Спрени са нови 20 тона птиче месо със салмонела от Полша

Спрени са нови 20 тона птиче месо със салмонела от Полша

© Цветелина Белутова, КапиталБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи пратка с птиче месо от Полша за България, замърсена със салмонела. Цялото количество от 20 745 кг е поставено под забрана и не е допуснато търгуването му на българския пазар, съобщиха от БАБХ. Месото е било предназначено за една българска фирма.


Пробата от птичето месо е взета във връзка със засиления контрол върху всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, след като в началото на декември агенцията по храните съобщи, че на българския пазар са открити най-малко 100 тона пилешко със салмонела. Заради зачестилите случаи БАБХ започна да тества за салмонела всяка пратка птиче месо от Полша.


Материалът е взет от охладено цяло пиле. Резултатът от анализа е получен на 20 декември, като е установена салмонела от вид, който не е опасен за здравето на хората. Изготвено е предупреждение по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за уведомяване на полските компетентни власти за откритото замърсяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK