За какво да внимават пътуващите организирано

За какво да внимават пътуващите организирано

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на туризма съветва клиентите на организирани туристически пътувания непосредствено преди екскурзията да се уверят отново в легитимността на туроператора, който са избрали и с който са подписали договор. Необходимо е да се проверят всички условия на договора и наличен ли е пълният комплект документи за пътуването, се посочва в съобщение на ведомството.


При възможност редно е да бъде посетен офисът на туроператора и на място клиентите да се запознаят с документите за дейността му според изискванията на Закона за туризма, които са публични, посочва ведомството.


Припомня се още, че организирано туристическо пътуване с обща цена може да се формира единствено от туроператор, а да се предлага - от туроператор и/или чрез туристически агент. В офиса на организатора на пътуването на видно място трябва да бъде поставено удостоверението за регистрация за извършване на дейността.
Преди сключване на договора задължително трябва да се предостави информация на клиента в писмена форма, която съдържа всички подробности за пътуването. Договорът се сключва писмено и екземпляр от него се предоставя на туриста.


Министерството поддържа Национален туристически регистър, който включва и Регистър на туроператорите и туристическите агенти. В него освен името на фирмата и адресът ѝ се посочва още подробна информация - удостоверение за дейността, единен идентификационен код, заповед за регистрация от Министерството на туризма, заповеди за промяна, за дубликат, за прекратяване на дейността, за заличаване, възстановяване, данни за управляващите лица, данни за застраховката "Отговорност на туроператора" – тя е задължителна за туроператорите и дава възможност да се компенсират клиентите при отклонения или нарушения по договора. Всичко това помага да се направят изводи за коректността на туроператора.


Данните за застраховката са оцветени в червено, ако тя е изтекла, в оранжево - ако изтича до 1 месец, и в зелено, когато е валидна.


Необходимо е клиентите да прочетат внимателно договорите за пътуването, особено текстовете със ситен шрифт, и дори при най-малко съмнение да се допитват до експертите на Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите.


Министерството поддържа на сайта си горещ телефон за сигнали за нередности по Закона за туризма – номерът е 02/90 46 895. На сайта е обявена и горещата линия на потребителите. Поместена е също подробна информация какво трябва да знаят пътуващите организирано.


Всяко устно договаряне за пътуването или по телефона крие рискове, това важи с още по-голяма сила за посредниците в сайтове, които нямат задължения да носят отговорност и така тя се прехвърля към други партньори по веригата – например хотели, авиокомпании и пр.


Организирането е двустранен процес и потребителите трябва да бъдат нащрек, за да не подаряват на практика парите си на некоректни хора. Отношенията трябва да са подплатени с писмени документи и всякакви финансови бонове и бележки за извършени услуги по време на пътуването, за да бъдат предявени за компенсация по-късно при необходимост.


В случай на проблем потребителите трябва да се обръщат към Комисията за защита на потребителите, Министерството на туризма може да съдейства в случай на основателни сигнали максимално да бъдат компенсирани претенции на туристите.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5455 Неутрално

  "Министерството на туризма съветва клиентите на организирани туристически пътувания непосредствено преди екскурзията да се уверят..."

  Всичко което са написали Министерството на туризма трябва да се направи преди ....подписването на договор и даване на капаро.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3014 Весело

  Мразя да пътувам организирано. Прилича ми на военно мероприятие. Под строй се ходи по"забележителности", чака се ред по тоалетни.....

  Еретик
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Организирани пътувания? Бих ги възприел за деца, много възрастни хора, или инвалиди. Ако поназнайваш език, имаш кредитна карта, евентуално и Смарт телефон не виждам никаква причина да пътуваш с група. Никаква!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5682 Неутрално

  А да проверят ли хотела, автомобила. Изобщо да свършат ли работата на министерството?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Това министерство е като вкаменелост от миналия век.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Най-много да внимават да не срещнат този върколак,че през Новата година децата им няма да заспят от страх. И защо аджеба никой от тия уроди не каже: Народе веселете се .празнувайте и да сте живи и здрави???????Що за уроди са

 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Пардон, защо клиентите да се информират за легитимността на туроператора? Това е работа на имституциите - те да внимават, дали на пазара няма нелегитимни туроператори. Появи ли св такъв, те да му мислят - поемат щетите, защото е техен пропуск! Аман от такива, дето си прехвърлят задълженията другиму!

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Нямам желание булгаристанска квази институция да говори глупости в подкрепа на някакви интереси на туземното население обитаващо тези територии. Никой, който ползва услугите на туроператор не разчита нито на който и да е орган, който по силата на някакви правила има отговорности за спазването интересите на нещастниците, чиито пътувания реализира, още по-малко по отношение на отговорност за някакво качество. Все пак това е пазара на местната територия.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7902 Неутрално

  И да внимават да не се набутат в организирани екскурзии.

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK