Агенцията по заетостта отчита през ноември най-ниската безработица за 11 години

Агенцията по заетостта отчита през ноември най-ниската безработица за 11 години

© Цветелина Белутова, КапиталАгенцията по заетостта отчита през ноември спад на безработните до 5.8%, съобщава институцията. Това е най-ниският процент безработни за този месец за последните 11 години. В сравнение със същия месец на предходната година има спад от 0.2%.


Агенцията отчита този показател всеки месец, като го изчислява на база на регистрирани безработни в бюрата по труда като процент от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при преброяване 2011 г. Националният статистически институт дава по-различни данни, които са базирани на анкети сред домакинствата и са за тримесечен период. За третото тримесечие статистиката сочи 3.7% безработица.


Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932, съобщава Агенцията по заетостта. Само през ноември техният брой е 15 341, като 94.8% са устроени в реалната икономика. 387 са били търсещите работа от групата на пенсионерите, учещите и заетите, които също чрез съдействието на бюрата по труда са намерили ново работно място.
В края на предпоследния месец от годината регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 189 474, като спрямо същия период през 2018 г. са с 8309 по-малко (-4.3%). Новорегистрираните безработни са 30 385. 1633 от тях са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи и не са търсили работа. Активирането на такива лица остава приоритетна дейност на бюрата по труда. Информационните събития, трудовите борси, срещите на трудовите посредници с младежи, на които предстои завършване на средно или висше образование, мобилните бюра по труда са част от изпълняваните нови инициативи и услуги на Агенцията по заетостта. Средно за месец активираните хора са над 2 хил.


В различни форми на обучения за възрастни (за професионална квалификация и ключови компетентности), финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, са обхванати нови 242 безработни. Завършилите обучения през ноември са общо 347. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 630 души да повишат квалификацията си или да придобият нови умения, отчита ведомството.


На субсидирани работни места през месеца са устроени още 796 души от рисковите групи - 148 по програми и мерки за обучение и заетост и 648 – по схеми на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 11 331, като 78.8% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (29.8%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (15.0%), административните и спомагателните дейности (8.7%), хотелиерството и ресторантьорството (7.8%), строителството (7.7%).


Най-търсените професии през този месец са: оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, полагащ грижи за хората; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; преподаватели и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK