АЕЦ "Козлодуй" произведе рекордно много електроенергия тази година

АЕЦ "Козлодуй" произведе рекордно много електроенергия тази година

© Анелия НиколоваАЕЦ "Козлодуй" приключва годината с рекорд в производството на електроенергия от 5-и и 6-и блок, съобщиха от централата.


От 1 януари 2019 г. до 9.00 часа днес (27 декември) атомната централа е произвела 16 315 212 мегаватчаса (МWh) електроенергия. Предишният производствен рекорд е от 2011 г., когато АЕЦ "Козлодуй" е произвела 16 314 271 МWh електроенергия.


Очакванията са до края на декември да бъдат генерирани още 240 хил. MWh, с което произведената през тази година електроенергия ще бъде над 16.5 млн. мегаватчаса.


От АЕЦ "Козлодуй" отбелязват, че резултатът се нарежда сред водещите световни постижения на атомните централи, които експлоатират реактори от същия тип. Припомнят, че тази година бяха отбелязани 45 години от началото на експлоатацията на централата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK