Каква ще бъде 2020 г. за пазара на имоти

Каква ще бъде 2020 г. за пазара на имоти

© Мария Съботинова, Строителството и градаСтабилност. Този път оценката не е на премиера Бойко Борисов. А е прогнозата, която най-често се споменава в една дума за пазара на имоти за 2020 г. От брокери, консултанти и строители. Въпреки леките нюанси в анализите им, те не очакват значителни промени, с които той да се отличи драматично от случилото се вече през 2019 г.


Сред тенденциите ключова става нагласата на купувачите да търсят добро качество срещу парите си, а също и добра локация. За бюджетните предложения все още има клиенти, но собствениците на такива имоти постепенно ще губят аудитория и възможност да получат добра цена за тях. В полза на това да се избере покупка вместо да се изчаква и през 2020 г. ще продължат да работят ниските лихви по кредитите, за които няма индикации за покачване.


Отстъпки и гъвкавост при схемата на изплащане ще търсят купувачите на строящи се жилища, очакват още предприемачите.
А местните купувачи ще доминират пазара на бизнес имоти.


На пазара "на дребно" - развитие в застой


Един от големите играчи на пазара "Адрес" очаква стабилността на цените от 2019 да се пренесе и в 2020 г. Поскъпването от 5-7% през изтеклата година не отразява покачване в стойността на имотите, а тенденцията да се купуват по-скъпи жилища - ново строителство, ремонтирани и обзаведени апартаменти.


"При старите апартаменти, особено панелните, продавачите постигнаха най-добрите възможни цени за жилищата си. Предвид увеличаването на предлагането обаче считам, че натискът върху по-старите имоти ще се увеличи. Затова съветвам собствениците, които обмислят продажба, да не чакат твърде дълго. Текущият пазар е
благоприятен за сключване на сделка, тъй като цените достигнаха своя пик", коментира пред "Дневник" Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес".


Наблюденията на компанията показват, че клиентите са склонни да платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно на усещането им за качествена среда на живот. Растат запитванията и за обзаведени жилища. Ако покупката е с инвестиционна цел, водеща при избора е цената. Обсъжданата промяна в данъците за придобиване на недвижимо имущество от Столична община би оказала влияние върху сектора в столицата, но слабо, смята Тенекеджиева. Според нея е възможно подобно решение да охлади страстите на клиентите, които не са склонни да купуват на всяка цена, но не мисли, че ефектът би се откроил по-сериозно върху обема на сделките.


Ще продължат да се търсят тристайните апартаменти за лично ползване и двустайни за инвестиция. Сред предпочитаните райони също не се очаква съществено разместване. Сериозен интерес има към южните части – "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Борово", Център, "Лозенец", "Иван Вазов", "Яворов", източните квартали – "Изток", "Изгрев", "Гео Милев", както и бюджетните райони с добър транспорт като "Надежда", "Люлин" и "Обеля". "Младост" остава във фокуса на семействата.


Каква ще бъде 2020 г. за пазара на имоти

© Мария Съботинова, Строителството и града


Комфортът и по-добрите условия са причина новите жилища да бъдат първи избор за голяма част от купувачите. Те предлагат по-добро разпределение на стаи, изложение, възможности купувачите сами да направят разпределението вътре и др. А увеличаващото се предлагане на нови имоти все повече подсилва конкуренцията. В резултат, инвеститори са склонни да се вслушат в съветите на консултантите за корекции на офертите си и се наблюдава активизиране на купувачите и увеличаване на реализираните продажби, анализира Тенекеджиева.


Имотите в стари сгради са предпочитани от хората, които държат на реална квадратура и не искат да плащат за общи части. Обикновено този тип клиенти се интересуват от бюджетни решения за покупка, както и възможността да се нанесат веднага в жилището.


По-високият ръст на издадените строителни разрешителни и завършени нови жилищни сгради в столицата спрямо повишаването на населението за последните 10 години ще увеличи предлаганите имоти, надхвърляйки броя на купувачите, прогнозират от "Адрес". Справка в НСИ показва, че към края на 2017 г. жилищата в София са 609 899, при население от 1.325 млн. души към 2017 г. През 2009 г. тези показатели са 1.247 млн. души население при 534 672 жилищни единици. Данните сочат, че броят на жилищните единици за периода расте с 14.1% на фона на 6% повишаване на населението.


Изборът пред купувачите вече е значително по-голям спрямо последните 2-3 години и все по-често те са водещите на пазара. Това ще се отрази най-силно при продавачите на не толкова атрактивни имоти в непредпочитаните квартали, посочва Тенекеджиева.


Наемният пазар е със стабилна активност, с нива, сходни на тези през 2016 г. До средата на следващата година се очаква тази тенденция да се задържи, а след това е възможно леко понижение. Търсенето е предимно до около 600 лева, но предлагането на пазара е в малко по-високия ценови сегмент.


Каква ще бъде 2020 г. за пазара на имоти

© Мария Съботинова, Строителството и града


Спад на сделките с нови жилища и стабилни цени


Спад на броя сключени сделки през 2020 г. при стабилни цени прогнозират членовете на Асоциацията на строителните предприемачи. Организацията обединява над 20 утвърдени строително-инвестиционни компании, опериращи предимно на територията на Столична община.


Те очакват поскъпването на новите жилища да бъде минимално – между 3% и 5%, какъвто бе и ръстът през отминалата 2019 г. Въпреки високата активност на купувачите през последните години, прогнозите са, че обемът на покупките може да намалее с до 15%. "Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика – млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане", коментира Асен Чавдаров, член на управителния съвет на организацията.


Увеличават се покупките на жилища с банков кредит, отчита асоциацията. Достъпните заеми и изгодните условия привличат клиенти, които не разполагат с цялата сума, но имат стабилни доходи. "Можем да обособим два типа купувачи с кредит – едните разчитат основно на заема с минимално самоучастие в сделката около 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от стойността на имота сами", допълва Асен Чавдаров.


Каква ще бъде 2020 г. за пазара на имоти

© Мария Съботинова, Строителството и града


Практика на някои от клиентите, които имат собствено жилище и планират покупката на ново, е да ипотекират стария си апартамент, използвайки сумата за покриване на част от сделката. След като се настанят в новото жилище, отдават старото под наем. Средствата от наема използват за вноската по кредита и след като изплатят ипотеката, вече разполагат с две жилища, разказват строителите.


Подемът остава


При общи очаквания и прогнози за продължаващ икономически растеж, оставащи ниски лихвени проценти по кредитите, растящи доходи и рекордно ниска безработица няма как да очакваме нещо различно от продължаващ подем на имотния пазар и през 2020 г., прогнозират експертите на Bulgarian Properties.


Според нас 2020 г. ще бъде много подобна на 2019 г. – с минимални изменения на цените, стабилност на имотния пазар и голяма активност и обем от сделки. През следващата година ще имаме възможност да станем свидетели на зрял имотен пазар с плавни изменения, но с голям интензитет на обемите и усещане за стабилност и ликвидност, каквито не сме имали през последните 10 години, анализира Полина Стойкова, изпълнителен директор.


Според нея ще продължи да има голямо разнообразие и предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени цени и с много по-добри доходи, заетост и още по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити.


Лихвените проценти по кредитите по принцип са основният двигател на развитието на имотния пазар, но поради тяхното почти изчерпано движение надолу, вбъдеще все по-силно влияние ще започнат да оказват другите макрофактори и най-вече факторите от пазара на труда и демографските фактори, свързани с вътрешната трудова миграция, посочва от компанията.


Тенденцията е доходите на населението да продължат да нарастват поради конвергенцията с европейските доходи и нуждата от квалифицирана работна ръка, следователно по-голямо внимание трябва да се обръща на безработицата. Повишението й от сегашните рекордно ниски нива ще даде ранен сигнал за обръщане на тенденциите на имотния пазар. Засега това изглежда като далечна перспектива, но следва да се наблюдава внимателно като процес, се посочва в анализа.


Местни играчи в полето на бизнес имотите


Пазарът на бизнес имоти посреща 2020 година с умерени очаквания за инвестиционна активност и доминиращи позиции на местните купувачи, показва анализ на на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Тенденцията е продължение на 2019 година, през която бе отбелязан 75% спад на сделките с бизнес имоти спрямо 2018 г. и отдръпване на чуждите капитали.


През 2020 г. се очаква да се запази тенденцията най-добре представените сегменти от гледна точка на придобивания на доходоносни активи да са хотелите и офис площите.


Предлагането на офис площи се очаква да расте като бъдат завършени приблизително по 160 хил. кв. м нови офис площи. През 2020 г. се очаква да приключи строителството на нови сгради от Garitage park, също Balkan Business Center, Sofia Tech One и др.


Към края на 2019 г. офертните наемни цени остават стабилни в диапазона 12-14 евро/кв. м за първокласни площи на големите булеварди, а за единични клас А сгради в центъра на София достигат 15 евро/кв. м. Средният дял на свободните площи за клас А и B офиси се движи в рамките на 9-9.5% с тенденция да надмине 10% през 2020 г.


Ограниченото предлагане на нови търговски площи и високата наемна активност доведоха до плавен ръст на наемните цени в търговските центрове и на централните търговски улици в София през последната година. Очаква се този процес да продължи и през 2020 г. Според компанията тогава пазарът ще бъде движен по-скоро от рестуктуриране и оптимизиране на работещите търговски центрове. Завършване на нови молове в София и в големите градове не се очаква.


"Изминалата година като цяло се отличаваше с висока активност в придобиването на парцели и развитието на нови проекти в индустриалния сегмент. Тази тенденция продължава и през 2020 г., поддържана от разрастването на сектори като логистиката, куриерските услуги и търговията", обобщава Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" в Cushman & Wakefield Forton.


Каква ще бъде 2020 г. за пазара на имоти

© Мария Съботинова, Строителството и града


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  "
  Според нея ще продължи да има голямо разнообразие и предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени цени и с много по-добри доходи, заетост и още по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити."

  Лихвените равнища няма да спадат повече ! ако се задържат по - дълго на сегашните си равнища, ще бъде истинско постижение за имотния пазар, който толкова много се е пренаситил с ипотечни кредити, че всяка промяна нагоре по лихвите неминуемо ще го доведе до стагниране ! Най - лошият вариант си остава сериозна корекция надолу, такава, каквато видяхме през 2008 година....

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Весело

  Стабилно развитие в застой ??? :)
  Толкова ли е зле?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Не разбрах, това платена реклама ли е или анализ. В една друга медия, публикуваха изказванията на един архитект, които бяха в обратна посока.

  6% повече население и 14% повече имоти, за софето, нещо не му ли светва лампичката на тоя човечец? 30+% са празните жилища в страната, какви увеличения на цените с 3-5%, той пазарът откъм брой реализирани сделки не е мръднал, на база на какво се вдига?

 4. 4 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Плащаш 1000 евро на м2 за 100 м2 апартамент . Влизаш вътре и реално има 70 м2 . излиза 1300 м2 . Това е лудост за БГ . В Лайпциг има такива цени .

 5. 5 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При разпад на ЕУ цените на имотите в БГ веднага ще паднат на половин цена от сегашните нива

 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  На имотния пазар стабилност се превежда като стагнация - високи цени и липса на купувачи

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Анализът е една прогноза за близките 2-3 месеца, даже не и за година. Не се отчита, че предлаганите жилища не задоволяват по-взискателните клиенти, т.е. тези, които са готови да платят по 2 хил. евро за кв.м. Те не се задоволяват с апартаменти без гараж или паркомясто, както и с височина 2,50-2,60м. Появиха се няколко нов тип сгради - на 5-6 етажа, с паркоместа за всички апартаменти, даже с по 2 за големите. Всъщност проблемът не е толкова в инвеститорите, колкото в далавераджиите в Община София.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Да му мислят брокерите и клиентите....

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  При разпад на ЕУ цените на имотите в БГ веднага ще паднат на половин цена от сегашните нива
  —цитат от коментар 5 на fjp58603113


  След разпада на БРИКС какво се случи с цените в Архангелск?

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#4] от "fjp58603113":

  Първо, в София за 1000 трудно ще намериш, второ не можеш да сравняваш провинция с голям град, па даже и да е Лайпциг и трето, в Лайпциг може и да има такива цени в некое село на 15 км от града. В самия град предполагам е поне по 3

 11. 11 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#5] от "fjp58603113":

  а ако се върне савецката влас направо ще ги раздават, на който е заслужил :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  В един хубав квартал на Варна, само на 200 м от Морската градина предстои строеж на 9 етажна сграда, с около 40 апартамента, и 9 паркоместа. Което означава, че в най-скоро време там ще се появят поне още 60 автомобила. Трябва да бъдеш алчен и елементарен ГЕРБераст, за да не предвидиш проблемите, които предстоят!

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#5] от "fjp58603113":а ако се върне савецката влас направо ще ги раздават, на който е заслужил :)
  —цитат от коментар 11 на GMO VACCINES CHEMICALS


  А на АБПФК без ред.

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отново платена статия от огладнелите брокери 😂😂😂 “Манастирски ливади” - мечтата на провинциалния бек

 15. 15 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като видях, че цитирате едни от най- охранените тунеядци- брокери - спрях да чета. То всичката брокерска сган е за тепане, ама тия... Абе ти им даваш да ти продават имот, те турят веднага отгоре 2-3000 евра от цената.. Рекламираме ти имота викат. Затова. Пускат безплатни обяви в имот беге, товаим е рекламата. При сделка и процент искат, освен тия натоварените предварително кинти. Па и те карат да подпишеш ,че ако си продадеш имота през друг брокер, пак им дължиш неустойка. Е тва е. Долна измет. Правете си сделките чпез адвокат бе, хора, хем по- евтино, хем се доверявате на човек с юридическо образование, не на некоя клепарка, дошла от село да брокерства.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#5] от "fjp58603113":а ако се върне савецката влас направо ще ги раздават, на който е заслужил :)
  —цитат от коментар 11 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Не само мечтател но и е лъжец този номер незнаен. В Германия под три хиляди за квадрат е невъзможно да се намери.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  София сте най голямата провинция . Реално кореняк софиянци са 300 000 . Останалите до 1 500 000 са селяни . Или излагани селяни гъсто населени

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  При строителните материали тенденцията е като при всичко останало - по-некачествени, по-вредни и с по-кратък живот!
  Да не говорим за размера на стаите и общите помещения.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  София сте най голямата провинция . Реално кореняк софиянци са 300 000 . Останалите до 1 500 000 са селяни . Или излагани селяни гъсто населени
  —цитат от коментар 17 на fjp58603113


  Ама веднага ли ще разпаднеш ЕС или ще изчакаш още малко?Кажи да сме подготвени

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой по горе ми сравняват София с голям германски град . България си е България . Германия си е Германия . Аз съм за ЕУ . Но при разпад БГ отива по дяволите .

 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Някой по горе ми сравняват София с голям германски град . България си е България . Германия си е Германия . Аз съм за ЕУ . Но при разпад БГ отива по дяволите .
  —цитат от коментар 20 на fjp58603113


  И как ти се загнезди в главата мисълта за разпад бе пеизан нерукотворен?

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз няма да го разпадна . Такива като Тръмп Борис Джонсън и всякви националисти подлоги на американския лихварски елит . Путин е инфантил . Той не може .

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#17] от "fjp58603113":

  София е голям град, столица и няма как да е провинция. Че е пълна с хора от провинцията е вярно. Кореняк...какво значи? Човек който през три поколения да е от едно място и по майчина и по бащина линия.....трудно. Такива, чиито родители са родени в София са доста над 300 000. Аз лично съм от село, което сега е квартал на София и 3 поколения назад и по двете линии съм от това село . Такива като мен няма и 300 000

 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#22] от "fjp58603113":
  Не бой са!Завивай се и лягай!)))

 25. 25 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Те са си вързали гащите - около половината са със статут на ателиета. Ако имаш предвид Еос. Предполагам и при Петият елемент няма да е различно.

 26. 26 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  ========= Търсенето е предимно до около 600 лева, но предлагането на пазара е в малко по-високия ценови сегмент.============

  Колко години трябва да се изплаща апартамент / 120 000 евро / при наем от 800 / 1000 лева месечно ???
  И това при условие, че наема е редовен/ плащан всеки месец ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 27. 27 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Абсурдно е при себестойност на строителството от порядъка на макс 300-400 евро на кв.м. до акт 16(строеж, земя, разрешителни) да искат да плащаме по 1200-1500 че даже 2000 евро на кв.м. Те кооперациите вече ги строят за по 1 година. Трябва да има държавна регулация за лимита на отпусканите кредити за физически лица. Не е нормално семейство с 2000лв нетен доход да взима кредити на обща стойност 70-80 хил евро. Вноската по всички кредити от всички типове трябва да не надхвърля 30% от месечния доход на този, който ще го погасява.
  Така по естествен път ще паднат и цените.

 28. 28 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Комфортът и по-добрите условия " ... а улицата, тротоарът, мръсотията и т.н. които те съпровождат до заветното място изобщо не влизат в цената май.
  Само заради състоянието на заобикалящата ни среда, цените трябва да са на половина.

 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  "Комфортът и по-добрите условия " ... а улицата, тротоарът, мръсотията и т.н. които те съпровождат до заветното място изобщо не влизат в цената май.Само заради състоянието на заобикалящата ни среда, цените трябва да са на половина.
  —цитат от коментар 28 на slon


  А всъщност цените ще растат което е хубаво.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Върху пазара на имоти действат следните фактори
  1. Намаляващо население - с общо 90 000 на година (50 000 заради ниска раждаемост и висока смъртност и още 40000 - заради ненамаляващата "евакуация" от държавата).
  2. Ниски доходи на 80% от работещите.
  3. Празни апартаменти - от 25% в София, 50% в повечето областни центрове и 80-90% - по селата.
  4. Голям брой непродадени апартаменти в областните центрове (например В.Търново)
  5. Спад от 77% в продажбите на бизнес имоти през 2019.
  6. По-голяма част от емигрантите вече избягват да инвестират у нас - при 2 милиона, банковите трансфери за годината са 1 милиард евро - наглед много, но на емигрант се падат почти символичните 50 евро месечно.
  6. Предупреждение (ноември 2018) на Европейската комисия, че в България се надува имотен балон.
  7. Неоправдан ръст на цените - вижте строителните форуми (инвестор.бг, например), където има оферти за груб строеж на къща от по 150-200 евро, а на довършителни работи 120-150 евро. Супер нормата на печалбата може да изиграе лоша шега на повечето инвеститори.

 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#17] от "fjp58603113":София е голям град, столица и няма как да е провинция. Че е пълна с хора от провинцията е вярно. Кореняк...какво значи? Човек който през три поколения да е от едно място. Аз лично съм от село, което сега е квартал на София и 3 поколения назад и по двете линии съм от това село . Такива като мен няма и 300 000
  —цитат от коментар 23 на uq


  Ама вярно, но да ти кажа това хич не е за хвалба !

 32. 32 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#30] от "Petio Petkov":

  Мога да потвърдя за празни съществуващи и нови непродадени апартаменти във Велико Търново. Празните (освободени по естествен път или емигрирали в София или чужбина) по слухове и цялостно усещане са над 50%. Новите жилища се опитват да ги продават над 100 хил евро за тристаен около 100 кв. необзаведен, а има добри предложения на пазара същия размер обзаведен за 80 хил евро и стоят вече 6 месеца непродадени. Така че купувачи няма, а цените са трагикомични. Но така ще е докато не направят данъците за 3-то жилище и нагоре да се покачват експоненциално. Сега някои спекуланти купуват на ниски цени от строител и слагат двойна цена, и чакат някой шаран с ипотека да обере пазарния им риск.

 33. 33 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#20] от "fjp58603113":

  При разпад на ЕС, България ще се мутризира само за няколко месеца. 90-те години ще ни се сторят като приказка. Но дали ще има разпад на ЕС не зависи от нас. Напускането на ЮК измерено в икономическа мощ се равнява на напускането на 20-те държави от ЕС с най-малки икономики взети заедно. Много държави като видят, че от Брекзита нищо апокалипстично няма да последва за ЮК, ще се замислят дали да не я последват. Първи ще са скандинавските държави: Дания, Швеция и Финландия. Ако депресията в Италия продължи и те ще ги последват. От 2009 насам в Италия са фалирали 40% от фирмите им. Безработицата сред младите е 35-40%.

 34. 34 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Весело

  Ако лихвите се задържат на 3% - ще гледаме още отрепки с доход 1600 лева на месец купуващи жилище за 190 000 лева. Което в какъвто и сценарии да го слагаш - си е пародия. Но ако имаш акъл - можеш да спечелиш дори от тази ситуация.

 35. 35 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#30] от "Petio Petkov":

  С всичко съм съгласен, само ще допълня, че в България е в ход подмяна на населението. Още от преди 7-8 години над половината от всички новородени не бяха от българският етнос. Сега вече над половината от първокласниците не са вече от българският етнос.

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  "... На пазара "на дребно" - развитие в застой..."!

  Много дълбока мисъл е това! Развитие в застоя! Тоест се развиваме, докато тъпчем на едно място или слизаме надолу.
  Остана една София, която в близките години няма да има спад на населението. Всичко останало бавно се топи. Дори Пловдив, Варна и Бургас, като население отиват надолу. Може да е с малко но намаляват. Да не говорим за по-малките областни градове, където има хиляди празни жилища. За малки общини и градчета не говорим, там е пълна трагедия.
  Коментира се основно пазара на имоти в София, защото само там има повече хора и сравнително по-високи доходи. На други места сделките се случват, както дойде... Няма някакви твърди цени. Зависи продавача колко е на зор и купувача доколко има пари. Не е рядкост от първоначално обявеното, цената да падне и 30 процента.

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#27] от "Aldi Mitov":

  Този начин не е естествен. Естествения е да станеш производител като е толкова голяма печалбата. Но ти искаш да си консуматор, а не производител.

 38. 38 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 370 Любопитно

  "Предпочитаните райони .... "Манастирски ливади", "Кръстова вада"...."?Скоро някой да е минавал от там?Такова чудо е,че няма накъде -няма тротоари,няма улици,ходиш плътно прилепен до сграда,за да минават! колите,няма паркове,няма транспорт!Вярно е -има хубави сгради,но няма места за паркиране и ако всеки ден караш детето/децата си е мъка да паркираш!Транспорта е ПЪЛНА скърб - едни 83,65 и 111 за Околовръстното!Мъка!Тия брокерчета съвсем за мезе ни взеха,ей!

 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#36] от "Petleshev":

  Прав си, в София нещата остават и ако има спад на имотите той ще е малък само за панелки на 50г. в ромските квартали в страната всичко е на ликвидация на цена кой колкото даде, над милион пустеещи имоти, вече стават логични конспиративните теории как е предвидено да чакат правоверни от Близкия Изток!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#30] от "Petio Petkov":С всичко съм съгласен, само ще допълня, че в България е в ход подмяна на населението. Още от преди 7-8 години над половината от всички новородени не бяха от българският етнос. Сега вече над половината от първокласниците не са вече от българският етнос.
  —цитат от коментар 35 на jeq19606355


  Баце ако не либерализира спешно емиграцията от Милдова,Украйна и Руска Федерация, със сигурност Херо Мустафа ще уреди по дипломатически път, заселването с пришелец в Странджа , Делиормана ,Източните Родопи и други обезбългарени области!
  Да не говорим какво преселение на народите се предвижда от Турция, Ирак, Иран и Сирия защото екзекуцията на генерал Солеймани против устава на ООН, няма как да остане без последствия!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ".......Остана една София, която в близките години няма да има спад на населението. Всичко останало бавно се топи. Дори Пловдив, Варна и Бургас, като население отиват надолу. Може да е с малко но намаляват. Да не говорим за по-малките областни градове, където има хиляди празни жилища.......
  —цитат от коментар 36 на Petleshev


  +++
  В Пловдив, Варна, Бургас горе-долу се ядва, но в другите областни центрове особено в Северна България нещата са трагични. В тях населението се е стопило наполовина, а в София тиквите се правят на ударени (особено най-голямата). Шоплъкът и дума не дава да се чуе за някаква децентрализация, и малко оживление извън София, и разбира се напливът към столицата, и обезлюдяването на провинцията вървят с пълна сила. А Татяна ми прави някакъв си анализ на имотния пазар.

  Татяна, я ни светнете колко от новопостроените жилища в София стоят непродадени?

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар 40....

  Само ти ли не знаеш, че заселването от РФ е отдавна либерализирано? Даже и територии от Източна България са продадени на РФ. 500 000 постоянно пребиваващи малко ли ти се виждат?

 43. 43 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Все още не стигат за "референдум" като в Крим

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 44 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 523 Весело

  2020-та ще е годината на балоните, цепелините, дирижаблите и т.н за родното строителство!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 45. 45 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 364 Разстроено

  лакомията граници не знае... трябва пазара съвсем да умре и да не се съживява поне половин година, за да някои да им светне, че трябва да се намалят цените...
  За съжаление 2008-ма се завръща със сила по-голяма за България от миналият път...

 46. 46 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":
  Да не забравяме и Стара Загора, която има по-голяма икономика от Пловдив и Бургас взети заедно.

 47. 47 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ако лихвите се задържат на 3% - ще гледаме още отрепки с доход 1600 лева на месец купуващи жилище за 190 000 лева. Което в какъвто и сценарии да го слагаш - си е пародия. Но ако имаш акъл - можеш да спечелиш дори от тази ситуация.
  —цитат от коментар 34 на realismisthename


  Това че се осигуряват на 1 600 лв., не означава че реалният им доход е такъв. Вече съвсем друг е въпроса, че при 190 000 лв. за апартамент, ще върнат минимум 500 000 лв., което не е рационално. Но при сегашната ситуация ако имаш някакъв малък кеш (да кажем около 150 000 евро), освен в имоти в друго не виждам какво можеш да го вложиш. Дори и при спад на цените на НИ от 10% пак ще си спасиш парите, защото за последните три, четири години инфлацията е поне 20% - 25%

 48. 48 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Първата половина на 2020 ще има задържане преди катастрофата в имотите - стоят непродадени хиляди апартаменти а се започва строителството на нови.Хората с пари и желание да инвестират в имоти свършиха/купиха си/ останаха тия дето са на 80% ипотечен и 20% потребителски - тези без пари.
  Това е за София където са хората и парите, за другите градове кризата вече е започнала.

  колкото повече,толкова повече
 49. 49 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Статията е добър повод за профилактика на запечения български комплексар, който става значим (в своите си очи) само когато напсува/наругае/нахейти някой друг, в случая "брокерите" :) О, неразумни уроде, както е казал един възрожденец, защо се срамиш да се погледнеш в огледалото :) Дано новата година издуха наделече хейтърите от тази иначе симпатична страна!

 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  2020-та ще е годината на балоните, цепелините, дирижаблите и т.н за родното строителство!
  —цитат от коментар 44 на MrHide


  У нас банкерите и строителната мафия си сътрудничат!
  Само общината няма пари да направи няколко тротоара в калните улици на новото строителство!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#47] от "our12595545":

  Човек трудно ги разбира българските неща -
  "малък кеш - 300 000 лева",
  "реалния им доход е много над 1600 лева на месец",
  и
  "бизнеса не издържа, МРЗ от 310 евро е ТВЪРДЕ висока",
  "средната пенсия е 114 евро".
  "средна заплата - 513 евро". апартамент 190 000 лева - нормална цена.

  Късмет на всички. Здраве да има, другото се купува.

 52. 52 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Цените на апартаментите в София са функция на парите и лихвите по кредитите, и до някъде на предлагането и търсенето. С оглед на богатата инвестиционна култура на българина, покупката на имот е основната, да не кажем единствената инвестиционна цел на 99% от населението. Като добавите почти нулевите лихви по депозити, и 3% лихви по ипотеки, и традиционния страх някоя банка да не пометне и завлече народеца, всеки скътал някакъв лев е готов на ги изхарчи за предимно за имот. За децата дето се вика, нищо че те от 10 годишни искат да живеят в чужбина. Получава се една парадоксална и комична картинка на град в който голяма част от имотите стоят празни, средните заплати не отговарят на цените, строят се жилища с кофти и никакви прилежащи пространства, липсват на места за паркиране,.... Добре дошли в БГ през 2020 г.

 53. 53 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#47] от "our12595545":

  Ей, брокер!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 54. 54 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#51] от "realismisthename":

  то не е някаква голяма тайна, че в България, почити никой не се осигурява на реалните си доходи и ипотечни кредити се взимат основно за прикритие пред данъчните и любопитни познати.

 55. 55 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#47] от "our12595545":

  Човече, ако имам такъв "малък кеш", директно бих го издухал по акции, а не за панелка. За една година тая сума може да е 50% отгоре.

 56. 56 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Пазарът на имоти отдавна е много слаб, след като чуждестранни инвеститори и купувачи почти не останаха. София се пренаселва, инфраструктурата е отвратителна, няма места в детските градини. Като минаваш през Красна поляна гледаш простряните дрехи и копторите на "интегрираните" на улицата. Каква 4европейска столица", ние сме абсолютно гето. И на това отгоре се искат зверски цени.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 57. 57 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#47] от "our12595545":Човече, ако имам такъв "малък кеш", директно бих го издухал по акции, а не за панелка. За една година тая сума може да е 50% отгоре.
  —цитат от коментар 55 на chepokalipsis


  мхм, издухал е наистина много намясто употребено. Бая познати почнаха да си боядисват косите след кризата 2008 г. след като Инвестиционните Фондове дадоха фира.

 58. 58 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 250 Неутрално  Еми анализа от брокерите е като да питаш управляващите за положението в държавата - разтеж и стабилност. Но реалността е доста по-различна и затова коментарите винаги са ми били по-интересни :).
  1. Лихвите по кредитите в момента са по-ниски от тези в САЩ. Колко стабилно може да е това?
  2. До 2-3 години ще гръмне новината, че за първи път в историята на София
  като столица на България населението намалява.
  3. Над 20% от апартаментите в София са необитаеми.
  4. Има огромно количество непродадени 3 стайни апартаменти ново строителство в крайните квартали - Обеля и Надяжда.
  5. Всички знаят, че криза винаги е имало, ще има и пак. Верно, никой не знае кога и колко дълбока ще бъде тя.
  6. Гледам хората около мен. Смелите скочиха с кредити до 2017-2018. За миналата 2019 г никой не се интересува вече. Кретат си под наем. Или не ти харесва новото или е твърде скъпо.
  Гледаме само икономически показатели. Но какво би станало при една война с Иран?

 59. 59 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Изглежда много вероятно да се разшири зелена зона в Слатина и Триадица. За другото бих се въздържал, но цените на гаражи и паркоместа в тези райони няма как да не се повишат.

  Никола Йорданов
 60. 60 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 815 Неутрално

  При намаляващо всяка година с по 100 000 население и никакви икономически перпективи за България както и при очевадни знаци че кредитния бум е свърпил само пълен идиот може да обмизля да си купи имот в България сега.

 61. 61 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2442 Весело

  Докато едностайните се наричат двустайни, а двустайните-тристайни положението няма да се оправи. Аа също и обявените 100кв.м да са всъщност 55?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 62. 62 Профил на Бранимир Брозиг
  Бранимир Брозиг
  Рейтинг: 227 Неутрално

  С две думи сме на върха на вълната - избирайте разумно, не се хвърляйте на покупка с минимално самоучастие, имайте едно на ум за следващите години в икономиката.

  За разумна покупка и информиран избор препоръчвам следната книжка:
  https://pytevoditel.irchitect.com/

  Архитект - https://rinnovation.bg/
 63. 63 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#20] от "fjp58603113":

  ХА ХА ХА САМИЯТ ТАКА НАРЕЧЕН ЕС ОТИВА ПО.... С ТЕЗИ ЕЛИТИ ,С ТЕЗИ "ПРИОРИТЕТИ" ,С ТЕЗИ "ЦЕННОСТТИ" КРАХЪТ Е АБСОЛЮТНО НЕИЗБЕЖЕН ПО-ВЕЧЕ ОТ ОЧЕВИДНО Е ...А, И МОЛЯ ВИ СЕ СТИГА С ТАЗИ ВАШАТА РОССИЯ,ЧЕ ДО ГУША МИ ДОЙДЕ.

 64. 64 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#35] от "jeq19606355":

  В ЦЯЛА ЕВРОПА Е В ХОД ПОДМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО В СТРАНИ КАТО ГЕРМАНИЯ И ИТАЛИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПЛАЧЕВНО,ВСЯКА ГОДИНА ИТАЛИАНЦИТЕ НАМАЛЯВАТ С 400 000 (700 000 ПОЧИНАЛИ/440 000 НОВОРОДЕНИ И 140 000-ЕМИГРИРАЛИ) В СЪЩОТО ВРЕМЕ КОРАБЧЕТАТА НА шорош всекиДЕН КАРАТ АФРИКАНЦИ И С ВСЯКА ИЗМИНАЛА ГОДИНА ЦИФРИТЕ СЕ ВЛОШАВАТ.(-140 000 НОВОРОДЕНИ ПО-МАЛКО ЗА 9 ГОДИНИ.

 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ще видим. Ама каква е в Германия, е косонастръхващо. С парите, дето си купуваш в София читав апартамент, в Мюнхен и за килер няма да ти стигнат! Наемите отдавна удрариха всички тавани. BlackRock да каже. Дето е собственик на огромната част от общинските жилища. И Фридрих Мерц. Дето е начело на немския клон и може и да наследи Меркел. А как действа BlackRock, е друга тема. С две суми:стара субстанция, нищо не се реновира. Докато съвсем сдаде багажа. После голям ремонт и наемите съвсем други. Пенсионери, дето са живяли в това жилище десетилетия, да си събират багажа и на преклонна възраст да се пренасят, щото новите наеми не са им по джоба! Социална пазарна икономика, а? Дървен камък.

  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 523 Разстроено

  До коментар [#50] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Калните улици и липсата на озеленяване около въпросното "новото" строителство не са само естетически проблем, а и можеби един от основните фактори за замърсеният въздух и високите температури през летния сезон!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 67. 67 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#29] от "К2":

  след "което" се пише запетая...

 68. 68 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Отново платена статия от огладнелите брокери 😂😂😂 “Манастирски ливади” - мечтата на провинциалния бек
  —цитат от коментар 14 на arcanum


  +++
  Много точно казано!

 69. 69 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Някой от коментиращите, който се е разтревожил, че ще има балон и няма да може да си продаде апартаментите, да се обади! Аз купувам!
  Няма да се тревожите! Ще успеете да продадете! Ще се намерят балами да купят!
  Ако се оплаквате, че цените ще паднат на 50% от сегашните, аз купувам на 80% от пазара.

  Ако ли нямате какво да продавате, тогава нямате право на глас, че щяло да има балон.
  Това е все едно кучето да гледа касапина, и да пророкува, че утре месото ще е без пари.
  Просто от позицията на КОЙ дава мнение!? Филанкишията!?

 70. 70 Профил на fac24373751
  fac24373751
  Рейтинг: 24 Весело

  До коментар [#5] от "fjp58603113":

  "При разпад на ЕУ цените на имотите в БГ веднага ще паднат на половин цена от сегашните нива"

  При разпад на ЕС милиони българи с тлъсти пачки ще се приберат в България и ще търсят къде да живеят.

 71. 71 Профил на fac24373751
  fac24373751
  Рейтинг: 24 Весело

  До коментар [#5] от "fjp58603113":

  "При разпад на ЕУ цените на имотите в БГ веднага ще паднат на половин цена от сегашните нива"

  При разпад на ЕС милиони българи с тлъсти пачки ще се приберат в България и ще търсят къде да живеят.

 72. 72 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#67] от "slon":
  Пробвай пак....

  Мърфи е оптимист!
 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#14] от "arcanum":
  Там канализация има ли?

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#27] от "Aldi Mitov": Такива коментари чета още от времето когато гарсониерите в Яворов струваха по 9-10.000 долара, тоест някъде от на средата на 90-те години. От тогава все го чакаме това голямо падане на цените и все не идва. В Изток цените бяха 300 - 400 долара на кв. метър. Ново луксозно строителство беше по 500 долара. Сега същите апартаменти вървят поне по 2000 евро.

 75. 75 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#34] от "realismisthename":

  Как?

 76. 76 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Любопитно

  Старо строителство в Банишора е десет пъти за предпочитане пред разните ливади и вади.
  Не е презастроено, има място за паркиране, тук-там има даже останали и градинки, метрото е на две крачки.
  И е по-евтино........

  Знанието е сила, информацията - власт
 77. 77 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#75] от "Finland":

  Ако имаш средства - купуваш в подценен район, и бяхаш от надценените. Младост е 30% над хаджи димитър, който както иска да го тълкува.
  Останалото диверсифицираш в ДЦК, sp500 и ценни метали и спрямо масата - ще си се възползвал от ситуацията.
  Ако човек е млад и му се рискува - може и да играе против дойче банката, например, вместо индекса и/или металите.

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Българите правим много добре, като мислим първо за жилището и после за кефа.

  За мен ситуацията има един основен проблем. Либералното отношение на държавата към заробването на млади семейства с кредити, вноските по които са 50 % от доходите им.
  Това е много опасно, банките са оставени да правят каквото искат. Четох и за самоубил се пенсионер, заради кредити. И на тях им дават, колкото искат.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#75] от "Finland":Ако имаш средства - купуваш в подценен район, и бяхаш от надценените. Младост е 30% над хаджи димитър, който както иска да го тълкува. Останалото диверсифицираш в ДЦК, sp500 и ценни метали и спрямо масата - ще си се възползвал от ситуацията. Ако човек е млад и му се рискува - може и да играе против дойче банката, например, вместо индекса и/или металите.
  —цитат от коментар 77 на realismisthename


  Младост е новият център на София. Почти целият бизнес е концентриран там. Бизнес парк, Геритидж парк, бул Малинов.
  Отделно има и метро, отделно е близо и до Витоша и е на по-голяма надморска височина, съответно сравнително по-чисто.
  Нормално е да са високи цените. Всеки ИТ би искал (и си купува) точно там! Ако искаш да даваш под наем, купуваш пак там.
  В Хаджи Димитър какъв да го дири човек!?
  Точно обратен е принципа!
  Колкото един квартал е по-добър и по-скъп, с толкова повече ще се вдига цената му. Като прогресията е геометрична.
  И това се наблюдава из целия свят, не само в София и България.

 80. 80 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#17] от "fjp58603113":София е голям град, столица и няма как да е провинция. Че е пълна с хора от провинцията е вярно. Кореняк...какво значи? Човек който през три поколения да е от едно място и по майчина и по бащина линия.....трудно. Такива, чиито родители са родени в София са доста над 300 000. Аз лично съм от село, което сега е квартал на София и 3 поколения назад и по двете линии съм от това село . Такива като мен няма и 300 000
  —цитат от коментар 23 на uq


  Е, значи си си селяк!
  Тези родени в самата Варна и Бургас са доста по-граждани от тебе.

 81. 81 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#72] от "султана глаушева":

  Пишеш "което" и след това слагаш запетая след предната дума (ако има такава)... какво не е ясно ?

 82. 82 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#81] от "slon":
  Това, което си написал. Стана ли ясно?

  Мърфи е оптимист!
 83. 83 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#79] от "Тангра":

  Имаш много аргументи относно Младост, може Младост да съм го писал като подценения район. Затова изрично отбелязах - който както иска да го тълкува.
  Само една забележка - малко прекаляваш с това мечтата на ИТ да е да живее в работническо общежитие от 80-те, т.е. долен панел със съседи - отрепки, бабички и бедняци дето живеят с под 500 кинта месечно. ИТ далеч не живеят по такива места, нито в х.димитър, нито в панделната джунгла на младост - разни сравнително платени (колко да е платено 1200€ месечно?) телефонистчета - да, но другите са на съвсем други места.
  Просто център (измежду левски-попа-ндк-витоша-цум-невски) или къща във Витоша (планина) е мястото, с подземен гараж, ако имаш пари... Иначе си триеш калта от обувките и чакаш асансьора за 7-мия етаж на общежитието, с юго-източно изожение, щото си богат, все пак :)

 84. 84 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#78] от "hope":

  Искаш държавата да спаси глупците? До 18-годишна възраст държавата си върши работата. След тази заветна година - би трябвало индивида да е самостоятелен. С всичките му плюсове и минуси. Ако изкарва едвам-едвам 2200 лева и тегли кредит за работическо общежитие струващо 160 000 лева (но те ти го казват в евро, все пак 80к€ звучи по-добре и по-малко от 160 000 лева, нали? Та той глупака се връзва, къде са 80, къде са 160 000) - то индивида си заслужава да живее с решението.
  Ако кредита е над 20% от доходите - идиота си го заслужава...

 85. 85 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#61] от "Содом и Гомор кРаят на джендъризма":

  Прав си, хората са го измислили - one bedroom, two bedroom и т.н. Подразбира се, че има кухня+хол (поне бокс).
  Но по един начин звучи двустаен за 79 900 евро.
  По друг начин звучи една спалня за 159 000 лева.

  Да се запитаме ли защо така се предоставя “стоката

 86. 86 Профил на Ilian GI
  Ilian GI
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Не е нужен икономист, за да се констатира какво се случва. Факт е, че когато предлагането расте то търсенето спада, а предлагането е на лице особено по черноморието. https://imoti-igprovide.com/

 87. 87 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#79] от "Тангра":Имаш много аргументи относно Младост, може Младост да съм го писал като подценения район. Затова изрично отбелязах - който както иска да го тълкува. Само една забележка - малко прекаляваш с това мечтата на ИТ да е да живее в работническо общежитие от 80-те, т.е. долен панел със съседи - отрепки, бабички и бедняци дето живеят с под 500 кинта месечно. ИТ далеч не живеят по такива места, нито в х.димитър, нито в панделната джунгла на младост - разни сравнително платени (колко да е платено 1200€ месечно?) телефонистчета - да, но другите са на съвсем други места. Просто център (измежду левски-попа-ндк-витоша-цум-невски) или къща във Витоша (планина) е мястото, с подземен гараж, ако имаш пари... Иначе си триеш калта от обувките и чакаш асансьора за 7-мия етаж на общежитието, с юго-източно изожение, щото си богат, все пак :)
  —цитат от коментар 83 на realismisthename


  Нямам грам идея телефонистите къде са. Май под наем.
  Вярно е, че колегите ми са пръснати из доста квартали, но в Хаджи Димитър няма нито 1. А последните 2ма купиха в Младост за по 200 евра. Като рейнджът на заплатите с бонусите е между 10 и 20к. ... не годишна! Не е като да нямат избор!
  Единият взе на зелено точно срещу парка до паспортната служба, до Патиланци.
  И ще се мести от кв Изток в Младост. Има и вила-къща във Витоша. Та така ...
  Нито има само панели в Младост, нито само кал, нито ти си на върха на ИТ хранителната верига. Ако се досещаш, какво имам предвид :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK