Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Производители на храни отново се оплакаха, че търговските вериги ги "смачкват"

Производители на храни отново се оплакаха, че търговските вериги ги "смачкват"

© Надежда Чипева, КапиталПроизводителите на хляб, на млечни и месни продукти отново се оплакаха от ценови натиск върху стоките им от страна на търговските вериги, обявиха, че те имат подозрително идентични методи на работа с доставчиците си, които в крайна сметка ще доведат до фалита или минаването в сивия сектор. През последните два месеца цените на храните видимо са се повишили, не не защото производителите им взимат повече, а заради скок, наложен от веригите, обявиха на пресконференция представители на браншови асоциации и поискаха от държавата правила.


За проблема говориха Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, и Владислав Михайлов, зам.-председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.


Конфликтът доставчици-вериги е от навлизането на търговските вериги на българския пазар и досега не е получил разрешение, от което производителите да са доволни, макар че на няколко пъти държавата се опита да се намеси през промени в Закона за защита на конкуренцията и през специален закон. Досега обаче промени не са приети.
"Дневник" изпрати въпроси до сдружението за модерна търговия, в което членуват повечето представени на българския пазар търговски вериги.


Какъв е проблемът


Производителите разказаха, че ако преди 6-7 години търговските вериги обяснявали, че държат 30% от пазара на дребно, то сега делът им достига 60%, а в 20-те най-големи български града и 75%, а нелоялните търговски практики са факт, заяви Мариана Кукушева и посочи, че обявените от производителите проблеми тогава още стоят нерешени. Каза, че с колегите й са потресени и не знаят как ще се развиват взаимоотношенията им с веригите занапред.


Производителите се оплакаха, че с месеци стоят без отговори от страна на веригите по предложенията им за по-високи цени на продуктите, а в това време те се опитват да се справят с производството си, продавайки евтино, което по думите й представлява смачкване на производителите. Обясниха, че в това време растат цените на суровините, които обичайно се формират на борсите, расте минималната работна заплата, което те преценяват за разумно, но няма как при запазване на цените да отговорят на всички тези повишения. Единственият начин да правим инвестиции и да се развиваме е през печалбата, обясни Кукушева. С колегите й отбелязаха, че за разлика от търговските вериги, които непрекъснато откриват свои обекти, това не се случва с производителите.


Докато чакат решението на веригите, производителите продават под себестойност, което е наказуемо, а по договор нямат право да преустановят доставките. От трета страна предложената нова доставна цена може да не бъде приета от веригите или ако бъде приета след 6 месеца, то тогава тя вече няма да е актуална.


Владислав Михайлов посочи, че няма как цената на литър сурово мляко през лятото да е 61-63 ст. за литър, сега да е 80 ст., доставката до преработвателите да е още 5-7 ст. на литър, а цената на млякото в магазините сега да е както лятната.


Атанас Урджанов разказа, че заради появилата се чума по свинете в Китай преди две години българските преработватели минали на по-скъп внос от Европа, но там за осем месеца цените се покачили с над 50%. Обясни, че няма как качествен продукт да се произведе от некачествена суровина. Обяви, че докато чакат търговските вериги да приемат предложенията им за по-високи цени, ще изпаднат във форсмажорна ситуация. Допълни, че докато се възстанови производството на свинско в Китай ще минат поне още 2 години.


Как се формират цените


Производителите обясниха, че покачването на цените на основни хранителни продукти напоследък се дължи на търговските вериги и нищо от увеличението не отива при производителите.


Кукушева отбеляза и че под страх от съдебни дела и финансови искове никой доставчик на търговска верига не би показал публично договора си или спря доставките си. С колегите й обаче обясниха, че веригите натоварват тяхната доставна цена с 45-55%, а след това се начислява и ДДС. При това положение крайните цени на храните стават с твърде висока стойност и затова се налага надолу да бъде натисната цената на производителя, което пък води до компромиси с качеството. "А ние не искаме такъв компромис", обяви тя и посочи, че става дума за "страшен натиск върху цената на доставка".


В началото надценката върху млечните продукти бе 15%, сега е "по три". Ние се превръщаме в просяци, което е унизително особено за производителите, които са затворили цикъла на производството, обяви Димитър Зоров. Обясни, че ако в птицевъдството възстановяването на производството има по-бърз цикъл, то това съвсем не е така при млечното животновъдство.


Обяви, че веригите карали производителите да чакат, за да проучат пазара за повишение на цените, и после казвали, че той не е узрял за тях. Не било необичайно в периода на чакане, някоя от веригите да намали бонуса си или да сложи по-ниска надценка и да използва това като аргумент, че пазарът не е готов.


"Ние сме в едно менгеме, в което в даден момент челюстите се събират", обяви той и посочи, че тъй като всяка година веригите искат все по-висок бонус, ще се стигне до там производителите освен стоките си да носят и пари, за да им бъдат излагани по рафтовете.


Според него такъв натиск води при някои производители до излизане в сивия сектор или производство на нещо, "което прилича на млечен продукт". Това означава да оцеляваме, но и че се връщаме към 1993-97 г., отбеляза той.


Колегите му заключиха, че неприемането на обосновани за производителите цени от страна на веригите имат и друго решение, което минава през терминал 2 за работниците им, а проблемът с работната ръка в България вече и без това е огромен.


Търсим работници в страни като Молдова и Украйна, където хлябът е с 30% по-скъп от този в България, а енергийните цени и тези на суровините са в пъти по-ниски, обяви Мариана Кукушева.


Държавата да помисли


Производителите настояват и държавата да помисли за някакви регулации в защита на производителите, а не да стои като наблюдател. Те искат тя да помогне за "по-моралното" и в крайна сметка "по-правилно" разпределение на принадената стойност по веригата, така че производителят да получава дела си за рисковете, които той поема.


Кой трябва да се намеси? Путин, марсианците или може би самият Бойко Борисов, попита Кукушева.


Владислав Михайлов посочи, че ако в зората на търговските вериги в България търговците на дребно са били хиляди, сега са в пъти по-малко и реално до 60% от търговията с храни се контролира от 5-7 реални икономически субекта в лицето на веригите. В 20-те най-големи града пък 75% от търговията била в ръцете на веригите. Посочи, че в този случай има очевидна концентрация и че не става дума за свободна търговия, а за спекуланти, които чрез натиск над доставчиците потискат цените.


Когато правилата на свободния пазар не важат и няма други, действат правилата на джунглата - по-силният изяжда по-слабия, коментира Михайлов.


Според Кукушева заради изредените проблеми участниците в модерната търговия стават все по-малко. Подчерта, че натискът, за който говорят с колегите й, е недоказуем, защото всички договори са конфиденциални. И тъй като няма как веригите да бъдат обвинени в злоупотреба с монопол или в картелни споразумения, вследствие на които действат по общ модел с доставчиците си, производителите настояват за намесата на държавата. Те предлагат надценката на веригите над доставната цена да бъде не по-висока от 30%.


Няма как държавата силово да се намеси, но не може да остави нещата на самотек, обясни и Михайлов. Той припомни предлаганите в годините назад решения, които според него и колегите му ще работят - условията в договорите с доставчиците да са публично достъпни, да има лимит на пакета надценки особено при храните, да има публична информация за финансовите резултати на търговските вериги, каквато според него в момента няма, защото те не си публикували отчетите.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  А ние се оплакваме от производители на храни, които не влагат нищо, което става за ядене в произведените от тях така наречени "храни"!!!!

 2. 2 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Като им уврат главите, че трябва да се кооперират, тогава ще започнат да се нареждат нещата.
  А пък ако искат и да си продават наистина продукцията, ще трябва малко да поработят и в/у качеството.

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Да продават в Халите бе. Или направо от камионите

 4. 4 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Г-да производители, спрете да работите с големите вериги. Никой не ви задължава.
  Блазните се от повечето оборот, който те ви осигуряват, а след тове ревете.

 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Весело

  Еех, има да чакат БСП да дойде на власт и да изгони веригите...

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Хубаво че искат увеличение на цените, но пък ние искаме качество. Това, което ядем сега и го плащаме, като първо качество, няма нищо общо с него. Особено месните и млечните продукти.

 7. 7 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Не може да се разчита само на "невидимата ръка на пазара", налага се и регулация. Досега съм смятал, че държавната регулация е важна само за безопасността на храните, но според производителите излиза, че държавата трябва да им помага срещу ценовия натиск на търговците, което е по-деликатна тема в условията на пазарна икономика.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Какво чака Боко, направо да национализира Била, Кауфланд и Лидл. Тогава ще се върнем към "златната ера" на Хоремага, когато рафтовете бяха празни, а банани и цитруси имаше само за Нова Година (защото властта забраняваше да празнуваме Коледа).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Този проблем го има от много години и е крайно време бългрските производите да бъдат защитени от произвола на веригите. При положение, че има откровено ологополен пазар, държавата трябва да се намеси!! Иначе всички ще страдаме. Прозиводителите ще работят на загуба, а ние клиените ще плащаме високи цени. Печалбата ще остава в търговеца, за който риска е най-малкия по веригата!! Неприятна ситуация!

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  Всички знаят, че веригите са лоши. Въпреки това се натискат да влезат в тях. И се съгласяват на всякакви условия, защото или не могат да си преценят силите (а условията са си строги) или приемат желаното за реалност. После идват сълзите...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#8] от "majorman":

  Какво чака Боко, направо да национализира Била, Кауфланд и Лидл. Тогава ще се върнем към "златната ера" на Хоремага, когато рафтовете бяха празни, а банани и цитруси имаше само за Нова Година (защото властта забраняваше да празнуваме Коледа).
  —цитат от коментар 8 на majorman


  Всеки олигополен пазар подлежи на регилации. повтарям ВСЕКИ!! Ако не го правим, занчи сме глупави!! Няма нищо общо с брътвежи за национализация или комунизъм!!

 12. 12 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#8] от "majorman":

  Това, общо взето, предлагаха БСП в краткия им период на власт 2013 - 2014 г.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Всички знаят, че веригите са лоши. Въпреки това се натискат да влезат в тях. И се съгласяват на всякакви условия, защото или не могат да си преценят силите (а условията са си строги) или приемат желаното за реалност. После идват сълзите...
  —цитат от коментар 10 на DDR


  Проблмът е, че веригите променят условията или не искат да се съобразяват с искания на производителите.

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  пОскам сАлза!

  млечните продукти бъкани с палма, месните с боклучави адитиви, а после - РИВЕМ от мъка!

  стана като по соца - да си купуваме хранителни продукти от Македония, Турция, Гърция ...

 15. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#11] от "wnl03619584":

  До коментар [#13] от "wnl03619584":

  Като излязат навсякъде 100% на светло (особено пък тези с плодовете и зеленчуците), тогава могат да се оплакват срещу веригите. А пък веригите винаги имат избор да се снабдяват с тези продукти и от внос.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":
  —цитат от коментар 13 на wnl03619584


  Не искам да обобщавам и давам лесни решения, но дали ще се хванеш на хорото или не е лично решение на всеки производител-търговец който иска да работи с вериги или други силни продавачи. Както се казва, или имаш "дупе" за тази работа или търсиш други варианти. В някои от веригите (не само в България, и по чужбинско стават тези работи) служители на определени постове искат да захлебят - да си осребрят "експертизата" (егати идиотската дума ). И се почва - първото зареждане ще е без пари, подарък демек, на други места си плащаш за това, че въобще стоката ти е в магазина (плащаш наем за регал или заета площ) плюс процент от оборота и т.н. и т.н. Ако нямаш нерви и акъл за тази игра - хич и не се захващай. Звучи много примамливо да се набуташ някъде ама меда си има и жило...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#15] от "nv":


  Като излязат навсякъде 100% на светло (особено пък тези с плодовете и зеленчуците), тогава могат да се оплакват срещу веригите. А пък веригите винаги имат избор да се снабдяват с тези продукти и от внос.
  —цитат от коментар 15 на nv


  Надявам се разбирате, че има връзка между това производителите да НЕ са изцяло на светло и това, че веригите ги натискат постоянно за ниски цени?

 18. 18 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":
  [quote#16:"DDR"][/quote]

  Това, което описвате целенасочена е политика на веригите. Не го решава случайно някой служител.
  При олигополен пазар, в който веригите държат между 70 и 75 % нямате особен избор. Или работите с тях или не работите изобщо. НЯМА трети вариянт, просто няма!

 19. 19 Профил на krasilakov
  krasilakov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ако се изпълнят желанията на Кукушева и сие, чакайте увеличаване на цените много скоро. Сега веригите могат лесно да заменят бг производителите с такива от цяла Европа и цял свят. Тук ги стиска чепика Кукушува и колеги, които искат да командват пазара и да си определят цените, т.е. да държат и хляба и ножа. Сега не им изнася. Заедно с БСП с удоволствие биха изгонили големите вериги. Хората обаче свикнаха на изобилното предлагане и кукушевци нямат шансове.

 20. 20 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Наглеци!
  Да си отворят те една верига и да си продават боклуците.

 21. 21 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Някой пречи ли им да си направят собствена дистрибуция и магазини/марки?

 22. 22 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Любопитно
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":[quote#16:"DDR"]
  —цитат от коментар 18 на wnl03619584
  Това, което описвате целенасочена е политика на веригите. Не го решава случайно някой служител. При олигополен пазар, в който веригите държат между 70 и 75 % нямате особен избор. Или работите с тях или не работите изобщо. НЯМА трети вариянт, просто няма![/quote]

  Има един такъв момент - всеки търговец, бил той верига или дребен собственик на 1-2 магазинчета има свои собствени условия към доставчиците. Условията са такива, че на него да му е максимално изгодно. Доставчиците също могат да имат условия - ако продукта им е интересен, търговеца приема условията на доставчиците. (едно такова интересно условие е, когато доставчика въведе препоръчителни цени на дребно и забрани да се правят промоции и намаления, защото така се уронва престижа на марката). Познавам няколко производителя, които след като се полутаха и поразправяха с търгоивски вериги (големи и малки, местни и в чужбина) минаха на варианта собствена дистрибуция и магазини. Трудно, тежко но изплуваха полека лека. Други пък изцяло се довериха на дистрибуторски компании и .... заминаха в небитието.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  На запад как е?
  —цитат от коментар 22 на kapitan_laino


  Цветя и рози, парите по дърветата. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#17] от "wnl03619584":

  Няма оправдание за това да не работиш 100% законно. А веригите не приемат високите цени, за да са конкурентни със сивия пазар, на които същите производители продават без ДДС.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 26. 26 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ами не продавайте на *веригите*,а си направете собствени *вериги*!После пазарът ще реши кой е *по-камътен*.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Ами, да вземем да преброим, колко държавни инстанции би трябвало да се борят с менте храните и тежко да санкционират производителите които ги правят и търговците, които ги продават?

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 633 Неутрално

  да работят с малките бутикови магазини
  в центровете на градовете или
  да организират ежеседмични пазари.
  нали точно заради такива проблеми
  и намирането на тяхните решения
  Джеф Безос е милиардер.
  просто клиентите на тези производители,
  ако са еко-био-мио и подобни е средната класа
  с пари в градовете.
  става, но не е лесно.

 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Весело

  Горките. Нали вие ги направихте силни като им предоставяхте по-добри условия, отколкото на останалата част от пазара?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 30. 30 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николай Колев":

  Специално тези горните не продават 100% с фактури на традиционния пазар. Оттам и идва и проблемът с неприемането на цените им от веригите.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 31. 31 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Весело

  До коментар [#19] от "krasilakov":


  Ако се изпълнят желанията на Кукушева и сие, чакайте увеличаване на цените много скоро. Сега веригите могат лесно да заменят бг производителите с такива от цяла Европа и цял свят. Тук ги стиска чепика Кукушува и колеги, които искат да командват пазара и да си определят цените, т.е. да държат и хляба и ножа. Сега не им изнася. Заедно с БСП с удоволствие биха изгонили големите вериги. Хората обаче свикнаха на изобилното предлагане и кукушевци нямат шансове.
  —цитат от коментар 19 на krasilakov


  Съгласен съм с коментара ви, само не мога да разбера,
  защо си мислите, че след като се наричат "социалисти",
  БСП не е "капиталистическа партия"?!?
  Върхушката на тази партия е пълна с милионери и мулти - милионери!
  И защо си мислите, че те горят от желание да изгонят веригите от България?
  Та нали и по тяхното време много от тези вериги дойдоха у нас!

 32. 32 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  А - и друго нещо. ВСИЧКИТЕ такива български производители, които непрекъснато се жалват от веригите, карат от ново Х6 нагоре. Някои от тях имат и шофьори и охрана.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 33. 33 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#17] от "wnl03619584":Няма оправдание за това да не работиш 100% законно. А веригите не приемат високите цени, за да са конкурентни със сивия пазар, на които същите производители продават без ДДС.
  —цитат от коментар 25 на nv


  Аре ве, точно колко опит имаш на свободния пазар, за да даваш такива категорични изявления?

 34. 34 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#33] от "dma12587967":

  20 години. Друго?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 35. 35 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Да се окрупняват. Не може някакви дребни производители да излязат на глава с веригите.

 36. 36 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#22] от "kapitan_laino":


  На запад как е?
  —цитат от коментар 22 на kapitan_laino


  Според спомените ми, от дванадесет години в Англия
  цената на широко разпространеното
  прясно мляко във всичките им вериги една.
  Няма никаква "пазарна икономика"!
  Това става благодарение на субсидиите във селското им стопанство.
  Не зная дали са "евро" или "британски" субсидии,
  но няма никакви "пазарни елементи"
  Поне за млякото.
  За останалите стоки, като масло, месо, хляб е предполагам почти същото.
  цената им е абсолютно идентична, пак благодарение на субсидиите.

 37. 37 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Точно Зоров да реве - хич не ми е неприятно ! Зоров, покажи си договорите с билла, кауфланд и метро ! Нали си голям мъж, а отворко ?

 38. 38 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#14] от "хм":


  пОскам сАлза!млечните продукти бъкани с палма, месните с боклучави адитиви, а после - РИВЕМ от мъка!стана като по соца - да си купуваме хранителни продукти от Македония, Турция, Гърция ...
  —цитат от коментар 14 на хм


  Освен маслини и може би портокали и лимони, какво друго хранително сме внасяли от Гърция и Турция?
  Македония няма, какво да я коментираме тя и не съществуваше тогава?

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#21] от "karatista":

  И аз това питам. Фирмени магазини, които да предлагат качествена продукция на по-високи от веригите цени. Има вече пазар, хората търсят храни с гарантирано качество.

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#38] от "vagabond66":

  имах предвид, че настанаха времена, дето като (или ако) искаш да опиташ нещо вкусно, най-добре да си го купиш от чужбина или да си го произведеш сам.

  яд ме хваща като видя десетките български марки произведени "пресни" млека, дето са пълен шит, десетките български марки "сирена", дето са пълен шит, колбасите, кренвиршите, дето са пълен шит и т.н.

  боза? омг - "по стара българска традиция" и гледаш на етикета - съдържа аспартам.
  айран? един читав няма на пазара - всичките на разреден латекс приличат.

  някоя от десетките ненужни бг "институции" въобще проверява ли качеството на изпльоканото в тарелката? силно ме съмнява.

  даже "производител на храна" звучи съмнително в тая корумпирана страна - взимаш една нива под наем и хоп, вече си земеделски "производител".

  въобще тече едно взаимно надлъгване, в което държавата е пасивна като да не казвам какъв ЛГБТ, а менте-производители и търговци се надлъгват за сметка на купувача!

 41. 41 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 909 Неутрално

  това риване е скучно – като не им е изгодно, да сменят занаята.

 42. 42 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Всички сме наясно, че селскостопанският труд не е лесен. Но лично от моя страна тези производители вече, след лятото на тази година, никога няма да получат подкрепа. Причината е следната: през най-изобилният откъм плодове и зеленчуци летен месец реших да покажа на моя малък внук нашия пазар /почти в центъра на София, не Женския, много добре направен от общината/. Разказах на моя внук за историята на пазара, той много хареса "шарените" с плодове и зеленчуци сергии, казах му че може да си избере нещо, да го покаже и да даде парички. Той взе, че хареса едни ябълки на сергията на една около 60 - 65 годишна жена /която ми се стори, че не е "прекупвачка"/. Моят внук показа с пръстчета, че иска четири ябълки, аз кимнах с усмивка и тогава … бяхме попарени: не можело да вземем 4 ябълки, а най-малкото 1 кг. Жената го каза злобно, отблъскващо, гледайки ту мен, ту моя внук. Естествено си тръгнахме. Отидохме в близката …. да не казвам коя верига, моят внук си избра сам няколко различни ябълки, сложихме ги в пликчетата, напазарувахме и други плодове и зеленчуци, той "плати" гордо на касата, където получи символично и едно бонбонче, за това, че си е избрал ябълките и, че си ги е "платил". Мислите ли, че другото лято ще го заведа отново на нашия пазар?!
  Та, ако трябва да обобщя, може би производителите трябва да се постараят да се научат да "печелят" свои си клиенти с добро отношение и с гъвкавост при предлагането, а не само да се оплакват. И съм съгласна с тези изразени по-горе мнения, че никой не ги задължава да работят с веригите.

 43. 43 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#21] от "karatista":И аз това питам. Фирмени магазини, които да предлагат качествена продукция на по-високи от веригите цени. Има вече пазар, хората търсят храни с гарантирано качество.
  —цитат от коментар 39 на pamela


  Ами нещо им пречи. И аз гледам, че в квартала се появиха 2 прилични месарници, но пак след няколко месеца свалиха качеството. Не знаят как се прави, явно не е проста работа.

 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Българския производител и българския търговец май не са се отказали от мерака да "Ударят Кьоравото", да забогатеят набързо. Естествения процес за скъсяване на веригата е производителят да отвори фирмен магазин, а големият търговец да започне и да произвежда.

 45. 45 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 510 Неутрално

  А пък ако искат и да си продават наистина продукцията, ще трябва малко да поработят и в/у качеството.
  —цитат от коментар 2 на slon


  В статията ясно обясняват защо им е трудно да инвестират.

  Г-да производители, спрете да работите с големите вериги. Никой не ви задължава. Блазните се от повечето оборот
  —цитат от коментар 4 на dma12587967


  Напротив. Задължени са, защото намаляха магазините и това също е обяснено в статията. Преди 15 години край мен в радиус от 300 метра имаше 6-7 бакалници. Сега има една + 2 супермаркета на големи чужди вериги.

 46. 46 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  А мои приятели които имат малка винарска изба ми споменаха , че не могат да се доберат до големите вериги , не защото не са им добри условията , а защото са имали посещение от дебеловрати служители на конкуренцията , които са ги предупредили да не си предлагат продуктите в една от веригите !

 47. 47 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#45] от "tamada":

  Могат да инвестират, ако тази година решат да не си сменят колата с такава последен модел. Повярвай ми, става дума точно за такива хора. Разходи се из паркингите на Метро Горубляне, Била България или Кауфланд Банишора, където са централите на съответната верига. Всички лъскави лимузини са на ей такива български доставчици.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Липса на контрол.
  Липса на съд
  а "...Кой трябва да се намеси? Путин, марсианците или може би самият Бойко Борисов..."
  Борисов порастЕ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Защо се пропускат 2 компонента при формирането на цените?
  1. ДДС у нас 20%. В почти всички други страни в ЕС ДДС върху хранителните продукти е по-ниско.
  2. Евросубсидиите върху селскостопанските продукти. Българските са по-скъпи от другите, понеже ГЕРБ ги разпределя преимуществено в полза на житарите. Това е едно от обясненията защо бг млечни продукти са толкова скъпи.

 50. 50 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  А нашите производители защо не влязат в 21-ви век и да започнат да доставят продуктите си онлайн , като по този начин ще избегнат веригите , и на клиентите няма да им се налага да се разкарват до хипермаркетите за щяло и нещяло ! Сваляш си приложението на даден производител , в квартала ти има някое момче с хладилно бусче , и ти кара сирене , масло или мляко до 10-20 минути . И с хляба става , и с колбасите .

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  А мои приятели които имат малка винарска изба ми споменаха , че не могат да се доберат до големите вериги , не защото не са им добри условията , а защото са имали посещение от дебеловрати служители на конкуренцията , които са ги предупредили да не си предлагат продуктите в една от веригите !
  —цитат от коментар 46 на Dankol


  Нещо се случва и с вината, и вече все по-рядко поглеждам българските. Коректно бг вино под 9 лв няма, докато за същите пари си купуваш чудесни френски и италиански вина.
  В

 52. 52 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Решението е елементарно.Просто се премахва ДДС и се въвежда данък оборот.Така всичко си идва на мястото.И цените ще се кротнат и производителите ще са доволни и потребителите също.А постъпленията от данък оборота няма да се крадат и ще са значително по -високи от постъпленията от ДДС,съответно и Държавата ще е доволна,защото кухите фирми създадени за кражба на ДДС просто ще изчезнат и ще останат само реални производители на качествени храни.

 53. 53 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 706 Любопитно

  Добрите производители "пробиват" по целия свят и продават по много начини където си искат. А тук местни кукушевки кудкудякат години наред вече, без да е ясно защо тъкмо техните боклуци трябва да купуваме... Вериги и държави не "мачкат" никого, просто годината е почти 2020, а кукундрелковци каканижат мантри от 20-ти век.. и си вярват.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 54. 54 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#45] от "tamada": Могат да инвестират, ако тази година решат да не си сменят колата с такава последен модел. Повярвай ми, става дума точно за такива хора.
  —цитат от коментар 47 на nv


  Много добре знам за какви хора става дума. Мои роднини имат малък бизнес и за последните 20 години са доставяли на различни вериги и малки магазинчета, като в момента доставят на един немски супермаркет. От първа ръка знам какви са доставните цени, как заобиколно се удължават сроковете за плащане и какви коли карат.

 55. 55 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3401 Любопитно

  Точно Зоров да реве....кашкавалът му на цени по скъпи от немските и чешки жълти сирена!Пушеното сирене -пълен отврат,млякото му с 40-50 ст по-скъпо от полското и немското в "Хит"...Да плаче!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 56. 56 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Ехо, производителите!
  Ако не знаете, Капитализмът се настани окончателно в България преди 30 години и щом имате проблем трябва да си го решите сами, а не да ревете.

  Създайте кооператив за продажбата и верига магазини за качествена българска храна и си продавайте нещата там, а не през била, Кауфланд или лидъл.

  Въпросът е произвеждате ли качествена храна...

 57. 57 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#54] от "tamada":

  Ама в момента не реват те, а онези с Беемветата.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 58. 58 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  До коментар [#52] от "Armagedon":

  Направо да излизаме от ЕС, викаш, защото ДДС е задължително за страните-членки...

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 59. 59 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#44] от "Таралеж":

  И колко точно фирмени магазини трябва да обиколиш в задръстванията, че да си сготвиш за вечеря? Проблемите с паркирането не ги броим.

 60. 60 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#56] от "мики маус":

  Хаха, съчетанието на кооператив с капитализъм буквално ме насълзи от смях.

 61. 61 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 536 Неутрално

  И аз имах проблеми на БГ "свободния" пазар, но след като излязох навън направо се родих! Ако предлагате качествена стока и на конкурентни цени - пазар колкото искате! Ако не ви харесва тук, отивате там. Но ако никъде не можете да си продадете продукцията, проблема 100% си е ваш. Никой не е длъжен да ви гарантира пазар. Това се постига с качество и цена. Всеки ден.

 62. 62 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Весело

  Два въпроса към Зоров и останалите
  1. Кои от вас не притежават премиум модел автомобил?
  2. Кои от вас не осигуряват работниците си на минимална заплата?

 63. 63 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До 58 nv.Чакай малко.Да съм написал нещо подобно за излизане от ЕС .В много страни от ЕС ставката на ДДС за храните,лекарствата,учебниците и други стоки е намалена или нулева.Акъл море,глава шамандура т.е. куха.Да не би в тези страни,в които ставката на ДДС е редуцирана,Правителствата да са по-прости от това на БГ-тото?

 64. 64 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Всичко идва от българските мениджъри в тези вериги, които аз определям, като еничари. В стремежа си да блеснат и да докарат по-голяма пепалба всяка година, забравят какво е да имаш нормални партньорски отношения. Не е прецедент в други държави от ЕС да има някакви регулации спрямо тях, така че би могло да се помисли за това. Най-малкото, може да им бъде наложено минимум 50% от асортимента да е с български произход. Тогава ще са по-внимателни за да не убият и малкото си доставчици.

 65. 65 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Какво чака Боко, направо да национализира Била, Кауфланд и Лидл. Тогава ще се върнем към "златната ера" на Хоремага, когато рафтовете бяха празни, а банани и цитруси имаше само за Нова Година (защото властта забраняваше да празнуваме Коледа).
  —цитат от коментар 8 на majorman


  Следващият път, когато влезеш в Била, Кауфланд, Лидл и Фантастико искам дасе сетиш, че цената на това което купуваш ти е натоварена с 50% отгоре. Полсе пък точно такива дрисловци като теб ревете защо в Полша, Германия и Англия например храната е в пъти по ниска. Ето заради това - щото сте прост народ, с още по просто и корумпирано правилтество. Търпите банките да ви дерат, телекомите да ви дерат, мутра да ви упрвлява и краде, да сте болни и да ядете кофти храна.

 66. 66 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всичко идва от българските мениджъри в тези вериги, които аз определям, като еничари. В стремежа си да блеснат и да докарат по-голяма пепалба всяка година, забравят какво е да имаш нормални партньорски отношения. Не е прецедент в други държави от ЕС да има някакви регулации спрямо тях, така че би могло да се помисли за това. Най-малкото, може да им бъде наложено минимум 50% от асортимента да е с български произход. Тогава ще са по-внимателни за да не убият и малкото си доставчици.
  —цитат от коментар 64 на truly  Явно изобщо не познаваш как работи този пазар. Българските мериндей са само изпълнители. Нищо не се решава от тях в повечето случаи.

 67. 67 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#66] от "GreenBush":

  Щом казваш... На такава позиция ли си? Как са таргетите тази година? Догодина сигурно ще има оше едни 10% отгоре?

 68. 68 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Тези 'производители' щом са толкова онеправдани могат да се организират и да си направят търговска верига. Никой не ги кара насила да продават по търговските вериги.

 69. 69 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#65] от "GreenBush":

  При мен е с малко над 100% над доставната цена (включвам и ДДС вътре).

 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#8] от "majorman":

  Коледа се празнуваше 6 и 7 януари. След нова година.

 71. 71 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#64] от "truly":

  Глупости на търкалета, то в момента асортиментът е над 70% от български производители. Това за "еничарите" го оставям без коментар, явно гроздето е кисело... Разбирам, работиш за мижава заплатка някъде на държавно или на минимална при някой чорбаджия и те е яд, като гледаш в чуждото канче.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Гледам, че много хора бъркат/не правят разлика между надценка/марж и печалба.
  100% надценка не означава 100% печалба. При хранителните стоки, които имат срок на годност или се крадат лесно, който работи с под 50—100% надценка бързо удря кепенците.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Още от Медияпул - т.е. 2005 г. намилам за една от големите измами, които пръскат нашите отродители - пишман-пазарници.
  За грандиозната лъжа става дума - как щял да дойде някой голям - щял бил да инвестира и щял бил да разкрива работни места - т.е. представя се за благодетел, който идва тук с една единствена цел - да ни позлати.

  Докато и на незаченатото канарче е ясно, че този някой голям идва, за да прави мангизи, и от цялата работа, като се тегли калемът (специално за такива вериги) - ще се разкрият малко работни места вътре във веригата и ще се закрият много работни места извън веригата, което още повече ще увеличи печалбата им.

 74. 74 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Явно не сме конкурентоспособни на европейския пазар, продуктите ни са скъпи и некачествени, въпреки че имаме най-ниски заплати е ЕС, все не ни се получават нещата. Вместо да залеем ЕС пазара с евтина българско стока, то обратно, картофи от Франция, масло от Германия, вино от Испания, бира от Белгия....т тн. Какво можем по-добре (качество-цена) от другите, освен да мрънкаме?

 75. 75 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#74] от "balla":

  Не си съвсем прав. Има много бг стоки които успешно се продават из ЕС. Просто нарочно не се бие тъпана.
  От друга страна наистина има страшно много неконкурентни в ЕС фирми, които могат да виреят само на бг пазара при определени изкуствени условия...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Конфликтът доставчици-вериги е от навлизането на търговските вериги на българския пазар и досега не е получил разрешение, от което производителите да са доволни, макар че на няколко пъти държавата се опита да се намеси през промени в Закона за защита на конкуренцията и през специален закон. Досега обаче промени не са приети.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Значи държавата се намесвала, ама до сега "промени не са приети".
  А лошите производители все недоволми дявол да ги вземе.
  Ех тези производители!
  Как може така да пречат на сладкия сън на държавните чиновници!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Любопитно

  Нашите производители са вечно недоволни от нещо. И все другите са им виновни. Във Враца има ли фирмен магазин на Зоров? Нали мандра му е в балкана на 20-на км от града? И може да пусне продуктите на по - ниски цени, 5-10 %. После Мездра, Монтана, Кнежа, Бяла Слатина, Червен бряг.

 78. 78 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#21] от "karatista":И аз това питам. Фирмени магазини, които да предлагат качествена продукция на по-високи от веригите цени. Има вече пазар, хората търсят храни с гарантирано качество.
  —цитат от коментар 39 на pamela


  Да де ама това е големия проблем на БГ производителите, година с година качеството им не си прилича.

 79. 79 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1115 Весело

  До коментар [#10] от "DDR":

  Проблмът е, че веригите променят условията или не искат да се съобразяват с искания на производителите.
  —цитат от коментар 13 на wnl03619584


  Ми точно пък тези 2 неща не са проблем.

  Ако на някой не му харесват "условията"- да си прави вериги, сергии, или каквото реши (това вече е разрешено- от къди 1990-та, та до ден днешен).

  Никой не е длъжен да се съобразява с исканията на когото и да е. Това- пак от къди 1990-та година насам...

  С други думи- веригите не дължат нищо на производителите. Респективно- производителите нямат никакви задължения към веригите.

  Свободен пазар. Ще купувам от когото си искам, каквото си искам, колкото си искам. Ако не можеш да ми продадеш това, което искам, на цена, на която аз искам- ще потърся някой друг, който с кеф ще ми вземе парите. Ако не намеря такъв- ще дойда при теб. Ма ако намеря- забравяш за моите пари.

  Как се наричаше това бе... конкуренция ли беше, как беше... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 80. 80 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#18] от "wnl03619584":
  Глупости, ама пълни! Следвайки вашата логика, излиза, че преди да влязат веригите, производители не са съществували! Ако нямаш планове как да продаваш на повече от един клиент, е напълно закономерно да фалираш!

 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  До коментар [#44] от "Таралеж":И колко точно фирмени магазини трябва да обиколиш в задръстванията, че да си сготвиш за вечеря? Проблемите с паркирането не ги броим.
  —цитат от коментар 59 на our12595545


  Един и ще минеш само с едно паркиране, щото като се кооперират, в този един магазин ще има почти същото разнообразие като в чуждите вериги. Говорим за продуктите за готвене. Питай ме сега, що реват и скат "държавата да им направи" вместо да се кооперират...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Проблемът е наистина сериозен, защото се допусна монополизиране на пазара от веригите. Допусна се вериги като Била и Кауфланд да имат по над 100 обекта и да смачкат дребните търговци, малките многобройни магазинчета за храни ги няма.
  Беше необходимо да се наложат ограничения на веригите - например до 10 обекта от всеки от Била, Кауфланд, Лидъл - за територията на България.
  Създаде се условия за огромен натиск по веригата на доставка.

 83. 83 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално  В неделя като споменах, че собтвеникът на Кауфланд & Лидл, Дитер Шварц, не е виждан в посл. 20 години, Кметът в Сянка изкочи из зад кьошето и почна да се бие в гърдите как видите ли през 2003 год. той се е бил срещал лично с г-н Шварц, кацнал на л-ще Пловдив със собственоръчно управляван личен самолет.
  Кметът в Сянка бил помогнал на Дитер Шварц да стъпи на бълг. територия и съответно разполагал с документи за което.

  Аз не бих се хвалил с такива постъпки!

  Изглежда Кметът в началото на писаниците си не беше наясно, че става дума за най-богатият и най-потайният германец, който освен това през 1999 год се е пенсионирал, възлагайки на назначени мениджъри управлението на фирмите си.

 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#81] от "gost22":

  Значи конкуриращите се производителите няма да могат да се разберат в кооперативния магазин какви количества, на какви цени от кои стоки да се продават.

  Кооператвни магазини се създават от малки търговци по подобие на Едека (най-голямата верига във ФРГ), но не и м/у производители.

 85. 85 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално  Клиентът решава коя стока ще я бъде и коя не.

  На остров Майорка например се произвеждат абсолютно всички хранителни продукти, които съответно се продават най-скъпо в магазините.
  Хазяинът ме гълчи, че съм купувал риба от Ероски.
  - мчи тя е прясна и местна майоркинска
  - бегай, мааниса! риба се купува от рибаря в селото
  - да, ама не аблам каталан, ни моа съ ръбера с него
  - дай, сега ще му звънна да му кажа, че отиваш!

 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  До коментар [#81] от "gost22":Значи конкуриращите се производителите няма да могат да се разберат в кооперативния магазин какви количества, на какви цени от кои стоки да се продават...
  —цитат от коментар 84 на Нинов

  Абе така е на пръв поглед. Обаче тук ситуацията си иска да се вгледаш втори, че трети път... Ако местните производители смятат да направят нещо смислено за да се изравнят някак си с големите международни вериги, то е задължително всеки да се специализира където е най-евтин и като цяло да се обединят за да докарат асортимент... ама това е в далечен план. Първо, местните балканци трябва да стоплят, че наистина "обединението прави силата" и някак си да го възприемат и да поработят върху идеята. Второто дето трябва да схванат, е че няма как да им се получи с традиционното "прецакване на клиентите". Абе да зарежат ментетата и "умножено по 3,14" които практики им докараха на главата (на българския пазар) големи западни вериги...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#56] от "мики маус":Хаха, съчетанието на кооператив с капитализъм буквално ме насълзи от смях.
  —цитат от коментар 60 на our12595545


  Нормално!
  Случва се с хора без познания или ограничен мироглед.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Coop_ (Switzerland)

 88. 88 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Добре е клиентите да подпомагат местните производители. Лошото е че повечето клиенти в България са бедни и не могат да си позволят да купуват местното което Обикновенно е по скъпи.

 89. 89 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#86] от "gost22":

  Десет малки производителя биха могли да се обединят в едно акционерно дружество, при което старите собственици да държат по десетина процента от акциите. После някой международен играч може да го погълне и по този начин да създаде олигопол при производителите, както е ситуацията с пивоварните и произв. на шоколад в България.

  Тогава ще настане мир и всички ще са хепи.

 90. 90 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#87] от "мики маус":

  Швейцарската Coop не е кооператив на производителите, а на клиентите.

  Тоест клиентите са си създали магазини и производители на храни.
  В днешно време тази структура е мутирала като един вид акционерно дружество с 2,5 млн. собственици.

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Не знам как е с веригите но изкупна цена на черешите 80ст а в магазина 3-4 лв наистина е нагло. Предполагам и в другите неща е същото.

  Накратко прекалено слаби производители и прекалено нагли търговци. Но производителите сами са си виновни, че само мрънкат и нищо не правят ами държавата да ги спасявала. Всеки тегли чергата към себе си и гледа индивидуално да се уреди, класическото "Разделяй и владей". То затова казват, че в ада казана на българите е без пазач, те сами се дърпат за краката един друг да не изскочат от него.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Нашите производители са вечно недоволни от нещо. И все другите са им виновни. Във Враца има ли фирмен магазин на Зоров? Нали мандра му е в балкана на 20-на км от града? И може да пусне продуктите на по - ниски цени, 5-10 %. После Мездра, Монтана, Кнежа, Бяла Слатина, Червен бряг.
  —цитат от коментар 77 на Vlado Nikolov


  Наистина странно се получава, хем производителите реват, че търговските вериги имат свръхпечалби, хем не правят фирмени магазини и те да намажат от тези високи цени. Няма начин и двете неща едновременно да са верни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Явно не сме конкурентоспособни на европейския пазар, продуктите ни са скъпи и некачествени, въпреки че имаме най-ниски заплати е ЕС, все не ни се получават нещата.
  —цитат от коментар 74 на balla

  Можеш да си сигурен, че ако случайно в нещо станем конкурентно способни и заплашим нечии чужди силни интереси мигновено ще бъдат измислени и прокарани съответните регулации.

  Примерно, че камионите на всеки 4 седмици трябва да се прибират на почивка в родните гаражи... нищо че паралелно с това те убеждават че трябва да се намаляват емисиите. Май че някои още не са разбрали какви канарчета са.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#81] от "gost22":Значи конкуриращите се производителите няма да могат да се разберат в кооперативния магазин какви количества, на какви цени от кои стоки да се продават.
  —цитат от коментар 84 на Нинов

  Лесно се решава на принципа на акционерното участие: с колкото акции участваш с толкова площ разполагаш. А цената и количеството да си решава всеки за себе си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ....Допусна се вериги като Била и Кауфланд да имат по над 100 обекта и да смачкат дребните търговци, малките многобройни магазинчета за храни ги няма.Беше необходимо да се наложат ограничения на веригите - например до 10 обекта от всеки от Била, Кауфланд, Лидъл - за територията на България.....
  —цитат от коментар 82 на coffee.bean


  А когато Карфур се изтегли, на място никой не се развълнува, нито се замисли аджеба какво се случва?
  А малките магазинчета по някой път са прекалено малки, и не винаги големите вериги ги смазват. Просто толкова могат хората.Кауфланд нямат проблеми на 2-3 години да си сменят касовите апарати, но за кварталното магазинче това може и да е убийствено.

 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "...Примерно, че камионите на всеки 4 седмици трябва да се прибират на почивка в родните гаражи... нищо че паралелно с това те убеждават че трябва да се намаляват емисиите. Май че някои още не са разбрали какви канарчета са...."

  Ами нищо чудно да проверят що за фирми са тези с по 300 - 500 камиона, и всичките оперират само във Франция или в Германия?
  И не прави паралел с Била или Лидл, защото и двете фирми са регистрирали в България дъщерни фирми, и си плащат данъците тук, колкото и невероятно да звучи това герберската душевност!

 97. 97 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Не ставаме за търговци.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 98. 98 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#43] от "karatista":


  До коментар [#46] от "Dankol":

  Тези 2 поста казват всичко.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 99. 99 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 741 Весело

  "Какво чака Боко, направо да национализира Била, Кауфланд и Лидл"

  А сте им посегнали, а сме ви разкатали мамицата!!
  Та без Кауфланд, ние сме живи-умрели бе!

  От група български пенсионери.

 100. 100 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  До коментар [#86] от "gost22":Десет малки производителя биха могли да се обединят в едно акционерно дружество, при което старите собственици да държат по десетина процента от акциите. После някой международен играч може да го погълне и по този начин да създаде олигопол при производителите, както е ситуацията с пивоварните и произв. на шоколад в България.Тогава ще настане мир и всички ще са хепи.
  —цитат от коментар 89 на Нинов


  Почти. Всъщност при бирата (примерно) са изкупили големите производители на бира, ама не и малките и производителите на мезето към бирата. "Български производители" означава производители на различни хранителни продукти, а не всички производители на един продукт. Отделно, че в такова сдружение ще влязат определен брой производители на един продукт, а други ще си работят самостоятелно или през големите вериги, та дори някой да им изкупи коопмагазина, то ще има други които да отворят следващия коопмагазин... Стига българите да схванат как, защо и къде е силата на подобни сдружения, щото иначе ще продължават да си плачат за "държавата да ми направи бизнеса".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK