Фондът за гарантиране на влоговете изплати дълга си към бюджета

Фондът за гарантиране на влоговете изплати дълга си към бюджета

© Анелия НиколоваФондът за гарантиране на влоговете в банките е погасил окончателно по Коледа заема от бюджета, който взе преди пет години, за да изплати гарантираните депозити във фалиралата КТБ.


Последната част от заема е малко над 500 млн. лв.


След тази операция обаче фондът продължава да е на минус, съобщава "Капитал". Причината за това са дълговете му по два заема за по 300 млн. евро - от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие. С тези пари бе погасен част от заема към бюджета. Наличните му средства са малко над 700 млн. лв., които почти изцяло се държат на депозит в БНБ.
Преди отнемането на лиценза на КТБ фондът разполагаше с 2.1 млрд. лв., събирани с години от вноските на всички банки. Гарантираните влогове до 196 хил. лв. в банката обаче бяха за над 3.6 млрд. лв., а и освен това част от средствата на фонда бяха вложени в ДЦК, чиято ударна продажба би могла да внесе трусове на финансовите пазари. Това наложи фондът да бъде дофинансиран със заем от Министерството на финансите. Неговият разрешен размер е до 2 млрд. лв., като са усвоени около 1.7 млрд. лв.


Изданието посочва, че през 2015 - 2019 г. общо постъпленията от вноски на банките във фонда са 884.5 млн. лв. Те са различни за всяка банка като последно за 2019 г. общо за системата вноската е 164 млн. лв. През миналата година фондът получи и 409 млн. лв. от първата частична сметка от масата на несъстоятелността на КТБ. Така към ноември 2019 г. фондът разполагаше с малко над 1.2 млрд. лв. средства (почти изцяло държани на депозит в БНБ при отрицателни лихви), докато задълженията му бяха 1.69 млрд. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Така към ноември 2019 г. фондът разполагаше с малко над 1.2 млрд. лв. средства (почти изцяло държани на депозит в БНБ при отрицателни лихви), докато задълженията му бяха 1.69 млрд. лв.

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Любопитно
 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  И кое е за хвалба? Взема общо 600 милиона евро заем, за да върне 500 милиона евро дълг, и пак е на минус...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 4. 4 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Толкова кратка статия, а толкова много малоумщини... каква евро зона, какви 5 лв, няма финансист в Европа, който да не се хване за главата ако прочете това.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  А какво ще стане, ако друга банка гръмне? КТБ не стига, че правителството, БНБ и прокуратурата и помогнаха да фалира, ами фонда получи заем срещу лихва, за да изплати частично депозитите.

 6. 6 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Още колко време банките ще скубят хората с депозити в тях с по два лева на месец или две евро,ако влогът е в евро вместо да им дават лихви,че си държат парите при тях. След като правителството имитираше разследване,кой е откраднал парите на вложителите,защо този фонд за гарантиране на влоговете не потърси компания,която наистина да проследи пътя на откраднатите пари? Защото е по-лесно да скубе всички българи без да си размърдат дебелите задници и защото държавата им го позволява,а защо го позволява? Защото трябва да разследват тях....

 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А екзекутивът на държавата що не направи НИЩО, АБСОЛЮТНО НИЩО да разследва тези, дето криминално сурнаха КТБ? Защо остави без внимание ей това изказване на ББ, публикувано в разсекретените протоколи?

  “Между другото, г-н Орешарски, само тук на 100 м. от Вас стояха колите на жендармерията дни наред, обсадили ............. ............. - полицаи, автомати, маски, и те направиха репетиция с тази банка. Ами ако бяха съсипали нея какво щяхме да правим? И тогава правителството не е виновно, никой не е виновен, БНБ тогава си замълча, за радост се разминаха нещата, но и там можеше да се случи същото - по същия начин планирано удар, удар, удар и изведнъж жандармерията там. “

  Хайде де, откога чакам! Как “по същия начин планирано”? Кой го планира? И как така “удар, удар, удар и изведнъж жандармерията там. “ Кой удря? Кой прати жандармерията? Планирани удари срещу системна банка са ТЕЖКО КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Защо НИКОЙ не рачи да го разследва, след като стана пред очите на всички и премиерът на тази страна го описва с думите вй горе? Никой не ми отговаря. Ама аз пак ще питам. Докато съм жива ще питам! И от оня свят ще питам! Белки някой ми отговори!

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  След три години някъде фондът за гарантиране на влоговете ще излезе на нула. А кога ще събере пари за обезщетения при евентуален нов фалит на банка?

 9. 9 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Докато има банки ще има и такива фондове.Харчете си парите с акъл и банките сами ще изчезнат.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 10. 10 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#6] от "Toni Ivanov":

  Ами направи си един револют и спри да им плащаш.

 11. 11 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Докато има банки ще има и такива фондове.Харчете си парите с акъл и банките сами ще изчезнат.
  До коментар [#10] от "wyn37593602":

  То пък тези могат ли да съществуват без банки.Те са просто едни оптимизатори.Как вкарваш пари по сметка,как плащаш на каса.Как теглиш пари от банкомат.Да не би да имат мрежа от под терминали и банкомати.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Сега може би ще спрат глупостите с това колко бил загубил бюджета от фалита на КТБ. Частния фонд си върна целия заем, барабар с тлъстата лихва на бюджета.

 13. 13 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Дааа, от дадените на вложителите в КТБ 3.6 млрд, практически, пари на данъкоплатците, са върнати 409 млн. Загуба - 3.2 млрд. За всички нас. Колко самолета, танкове, социални дейности или лечение можеха да се осигурят? Но Шиши забогатя изведнъж, /според декларациите му/ , Доган купи ТЕЦ Варна, а Баце къща на метресата му в Барселона. Но имаме стабилност и пак същите крадци ни управляват. Гешефт, подпомогнал всичко това е главен прокурор, а ние очакваме по-добро бъдеще. Поради идиотизъм и за да натрием носа на Иван Костов. Изглежда всички сме шопи.
  "Че си подпалил къщата, да изгори на Вуте плевнико".🎃🎃🎃

 14. 14 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#13] от "zegi":

  Парите до 100к лева са гарантирани.Оттам насетне всичко е риск.Всеки сам си преценява и държавата не може да гарантира над тази сума.А отделно КТБ са подписвали договори с по голяма лихва.Ама с малки букви е написано че тези влогове не подлежат на гарантирано вземане.Тъй че е ясно че това си е пирамида.Ама като има балъци,ще има и пастири.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 15. 15 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#14] от "Петър Петров":
  Ти вменяем ли си? Или просто защитаваш трите Шишита? Неумело. Кой ти говори и къде става въпрос за условията на гарантираност. 3 милиарда и шестотин милиона лева са изплатени вече, бе акъл. А са възстановени четиристотин милиона. И няма надежда за повече. Къде са другите пари?

 16. 16 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#13] от "zegi":

  Платиха само тези, които имат депозити в банките. Останалите минаха метър. Ако си беден, не се оплаквай, защото не си се прекарал. Ако си богат, бълха те ухапала. Това, че фондът е възстановил само 400 млн също не е вярно. Голяма част от големите кредитори и вложители също си взеха парите по втория (първи за нас) начин.

 17. 17 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#13] от "zegi":Платиха само тези, които имат депозити в банките. ...
  —цитат от коментар 16 на Oggie Petkov


  Ама нали Борисов (или Дянков) бил казал общините и държавните предприятия да си държат парите в КТБ.
  Тези пишем ли ги като „които имат депозити в банките“
  (както казваш ти).  До коментар [#16] от "Oggie Petkov":

 18. 18 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#13] от "zegi":Платиха само тези, които имат депозити в банките. ...
  —цитат от коментар 16 на Oggie Petkov


  Ама нали Борисов (или Дянков) бил казал общините и държавните предприятия да си държат парите в КТБ.
  Тези пишем ли ги като „които имат депозити в банките“
  (както казваш ти).  До коментар [#16] от "Oggie Petkov":

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Не фонда, а всеки от нас, който извъшрва каквато и да е банкова операция - плащаме го с много на брой и увеличени по стойност такси.
  А Гешев събира папки....да хване лошите, дето но обраха и тепърва ще родължават да ни обират.

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#12] от "svoboden":
  Да спечели Горановия се похвали преди доста време. А тази тлъста лихва в крайна сметка се плаща от ползващите банковите услуги, т.е. всички. И да не забравяме и колко пари загубиха Топлофикация, БЕХ и.т.н. или тези загуби ще са от "печалбата" им?

 21. 21 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не фонда, а всеки от нас, който извъшрва каквато и да е банкова операция - плащаме го с много на брой и увеличени по стойност такси....
  —цитат от коментар 19 на tsvetko_51


  Затова трябва да има закон, че доход от такси (за банките) се облага с данък 99,9%. Нека банките да печелят от лихвите върху отпуснатите заеми за производства.


  До коментар [#19] от "tsvetko_51":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK