В последния месец на годината мениджърите са оптимисти

В последния месец на годината мениджърите са оптимисти

© Георги КожухаровСлед не особено оптимистични месеци мениджърите през декември са настроени позитивно за компаниите, които управляват, сочат данните на Националния статистически институт. Според тях общият показател на бизнес климата през последния месец на годината се повишава с 0.9 пункта спрямо ноември в резултат на подобрение на показателите в промишлеността, строителството и сектора на услугите.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 0.7 пункта, което се дължи на благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата отчита и известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.


Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, остават свързани с недостига на работна сила и несигурната икономическа среда.
По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През декември съставният показател "бизнес климат в строителството" се увеличава с 2.6 пункта в резултат на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение получените нови поръчки през последния месец се запазват, но прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават.


Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните проблеми, ограничаващи бизнеса в сектора.


За продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва приблизително нивото си от предходния месец. Прогнозите на търговците на дребно както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците от външния пазар през следващите три месеца са благоприятни.


Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Услуги. През декември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава с 0.9 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-оптимистични са и мненията им за търсенето на услуги през следващите три месеца.


Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса.


За продажните цени в сектора мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5839 Неутрално

  Когато през октомври имаше понижение на оптимизма на мениджърите, тук обябявиха, че "условията за правене на бизнес през октомври се влошават". По тази логика, сега условията се подобряват, но тук не го казват така, а само обявяват, че мениджърите са били станали оптимисти.
  Елегантно и манипулативно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK