тяхната статистика да ме успокои калко са стабилни цените.Като у нас.

 25. 25 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не трябва ли долната ос да е годината, а самите линии вътре да са стоки и услуги?
  Че така доста малоумно става.

 26. 26 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това не е статистика а стакмистика. всички хора в България виждат че цените вървят нагоре и става все по скъпо и все по малко може да се купи отколкото преди 5 г. поредния смешен фойерверк на НСИ https://www.youtube.com/watch?v=9UpR48GV394

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7544 Неутрално

  Тези цени не ми се виждат достоверни.

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Непрекъснатото поскъпване на живота е факт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#23] от "tda10501756":

  Статистиката на Запад трудно се манипулира, защото взема информация от високо организирани пазари, на които се търгуват всеки ден големи обеми от стандартизирани и типизирани стоки. Например при плодовете и зеленчуците цената не се взема от една квартална тараба, а от тържище, на което се търгуват стотици или хиляди тонове на ден от точно определена стока отговаряща по вид и състав на определен стандарт. Това са например тържищата и стоковите борси. За да търгуваш на тях си сключваш договор с брокер на борсата, който те представлява и търгува стоката съгласно твоето решение. В залата има много купувачи и много продавачи и в жестока конкуренция цената се определя прозрачно и еднозначно. Това се случва и при сделки с бъдещи доставки. Цените са достъпни онлайн за всеки, който се интересува без разрешение на съда или министър председателя :- ! У нас при Еван Костов стартира изграждането на подобен пазар. Бяха създадени стокови борси, тържища, лицензирани складове за зърно... Дойдоха от САЩ консултанти от Мерил линч, които обучаваха брокери, участващи банкери и институции. Но дойде Симеон и ТИМ-аджии затриха всичко. И днес съществуват складове на едро с името тържище или стаички, над които пише Стокова борса, но и те не знаят какво трябва да вършат. Така, че момченце изобщо не се опитвай да сравняваш България със Запада. Иначе благодаря, че си ме счел за умен и красив. Просто животът ми мина през много вълни и морета...

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK